Telt: Test av de 5 beste på markedet (2023)

Telt

Det kan være spennende å begi seg ut på eventyr utendørs, men det gjelder å ha et godt telt. Ingenting er kjedeligere enn å våkne om natten på grunn av regnvær. Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvilket telt du bør velge, og det er nettopp der denne artikkelen kommer inn. Vi har sett nærmere på alle de beste teltene på markedet slik at du enkelt kan velge det som passer deg best. 

Skal man overnatte utendørs er det helt essensielt at man har med seg et godt telt. Dette vil ikke bare sørge for at man har et sted å krype inn om natten, men også en mulighet til å søke ly dersom været plutselig skulle snu om. Imidlertid har det dukket opp et bredt utvalg produsenter på markedet, og det kan være vanskelig å vite hvilke du bør stole på. 

Derfor har vi sett på noen av de mest populære teltene på markedet, samt hvorfor du bør velge nettopp disse. Videre har vi laget en enkel kjøpeguide som tar deg gjennom hvordan du kan finne frem til det teltet som passer deg best. Her er det viktig å ta høyde for årstider, antall personer som skal med på tur, og ikke minst hvordan landskap man skal ferdes i. Dette er ting vi kommer nærmere inn på i kjøpeguiden, så om du vil lære mer om dette først, så kan du hoppe dit. 

Med det sagt – har vi plukket ut de syv beste teltene på markedet ved hjelp av omfattende testing. Her har vi inkludert telt i flere ulike størrelser og budsjetter slik at det finnes noe for ethvert behov. I de neste avsnittene vil vi se nærmere på våre favoritter og hva disse kan tilby.

Best i test telt 2023

HELSPORT Reinsfjell Superlight 3

kr 10 140,- 11 610,-
Annonse
Fordeler
  • To yttertelt
  • Fire ventiler forebygger kondens
  • STore lommer for organisering
  • Enkelt oppsett
Ulemper
  • Veier 2.50kg
  • Ikke gulv på fortelt

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
  • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • Tredjeparts kundeanmeldelser
  • Forhandlerens garantier, omdømme og service
  • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

Best i test

5 Beste telt på markedet

For å finne frem til de beste alternativene for denne listen har vi sammenlignet en rekke ulike faktorer. Formålet med dette var å finne frem til de beste alternativene for deg som skal begi deg ut på tur. Som et grunnlag for dette har vi styrt unna de billigste teltene, da disse ofte har kort levetid og kvalitet.

back to menu ↑

1. HELSPORT Reinsfjell Superlight 3

HELSPORT Reinsfjell Superlight 3

kr 10 140,- 11 610,-
Annonse
Fordeler
  • To yttertelt
  • Fire ventiler forebygger kondens
  • STore lommer for organisering
  • Enkelt oppsett
Ulemper
  • Veier 2.50kg
  • Ikke gulv på fortelt

HELSPORT Reinsfjell Superlight 3

HELSPORT er en kjent produsent av utendørsutstyr i Norden og deres Reinsfjell Superlight 3 er et godt eksempel på dette. Dette er et telt som kombinerer lav vekt med høy funksjonalitet – og det ligger nøye gjennomtenkte tanker bak hver eneste detalj. Resultatet er et telt som ikke bare har blitt en bestselger, men også passer til de aller fleste destinasjoner. 

Selv om Reinsfjell Superlight 3 er et forholdsvis kompakt telt, så har det godt med plass. Dette skyldes en utforming der teltet benytter forbøyde segmenter, noe som gir brattere vegger – men også bedre opplevelse av plass inne i teltet. Videre har teltet to yttertelt som gir godt med plass for deg som skal oppbevare utstyr, støvler eller annet for vær og vind. 

Kondens kan ofte bli et problem når man sover i telt, men ved hjelp av fire ventiler og to store nettingpaneler kan Superlight 3 sørge for gode gjennomtrekk. Disse kan du også regulere ved at du selv velger hvor mange av dem du ønsker å åpne på én gang. Det kan være kjekt om sommeren, men muligheten til å stenge dem sørger for bedre temperatur om vinteren dersom du sover utendørs i kjølige omgivelser. 

Vi har inkludert dette teltet som et utmerket alternativ for deg som vil ha et slitesterkt telt som er utrolig enkelt å sette opp. Det er kun noen få strenger som må bæres med på tur, og du klarer fint å sette det opp alene. Dette er riktignok et 3-persons telt, men det er også romslig for deg som vil ha litt ekstra plass på tur alene. Praktiske fortelt sørger for ekstra lagringsplass når du har behov for det. 

back to menu ↑

2. HELSPORT Reinsfjell Superlight 2

HELSPORT Reinsfjell Superlight 2

kr 9 082,- kr 10 600,-
Annonse
Fordeler
  • To innganger
  • Helsport AirFlow II ®
  • Lav egenvekt
  • Enkelt oppsett
Ulemper
  • Mange plugger
  • Tar litt plass i sekken

HELSPORT Reinsfjell Superlight 2

Liker du HELSPORT Reinsfjell serien, men har ikke behovet for et 3-mannstelt, så kan Superlight 2 være et godt alternativ. Dette er en litt mindre variant som har plass til to personer. Utover dette følger teltet den samme utformingen som Superlight 3, noe som betyr at du får godt med plass, to innganger og utrolig godt organisert plass ved hjelp av smarte lommer i innerteltet. 

Denne konstruksjonen har en selvstående kuppeltelt, noe som betyr at du enkelt kan sette det opp uten behov for støttestruktur. For deg som skal ut på tur i nye landskap kan dette være kjekt å ha. Da slipper du bekymre deg over at det skal være muligheter for å hente opp teltet eller du må bære med deg unødvendig mange stenger. 

Videre har teltet to praktiske innganger som begge har eget fortelt. På denne måten kan du ventilere teltet effektivt, men også tilpasse hvordan man bruker teltet underveis. Helsport Airflow II ® sørger for sirkulering av luften og forebygger kondens inne i teltet. Videre har begge inngangene integrert myggnetting slik at du kan ha dem åpne uten at dere blir plaget gjennom natten. 

Vi har inkludert dette teltet som et alternativ for deg som vil ha et telt fra Superlight serien, men ikke har behov for plass til tre personer. Du får all den samme funksjonaliteten som det store teltet, men du slipper unna med lavere vekt og enklere oppsett. SuperLight 2 er midt i blinken for deg som skal ferdes alene, eller for to personer som er vant til å sove litt intimt. Praktiske fortelt sørger for at dere kan oppbevare utstyr utenfor teltet uten at det blir fuktig. For flere camping og utendørs utstyrsguider, sjekk ut våre artikler om soveposer og tursekker.

back to menu ↑

3. MSR Hubba Hubba NX

MSR Hubba Hubba NX

kr 5 473,- kr 6 560,-
Annonse
Fordeler
  • Allsidig telt
  • Godt egnet for tre sesonger
  • Perfekt for 2 voksne
  • Lav egenvekt
Ulemper
  • Dobbel duk som krever spenn

MSR Hubba Hubba NX

MSR er en annen populær produsent av telt og deres Hubba Hubba NX er et utmerket telt for to personer. Dette følger et standardoppsett fra MSR, noe som betyr at det er lekende lett å sette opp. Da snakker vi fem minutter enkelt for deg som har fått litt dreisen på det. Videre er teltet delt inn i to deler – regnduk og innertelt. Dette sørger for god ventilering om sommeren, men også nødvendig varme om vinteren. 

Fra produsenten sin side er dette et telt som er godt egnet for tre nordiske sesonger. Teltet har høy trivsel og kan oppleves som svært romslig selv om det er lite av størrelsen. Videre er det utviklet i et såkalt Ripstop nylon materiale, noe som gir svært slitesterk duk. Når man skal begi seg videre på tur er det enkelt å pakke sammen teltet – og den praktiske posen sørger for at teltet ikke tar unødvendig plass. 

Videre er dette et frittstående telt, noe som betyr at det har egne stenger – og dermed ikke trenger å festes i noe. Vi anbefaler naturligvis at du bruker bardunering, men du slipper binde det fast til trær eller annet for å holde det stående. Inne i teltet vil du også finne flere hendige oppbevaringslommer, kroker og løkker som gjør det mulig å organisere seg etter en lang dag. 

Vi har inkludert dette som et telt for deg som skal sove ute én natt, eller som bare vil ha med deg et praktisk telt på langtur. Takket være lav vekt og kompakt design kan du enkelt sette opp, bære med deg og ta ned igjen dette teltet alene. Videre er utformingen gjort på en slik måte at det alltid er plass til det nødvendige uten at du opplever teltet som overfylt.

back to menu ↑

4. Exped Lyra II

Exped Lyra II

kr 4 478,- kr 5 550,-
Annonse
Fordeler
  • God kapasitet for 2 personer
  • Selvbærende struktur
  • Inngang på begge sider
  • Lang garanti
Ulemper
  • Litt lite fortelt

Exped Lyra II

Exped Lyra II er et enkelt telt som er utviklet for å ha med seg i ryggsekken. Teltet er raskt å sette opp og gir romslig plass. Videre har det enkel åpning på begge sider, noe som betyr at man kan få gjennomtrekk på varme dager, eller slippe å klatre over partneren din dersom du skal ut av teltet på natten. Videre har det et hendig fortelt på hver side, slik at du har plass til ryggsekker og annet nødvendig utstyr på utsiden av teltet. 

Selv om dette teltet har en størrelse på 1.35 m2 har det en vekt på bare 2 kilo. Dette sørger for at du enkelt kan bære det med deg selv på lengre turer. Utformingen av teltet sørger for en romslig følelse for deg som skal dele det med noen andre. Om du bare vil ha litt ekstra godt med plass selv, så kan du fint sette det opp og benytte det alene også. 

Videre har teltet en enkel struktur som kan stå imot selv dårlig vær. Ved hjelp av et beskyttet oppheng for stenger står teltet bedre rustet for vind og krevende forhold. Videre er det utformet på en slik måte at du enkelt kan sette det opp selv om du skulle befinne deg alene. Selvbærende struktur sørger for at du slipper bekymre deg over hvor du skal feste teltet ditt. 

Vi har inkludert dette teltet som et godt alternativ for deg som skal begi deg ut på tur alene eller sammen med én annen, og ønsker et telt som er lynraskt å sette opp. Her får du god beskyttelse mot dårlig vær, godt med plass og en planløsning som gjør det mulig å dele plassen. Videre har teltet 5 års garanti, noe som betyr at det kan være en trofast følgesvenn i en årrekke uten bekymringer.

back to menu ↑

5. HELSPORT Ringstind Pro 2

HELSPORT Ringstind Pro 2

kr 6 100,- kr 6 560,-
Annonse
Fordeler
  • Lav vekt
  • Godt med plass
  • Robust konstruksjon
  • Kraftig vannsøyle
Ulemper
  • Lite fortelt

HELSPORT Ringstind Pro 2

Ringstind Pro 2 er et telt som er laget utelukkende for å være så lett som mulig. Her får du god beskyttelse mot uvær, godt med plass for to personer og utrolig lav egenvekt. For dette teltet har HELSPORT brukt innovasjon til å optimalisere stang konfigureringen for å gi mest mulig plass innvendig i teltet – uten at man må forlenge selve konstruksjonen av teltet. Dette er praktisk ettersom man slipper at teltet trenger mer bakkeplass, men det oppleves fortsatt som romslig. 

Videre er utformingen av teltet gjort på en slik måte at det er utrolig enkelt å sette opp. Du klarer det fint alene, men det er uten tvil lettere å være to. Designet har tatt hensyn til at man ofte overnatter ute i krevende vær i Norden. Dette betyr blant annet at det er lite vibrasjon og støy fra duken selv om det blåser kraftig på utsiden. Dette sørger ikke bare for bedre nattesøvn, men også at man slipper at det drar i teltet underveis. 

Innerteltet er utstyrt med integrert myggnetting, og det er flere strategiske lommer som gjør det enkelt å organisere seg når man kommer inn i teltet. En lav vekt på bare 2.2 kg gjør at du knapt merker teltet i ryggsekken din ute på tur. Det medfølger en praktisk pose for teltet, men du kan også velge å rulle det sammen og ha det inne i sekken din. Har det derimot regnet kvelden før, anbefaler vi å bruke posten og feste denne på utsiden av sekken. 

Vi har inkludert dette teltet som et godt alternativ for deg som vil ha et solid alternativ for lange turer med sekk. Dette teltet er ikke bare utrolig robust, men det er også svært lett å bære med seg. Dette til tross for at man fint opplever teltet som romslig og godt organisert når man først har fått det opp. Videre sørger utformingen for at man enkelt kan sette opp teltet selv på mer krevende plasser. Det krever lite gulvplass, så her kan det være enkelt å komme i gang. 

back to menu ↑

Kjøpeguide: Slik velger du riktig telt

Når du skal velge telt er det en rekke ulike punkter du bør tenke på. Vi har derfor laget en enkel kjøpeguide som tar deg gjennom det viktigste. Imidlertid er det viktig at man tar høyde for hvor man skal begi seg ut på tur, samt hvordan klima man kan forvente å møte på. Du bør eksempelvis stille strengere krav til teltet du har med deg på Hardangervidda i Oktober enn teltet du bruker på festival en uke i Juli. 

Videre er det noen andre faktorer som spiller inn – og disse vil vi gå gjennom litt grundigere nedenfor. Formålet med disse avsnittene er at du skal få en bedre forståelse for hvordan du kan velge det teltet som passer best for deg. Vi anbefaler derfor at du tenker på følgende før du går til innkjøp av et nytt telt.

Størrelse

Det første du må tenke på når du skal velge et telt er hvilken størrelse du trenger. I denne testen har vi forholdt oss til 2- og 3-persons telt, noe som vil være tilstrekkelig for de aller fleste. Telt som blir større enn dette vil ofte være tyngre å bære med seg, og dermed dårlig egnet for turer med ryggsekk. Videre er det ingen grunn til at en følge på én eller to personer skal bære med seg et telt med plass til tre. 

Du vil enkelt finne ut hvor personer et telt er egnet for på produktbeskrivelsen. Vi anbefaler derfor at du tenker godt gjennom hvor mange du har til hensikt å ha med deg på tur. Dersom du pleier reise rundt alene, så vil det være bortkastet å belaste deg med et telt som rommer tre personer. 

Romslig eller lav vekt?

Et annet punkt man bør tenke på er hva som er viktigst av god plass og lav vekt. Noen ganger skal man bevege seg over store områder, og da er det viktig med et telt som ikke blir en belastning. Andre turer skal man ikke så langt, men trenger plass til mye utstyr som skal skjermes for vær og vind. Du bør derfor tenke på hvilken av disse faktorene som er viktigst før du ender opp med feil telt. 

Det er kjedelig å komme opp på vidda med et utrolig lett telt dersom det resulterer i at utstyret må sove på utsiden. Tilsvarende vil et unødvendig tungt telt på lange streker være en belastning som fort kan ødelegge turen for deg. Trondheims turistforening har skrevet en god guide til få til en vellykket telttur.

Utforming på teltet

Sist, men ikke minst må man tenke på hvordan utforming av teltet skal ha. Her er det vanlig at man velger mellom kuppel og tunnel design. Dette er gjerne det siste man bør tenke på, men det er fortsatt viktig for hvilket telt du ender opp med. Så når du har tenkt på hvor mange som skal sove i teltet, og hva som er viktigst av vekt og plass, så er det tid for å velge utforming på teltet ditt.

Her er tunneltelt ofte det vanligste man finner ute på tur i Norge. Dette er telt med avlangt design der stengene ikke krysser hverandre. Et godt eksempel på dette i vår test er Bergans Gjendebu. Fordelen med slike telt er at de er svært robuste i dårlig vær, samt at de er forholdsvis enkle å sette opp. Ulempen er naturligvis at det er lavt under taket og de krever en del plass på bakken for å settes opp. 

Det motsatte av tunneltelt er kuppeltelt. Dette er selvstående konstruksjoner som ofte kan by på bedre plass, høyere under taket og godt med lagring. Ulempen med disse er at de kan være mer utsatt for vær og vind på grunn av høyden. Gode eksempler på dette er Reinsfjell serien fra HELSPORT og Heimplanet Backdoor Classic for å gi noen illustrasjoner. 

back to menu ↑

Oppsummering

Det finnes utallige telt på markedet, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hvilket du bør gå for. Derfor har vi laget denne guiden som har tatt for seg en rekke ulike telt, hvordan du velger riktig telt og ikke minst våre favoritter. Dette er telt som er valgt ut på bakgrunn av prestasjoner, omdømme til produsentene og ikke minst hvordan de presterer i nordiske forhold. 

Videre har vi laget en enkel kjøpeguide for hvordan du velger et telt best i test basert på dine egne behov. Her er det viktig å ta høyde for hvor man skal begi seg ut på tur, hvor mange og ikke minst hvilket klima man kan forvente. 

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål

Hvilket telt er best i test?

Basert på våre undersøkelser var det HELSPORT Reinsfjell Superlight 3 som kom best ut av testen. Dette er et solid 3-personstelt som kan stå imot selv krevende vær på vidda.

Hva er best av tunneltelt og kuppeltelt?

Her er det viktig å ta hensyn til egne behov, inkludert hvor mye utstyr og lagringsplass du trenger.

Hvor mye veier et vanlig telt?

I snitt veier de teltene vi har omtalt i denne testen litt over 2,2 kg – noen er lettere og noen er tyngre. Imidlertid er det verdt å merke seg at det ofte er stengene som er tunge, noe som betyr at man kan fordele vekten. Én bærer teltduk og én bærer stengene.

Hvordan vedlikeholder man et telt?

Vi anbefaler at man lar teltet tørke godt og luftes ut før man pakker det ned etter tur. På denne måten unngår man dårlig lukt, samt at det ikke danner seg mugg i teltet. Det kan være lurt å la det henge innendørs på vaskerom eller annet egnet plass et par dager før det går tilbake i posen sin.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo