Sovepose vinter: Test av de 7 beste på markedet (2023)

Sovepose vinter

En skikkelig sovepose vinter sørger for at du sover godt gjennom natten, men også at du er beskyttet mot elementene. Imidlertid kan feil valg av sovepose til vinter fort bli en ulempe som ødelegger mer enn det gir. Derfor har vi laget denne guiden som tar deg gjennom de beste alternativene, samt hva du bør tenke på før du kjøper soveposer.

Når man skal sove utendørs er det naturlig at man pakker med seg en sovepose, men hvilken sovepose vinter bør du velge? Det er ofte et vanskelig spørsmål å besvare dersom man ikke har mye erfaring med dette selv, eller tilfeldigvis har jobbet i en sportsbutikk. Markedet for soveposer har nemlig utviklet seg mye de siste årene, noe som betyr at det gjerne er hundrevis av modeller du kan velge fra. 

For å gjøre det litt enklere for deg å finne frem til det beste alternativet – har vi kommet opp med denne kjøpsguiden. Her vil vi først ta deg gjennom det vi anser som de beste alternativene for soveposer i dag, og deretter hva du bør tenke på før du velger en sovepose til den neste turen din. Om du er nysgjerrig på hvordan du velger sovepose, kan du hoppe rett til kjøpeguiden vår. Her kan du finne nyttige tips som hjelper deg å finne den som passer best for deg. 

Videre er det viktig å ta hensyn til hvordan man skal sove utendørs. Dersom du skal sove i et oppvarmet telt kan du fint velge en tynnere sovepose. Har du derimot til hensikt å sove utendørs uten andre varmekilder enn deg selv, så vil vi anbefale at du tenker godt gjennom den isolerende evnen til soveposen, samt at du velger deg et robust liggeunderlag ved siden av.

Best i test sovepose vinter 2023

Mountain Equipment Glacier 1000 – Sovepose vinter

kr 4 814,- kr 5 348,-
Annonse
Fordeler
 • Godt isolert
 • Vanntett behandlet
 • Komfort på -19
 • Kompakt
Ulemper
 • Litt kostbar
 • Beregnet på vinterbruk

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

Best i test

7 Beste sovepose vinter på markedet

I de neste avsnittene har vi samlet et knippe soveposer som leverer høy kvalitet og komfort for deg som skal sove utendørs. Her har vi tatt utgangspunkt i kjente produsenter som Mountain Equipment, Mammut og HELSPORT. Disse er godt kjent i det nordiske markedet og har bestått en rekke ulike tester tidligere. Med det sagt – her er det vi anser som de beste soveposene på markedet akkurat nå.

back to menu ↑

1. Mountain Equipment Glacier 1000

Mountain Equipment Glacier 1000 – Sovepose vinter

kr 4 814,- kr 5 348,-
Annonse
Fordeler
 • Godt isolert
 • Vanntett behandlet
 • Komfort på -19
 • Kompakt
Ulemper
 • Litt kostbar
 • Beregnet på vinterbruk

Mountain Equipment Glacier 1000

Glacier 1000 sovepose vinter fra Mountain Equipment er en høykvalitets sovepose designet for ekstreme temperaturer og turer i alpint terreng. Soveposen har en komforttemperatur på -19°C og en ekstrem temperatur på -42°C, noe som gjør den egnet for bruk på ekspedisjoner og vinterbestigninger.

Soveposen er fylt med 90/10 gåsedun med en fill power på 700, som gir god isolasjon og komfort i kaldt vær. Dunet er også vannavstøtende behandlet, slik at det holder seg tørt og isolerer selv i våte forhold. Glacier 1000 sovepose vinter har en anatomisk passform som gir god plass til å bevege seg, og den er utstyrt med en justerbar hettemuffe, samt krage som gir ekstra isolasjon rundt hodet og halsen. Den har også en lang glidelås som gjør det enkelt å komme inn og ut av soveposen, samt å justere ventilasjonen.

Soveposen er laget av et slitesterkt og lett ytterstoff, og den har også en vannavvisende behandling som gir ekstra beskyttelse mot fuktighet. Den leveres også med en vanntett oppbevaringspose og en stor oppbevaringspose for å maksimere pakkevolumet når du er på tur. Glacier 1000 sovepose vinter fra Mountain Equipment er ideell for turgåere og fjellklatrere som ønsker en høykvalitets sovepose som gir god isolasjon og komfort i ekstreme temperaturer og værforhold.

Selv om denne kan være litt ekstrem på korte turer utendørs, så er den uten tvil en sovepose som kan stå imot alt norsk klima har å by på. Ikke bare er den godt isolert og komfortabel å sove i, men den er også utrolig slitesterk. Om du investerer i en Mountain Equipment Glacier 1000 Sovepose vinter vil du uten tvil ha en sovepose som holder deg varm i en årrekke.

back to menu ↑

2. Marmot Never Summer

Marmot Never Summer

kr 3 366,- kr 4237,-
Annonse
Fordeler
 • Enkel å åpne
 • Godt med plass
 • Høy komforttemperatur
Ulemper
 • Kostbar
 • Litt tung

Marmot Never Summer

Marmot Never Summer er en høykvalitets sovepose designet for å gi god komfort og isolasjonsevne på turer i kalde forhold. Soveposen har en komforttemperatur på -18°C og en ekstrem temperatur på -31°C, noe som gjør den egnet for bruk på vinter- og høstturer.

Soveposen er fylt med 1100 gram resirkulert nylonripstop, som gir en god balanse mellom varmeisolering og lav vekt. Dunet er også vannavstøtende behandlet, slik at det holder seg tørt og isolerer selv i våte forhold.

Marmot Never Summer har en bred passform som gir god plass til å bevege seg rundt, og den er utstyrt med en justerbar hettemuffe og krage som gir ekstra isolasjon rundt hodet og halsen. Den har også en glidelås i full lengde som gjør det enkelt å komme inn og ut av soveposen, samt å justere ventilasjonen.

Soveposen er laget av et slitesterkt og lett ytterstoff som er behandlet for å være vannavstøtende og ripstop. Den leveres også med en kompresjonssekk for enkel pakking og transport. Marmot Never Summer er ideell for turgåere og backpackere som ønsker en høykvalitets sovepose som gir god isolasjon og komfort på turer i kalde forhold.

Pakket inn tar ikke soveposen stor plass, her ved siden av en 0,5l flaske.

Dette er uten tvil en premium sovepose for deg som skal sove godt i krevende omgivelser. Marmot Never Summer har anatomisk passform, men er litt bredere enn mange konkurrenter. Dette gir bedre plass til å bevege seg dersom du skal kle på eller av deg inne i soveposen. Videre har den en sidestilt YKK glidelås som gjør det mulig å åpne den helt opp. Vi har inkludert denne for deg som vil ha en godt testet sovepose av høy kvalitet, og ikke har noe problem med å betale for det.

back to menu ↑

3. Helsport Rago Superlight – Sovepose vinter

Helsport Rago Superlight – Sovepose vinter

kr 5 732,- kr 6 560,-
Annonse
Fordeler
 • Godt isolert
 • Unisex
 • Lang glidelås
 • Anti Skli stoff
Ulemper
 • Kun to størrelser
 • Bare fotende som er vanntett

Helsport Rago Superlight

Helsport Rago Superlight sovepose vinter er en høykvalitets sovepose designet for bruk i kaldere værforhold. Soveposen har en komforttemperatur på -10°C og en ekstrem temperatur på -38°C, noe som gjør den egnet for bruk på høst- og vinterturer. Videre er soveposen fylt med 800 gram 90/10 gåsedun, som gir god isolasjon og varme selv i våte forhold. Soveposen har også en vattert hette og krage for ekstra isolasjon rundt hodet og halsen.

Helsport Rago Superlight sovepose vinter har en anatomisk passform som gir god plass til å bevege seg rundt, og den er utstyrt med en lang glidelås som gjør det enkelt å komme inn og ut av soveposen. Soveposen har også en oppbevaringslomme for verdisaker, noe som kommer godt med. Soveposen er laget av et slitesterkt og lett ytterstoff som er behandlet for å være vannavstøtende og ripstop. Den leveres også med en kompresjonssekk for enkel pakking og transport.

Denne modellen er unisex, men den kan være litt lang for kvinner. Den minste modellen er 185 lang, noe som betyr at du bør være tilnærmet i høyden for å få ønsket effekt. Dersom du velger en sovepose som er alt for stor, vil det være unødvendig mye luft i den og du kan oppleve at det blir kaldt i soveposen gjennom natten.

Vi har lagt til denne på listen vår da Helsport er godt kjent i det nordiske klimaet og produktene deres har allerede blitt godt testet utendørs. Her får du en sovepose av høy kvalitet, men du må belage deg på å betale for kvaliteten. Når det er sagt, så er ikke HELSPORT det mest kostbare, så det er et godt alternativ for de fleste formål.

back to menu ↑

4. Mountain Equipment Helium 600 – Sovepose vinter

Fordeler
 • 700+ andedun
 • Magnetisk lode lock
 • PFC fritt DWR ytterstoff
 • Alpine Fit 2.0 passfor
Ulemper
 • Best egnet for vår/sommer/høst
 • Mindre polstret enn andre modeller i testen

Mountain Equipment Helium 600 sovepose vinter

Helium 600 vinter fra Mountain Equipment er en sovepose designet som 3-sesongs modell. Den har god isolasjonsevne og har en komforttemperatur på -5 grader. Dette betyr at den er best egnet for deg som skal sove utendørs fra tidlig på våren til sent på høsten. Du kan også ventilere den gjennom sommeren, men på vinteren kan den nok bli litt i tynneste laget. 

Videre har den en anatomisk passform – noe som betyr at soveposen omfavner kroppen på en naturlig måte. Dette sørger for at du ikke får for mye luftlommer i soveposen, og den holder dermed bedre på varmen. Videre betyr det at du lettere kan bevege deg i soveposen ved at den har litt plass der det trengs, eksempelvis over hofte og skuldre. 

Den er laget i et slitesterkt DWR materiale som tåler det meste, men det er ikke ripstop. Du bør derfor holde den unna skarpe gjenstander som teltplugger, steiner og annet for å hindre at den ødelegges. En magnetisk lode lock i nakkekragen gjør det enkelt å lukke den helt før du skal sove selv fra innsiden. 

Vi har inkludert denne som et godt alternativ for deg som vil ha en sovepose av høy kvalitet, men ikke er villig til å betale for de dyreste modellene. Mountain Equipment Helium 600 vinter er en godt testet sovepose som kan benyttes gjennom store deler av utesesongen i Norge. Du kan bruke den vinterstid også, men da må du ha en varmekilde i teltet slik at du ikke fryser gjennom natten.

back to menu ↑

6. Marmot Micron 0 – Sovepose vinter

Marmot Micron 0 – Sovepose vinter

kr 2 861,- kr 3 732,-
Annonse
Fordeler
 • Perfekt for kalde høst- og vårnetter
 • Lett stoff
 • Tørker raskt
 • Enkel ventilering
Ulemper
 • Litt tynt isolert for kaldeste vinter
 • For varm for sommerbruk

Marmot Micron 0 – Sovepose vinter

Marmot Micron 0 vinter er en lett sovepose som er utviklet for fjell- og hytteturer i den norske fjellheimen i vinterhalvåret . Den er utviklet for å ta så lite plass som mulig i ryggsekken og laget i et svært lett ytterstoff. Dette gjør at den er godt egnet for deg som skal sove i telt på kalde høst- og vårnetter, eller bare vil ha en sovepose med deg på hyttetur fremfor sengetøy. 

Soveposen har en komforttemperatur på -12,5 grader, men kan brukes ned til -20,4 grader, noe som gjør det mulig å bruke den gjennom tre sesonger i Norge. Den kan være litt tykk til de sommernetter, men utover dette står du godt rustet til det meste av eventyr gjennom høst, vinter og vår i Norge.  Soveposen er fylt med syntetisk isolasjon, som gir god varme og isolasjonsevne selv i fuktige forhold. 

Denne typen fyll er enkel å vedlikeholde og tørker raskt, noe som gjør den ideell for turer i varierende værforhold. Marmot Micron 0 sovepose vinter har en avsmalnende passform som gir en effektiv varmefordeling og reduserer pakkestørrelsen. Soveposen er også utstyrt med en justerbar hette og krage som gir ekstra isolasjon rundt hodet og halsen, samt en toveis glidelås som gjør det enkelt å komme inn og ut av soveposen og justere ventilasjonen.

Vi har inkludert denne som et godt alternativ for deg som ferdes mest utendørs i vinterhalvåret – og foretrekker en lett sovepose. Takket være det tynne ytterstoffet er den like godt egnet til å sove på hytte eller campingvogn som den er utendørs. Videre tar den utrolig lite plass og kan enkelt ventileres etter forholdene.

back to menu ↑

7. MAMMUT Protect Fiber bag – Sovepose vinter

Mammut Protect Down Fiber bag -Sovepose vinter

kr 4 251,- kr 5 995,-
Annonse
Fordeler
 • Godt egnet for kalde omgivelser
 • Non-rip stoff
 • Vannavstøtende
 • Tørker raskt
Ulemper
 • For tykk til bruk om sommeren
 • Veier litt å ha i sekken

MAMMUT Protect Fiber Bag -18oc

MAMMUT Protect Fiber Bag – 18 Sovepose vinter er en solid sovepose som er godt egnet for vinteren. Soveposen er fylt med isolasjon av høy kvalitet, primært syntetisk fyll. Dette sørger for at den ikke bare holder godt på varmen, men også er utrolig enkel å vedlikeholde. Skulle du være så uheldig at soveposen blir fuktig, så tørker den raskt – noe som gjør den godt egnet til ferder i fuktige omgivelser (slik som været i Norge ofte kan bli). 

Videre er dette en sovepose med anatomisk passform, noe som betyr at den former seg etter kroppens naturlige fasong. På denne måten får man godt med rom der det er nødvendig, mens den holder seg tett inntil for optimal varme.

Den har en toveis glidelås som gjør det utrolig enkelt å ventilere soveposen. Du kan lukke den helt igjen, og deretter åpne den litt i enden for å ventilere gjennom sommeren. Det medfølger også sovemaske og øreplugger, så du kan enkelt blokkere ut uønsket lys og lyd dersom du ønsker dette. Slikt kan være kjekt dersom du skal sove utendørs nord på hvor det er midnattssol gjennom sommeren. 

Det følger med en del ekstrautstyr hos Mammut for en mer behagelig søvnopplevelse.

Det slitesterke ytterstoffet er behandlet for å være vannavstøtende, samt belagt med et non-rip stoff som gir den ytterligere styrke. Dette er fordelaktig slik at man slipper flenger og skade på soveposen om man sover på ulendt terreng. Du bør riktignok fortsatt holde den unna skarpe steiner, teltplugger og lignende – men den tåler mer enn billige varianter gjør.

back to menu ↑

Kjøpeguide: Slik finner du riktig sovepose vinter

Som vi har sett i denne guiden finnes det et stort utvalg soveposer til vinterforhold. Derfor er det viktig å vite hvor man skal begi seg ut på tur før man velger sovepose til vinteren. Noen som sover ute gjennom store deler av året velger å ha to soveposer, men for de fleste vil en tresesongers være det beste alternativet. Da får du en sovepose som fungerer utmerket fra tidlig på høsten til sent på våren, men som ikke er optimal om sommeren. 

For det som skal kjøpe din første sovepose har vi listet opp noen punkter du bør tenke på før du kjøper en sovepose:

 1. Temperatur: Vurder hvilke temperaturer og årstider du planlegger å bruke soveposen i. Sjekk soveposens temperatur vurdering, som vanligvis er delt inn i komforttemperatur, grensetemperatur og ekstremtemperatur. Velg en sovepose som passer til de forventede forholdene.
 2. Fyllmateriale: Dun og syntetisk er de to vanligste fyllmaterialene. Dun er lettere og mer komprimerbart, men mister isolasjonsevne når det blir vått. Syntetisk isolasjon er mer motstandsdyktig mot fuktighet og tørker raskere, men kan være tyngre og mindre komprimerbart enn dun.
 3. Vekt og pakkstørrelse: Vekt og pakkstørrelse er viktige faktorer å vurdere, spesielt hvis du skal bære soveposen i en ryggsekk. Lettere soveposer med mindre pakkstørrelse er enklere å bære, men kan komme på bekostning av varme og komfort.
 4. Passform og størrelse: Soveposer kommer i ulike størrelser og passformer, for eksempel mumie, rektangulær og tønneformet. Mumieformen er mest varmeffektiv, mens rektangulære og tønneformede soveposer gir mer plass til å bevege seg. Velg en sovepose som passer til din kroppsform og preferanser.
 5. Hette og krage: En justerbar hette og krage bidrar til å holde varmen inne og beskytter hodet og halsen mot kulde. Sjekk at soveposen har en hette og krage som passer til dine behov.
 6. Glidelås og ventilasjon: En kvalitets glidelås er viktig for å sikre enkel tilgang og god ventilasjon. Toveis glidelåser gir mer fleksibilitet og er en fordel hvis du ønsker å regulere temperaturen i soveposen.
 7. Ytterstoff og behandling: Velg en sovepose med slitesterkt og vannavstøtende ytterstoff for å beskytte fyllet og forlenge levetiden på soveposen.
 8. Pris og kvalitet: Vurder budsjettet ditt og prioritere kvalitet i forhold til pris. En god sovepose er en investering som kan vare i mange år og sikre en god natts søvn i naturen.
back to menu ↑

Oppsummering

Det finnes utrolig mange soveposer på markedet, men når man skal sove utendørs i Norge er det viktig å vite at man kan stole på utstyret sitt. Derfor har vi gått nøye gjennom de ulike alternativene på markedet og kommet frem til det vi anser som de beste soveposene for nordiske forhold. Disse tåler store svingninger i temperatur, men de er også utrolig enkle å ha med seg i sekken på friluftstur på vinteren

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål

Hva er en tresesongs sovepose?

En tresesongs sovepose betyr at den er godt egnet for bruk fra våren til høsten, men ikke varm nok for vinteren. Eller motsatt, fra høst, vinter til vår Dette er den vanligste typen sovepose å kjøpe i Norge.

Er soveposer vanntette?

De fleste soveposer er ikke vanntette, men vannavstøtende. Dette innebærer at de tåler litt fuktighet, men bør ikke bli utsatt for direkte regnvær eller vann.

Hvordan vedlikeholder man en sovepose?

De fleste soveposer er ganske enkle å vedlikeholde. Når du kommer hjem fra tur bør du la den henge til lufting en dag eller to før du pakker den ned. På denne måten sikrer du at den er tørr, samt at du forhindrer at det oppstår dårlig lukt i den.

Kan man vaske en sovepose?

Om du skal vaske en sovepose er det viktig at du følger instruksjonen for den bestemte soveposen. Noen produsenter lar deg ta ut föret og vaske dette, mens andre fraråder at du vasker den i det hele tatt.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo