Kantklipper: Test av de 4 beste på markedet (2023)

Kantklipper

En gressklipper er nødvendig for å stelle gressplenen din, men ønsker du en plen i toppform vil du trenge en kantklipper. Da kan du langt enklere sette prikken over I’en og sikre deg et utmerket resultat. Derfor har vi satt sammen en omfattende guide til hvilke kantklippere som er best, samt hvordan du velger den som passer for deg. 

De fleste nøyer seg med en gressklipper eller robotgressklipper, men skal du ha en gressplen i toppform trenger du noen flere verktøy i boden. Her er det spesielt en kantklipper som mange undervurderer viktigheten av. En gressklipper vil naturligvis klare å kutte gresset helt inntil kantene, men dukker det opp hindringer vil man ofte ende opp med irriterende kanter. 

Disse kan du effektivt bli kvitt ved hjelp av en kantklipper. Når det er sagt, så finnes det utallige modeller på markedet – så det kan være vanskelig å vite hvilken du burde kjøpe. Vi har derfor laget denne samletesten som trekker frem noen av de beste modellene på markedet, samt en kjøpeguide som gir deg det du trenger for å ta informerte valg. Du vil finne guiden på slutten av denne artikkelen. 

Før vi kommer så langt har vi laget en grundig gjennomgang av de forskjellige produktene vi har inkludert i testen vår. Disse er plukket ut ved hjelp av en rekke ulike kriterier for å sikre mye verdi for pengene. La oss derfor ta en gjennomgang av de beste modellene før vi går videre til hva du burde se etter før du handler. 

Best i test kantklipper 2023

Bosch Advanced GrassCut 36 Li

kr 3 633,-
Annonse
Fordeler
 • Totråds klippesystem
 • Anti-floking
 • Både trimming og kantklipping
 • 6m Trådspole inkludert
Ulemper
 • Batterier er kostbare
 • Litt kostbar

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

Best i test

4 Beste kantklipper på markedet

Når vi skal finne produkter til testene våre starter vi alltid bredt. Deretter jobber vi oss gjennom et mangfold av produkter for å finne frem til de beste. Resultatet av disse undersøkelsene er det de kandidatene du får presentert nedenfor.

back to menu ↑

1. Bosch Advanced GrassCut 36 Li

Bosch Advanced GrassCut 36 Li

kr 3 633,-
Annonse
Fordeler
 • Totråds klippesystem
 • Anti-floking
 • Både trimming og kantklipping
 • 6m Trådspole inkludert
Ulemper
 • Batterier er kostbare
 • Litt kostbar

Bosch Advanced GrassCut 36 Li

Bosch har lenge vært kjent for å levere utmerkede produkter og deres ‘grønn’ serie er perfekt for deg som skal fikse hjemme. Denne serien er utviklet med DIY prosjekter i tankene og du får derfor mye verdi for pengene. Har du vært borti Bosch sine produkter før vil du være kjent med at de er kompatible på tvers av hverandre, men kun med produkter av samme farge (blå og grønn). 

Denne kraftige kantklipperen fra Bosch tok raskt ledelsen i testen vår takket være imponerende funksjonalitet. Den benytter seg av et totråds klippesystem for effektiv klipping og høy presisjon. For deg som jobber betyr dette at du vil komme helt inntil kantene uten behovet for manuelle justeringer. 

Videre har den halvautomatisk spole som forhindrer at tråden floker seg under arbeid. Du slipper dermed manuelle justeringer underveis. Maskinen har også enkle innstillinger slik at du kan skifte mellom trimming og kantklipping ved hjelp av et klikk på det roterbare hodet. På denne måten kan du enkelt tilpasse den uansett hva du ønsker å jobbe med. 

Vi har valgt denne modellen fra Bosch som vår testvinner basert på utrolig mange gode tilbakemeldinger og høy prestasjon. Videre er den en del av den grønne serien til Bosch, noe som betyr at den er utrolig enkel å bruke. Det er også greit å merke seg at den benytter Bosch 36V LI batterier, noe som betyr at om du allerede har noen fra andre redskaper kan disse enkelt brukes til kantklipperen din. 

back to menu ↑

2. Makita DUR181Z

Makita DUR181Z

kr 1 244,-
Annonse
Fordeler
 • Et rimelig alternativ
 • God kvalitet
 • Kan roteres 180o for bedre presisjon
 • 18V batterier
Ulemper
 • Må kjøpe batterier separat
 • 1229-1433 mm lengde

Makita DUR181Z

Et annet merke som lenge har vært populært hos DIY-entusiaster er Makita. De har lenge levert mye av den samme kvaliteten som man finner hos Bosch, men ofte har de langt rimeligere priser.  Dette er også tilfellet for deres DUR181Z kantklipper, men her er det viktig å merke seg at det er noen grunner til dette. 

Du får riktignok en utmerket kantklipper, men denne kommer uten batteri og lader. Skal du ha en fullverdig modell må du belage deg på en litt høyere pris. Unntaket er om du allerede skulle være i besittelse av Makita redskaper – da kan du benytte de samme 18V batteriene og laderen på denne kantklipperen. 

Videre er dette en effektiv kantklipper hvor hodet kan roteres 180o, samt du har en justerbar teleskopstang som gjør den mer ergonomisk å jobbe med. Det er også fem ulike posisjoner slik at du lett kan vinkle hodet i den stillingen du trenger for å lage solide kanter på gressplenen din. 

Vi har valgt å inkludere denne som et godt alternativ for deg som har et litt mindre budsjett, eller som foretrekker noe annet enn Bosch. Makita har lenge vært en bestselger i Norge – og produktene deres er godt egnet for både DIY og profesjonell bruk. Skulle du allerede ha Makita verktøy kan det være en utmerket måte å spare noen kroner på ved at du slipper kjøpe nye 18V batterier. 

back to menu ↑

3. RYOBI RLT183222S One+

RYOBI RLT183222S One+

kr 3 545,-
Annonse
Fordeler
 • Stort utvalg kompatible verktøy
 • 18V batterier
 • Ergonomisk håndtak
 • Teleskopskaft
Ulemper
 • Litt lang ladetid
 • Kun to lengder på tråd

RYOBI RLT183222S One+

Om du ikke allerede har testet de innovative produktene til RYOBI, så kan dette være en utmerket anledning. Her får du en solid gress- og kantklipper som har en klippebredde på 25 – 30 cm. Dette betyr at du effektivt kan justere lengden på kantklipperen din og hvor lang tråden skal være. 

Videre har den også automatisk trådmating slik at du slipper manuelt tilpasse denne under bruk. For å sikre et godt grep er det fremre håndtaket justerbart og trimmerhodet kan vinkles i tre ulike posisjoner, samt vris i 90o. Muligheten til å vinkle hodet sikrer at du kommer til selv på trange områder eller langs med kantstein og annet. 

Fordelen med denne er at den tilhører RYOBI sitt One+ system, noe som betyr at den er kompatibel med alle batteriene og verktøyene i samme serien. Du slipper derfor gå til innkjøp av kostbare 18V batterier dersom du allerede har produkter i samme serien. Dette kan være et godt utgangspunkt for deg som vil utvide samlingen din litt, eller starte en ny runde med RYOBI. 

Vi har valgt å inkludere denne for deg som ser etter robuste verktøy, men kanskje ikke vil bruke penger på profesjonelt utstyr. RYOBI er utviklet for DIY prosjekter, noe som betyr at du vil få slitesterkt verktøy til en langt rimeligere penger. Videre er det utrolig greit å ha et One+ system som betyr at du enkelt kan bytte over batteriene fra ulike redskaper dersom de skulle gå tom.

back to menu ↑

4. Makita UR100DWAEX

Makita UR100DWAEX

kr 2 299,- 3 213,-
Annonse
Fordeler
 • 2 batterier inkludert
 • Ergonomisk håndtak
 • Teleskopskaft
 • Enkel betjening
Ulemper
 • Litt begrenset tråd

Makita UR100DWAEX

Sist, men ikke minst på listen vår har vi trukket frem en annen modell fra Makita. Dette er en kraftig kantklipper som følger det klassiske designet til Makita. Videre har den en ramme i aluminium og brukstid på 19 minutter. Dette bør i de fleste tilfeller være tilstrekkelig, men om det ikke skulle holde – så kan du enkelt skifte batteri da den er kompatibel med alle Makita 18V batterier. 

Videre er det greit å merke seg at denne faktisk kommer med 2 batterier og lader – noe ingen av de andre kandidatene på listen vår gjør. På denne måten kan du sikre deg godt og alltid ha et fulladet batteri tilgjengelig. Om du ikke har en rekke Makita verktøy fra før kan dette være et godt utgangspunkt for deg som vil komme i gang med verktøy. 

Kantklipperen har en lav egenvekt inkludert batteri på 2.1 kg, noe som gjør den utrolig grei å jobbe med over lang tid. Noen av de andre modellene nærmer seg 3 kg – en vekt som kan bli litt slitsom å holde på med dersom man skal gjøre det over en lengre periode. 

Vi har inkludert denne som et godt alternativ for deg som vil ha en mer komplett versjon av Makita sin kantklipper. Her får du alt som er nødvendig for å sikre et godt resultat gang på gang. De to medfølgende batteriene og lader gjør det langt enklere å holde det gående dersom du har store områder som skal bearbeides.

back to menu ↑

Kjøpeguide: Slik velger du riktig kantklipper

Hensikten med en kantklipper er at den skal kunne jobbe der gressklipperen din ikke kommer til. Derfor er det viktig at man velger en som er godt egnet for den typen tomt man skal jobbe på. Videre er det flere typer kantklipper tilgjengelig, noe vi straks skal gjennomgå før vi går videre. For å gjøre det enklere for deg å ta gode valg, har vi samlet en del nyttig informasjon i denne kjøpeguiden. 

back to menu ↑

Ulike typer kantklipper

Som vi nevnte innledningsvis, så er det en rekke ulike varianter av kantklippere tilgjengelig. Her er det viktig å ta høyde for hvordan man har tenkt å jobbe, samt om den skal brukes til industriell bruk eller ei. Her er det blant annet greit å ta hensyn til om den skal brukes på store eller små områder, høyt eller lavt gress osv. 

Videre kan du velge om du skal ha tråd eller blader – du har kanskje merket at det allerede nå er mange spørsmål å ta hensyn til? Vi vil forsøke å besvare alle sammen i de kommende avsnittene, men først skal vi avklare hvilke typer kantklipper som finnes der ute. 

Kantklipper på batteri

I denne artikkelen er det batteridrevne kantklippere vi har tatt utgangspunkt i. Disse er svært enkle å bruke, samt kan benyttes hvor som helst. De er derfor like godt egnet på hytta, campingvogna eller hjemme på eiendommen. Du slipper trekke med deg en ledning, men det gir også en naturlig begrensning i brukstiden. 

De fleste batteridrevne kantklippere har en driftstid som ligger i underkant av 20 minutter. Dette vil nok være tilstrekkelig for de aller fleste, men for noen større jobber vil man trenge flere batterier underveis. Om du skal jobbe på større områder kan det derfor være greit å vurdere en kantklipper som har lengre driftstid. 

Bensindrevet kantklipper

Et annet alternativ er å velge en bensindrevet kantklipper. Disse har en innebygd motor og tank som fungerer akkurat som gressklipperen din. Fordelen er at du slipper vente på at batteriene skal lades opp igjen, samt at de gjerne har mer kraft enn det en batteridrevet kantklipper har. 

Ulempen med disse er naturligvis har de har høyere utslipp, støyer en del og ikke minst må du dra med deg en bensinkanne dit du skal jobbe. Dette vil nok være å foretrekke sammenlignet med en koffert full av batterier, men det vil uansett medføre at du må ha med deg litt ekstra ballast.

Elektrisk kantklipper

Sist, men ikke minst har du elektrisk kantklipper. Dette er nok den typen de fleste har et forhold til fra før. Disse kan brukes ubegrenset, men du må slepe med deg en ledning. De krever nemlig at man er koblet til strøm dersom de skal fungere i lengden. Med andre ord må du selv passe på at det er en stikkontakt i nærheten slik at du kan jobbe videre.

Denne typen kantklipper er godt egnet for deg som skal jobbe lenge, men det forutsetter at du har tilgang til strøm. De er derfor best egnet i hager og andre områder hvor en stikkontakt er lett tilgjengelig. Skal du jobbe mange ukjente steder vil det være litt mer uforutsigbart om du har tilgang til dette eller ei. 

back to menu ↑

Hva skal du bruke kantklipperen til?

Videre er det viktig å ta høyde for hva du skal jobbe med. Slik vi påpekte tidligere i artikkelen kan du bruke en kantklipper til å fintrimme kanter, men også til å klippe gress som er for høyt for gressklipperen. Om du skal jobbe med sistnevnte er det greit å velge seg en kantklipper som har lang driftstid. Skal du jobbe deg gjennom et stort område med en batteridrevet kantklipper som leverer 16 minutters driftstid, så bør du ha en hel koffert med batterier. 

Da kan det nok være et bedre alternativ å gå for en modell som enten bruker ledning eller bensin slik at du kan sikre deg den nødvendige kraften til å jobbe lenge. En bensindrevet modell vil også gi deg mer kraft å jobbe med, noe som kan gi et bedre resultat i lengden. 

back to menu ↑

Hvor mye skal du klippe?

En problemstilling med kantklippere er at de ofte bruker en nylonsnor til klipping. Dette er spesielt aktuelt for de batteridrevne og rimeligere modellene man gjerne finner i forbrukermarkedet. Ulempen med dette er at den snoren etterhvert vil slites ned og må skiftes ut. Skal du jobbe på store området kan du derfor risikere at du sliter ut snoren før du kommer i mål.

Skulle dette skje må du løsne snellen, klippehodet og sette inn en ny snor. Dette medfører en del skruing og kan være litt kronglete dersom man ikke har gjort det før. Et bedre alternativ kan derfor være å velge en kantklipper som benytter seg av blader i stål når man skal ta fatt på denne typen jobb. De er riktignok litt kostbare, men du vil fort få igjen det gjennom prestasjoner og spart tid. 

Burde du velge nylon eller kniv?

Som vi nevnte i forrige avsnitt vil avgjørelsen her ofte henge sammen med hvor mye du skal bruke kantklipperen din. Imidlertid er det greit å vite hva en nylontråd duger til før man skal ta en endelig avgjørelse. Her vil nok de fleste se seg fornøyd, da en nylontråd holder utmerket til alminnelig gress, planter og etterbehandling. Kantklipper med kniv benyttes primært til høyt og tett gress, kratt og busker. 

I de fleste tilfeller vil det derfor være tilstrekkelig å investere i en helt alminnelig kantklipper som benytter seg av nylontråd. Da kan du håndtere det meste av jobb som skulle dukke opp på eiendommen. Skulle det være noen busker og annet som må trimmes, så kan det være like greit å bruke en hagesaks som å investere i en overdådig kantklipper. 

back to menu ↑

Vedlikehold av kantklipper

Når du først har investert i en ny kantklipper, skal den vedlikeholdes korrekt. Dette vil ikke bare forsikre at du får optimal prestasjon, men også at den lever lenger – noe som betyr at du får mer verdi for pengene dine. Ulike produsenter har riktignok litt ulike vedlikeholdskrav, men det er også en del krav som er felles for alle. 

Først og fremst skal man alltid rengjøre en kantklipper etter bruk. Dette vil forhindre at gress mugner og blokkerer kantklipperen din. I første omgang kan det være tilstrekkelig at man børster av alt gress og ugress som har satt seg fast i maskinen under hagearbeidet. Du bør være litt sparsom med å skylle den, og heller bruke en kost. Bare pass på at du kobler fra batteriet før du begynner å arbeide for å forhindre uhell. 

Har du valgt å gå for en bensindrevet modell vil du måtte belage deg på litt ekstra vedlikehold. Denne typen kantklipper må nemlig ha litt mer pleie og jevnlig kontroll. Blant annet bør du kontrollere oljen jevnlig, samt rense luftfilteret og etterfylle bensin. Det viktigste her er at motoren ikke går tom for bensin da helt tomt kan være uheldig for motoren.

Med dette i tankene bør du gjøre deg opp en tanke om hvor mye du gidder vedlikeholde utstyret ditt. Det er liten tvil om at en bensindrevet kantklipper vil være det mest kraftige alternativet, men da må du også belage deg på å gjøre litt vedlikehold underveis. En batteridrevet på sin side vil være svært smidig og kreve langt mindre arbeid for å vedlikeholde. 

back to menu ↑

Bruk av kantklipper

Før du går i gang med en kantklipper er det greit å ha kjennskap til hvordan den fungerer. Videre bør du ha på deg vernebriller ettersom en kantklipper ofte kan medføre at det kastes jord, steiner og andre ting litt rundt når du jobber. Dette er spesielt viktig om du skal jobbe med trimming – da dette gjerne gjøres ved at kantklipperen graver seg litt ned i bakken. 

Selv om du kanskje tenker du har god kontroll på arbeidet, så anbefaler vi på det sterkeste at du bruker briller. Det skal utrolig lite til for å skade øyet, og når det først oppstår uhell kan det være vanskelig å få det utbedret igjen. 

back to menu ↑

Oppsummering

En kantklipper er uten tvil et nyttig redskap i hagen, men det kan være vanskelig å vite hvilken man burde velge. Derfor har vi laget denne guiden som tar deg gjennom de beste modellene, samt hva du bør tenke på før du går til innkjøp av en ny kantklipper. Forhåpentligvis har det bidratt til at du kan gjøre et mer informativt valg og finne frem til den kantklipperen som passer best for ditt behov.

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål

Hvilken kantklipper er best i test?

Basert på våre undersøkelser er det kantklipperen Bosch Advanced GrassCut som kom ut best i test.

Burde man velge batteri eller bensindrevet?

Her er det viktig å ta utgangspunkt i hva man skal bruke kantklipperen til. Dersom du skal jobbe på store områder vil det være bedre egnet med en bensindrevet eller elektrisk kantklipper. Skal du bare ha den for å gjøre finpussen i hagen, så kan du enkelt velge en batteridrevet.

Hvordan vedlikeholder man en kantklipper?

Etter bruk bør du rengjøre kantklipperen ved å fjerne alt av gress og smuss som har samlet seg på redskapet. Bare pass på at den er skrudd av og batteriet fjernet slik at du unngår unødvendige skader under rengjøringen. 

Hvordan batteri bruker en kantklipper?

De fleste modellene i denne testen bruker standard 18V batterier fra de ulike produsentene.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo