Sovepose vinter: Test av de 5 beste på markedet (2024)

En skikkelig sovepose for vinteren sørger for at du sover godt gjennom natten, men også at du er beskyttet mot elementene. Imidlertid kan feil valg av sovepose til vinteren fort bli en ulempe som ødelegger mer enn det gir. Derfor har vi laget denne guiden som tar deg gjennom de beste alternativene, samt hva du bør tenke på før du kjøper en sovepose.
Sovepose vinter

Når man skal sove utendørs er det naturlig at man pakker med seg en sovepose, men hvilken sovepose for vinterbruk bør du velge? Det er ofte et vanskelig spørsmål å besvare dersom man ikke har mye erfaring med dette selv, eller tilfeldigvis har jobbet i en sportsbutikk. Markedet for soveposer har nemlig utviklet seg mye de siste årene, noe som betyr at det gjerne er hundrevis av modeller du kan velge fra. 

For å gjøre det litt enklere for deg å finne frem til det beste alternativet – har vi kommet opp med denne kjøpsguiden. Her vil vi først ta deg gjennom det vi anser som de beste alternativene for soveposer i dag, og deretter hva du bør tenke på før du velger en sovepose til den neste turen din. Om du er nysgjerrig på hvordan du velger sovepose, kan du hoppe rett til kjøpeguiden vår. Her kan du finne nyttige tips som hjelper deg å finne den som passer best for deg. 

Videre er det viktig å ta hensyn til hvordan man skal sove utendørs. Dersom du skal sove i et oppvarmet telt kan du fint velge en tynnere sovepose. Har du derimot til hensikt å sove utendørs uten andre varmekilder enn deg selv, så vil vi anbefale at du tenker godt gjennom den isolerende evnen til soveposen, samt at du velger deg et robust liggeunderlag ved siden av.

Beste vintersovepose: Test av de 5 beste på markedet (2024)

Mountain Equipment Glacier Expedition – Sovepose vinter

kr 6 281,-
Annonse
Til de skikkelig ekstreme eventyrene trenger du det aller beste. Mountain Equipment Glacier Expedition Regular er soveposen som gir deg den varmen og ytelsen du trenger på dine ekspedisjoner til «Nordpolen» med en såkalt «Expedition Fit» som innebærer mer plass sånn at du kan ha på deg mer klær.
Fordeler
 • Godt isolert
 • Vanntett behandlet
 • Komfort på -19
 • Kompakt
Ulemper
 • Litt kostbar
 • Beregnet på vinterbruk

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 

 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris

Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet.


Les mer her

Her er noen toppmodeller som har utmerket seg i tester og anmeldelser:

Topp 5 beste vintersoveposer på markedet i 2024

I de neste avsnittene har vi samlet et knippe soveposer som leverer høy kvalitet og komfort for deg som skal sove utendørs. Her har vi tatt utgangspunkt i kjente produsenter som Mountain Equipment, Mammut og HELSPORT. Disse er godt kjent i det nordiske markedet og har bestått en rekke ulike tester tidligere. Med det sagt – her er det vi anser som de beste soveposene på markedet akkurat nå.

1. Mountain Equipment Glacier Expedition Regular

Mountain Equipment Glacier Expedition – Sovepose vinter

kr 6 281,-
Annonse
Til de skikkelig ekstreme eventyrene trenger du det aller beste. Mountain Equipment Glacier Expedition Regular er soveposen som gir deg den varmen og ytelsen du trenger på dine ekspedisjoner til «Nordpolen» med en såkalt «Expedition Fit» som innebærer mer plass sånn at du kan ha på deg mer klær.
Fordeler
 • Godt isolert
 • Vanntett behandlet
 • Komfort på -19
 • Kompakt
Ulemper
 • Litt kostbar
 • Beregnet på vinterbruk

Mountain Equipment Glacier Expedition Regular Vintersovepose

Glacier Expedition Regular vintersovepose fra Mountain Equipment er en høykvalitets sovepose designet for ekstreme temperaturer og turer i alpint terreng. Soveposen har en komforttemperatur på -19°C og en ekstrem temperatur på -42°C, noe som gjør den egnet for bruk på ekspedisjoner og vinterbestigninger og veldig kalde teltturer i skog og mark.

Soveposen er fylt med 90/10 gåsedun med en fill power på 700, som gir god isolasjon og komfort i kaldt vær. Dunet er også vannavstøtende behandlet, slik at det holder seg tørt og isolerer selv i våte forhold. Glacier Expedition Regular vintersovepose har også en anatomisk passform som gir god plass til å bevege seg. Den er utstyrt med en justerbar hettemuffe, samt krage som gir ekstra isolasjon rundt hodet og halsen. Den har også en lang glidelås som gjør det enkelt å komme inn og ut av soveposen, samt å justere ventilasjonen.

Soveposen er laget av et slitesterkt og lett ytterstoff, og den har også en vannavvisende behandling som gir ekstra beskyttelse mot fuktighet. Den leveres også med en vanntett oppbevaringspose og en stor oppbevaringspose for å maksimere pakkevolumet når du er på tur. Glacier Expedition Regular vintersovepose fra Mountain Equipment er ideell for turgåere og fjellklatrere som ønsker en høykvalitets sovepose som gir god isolasjon og komfort i ekstreme temperaturer og værforhold.

Selv om denne kan være litt ekstrem på korte turer utendørs, så er den uten tvil en sovepose som kan stå imot alt vårt Norske klima har å by på. Ikke bare er den godt isolert og komfortabel å sove i, men den er også utrolig slitesterk. Om du investerer i en Mountain Equipment Glacier Expedition Regular vintersovepose vil du uten tvil ha en sovepose som holder deg varm i en årrekke.

2. Marmot Never Summer – Sovepose vinter

Marmot Never Summer – Sovepose vinter

kr 4 849,-
Annonse
Marmot Never Summer er en varm, pakkbar dunsovepose til kalde netter ute i naturen. Soveposen produseres i resirkulerte materialer og har en RDS-sertifisert dunisolering som er behandlet med Down Defender, noe som forbedrer dunets vannresistens under våte forhold.
Fordeler
 • Enkel å åpne
 • Godt med plass
 • Høy komforttemperatur
Ulemper
 • Kostbar
 • Litt tung

Marmot Never Summer Vintersovepose

Marmot Never Summer er en høykvalitets sovepose designet for å gi god komfort og isolasjonsevne på turer i kalde forhold. Soveposen har en komforttemperatur på -18°C og en ekstrem temperatur på -31°C, noe som gjør den egnet for bruk på vinter- og høstturer.

Soveposen er fylt med 1100 gram resirkulert nylonripstop, som gir en god balanse mellom varmeisolering og lav vekt. Dunet er også vannavstøtende behandlet, slik at det holder seg tørt og isolerer selv i våte forhold.

Marmot Never Summer har en bred passform som gir god plass til å bevege seg rundt, og den er utstyrt med en justerbar hettemuffe og krage som gir ekstra isolasjon rundt hodet og halsen. Den har også en glidelås i full lengde som gjør det enkelt å komme inn og ut av soveposen, samt å justere ventilasjonen.

Soveposen er laget av et slitesterkt og lett ytterstoff som er behandlet for å være vannavstøtende og ripstop. Den leveres også med en kompresjonssekk for enkel pakking og transport. Marmot Never Summer er ideell for turgåere og backpackere som ønsker en høykvalitets sovepose som gir god isolasjon og komfort på turer i kalde forhold.

Pakket inn tar ikke soveposen stor plass, her ved siden av en 0,5l flaske.

Dette er uten tvil en premium sovepose for deg som skal sove godt i krevende omgivelser. Marmot Never Summer har anatomisk passform, men er litt bredere enn mange konkurrenter. Dette gir bedre plass til å bevege seg dersom du skal kle på eller av deg inne i soveposen. Videre har den en sidestilt YKK glidelås som gjør det mulig å åpne den helt opp. Vi har inkludert denne for deg som vil ha en godt testet sovepose av høy kvalitet, og ikke har noe problem med å betale for det.

3. Helsport Rago Superlight – Sovepose vinter

Helsport Rago Superlight – Sovepose vinter

kr 6 439,-
Annonse
Helsport Rago Superlight Winter Graphite er Helsports letteste dunsovepose for deg som trenger en lett sovepose til vinterbruk, med god varme-vekt-forhold. Soveposen er derfor konstruert for å være så varmeeffektiv som overhodet mulig, men med enkle detaljer som holder vekten lav under vintereventyret.
Fordeler
 • Godt isolert
 • Unisex
 • Lang glidelås
 • Anti Skli stoff
Ulemper
 • Kun to størrelser
 • Bare fotende som er vanntett

Helsport Rago Superlight Vintersovepose

Helsport Rago Superlight vintersovepose er en høykvalitets sovepose designet for bruk i kaldere værforhold. Soveposen har en komforttemperatur på -10°C og en ekstrem temperatur på -38°C, noe som gjør den egnet for bruk på høst- og vinterturer. Videre er soveposen fylt med 800 gram 90/10 gåsedun, som gir god isolasjon og varme selv i våte forhold. Soveposen har også en vattert hette og krage for ekstra isolasjon rundt hodet og halsen.

Helsport Rago Superlight vintersovepose har en anatomisk passform som gir god plass til å bevege seg rundt, og den er utstyrt med en lang glidelås som gjør det enkelt å komme inn og ut av soveposen. Soveposen har også en oppbevaringslomme for verdisaker, noe som kommer godt med. Soveposen er laget av et slitesterkt og lett ytterstoff som er behandlet for å være vannavstøtende og ripstop. Den leveres også med en kompresjonssekk for enkel pakking og transport.

Denne modellen er unisex, men den kan være litt lang for kvinner. Den minste modellen er 185 lang, noe som betyr at du bør være tilnærmet i høyden for å få ønsket effekt. Dersom du velger en sovepose som er alt for stor, vil det være unødvendig mye luft i den og du kan oppleve at det blir kaldt i soveposen gjennom natten.

Vi har lagt til denne på listen vår da Helsport er godt kjent i det nordiske klimaet og produktene deres har allerede blitt godt testet utendørs. Her får du en sovepose av høy kvalitet, men du må belage deg på å betale for kvaliteten. Når det er sagt, så er ikke Helsport det mest kostbare, så det er et godt alternativ for de fleste formål.

4. Mountain Equipment Helium 600 – Sovepose vinter

Mountain Equipment Helium 600 – Sovepose vinter

kr 4 845,-
Annonse
Mountain Equipment Helium 600 Regular er en lett og pakkbar dunsovepose, som er varm nok til turer i høyden eller på nordlige breddegrader om våren og seinhøsten.

Soveposen er laget av Helium-materiale, som er et eksepsjonelt lett, mykt og pakkbart materiale med god pusteevne og høy duntetthet og vindmotstand, med en gjennomgående konstruksjon med skråstilte bafler.
Fordeler
 • 700+ andedun
 • Magnetisk lode lock
 • PFC fritt DWR ytterstoff
 • Alpine Fit 2.0 passform
Ulemper
 • Best egnet for vår/sommer/høst
 • Mindre polstret enn andre modeller i testen

Mountain Equipment Helium 600 Vintersovepose

Helium 600 fra Mountain Equipment er en sovepose designet som 3-sesongs modell. Den har god isolasjonsevne og har en komforttemperatur på -5 grader. Dette betyr at den er best egnet for deg som skal sove utendørs fra tidlig på våren til sent på høsten. Du kan også ventilere den gjennom sommeren, men på vinteren kan den nok bli litt i tynneste laget. 

Videre har den en anatomisk passform – noe som betyr at soveposen omfavner kroppen på en naturlig måte. Dette sørger for at du ikke får for mye luftlommer i soveposen, og den holder dermed bedre på varmen. Videre betyr det at du lettere kan bevege deg i soveposen ved at den har litt plass der det trengs, eksempelvis over hofte og skuldre. 

Den er laget i et slitesterkt DWR materiale som tåler det meste, men det er ikke ripstop. Du bør derfor holde den unna skarpe gjenstander som teltplugger, steiner og annet for å hindre at den ødelegges. En magnetisk lode lock i nakkekragen gjør det enkelt å lukke den helt før du skal sove selv fra innsiden. 

Vi har inkludert denne som et godt alternativ for deg som vil ha en sovepose av høy kvalitet, men ikke er villig til å betale for de dyreste modellene. Mountain Equipment Helium 600 er en godt testet sovepose som kan benyttes gjennom store deler av utesesongen i Norge. Du kan bruke den vinterstid også, men da må du ha en varmekilde i teltet slik at du ikke fryser gjennom natten.

5. Marmot Micron 0 – Sovepose vinter

Marmot Micron 0 – Sovepose vinter

kr 4 349,-
Annonse
Marmot Micron 0 er en varm og behagelig dunsovepose som er ideell til kalde vår- og høstnetter når du er på klatre- eller fottur. Soveposen produseres i nylon og har en RDS-sertifisert dunisolering som er behandlet med Down Defender, noe som forbedrer dunets vannresistens under våte forhold.
Fordeler
 • Perfekt for kalde høst- og vårnetter
 • Lett stoff
 • Tørker raskt
 • Enkel ventilering
Ulemper
 • Litt tynt isolert for kaldeste vinter
 • For varm for sommerbruk

Marmot Micron 0 Vintersovepose

Marmot Micron 0 vintersoveposen er en lett sovepose som er utviklet for fjell- og hytteturer i den norske fjellheimen i vinterhalvåret . Den er utviklet for å ta så lite plass som mulig i ryggsekken og laget i et svært lett ytterstoff. Dette gjør at den er godt egnet for deg som skal sove i telt på kalde høst- og vårnetter, eller bare vil ha en sovepose med deg på hyttetur fremfor sengetøy. 

Soveposen har en komforttemperatur på -12,5 grader, men kan brukes ned til -20,4 grader, noe som gjør det mulig å bruke den gjennom tre sesonger i Norge. Den kan være litt tykk til de sommernetter, men utover dette står du godt rustet til det meste av eventyr gjennom høst, vinter og vår i Norge.  Soveposen er fylt med syntetisk isolasjon, som gir god varme og isolasjonsevne selv i fuktige forhold. 

Denne typen fyll er enkel å vedlikeholde og tørker raskt, noe som gjør den ideell for turer i varierende værforhold. Marmot Micron 0 vintersoveposen har en avsmalnende passform som gir en effektiv varmefordeling og reduserer pakkestørrelsen. Soveposen er også utstyrt med en justerbar hette og krage som gir ekstra isolasjon rundt hodet og halsen, samt en toveis glidelås som gjør det enkelt å komme inn og ut av soveposen og justere ventilasjonen.

Vi har inkludert denne som et godt alternativ for deg som ferdes mest utendørs i vinterhalvåret – og foretrekker en lett sovepose. Takket være det tynne ytterstoffet er den like godt egnet til å sove på hytte eller campingvogn som den er utendørs. Videre tar den utrolig lite plass og kan enkelt ventileres etter forholdene.

Kjøpeguide: Slik finner du riktig vintersovepose

Som vi har sett i denne guiden finnes det et stort utvalg soveposer til vår, vinter og høstforhold. Derfor er det viktig å vite hvor man skal begi seg ut på tur før man velger sovepose til vinteren. Noen som sover ute gjennom store deler av året velger å ha to soveposer, men for de fleste vil en tresesongers være det beste alternativet. Da får du en sovepose som fungerer utmerket fra tidlig på høsten til sent på våren, men som ikke er optimal om sommeren. 

For det som skal kjøpe din første sovepose har vi listet opp noen punkter du bør tenke på før du kjøper en sovepose:

 1. Temperatur: Vurder hvilke temperaturer og årstider du planlegger å bruke soveposen i. Sjekk soveposens temperatur vurdering, som vanligvis er delt inn i komforttemperatur, grensetemperatur og ekstremtemperatur. Velg en sovepose som passer til de forventede forholdene.
 2. Fyllmateriale: Dun og syntetisk er de to vanligste fyllmaterialene. Dun er lettere og mer komprimerbart, men mister isolasjonsevne når det blir vått. Syntetisk isolasjon er mer motstandsdyktig mot fuktighet og tørker raskere, men kan være tyngre og mindre komprimerbart enn dun.
 3. Vekt og pakkstørrelse: Vekt og pakkstørrelse er viktige faktorer å vurdere, spesielt hvis du skal bære soveposen i en ryggsekk. Lettere soveposer med mindre pakkstørrelse er enklere å bære, men kan komme på bekostning av varme og komfort.
 4. Passform og størrelse: Soveposer kommer i ulike størrelser og passformer, for eksempel mumie, rektangulær og tønneformet. Mumieformen er mest varmeffektiv, mens rektangulære og tønneformede soveposer gir mer plass til å bevege seg. Velg en sovepose som passer til din kroppsform og preferanser.
 5. Hette og krage: En justerbar hette og krage bidrar til å holde varmen inne og beskytter hodet og halsen mot kulde. Sjekk at soveposen har en hette og krage som passer til dine behov.
 6. Glidelås og ventilasjon: En kvalitets glidelås er viktig for å sikre enkel tilgang og god ventilasjon. Toveis glidelåser gir mer fleksibilitet og er en fordel hvis du ønsker å regulere temperaturen i soveposen.
 7. Ytterstoff og behandling: Velg en sovepose med slitesterkt og vannavstøtende ytterstoff for å beskytte fyllet og forlenge levetiden på soveposen.
 8. Pris og kvalitet: Vurder budsjettet ditt og prioritere kvalitet i forhold til pris. En god sovepose er en investering som kan vare i mange år og sikre en god natts søvn i naturen.

Oppsummering

Det finnes utrolig mange soveposer på markedet, men når man skal sove utendørs i Norge er det viktig å vite at man kan stole på utstyret sitt. Derfor har vi gått nøye gjennom de ulike alternativene på markedet og kommet frem til det vi anser som de beste soveposene for nordiske forhold. Disse tåler store svingninger i temperatur, men de er også utrolig enkle å ha med seg i sekken på friluftstur på vinteren

Ofte stilte spørsmål

Hva er en tresesongs sovepose?

En tresesongs sovepose betyr at den er godt egnet for bruk fra våren til høsten, men ikke varm nok for vinteren. Eller motsatt, fra høst, vinter til vår Dette er den vanligste typen sovepose å kjøpe i Norge.

Er soveposer vanntette?

De fleste soveposer er ikke vanntette, men vannavstøtende. Dette innebærer at de tåler litt fuktighet, men bør ikke bli utsatt for direkte regnvær eller vann.

Hvordan vedlikeholder man en sovepose?

De fleste soveposer er ganske enkle å vedlikeholde. Når du kommer hjem fra tur bør du la den henge til lufting en dag eller to før du pakker den ned. På denne måten sikrer du at den er tørr, samt at du forhindrer at det oppstår dårlig lukt i den.

Kan man vaske en sovepose?

Om du skal vaske en sovepose er det viktig at du følger instruksjonen for den bestemte soveposen. Noen produsenter lar deg ta ut föret og vaske dette, mens andre fraråder at du vasker den i det hele tatt.

Hva er forskjellen på en dun- og en syntetisk sovepose?

Dunsoveposer er fylt med dun fra ender eller gjess, noe som gjør dem veldig lette og komprimerbare. De har også utmerket isolasjonsevne, spesielt i kaldt og tørt klima. Syntetiske soveposer er fylt med kunstige fibre og er ofte tyngre og mindre komprimerbare enn dunsoveposer. Imidlertid er de bedre egnet for fuktige forhold, siden de beholder isolasjonsevnen selv når de er våte, og de er ofte enklere å vedlikeholde og rengjøre.

Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo