Gressklipper: Test av de 7 beste på markedet (2023)

Gressklippere

En velstelt gressplen er elegant, men det krever også arbeid. Ved hjelp av en god gressklipper får du jobben gjort lettere, og vi har sett nærmere på de 7 beste modellene på markedet akkurat nå. 

Ingenting er bedre enn en grønn og vel klipt plen, men da forutsetter det at du har de riktige redskapene. Her vil en god gressklipper være nøkkelen til suksess, men utvalget har for lengst blitt overveldende. I denne artikkelen har vi derfor sett nærmere på utallige modeller for å komme frem til de beste valgene. 

Vi vil først gi deg en rask gjennomgang av de beste modellene på markedet, før vi ser nærmere på hvordan du kan velge den som passer deg best. Det finnes nemlig en rekke funksjoner og spesifikasjoner som skiller disse modellene fra hverandre, noe som betyr at ikke alle nødvendigvis er et like godt valg for akkurat din gressplen. 

Ønsker du å finne mer informasjon om hvordan vi har vurdert de ulike modellene og hva det betyr for deg, kan du hoppe til kjøpeguiden nederst i denne artikkelen.

Best i test gressklipper 2023

AL-KO Comfort 51.0 SP-B Plus

kr 5 549,- kr 9 985,-
Annonse
Fordeler
 • 1-gir-hjuldrift
 • 4 IN ONE funksjonalitet
 • Lavt forbruk
 • Ergonomisk håndtak
Ulemper
 • Maks tilbøyelighet på 15%

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 

 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris

Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet.


Les mer her

Best i test

7 Beste gressklipper på markedet

Nedenfor har vi samlet en oversikt over de beste modellene for deg som ser etter en gressklipper.

1. AL-KO Comfort 51.0 SP-B Plus

AL-KO Comfort 51.0 SP-B Plus

kr 5 549,- kr 9 985,-
Annonse
Fordeler
 • 1-gir-hjuldrift
 • 4 IN ONE funksjonalitet
 • Lavt forbruk
 • Ergonomisk håndtak
Ulemper
 • Maks tilbøyelighet på 15%

AL-KO Comfort 51.0 SP-B Plus

AL-KO Comfort 51.0 er en komfortabel gressklipper med stor klippebredde og stillegående motor. Den har en 1-gir-hjuldrift som gjør det enkelt å opprettholde fremdriften. Videre har den en Briggs & Stratton motor som leverer lavt forbruk og høy prestasjon. Motoren er bensindrevet slik at du enkelt kan jobbe på store flater. 

Deres 4 IN ONE teknologi gjør at den håndterer klipping, oppsamling, bioklipp og sideutkast effektivt. For deg som har stor gressplen kan dette bli utrolig tidsbesparende over tid. Videre er sideutkast en effektiv måte å forhindre at rotoren setter seg fast i store mengder gress under panseret. 

Klippehøyde på 30 mm sørger for at den kan jobbe selv i ulendt terreng dersom plenen har vokst i et par uker gjennom sommeren. Sist, men ikke minst er en oppsamler på 60 L utmerket kapasitet, noe som betyr at du slipper tømme den så ofte. Bare fyll den opp, så vil du raskt merke når det er på tide å tømme den igjen.

Vi har valgt AL-KO Comfort 51 som vår testvinner basert på utrolig god prestasjon og anbefalt tomtestørrelse på opptil 1800 m2 – noe som vil holde for de aller fleste husholdninger. Videre er Briggs & Stratton motoren driftseffektiv med lang garanti og lavt forbruk av bensin. 

2. Gardena PowerMax 1800/42

Gardena PowerMax 1800/42

kr 4 174,-
Annonse
Fordeler
 • Elektrisk motor
 • Stor beholder på 45L
 • Stillegående
 • Lav vekt
Ulemper
 • Litt begrenset tomtestørrelse på 800m2

Gardena PowerMax 1800/42

Gardena er kjent for å produsere effektive hageredskaper og deres Gardena PowerMax er et utmerket eksempel på dette. Her får du en gressklipper som enkelt kan håndtere store hageområder uten utfordringer. Den har riktignok ikke den største beholderen, men så lenge du tømmer den jevnlig kan du effektivt jobbe på store flater. 

Den besitter Gardena sitt eget CNC Pluss system som sikrer effektiv klipping og oppsamling av gress. En QuickFit beholder på 45L sørger for at du effektivt samler opp gress underveis. Den er hektet med lås slik at det ikke faller ut underveis slik som en del tidligere modeller har gjort. 

Teleskopskaftet gir mer behandlig manøvrering av gressklipperen, men den er ikke selvgående. Når det er sagt har den enkel fremdrift og et håndtak som lar deg kontrollere den effektivt. En vekt på bare 14 kg er langt mindre enn konkurrenter i samme størrelse, og mye av dette er takket være den enkle elektriske motoren.

Vi har inkludert PowerMax Gardena for deg som vil ha en slitesterk og effektiv gressklipper, men også er opptatt av utslippene dine. Ved hjelp av en elektrisk motor er denne stillegående og har minimalt utslipp underveis. Lav vekt gjør fremdrift enkelt slik at de aller fleste kan benytte seg av den.

3. AL-KO Premium 521 VS-H

AL-KO Premium 521 VS-H

kr 10 029,-
Annonse
Fordeler
 • Syv posisjoner for klippehøyde
 • Variabel hjuldrift
 • Opptil 70 L kapasitet
 • Kraftig bensinmotor
Ulemper
 • Litt kostbar
 • Krever noe vedlikehold

AL-KO Premium 521 VS-H

AL-KO premium er en kraftig selvgående gressklipper som leverer mye ytelse i et kompakt design. Den er godt egnet for plener opp til 1800 m2, noe som betyr at den kan håndtere de fleste plener rundt bolighus i Norge. Den har et klassisk design med synlig sylindret motor som de fleste gressklippere fra AL-KO.

Ved hjelp av Max-Air Flow teknologi sikrer gressklipperen mer luftstrøm til knivene under dekselet. På denne måten holder den en jevn temperatur og du unngår at det samler seg opp unødvendige mengder gress under rotoren. En skjærebredde på 51 cm er ikke den største i testen vår, men det sikrer fortsatt effektivt arbeid for de fleste. 

Premium 521 er utstyrt med en Honda GCV x 170 motor med lavt forbruk og høy samlingsvolum. Den har variabel hjuldrift, noe som gjør det enkelt å jobbe ruglete terreng. Videre kan du justere klippehøyde i syv forskjellige posisjoner for bedre tilpasset underlag. Dette sørger for at AL-KO Premium er en utmerket gressklipper for deg som jobber i mye variabelt terreng. 

Vi har valgt å inkludere denne som et mer industrielt valg for deg som bruker gressklipperen mye. Her får du en svært robust og kraftig gressklipper som leverer på alle punkter. Den har stor oppsamling, syv forskjellige klippehøyder og en skjærebredde på 51 cm. Dette sørger for at den kan håndtere store mengder gress uten at den kveles av volumet. 

4. Stihl RM 448 TC

Stihl RM 448 TC

kr 4 944,- kr 6 111,-
Annonse
Fordeler
 • 4-hjulsdrift
 • Stor beholder
 • 45 cm klippebredde
 • Mulch
Ulemper
 • Plastikk deksel
 • Litt små hjul

Stihl RM 448 TC

STIHL er en annen produsent som er godt kjent for robuste gressklippere, men som kanskje er litt mindre kjent her hjemme i Norge. Når det er sagt, så leverer de redskaper som er godt egnet for nordiske forhold, og du får ofte mye kraft for pengene dine. Den skiller seg også litt på utforming ved at den er langt mer kompakt enn flere av de øvrige modellene på listen vår. 

Et kompakt design sørger for at den har klippebredde på 46 cm, noe som er litt mindre enn de andre – men den har også en langt hyggeligere pris. Videre benytter den seg av en del plastmateriale som kan presse ned prisene ytterligere fremfor modeller utformet i metall. Når det er sagt, så har den en 2 års garanti som sikrer deg enkel kvalitet for pengene. 

Du kan også klappe den sammen når den ikke brukes, noe som gjør den godt egnet for oppbevaring for deg som har litt begrenset plass. Som en del av STIHL RM serien har den framdrev, Mulching og samler. Motoren har trekk på alle fire hjulene slik at du trenger minimalt med kraft for å drive den fremover. 

Dette er et godt eksempel for deg som vil ha en slitesterk gressklipper, men ikke ønsker å bruke så mye penger. STIHL har lenge levert gode resultater på markedet, men norske forbrukere har ikke omfavnet dette merket i særlig grad enda. Vi har derfor valgt å inkludere den som et godt alternativ for deg som er prisbevisst, men fortsatt vil ha høy kvalitet på redskapene dine. 

5. AL-KO Moweo 3.85 Li

AL-KO Moweo 3.85 Li

kr 5 533,-
Annonse
Fordeler
 • Lav vekt
 • Enkel høydejustering
 • Kort ladetid
 • Stor kapasitet
Ulemper
 • Kun 1 kniv
 • Kunststoff

AL-KO Moweo 3.85 Li

AL-KO Comfort 3.85 Li er et godt alternativ for deg som vil ha en kostnadseffektiv gressklipper av høy kvalitet. Den er langt lettere enn Comfort 51.0 modellen og kommer inn på bare 19 kg. Dette henger riktignok sammen med at den har en langt lettere motor av den elektriske typen. 

Videre har den en hjuldiameter på 150 mm og 2-i-1 funksjon. En effektiv oppsamler sørger for at du slipper rake sammen gress etter klipping, men den har ikke sideutkast slik som de mer kostbare modellene har. Den har også litt høyere lydnivå, men det er forsåvidt noe de fleste er vant til når det gjelder en gressklipper. 

Når det gjelder fremdrift må denne behandles manuelt. En svakere motor driver rotoren rundt, men den har ikke noe fremdrift på hjulene. Du må derfor belage deg på å dytte den selv dersom du velger denne modellen. En klippehøyde på 25 mm er ganske konkurransedyktig, så den vil fungere godt for de fleste plener. 

AL-KO Comfort 3.85 er inkludert for deg som vil ha AL-KO kvalitet, men ikke ønsker å investere i en kostbar modell. Sammenlignet med de øvrige modellene på listen vår fra AL-KO er dette en elektrisk modell som effektivt kan jobbe på forholdsvis store flater. Den har enkel oppsamling av gress, men ikke sideutkast for deg som jobber med høyt gress.

6. Toro Recycler 55 AD

Toro Recycler 55 AD

kr 10 489,-
Annonse
Fordeler
 • Selvgående
 • Med mulching
 • Stor kapasitet
 • Kraftig Briggs & Stratton motor
Ulemper
 • Tung
 • Kostbar

Toro Recycler 55 AD

Toro er en kraftig selvgående gressklipper som nå kommer i et nytt og forbedret design. Den har et effektivt klippesystem, ståldekk og 55 cm klippebredde for effektiv klipping av gress. Videre benytter den seg av Toro sitt recycler-system, noe som betyr at den har både sideutkast og oppsamling for effektivt arbeid. 

Recycler 55 AD har en 163 cc Briggs & Stratton motor som sørger for effektivt driv på alle hjul. Dette er godt for deg som har skrånende eiendom og ikke orker dytte gressklipperen opp og ned hele dagen. Den har også mulching og 4 barer som sørger for at motoren får prestert optimalt gjennom hele økten. 

Kraftig motor gjør at denne veier litt mer enn de elektriske alternativene. Den kommer inn på 37 kg – noe som kan være litt tungt dersom du skal løfte den mye frem og tilbake. Du får også hurtig rengjøring tilkobling som gjør det mulig å koble hageslangen til gressklipperen din. Da kan du raskt og enkelt spyle den ren, inkludert knivene uten frykt for å ødelegge batteriene og annet. 

Dette er nok en av de kraftigste gressklipperne på listen vår, men det er også en av de mest kostbare. Her får du en premium gressklipper med høy funksjonalitet og kraftig motor som får jobben gjort uansett. Den kan stilles inn til ulike høyder og i stor grad trekker den seg selv. Bare sett den i gir og holde følge, så får den jobben unna. 

7. Stiga MultiClip 950 V

Stiga MultiClip 950 V

kr 9 499,- kr 11 449,-
Annonse
Fordeler
 • Kraftig STIGA motor
 • Galvanisert stål
 • Selvgående
 • Lang garanti
Ulemper
 • Ikke oppsamler

Stiga MultiClip 950 V

Sist, men ikke minst har vi inkludert en modell fra merket STIGA. Dette er en selvgående, bensindrevet gressklipper som leverer høy prestasjon. Den har overlegen ytelse og er ofte foretrukket av profesjonelle gartnere. Dessverre er det ikke noe oppsamling på den, noe som betyr at du må rake sammen gammelt gress når jobben er gjort. 

Du kan riktignok la gressklipperen spre det utover plenen som naturlig gjødsel dersom du ønsker at gresset skal gro seg sterkere, men da er det greit å vite om det. Produsenten har merket denne i sin EXPERT serie, noe som betyr at den er utviklet for tøffe jobber i hardt miljø. Det enkle designet gjør også at den er forholdsvis lett å frakte med seg. 

En klippebredde på 45 – 50 cm er ikke den største i testen vår, men det er fortsatt en kraftig gressklipper. Videre er den produsert i galvanisert stål, noe som betyr at den virkelig tåler en trøkk. Betjeningen foregår gjennom responsive kontroller på håndtaket og du kan enkelt tilpasse den slik du selv måtte ønske å jobbe. 

Dette er nok en gressklipper som er litt mye for de fleste med en hjemmeplen, men om du ser etter profesjonelt utstyr med høy kvalitet vil du ikke finne noe bedre enn STIGA MultiClip. Den presterer i en klasse for seg selv og er utviklet med profesjonelle gartnere og hagearbeidere i tankene. Dette sikrer smidig klipping av gress og høy brukervennlighet over tid. 

Kjøpeguide: Slik velger du riktig gressklipper

Før du skal velge modell er det greit å vite at det finnes en del ulike typer gressklipper. Disse har alle sine fordeler og ulemper akkurat som vi har sett på de modellene vi allerede har presentert. For å gi et bedre overblikk over hvilke muligheter som finnes, så har vi listet opp alle typene gressklipper nedenfor. 

 • Batteridrevet gressklipper
 • Elektrisk modell (med ledning) 
 • Bensindrevet gressklipper
 • Robotgressklipper
 • Hagetraktor 
 • Håndklipper 

I denne testen har vi riktignok bare fokusert på batteridrevet og bensindrevet gressklipper, men det kan være lurt å se på de andre modellene også. Spesielt om du har en liten gressplen kan en robotgressklipper være et godt alternativ å gå for. Vi har en egen test som ser nærmere på de beste modellene her. 

Hvilken modell bør du velge?

Det klassiske valget for gressklipper er naturligvis en bensindrevet modell. Disse yter godt og kan håndtere de aller fleste miljøer. Imidlertid er de ofte bråkete og kan være litt slitsomme å jobbe med over tid på grunn av vibrasjoner. Vi valgte riktignok en bensindrevet modell som best i test, men det finnes også gode elektriske varianter. 

De elektriske kan ofte tilby langt bedre komfort takket være den stillegående motoren deres. Dette kan være godt egnet for deg som jobber i bakgårder eller ønsker ro og fred selv om du jobber utendørs. Ulempen med disse er at de må lades opp etter bruk, noe som ofte kan ta flere timer. Har du derimot en bensindrevet modell kan du bare fylle opp tanken og fortsette der du slapp. 

Sist, men ikke minst har du robotgressklippere. Disse er selvgående og du trenger bare stille inn hvor ofte de skal jobbe. Fordelen med dette er at du kan automatisere gressklippingen, men de er også forholdsvis kostbare. Videre er de dårlig egnet for noe annet enn flatt gress, så om du har mye terreng kan de fort kjøre seg fast. 

Klippebredde

En av punktene du bør vurdere før du skal kjøpe en modell er klippebredde. Dette er hvor mye gress den klarer klippe samtidig oppgitt i centimeter. En lengre bredde betyr at du må kjøre færre runder for å klippe hele plenen din. Har du derimot mye hindringer eller skal navigere gjennom trange passasjer, så vil en smalere klippebredde være best egnet. Igjen er det viktig at du tar hensyn til det området du har tenkt å bruke gressklipperen i. 

Hvilket merke bør jeg velge?

Et spørsmål som ofte dukker opp er hvilken produsent man burde gå for, men her er det mye egne preferanser som spiller inn. AL-KO er et kjent merke som lenge har levert redskaper av forsvarlig kvalitet og pris. STIGA på sin side er kjent som et foretrukket merke for mange profesjonelle aktører i bransjen, men de koster også litt mer å gå til innkjøp av. STIHL og TORO er to alternativer som ligger et sted midt mellom disse ytterpunktene. 

Her er det nok viktigere at man fokuserer på en gressklipper som leverer den prestasjonen man har behov for fremfor at man skal henge seg opp i hvem som har laget den. I Norge er alle redskaper som selges i dette segmentet uansett dekket av en generell garanti, så du som handler står forholdsvis sterkt dersom noe skulle oppstå. 

Når det er sagt, så kan det være greit å tenke på hva du har til hensikt å bruke den til. STIHL sine produkter er ofte billigere, men dette er fordi de bruker mye plast i produksjonen sin. STIGA på sin side benytter stål, noe som gir kraftigere gressklippere – men også høyere pris. Skal du bruke den til profesjonell bruk, eller ofte ta den av og på en tilhenger kan det være lurt å investere i noe som tåler litt ekstra. 

Vedlikehold av gressklipper

Noe mange gjør feil når de kjøper en gressklipper er at de bruker den – og deretter lar de den stå i garasjen frem til neste gang de trenger den. En gressklipper trenger vedlikehold på lik linje som de fleste andre redskaper, og dersom du gjør dette skikkelig – kan du ofte forlenge levetiden betydelig. Det første du bør gjøre etter bruk er å rengjøre den for gress. 

Ingen gressklipper har godt av å bli stående med gress i systemet, da dette ofte kan føre til rust. Gresset vil gjerne råtne over tid og blokkere deler av systemet. Dette vil igjen føre til at du får mindre prestasjon og raskere slitasje på gressklipperen din. Den raskeste måten å gjøre dette på er ved å legge gressklipperen på siden og deretter skylle den med hageslange. Pass på at du ikke spyler direkte inn i morgen, men heller bare rengjøre blader og understellet skikkelig. 

Når det gjelder oppsamleren kan det nok være nødvendig å rengjøre for hånd. Bare ta på hansker og grav ut det som er resterende av gress. Det er ikke den mest hyggelige jobben, men det kan sørge for at gressklipperen din lever lenger og du sparer noen kroner underveis. 

Oppsummering

De fleste hjem har behov for en gressklipper, men det kan være vanskelig å vite hvilken du burde velge. Derfor har vi tatt en titt på de ulike modellene på markedet og kommet opp med de vi anser som de absolutt beste. Dette er en god kombinasjon av elektriske og bensindrevne slik at det finnes alternativer for alle. Videre har vi presentert disse, samt satt sammen en enkel kjøpeguide som tar deg gjennom hvordan du finner den modellen som passer best for deg. 

FAQ

Hva er best av bensin- og elektrisk gressklipper?

I de fleste tilfeller vil en bensindrevet gressklipper være det beste alternativet da du slipper vente på at den lader seg opp igjen.

Hvilken gressklipper er best i testen?

I vår test var det AL-KO Comfort 51.0 som kom best ut av testen. Dette er en allsidig og slitesterk gressklipper av høy kvalitet.

Hvordan rengjør man en gressklipper?

Etter bruk er det viktig at du fjerner gress som har samlet seg i gressklipperen. Tøm beholderen og spyl rent knivbladene for å sikre levetiden.

Hvor mye koster en god gressklipper?

Dette avhenger av merke og funksjonalitet, men et sted fra 4000 og oppover må nok de fleste beregne å betale for en god gressklipper.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo