Beste VPN for 2023

Det finnes i dag veldig mange forskjellige VPN tjenester du kan velge mellom. I denne artikkelen gjør vi dette litt enklere for deg med en anbefaling av de 5 beste VPN-tjenestene for Norge i 2021.
Beste VPN for 2023

Det begynner å bli lenge siden de gode gamle dagene da internett var synonymt med åpenhet og fri flyt av informasjon, ideer og meninger. Nå ser vi heller en stadig økende kultur av statlig sensur mange steder i verden der myndighetene jobber hardt med å hjernevaske massene.

Det er likevel ikke undertrykkende regimer i fjerne himmelstrøk som mange bekymrer seg mest for. Det kommer nemlig stadig frem at mange nettbaserte tjenester, inkludert Google og Facebook, Amazon og andre bruker informasjonen de innhenter om deg til å servere deg visse typer innhold som de tror passer for deg.

Dette kan være hjelpsomt noen ganger, men andre ganger ser vi at resultatene kan bli nesten skumle.I tillegg går det klart frem fra den siste tidens hendelser at disse selskapene også har sine politiske agendaer som de ofte har en tendens til å dytte på brukerne der de har muligheten til det.

Det gamle, “ville vesten”-dagene da internett var fritt og lovløst er forlengst over. I dag er internett et nyttig redskap for sensur, overvåking, profilering og distribusjon av propaganda i stor skala. Samtidig har Internett en stadig større funksjonell rolle i dagens samfunn. Hvem trodde for eksempel, på 1980-tallet at internett skulle bli en kritisk komponent i kjøretøy?

De bekymringsverdige tendensene når det gjelder sensur, propaganda og overvåkning har, i kombinasjon med den økende viktigheten til Internett i vårt daglige liv, gjort VPN nødvendig for enhver ansvarlig og opplyst internettbruker. 

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilderProduktets egenskaper og spesifikasjonerTredjeparts kundeanmeldelserForhandlerens garantier, omdømme og serviceProduktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet.Les mer her

5 beste VPN tjenester for Norge

Du har helt sikkert sett at det finnes utrolig mange forskjellige VPN tjenester å velge mellom, og da kan det være lett å bli litt ør i hodet av alle de forskjellige tilbudene. For å gjøre det lettere for deg har vi laget en liste under med 5 av de aller beste VPN tjenestene i Norge.

  

1
ExpressVPN
ExpressVPN er den beste VPN-tjenesten i 2022, uansett hva du trenger det til. Den er raskt, veldig sikker og tillater privat torrenting.

ExpressVPN

$4.95/mnd $8.99/mnd
Annonselenke
Utmerket for hastighet, sikkerhet, streaming og torrenting. Litt dyrere enn konkurrentene, men det er helt klart verdt det. Det åpner opp store innholdsplattformer som Netflix, Amazon Prime Video, BBC iPlayer og Disney +
Fordeler
 • Over 3000 servere på 160 steder i 94 land
 • Rask oppkobling og Raske servere
 • Mange servere tilgjengelig i Norge
 • Sterk AES-256-kryptering
 • Brukervennlige apper og god kundestøtte
 • Veldig bra brukerstøtte tilgjengelig 24/7
 • 30 dager pengene-tilbake-garanti
Ulemper
 • Kun 5 tilkoblede enheter tillatt
 • Litt dyrere enn konkurrentene
Billigste pris$6,67/mnd over 15mnd
Hastighet88Mbps
DatabruddNei
JurisdiksjonBritish Virgin Islands
LogginpolicyIngen loggføring
KrypteringAES-256-kryptering
Antall land94
Antall servere3000+
Netflix USAJa
Fungerer i KinaJa
StreamingYpperlig for streaming av NRK i utlandet, og perfekt for streaming av amerikansk Netflix, BBC iPlayer, YouTube, Amazon, eller Hulu
Kompatibelt medWindows, macOS, Android, iOS, Android TV, Linux, Chrome, og Firefox. Har også egen app for å bruke med enkelte routere
ExpressVPN på mobil og iPad

Vår favoritt er for tiden ExpressVPN.

Med ExpressVPN har du tilgang til mer enn 3000 servere fordelt på 160 steder i 94 forskjellige land. All informasjonen du sender krypteres med ubrytelig AES-256-kryptering. Du har også flere protokoller å velge mellom, slik at du blant annet kan velge hvor mye vekt du legger på anonymitet i forhold til ytelse. De aller fleste vanlige plattformer støttes av ExpressVPN. 

Denne tjenesten har vist seg å være en av de aller beste for strømming av NRK og lignende norske sendinger i utlandet. Serverne til ExpressVPN befinner seg i hele 93 andre land, og er fordelt over to tusen servere, så her er det mye å velge mellom. . Totalt har tjenesten hele to tusen forskjellige servere å velge mellom.

Denne robuste VPN-tjenesten er bra på de fleste områder. Oppkobling og hastighet er blant toppen i markedet. Dette gjelder enten man er i Norge og kobler seg til utlandet, eller i utlandet og kobler seg til en server i Norge.

ExpressVPN krypterer alle datapakker med 256-bits AES-kryptering, som er dagens høyeste krypteringsstandard. I tillegg får du beskyttelse mot lekkasje, og nødstopp, slik at du kan unngå at VPN-tjenesten kobler seg fra og lar deg bli eksponert.  

Du kan også bruke de fleste amerikanske serverne til Netflix, Hulu eller lignende, slik at du får tilgang til den amerikanske versjonen av tjenestene, som har rykte på seg for å ha en del mer innhold. ExpressVPN tilbyr også såkalt “split tunneling” som lar deg bruke den ekte IP adressen din på utvalgte tjenester etter ønske.

Når det gjelder pris er ikke ExpressVPN den rimeligste, men du får en tjeneste som er verdt pengene, særlig dersom du binder deg i en lengre periode. Dersom du ikke er fornøyd kan du uansett få pengene tilbake innen 30 dager dersom du ikke er fornøyd. ExpressVPN har nettsider på norsk, men kundestøtten er bare tilgjengelig på engelsk.

2

NordVPN

Høy hastighet og avanserte sikkerhetsfunksjoner til en rimelige pris

NordVPN

$3,71/mnd
NordVPN har totalt 68 servere i landet og har helt klart en stor fokus på Norge. Spesielt tilrettelagt for å omgå geoblokkering av streaming-tjenester slik som Netflix, iPlayer, YouTube, Amazon, Hulu. Den er også en av de beste tjenestene for streaming av NRK i utlandet
Fordeler
 • 30 dager pengene-tilbake-garanti
 • Brukervennlige apper og vennlig kundestøtte
 • Har over 5500 servere fordelt på mer enn 60 land
 • 68 servere i Norge
Ulemper
 • Begrenset til 6 tilkoblede enheter
 • Brukergrensesnittet er litt vanskeligere enn hos konkurrentene
Billigste pris$3,71/mnd over 24mnd
Hastighet93Mbps
DatabruddNei
JurisdiksjonPanama
LogginpolicyIngen loggføring
KrypteringAES-256-kryptering
Antall land59
Antall servere5533
Netflix USAJa
Fungerer i KinaJa
StreamingSpesielt tilrettelagt for å omgå geoblokkering av streaming-tjenester slik som Netflix, iPlayer, YouTube, Amazon, Hulu. Den fungerer også utmerket til NRK og TV2 Sumo i utlandet.
Kompatibelt medWindows, macOS, Android, iOS, Android TV, Linux, Chrome, og Firefox. Fungerer også med routere

Med mer enn 5500 servere å velge mellom, fordelt på mer enn 80 steder i mer enn 60 land, er det en lett sak å omgå geoblokkering for streaming on lignende med NordVPN. Alle data du sender er kryptert med AES-256-kryptering, og i tillegg har du flere sikkerhetsprotokoller å velge mellom. NordVPN støtter de fleste vanlige plattformene og enhetstypene inkludert Windows, Mac, Linux, iOS, Android og til og med BlackBerry, Chrome og Firefox. 

nordVPN
NordVPN iPhone App

NordVPN er faktisk ikke norsk til tross for det norskklingende navnet. Denne tjenesten er registrert i Panama. Uansett er det få fordeler for nordmenn å bruke en VPN løsning som hører hjemme i Norge. For nordmenn som befinner seg i utlandet er NordVPN en perfekt. Med denne tjenesten har du  nemlig hele 68 servere i Norge å velge mellom.

Med så mange servere i Norge vil du alltid lett finne deg en server som kan brukes for tilgang til norsk TV og lignende. NordVPN har også så mange som 5000 servere på verdensbasis. Disse er fordelt på 52 land. Totalt sett er NordVPN ett av de selskapene som har aller best utvalg i servere.

Stort utvalg av servere i USA gjør også NordVPN til et bra valg for de som ønsker den amerikanske versjonen av Netflix og lignende strømmetjenester. Det store utvalget i servere gjør det også mulig å alltid finne en som har liten trafikk, og dermed bedre ytelse. 

Sikkerheten til NordVPN er på topp. De bruker kryptering som er på høyde med bankene og det militære. Trafikken loggføres heller ikke hos NordVPN. Dette ble satt på prøve i 2018 da uvedkommende hadde tilgang til en av NordVPN sine mange servere. NordVPN bestod med glans da det viste  seg at, siden ingen loggdata fantes var det lite eller ingenting å hente for potensielle hackere.

NordVPN koster noe mindre enn ExpressVPN, og gir deg derfor veldig mye for pengene. Du har også 30 dagers garanti med pengene tilbake om du er misfornøyd.

3
Surfshark
Surfshark VPN gir deg mest for pengene

Surfshark

$2,21/mnd
Surfshark konkurrerer med de aller beste VPN-tjenestene, men til en mye lavere pris. Den takler streaming av både NRK og Netflix i utlandet bra
Fordeler
 • Mange servere av god kvalitet
 • Brukervennlig brukergrensesnitt
 • Lav pris
 • Ingen begrensning på tilkoblinger
Ulemper
 • Noe færre funksjonaliteter enn konkurrentene
 • Har til tider vært opplevd som noe saktere enn konkurransen
Billigste pris$2,21/mnd over 27mnd
Hastighet85Mbps
DatabruddNei
JurisdiksjonBritish Virgin Islands
LogginpolicyAnonym
KrypteringAES-256-kryptering
Antall land66
Antall servere3200+
Netflix USAJa
Fungerer i KinaJa
StreamingBra for å omgå geoblokkering streaming av Netflix, iPlayer, YouTube, Amazon, og Hulu. Funker med norske streaming tjenester i utlandet.
Kompatibelt medWindows, Mac, Android, iOS, Linux

Med mer enn 3200 servere fordelt på 65 land, er SurfShark helt klart en av de store aktørene i denne industrien. Tjenesten tilbyr en rekke servere i Norge, slik at du med letthet kan koble deg til NRK og lignende når du er i utlandet. Du vil også kunne omgå geoblokkeringen på de vanligste strømmetjenestene. Alle data du sender er sikret med AES-256-kryptering, og du kan velge mellom en rekke protokoller basert på behovene dine. For eksempel kan du velge en protokoll som er optimert for hastighet, eller for en protokoll som er optimert for anonymitet. surfShark kan brukes med Windows, Mac, Android, iOS eller Linux. 

SurfShark er et rimelig og pålitelig alternativ som du absolutt bør vurdere. Tjenesten har tilgang til flere norske servere, til en pris som ligger noe under mer etablerte aktører i VPN markedet. Også her har du 3o dagers garanti, og kan få pengene tilbake om du ikke er fornøyd, så du har lite å tape på å prøve.

Tjenesten til SurfShark har opplevd sterk vekst, og du kan allerede velge mellom over 800 servere i 50 land. Det finnes allerede flere servere i Norge, så du kan lett ordne deg en norsk IP adresse for å koble til Norske Strømmetjenester med SurfShark. Tjenesten har også mange servere i USA, slik at du også kan  få tilgang til amerikansk versjon av Netflix, Hulu og lignende.

SurfShark er sikret med industriledende AES-256-GCM kryptering. De har også en streng praksis mote å logge trafikken. SurfShark tilbyr i tillegg MultiHop-funksjonalitet for de som trenger ekstra sikkerhet dette er en funksjonalitet  som lar deg koble til servere i mer enn ett land på samme tid.  

4
CyberGhost
En nybegynnervennlig VPN optimalisert for streaming.

CyberGhost

Med 6700+ servere fordelt på rundt hundre land, er CyberGhost en av de største tilbyderne av VPN. I tjenesten finner du egne moduser med fokus på for eksempel anonymitet, eller for streaming av lokale versjoner av Netflix, iPlayer, YouTube, Amazon og Hulu.
Positive
 • Fin løsning for streaming av NRK i utlandet
 • 45 dagers pengene-tilbake garanti
 • Mange servere med bra ytelse
 • Brukervennlig, og med god kundestøtte
 • Tjenesten har 30 servere i Norge
 • Inkluderer nyttige funksjonaliteter slik som for eksempel Kill switch og beskyttelse mot DNS data lekkasje
Negatives
 • Svak iOS app
 • Ikke underlagt revisjon
Billigste pris$2,75/mnd over 27mnd
Hastighet89Mbps
DatabruddNei
JurisdiksjonRomania
LogginpolicyIngen loggføring
KrypteringAES-256-kryptering
Antall land90
Antall servere6700+
Netflix USAJa
Fungerer i KinaNei
StreamingBra for streaming av amerikansk Netflix, iPlayer, YouTube, Amazon og, Hulu. Fungerer med NRK og TV2 i utlandet
Kompatibelt medWindows, macOS, Android, iOS, Amazon Fire Stick, Android TV, Linux og Chrome.

CyberGhost sikrer din informasjonen med en sterk AES-256-kryptering. Du kan også velge mellom flere protokoller, med varierende grad av anonymitet eller hastighet i henhold til hva som er viktigst for deg. CyberGhost virker med Windows, Mac, Android, iOS og Linux.

Med sine 30 norske servere er CyberGhost blant VPN-tjenestene med størst fokus på Norge. Du kan dermed uten problemer koble deg til med en norsk IP-adresse og få tilgang til norske strømmetjenester og annet innhold. Globalt er CyberGhost også blant de største VPN tjenestene, med over 6700 globalt, som er fordelt på 90land.

CyberGhost lar deg velge spesialtilpassede servere for forskjellige formål. Noen spesialiserer seg for eksempel på personvern og anonymitet, mens andre moduser gir bedre tilgang til amerikansk Netflix, Hulu eller YouTube. Hastigheten til CyberGhost er også generelt veldig bra, og egner seg godt til strømming av innhold.

Dersom du er klar for å ta steget inn i et langvarig forhold med CyberGhost får du en av de rimeligste prisene i markedet. Det er lite risikabelt med å prøve tjenesten ut med deres 45 generøse dagers pengene-tilbake garanti.

CyberGhost har alle de forventede sikkerhetsforanstaltningene som du trenger fra en VPN tjeneste. Dette inkluderer kill switch, samt  beskyttelse mot lekkasje av IP eller DNS. All trafikk krypteres også med markedsledende krypteringsteknologi. CyberGhost logger ikke trafikken til brukerne sine.

5
PrivateVPN
Ypperlig og rimelig VPN med en syv-dagers gratis prøveperiode

PrivateVPN

$1,98/mnd
PrivateVPN er billig, helt trygt og streamer over 30 internasjonale Netflix-biblioteker uten buffer. Det er ikke den raskeste VPN-en der ute, men den er rask nok til å streame, torrentfiler og være trygg på usikrede WiFi-nettverk.
Positive
 • Kundestøtte på svensk
 • Raske servere som er lettvinte å logge seg på
 • 150 servere fordelt på 62 land
 • Mulighet for 6 tilkoblinger på samme tid
 • Automatisk kill switch er tilgjengelig
 • Beskyttelse mot DNS-lekkasje er innebygget
Negatives
 • Få servere, og bare en server i Norge
 • Ikke blant de beste for å omgå geoblokkering av strømmetjenester
Billigste pris$1,98/mnd over 24mnd
Hastighet94Mbps
DatabruddNei
JurisdiksjonSverige
LogginpolicyIngen loggføring
KrypteringAES-256-kryptering
Antall land62
Antall servere150+
Netflix USAJa
Fungerer i KinaJa
StreamingGrei tjeneste for å omgå geoblokkering ved streaming av Netflix, iPlayer, Amazon, og Disney+. Med bare 1 server i Norge, er den Ikke anbefalt for norske streamingtjenester
Kompatibelt medWindows, Mac, Kodi, iOS, og Android

Den svenske VPN-tjenesten PrivateVPN har har seriøs fokus på personvern og anonymitet. Krypteringen de bruker er på linje med militær kryptering. PrivateVPN har 150 servere fordelt på 62 land. Tjenesten kan derfor lett brukes til å omgå geoblokkering av Netflix, iPlayer, Amazon, Disney+ med mer. Tjenesten kan benyttes på Windows, Mac, Kodi, iOS og Android. Det er også mulig å få kundestøtte på svensk med PrivateVPN. 

For de som sliter med kundestøtte på engelsk er PrivateVPN sannsynligvis løsningen. Dette firmaet er nemlig svensk, og kan gi kundestøtte på svensk. Selskapet henger ellers litt etter konkurrentene når det gjelder antallet servere ettersom de er en relativt ny tjeneste, men tjenesten er allerede tilgjengelig med servere i hele 60 land, selv om mange av landene bare har en server.

Den beskjedne mengden servere betyr naturligvis at du i mange tilfeller ikke har backup dersom den serveren du bruker er nede for telling. Da har du ofte ikke backup i det landet dersom den serveren du bruker av en eller annen grunn slutter å virke.  

PrivateVPN har sikkerhet som er helt på høyde med konkurrentene. I tillegg kan det være betryggende for mange nordmenn at bedriften er underlagt strenge svenske regler for personvern. De har naturligvis også strenge regler mot å logge brukernes trafikk.  

Prisen til PrivateVPN er omtrent på linje med konkurrentene, noe som kanskje overrasker litt med tanke på at tjenesten har mye mer begrenset utvalg enn det konkurrentene tilbyr.

VPN 101

Slik fungerer VPN

VPN

Et Virtuelt Privat Nettverk (VPN) gjør det umulig for internettleverandøren din, og andre som eventuelt skulle få tilgang til datatrafikken din langs veien, å se hva trafikken din faktisk inneholder. Dette gjøres ved at VPN leverandøren setter opp en kryptert tilkobling mellom dine enheter og en av sine servere.

På serveren til VPN tjenesten blandes trafikken din og trafikken til de andre brukerne sammen før den sendes videre, slik at det er umulig for uvedkommende å finne ut hvilken trafikk som kommer fra hvilken person. Dette gjør det ekstremt vanskelig både for hackere og for andre nysgjerrige uvedkommende finne ut noe som helst av hva du gjør på nettet.

Hvorfor smarte brukere styrer unna “gratis” VPN tjenester

Det er alltid fint å få noe gratis, men hvor gratis er egentlig “gratis”? VPN tjenester er for det meste ikke veldedige organisasjoner, så hvorfor skulle de egentlig gi bort tjenestene sine uten å ta betalt for dem? I mange tilfeller betyr en gratis VPN tjeneste at du betaler med informasjonen din, som VPN tjenesten deler med kommersielle aktører.

Når du betaler for VPN tjenesten din kjøper du derimot tillit til tjenesten, som har mye mer å tape på å miste deg som kunde dersom de ikke behandler dataene dine på en forsvarlig måte. VPN tjenester du betaler for vil i de aller fleste tilfeller sikre anonymiteten din ved å la være å loggføre trafikken din på nettet.

Hvorfor VPN

Dette bruker man en VPN til

dette bruker man en VPN til

Politisk sensur er dagligdags i store deler av verden

I Norge har vi det generelt bra når det gjelder sensur og filtrering av internett. Kripos har en liste over sider som er kjent for å inneholde barneporno, som de aller fleste nettleverandører filtrerer ut av søkeresultatene til brukerne sine, men selv dette er et frivillig tiltak fra nettleverandøren sin side.

På grunn av den relative mangelen av sensur i Norge blir mange nordmenn både frustrert og mektig irritert når de tar seg en tur til utlandet og plutselig opplever politisk sensur som begrenser både ytringsfriheten og retten til å innhente informasjon.

Kina er selvfølgelig verstingen i klassen når det gjelder både sensur og menneskerettigheter. Her skal alt innhold gås gjennom med finkam av for å luke ut ethvert tema som kan ses som kritisk til kommunistregimet. Iran og Russland ligger ikke langt etter i løypa med sine respektive heksejakter på politisk opposisjon, homofilitet og pornografi.

Sensur er direkte plagsomt. I mange tilfeller kan man ikke bruke helt vanlige tjenester som mange av oss tar for gitt hjemme i Norge. Lykke til med å sjekke e-posten din på Gmail eller bruke Facebook uten VPN dersom du besøker Kina for eksempel. VPN trengs også i Indonesia for å bruke både Vimeo og Reddit etter at de begge for flere år siden av uklare grunner ble erklært pornografiske sider (??!) og blokkert.

Unngå geografisk diskriminering

Mange tjenester på nettet diskriminerer også basert på informasjonen de får fra IP adressen din. Dette kan for eksempel innebære mer komplette tjenestetilbud i visse geografiske områder, eller forskjellige priser på den samme tjenesten i forskjellige områder. Et typisk eksempel er for eksempel dersom du ikke får streame norsk TV når du er i utlandet

Et annet eksempel er når du blir gitt en høyere pris på en programvare du laster ned fordi du sitter i Norge. Nordmenn er typiske offer når det gjelder geografisk justert prisning ettersom det er vident kjent at nordmenn ofte har bedre betalingsevne. I begge tilfellene ovenfor vil du ofte kunne bruke VPN til å omgå den geografiske diskrimineringen.

Omgå geoblokkeringen til Netflix

Netflix har forskjellige tilbud i forskjellige land. Det aller beste utvalget av underholdning får man som regel fra den amerikanske versjonen av Netflix. Ev den grunn er det mange nordmenn som liker å bruke VPN for å sette IP adressen sin slik at de får tilgang til det amerikanske utvalget av underholdning. Det samme gjelder også på andre strømmetjenester.

Sikkerhet på offentlig WiFi

sikkerhet på wifi

Bruk av åpne wifi nettverk kan sammenlignes med å ha en telefonsamtale på høyttaler. Alle som er innen rekkevidde, inkludert hackeren bak i det mørkeste hjørnet i kafeen, vil ha tilgang til informasjonen du sender mellom deg og internett. Ved bruk av VPN vil derimot all trafikken som går over det lokale WiFi nettverket allerede være kryptert, og derfor umulig å lese for noen som er innen rekkevidde, slik at du trygt kan bruke åpne WiFi nettverk.

Bruk av BitTorrent og lignende tjenester

Torrenting er en 100% lovlig, populær og veldig effektiv løsning for å distribuere filer på nettet. Problemet er at mange også deler kopibeskyttet innhold, slik som for eksempel dataprogrammer, musikk eller filmer, som som de ikke har lov til. Når man har med slikt innhold å gjøre kan man plutselig befinne seg på feil side av loven, ofte uten å være klar over det.

Distribusjon av kopibeskyttet innhold sees alltid på som en mer seriøs overtredelse enn nedlasting. Det mange kanskje ikke er klar over er at når man laster ned filer på disse tjenestene så tar man også automatisk del i videre distribusjon av de filene man laster ned.  Av denne grunn er det alltid anbefalt å, for sikkerhets skyld, bruke VPN når du benytter deg av torrenting-tjenester.

Noen internettleverandører har også gått så langt som å blokkere, eller drastisk redusere farten på torrenting-trafikk. Dette kan gjøre det nødvendig å bruke VPN for å i det hele tatt å gjøre det praktisk mulig å bruke torrenting-tjenester. Selv om man med med VPN trygt og enkelt kan laste ned piratkopiert innhold er dette naturligvis ikke en god grunn til å gjøre dette.

Risiko med VPN

Ulemper ved bruk av VPN

Det å bruke VPN har en rekke fordeler. Samtidig finnes det også noen ulemper med bruk av VPN. Hvor store ulemper du har ved bruk av VPN kommer til en viss grad an på hvilken tjeneste du bruker. Du bør derfor være oppmerksom på disse ulempene når du velger VPN-tjenesten din.

Husk også at det er lett å skru av VPN tjenesten din på telefonen eller datamaskinen din, men det kan være litt mer vanskelig å skru av tjenesten din dersom du har aktivert den direkte på ruteren din.   

Noen steder er det ulovlig å bruke VPN

Politistater har en tendens til å motarbeide VPN tjenester ettersom disse undergraver myndighetene sine muligheter til å kontrollere flyten av informasjon i landet. Noen steder har dette faktisk gått så langt at myndighetene har gjort det ulovlig å bruke VPN tjenester. Det kan derfor være en ide å sjekke statusen på dette dersom du reiser til land som aktivt motarbeider VPN-bruk

Land som aktivt motarbeider bruk av VPN inkluderer Kina, Iran, Irak, Oman, Russland, Belarus, Tyrkia, Uganda, Forente Arabiske Emirater, og Venezuela. Det varierer mye hvor effektive tiltakene er med å blokkere VPN i disse landene. I realiteten vil du fortsatt kunne koble deg til VPN tjenesten din i disse landene.

Forskjellige krypteringsstandarder

Gode VPN tjenester bruker AES kryptering. Dette er så langt verdens mest robuste standard som i praksis er ubrytelig, og som også ofte benyttes av bankvesenet, regjeringer, militæret og lignende. Dårlige VPN-tjenester, særlig de som du ikke betaler for, kan derimot ofte bry seg litt mindre, og da kan du risikere at det brukes en standard som ikke holder mål.  

Du kan forvente lavere hastighet med VPN

VPN tilkoblingen din vil redusere internetthastigheten din litt. Dette er fordi VPN tjenesten trenger noen øyeblikk til kryptering av dataene dine før de sendes. I tillegg må trafikken din ofte legges om en server som ligger et stykke unna der du befinner deg geografisk. I noen tilfeller har du valget mellom protokoller som gir enten raskere eller sikrere overføring av data.

En annen ting som kan ha innvirkning på VPN hastigheten er trafikken på serveren. Dersom veldig mange er tilkoblet på samme tid kan dette føre til litt redusert hastighet. De fleste profesjonelle VPN tjenester har mange servere å velge mellom, så dersom ting begynner å gå tregt er det alltid mulig å bytte til en annen server. Mange VPN tjenester har oversikt over fri kapasitet på de forskjellige serverne sine.

Oftere forstyrrelser i internettilkoblingen

Hver gang du sender data over internett blir disse sendt gjennom en mengde rutere som sender dem videre på rett vei. For hver av disse ruterne dataene dine må innom øker sjansen for at problemer langs veien fører til brudd i tilkoblingen. Når du bruker VPN blir veien dataene må sendes enda lengre, dermed øker antallet rutere forsendelsen må gjennom, og som et resultat av det, også faren for brudd og forstyrrelser i internett-tilkoblingen din.

Lett å “glemme” at noen ting er ulovlige

Når man kan bruke VPN og slippe unna med ting kan det være lett å “glemme seg” og gjøre ting man kanskje ikke burde gjøre, slik som å laste ned kopibeskyttede filmer eller programvare.

Du kan oppleve at du ikke har tilgang til visse tjenester

Noen tjenester på nettet prøver å blokkere VPN tilkoblinger med varierende grad av suksess. Da kan det hende at du ikke vil få tilgang gjennom tilkoblingen din. I noen tilfeller vil du kunne greie å koble deg til enkelt og greit ved å endre serveren du bruker. I verste fall har du alltid muligheten til å slå av VPN tjenesten din, og koble deg til uten VPN.   

Logging av aktiviteten din

Dersom du velger en useriøs VPN tjeneste kan det hende de logger aktiviteten din på nettet og deler dette med partnere for kommersielle grunner, slik som for eksempel markedsføring. Dette vil særlig være tilfelle med Gratis VPN  tjenester. Det er derfor anbefalt å bruke en seriøs VPN tjeneste som du betaler for, og som er klare på at de ikke logger trafikken din. Alle de VPN tjenestene i listen under garanterer at de ikke loggfører trafikken til brukerne sine.

Før du kjøper VPN

Viktig å sjekke når du velger VPN tjeneste

loggføringspolicy vpn

Sjekk antall enheter/tilkoblinger

Mange VPN tjenester lar deg koble til med et begrenset antall tilkoblinger. Før du bestemmer deg for hvilke tjeneste du vil bruke bør du sjekke at du får et stort nok antall enheter for ditt bruk. I tillegg bør du også forsikre deg om at VPN tjenesten er kompatibel med de typene enheter du ønsker å bruke den på.

For mange gjelder dette å finne en tjeneste som både er tilgjengelig for Windows, iOS og android for eksempel. For noen kan det også være aktuelt å installere VPN direkte på ruteren hjemme slik at all trafikk går via VPN.

Sjekk sikkerhetsstandard

Seriøse VPN tjenester er som regel veldig seriøse når det gjelder sikkerhet, men det kan likevel være en god ide å forsikre seg at du bruker en seriøs sikkerhetsstandard, slik som for eksempel AES kryptering.   

Sjekk loggførings-policy

Selv med de aller beste sikkerhetsstandardene er det alltid mulighet for at uvedkommende får adgang. Dette har skjedd før og det kommer til å skje igjen. Det eneste sikre er derfor å bruke en tjeneste som du er sikker på at ikke loggfører aktiviteten din. Slik at det ikke finnes noe data for uvedkommende å få tilgang til dersom de skulle få adgang. Du bør derfor være sikker på at du velger en VPN tjeneste som du vet ikke logger aktiviteten til brukerne sine. 

Ytelse og utvalg av servere

Hvor gode servere VPN tjenesten har, og hvor god internettforbindelse de har kan ha stor innvirkning på hastigheten du får når du surfer på nettet. Ytelsen varierer på forskjellige tidspunkt, men du vil likevel kunne finne trender som viser hvor bra utstyret til VPN tjenesten er.

Det er også veldig viktig hvor serverne er plassert, og du bør sjekke dette i forhold til hvordan du for eksempel kommer til å bruke tjenesten. Dersom du for eksempel trenger en norsk IP-adresse når du er ute og reiser, bør du sjekke at tjenesten har et stort utvalg av norske servere å velge mellom. Antallet servere kan også være et viktig punkt når det gjelder ytelse ettersom det hjelper til med å fordele brukerne på flere forskjellige servere

Sjekk fornyingsprisen

Når du velger en VPN tjeneste bør prislappen være det siste du vurderer. VPN tjenester er ikke så dyre, og er relativt viktige for nettsikkerheten din. VPN-tjenester vil vanligvis koste deg fra en femtilapp og oppover hver måned. Gratistjenester finnes, men som nevnt tidligere anbefales disse i de fleste tilfeller ikke.

Når du sjekker prisen bør du passe på at du ser på fornyingsprisen. Mange av tilbyderne markedsfører seg med introduksjonspriser som ser lave ut, men husk at det er fornyingsprisen som egentlig teller ettersom det er den du sannsynligvis kommer til å måtte betale hver måned eller hvert år fremover. 

Sjekk brukervennligheten

Husk at dette er en tjeneste du skal bruke veldig mye. Sjekk derfor at tjenesten  har et brukergrensesnitt som du er fornøyd med, og som du føler er praktisk.

Kjøpe VPN?

Hvordan velger jeg VPN?

hvordan velge beste

Alle VPN-tjenestene som er nevnt ovenfor kan skilte med en høy standard når det gjelder sikkerhet og kryptering. Det er heller ikke nevneverdige forskjeller i ytelse og hastighet blant alle de nevnte tjenestene. Tjenestene ovenfor har også alle strenge regler som forbyr logging av brukerne sine aktiviteter.

Det er noe variasjon i prisene, men ikke så store forskjeller at det egentlig betyr noe for de fleste. Det du heller bør fokusere på er hvilke funksjonaliteter du er ute etter, og hvem som kan tilby disse. Når du tror du har funnet den tjenesten som passer for deg er det egentlig bare å prøve den ut. Husk at tjenestene har prøveperioder, slik at du kan få pengene tilbake dersom du ikke er fornøyd.

For nordmenn vil det ellers være viktig å sjekke om det alternativet du vurderer har nok norske servere å velge mellom, og hvordan det ligger an med servere i andre land som eventuelt er aktuelle for deg. Du bør prøve å finne ut om disse serverne også ser ut tilå fungere for de formålene du ønsker å bruke dem (for eksempel NKR TV, Netflix, Hulu, Torrenting og lignende).

Du bør også tenke på bruken din og se om du får tilgang til så mange enheter som du trenger med abonnementet, og om du eventuelt vil ha begrensninger på trafikken din i form av begrensede datamengder.

Tilleggstjenester kan også være viktig å sjekke noen av de vanlige, som kan være viktige for noen, er kill switch, Tor-funksjon, eller bruk av mer enn en server  på samme tid.

Sammenlign de beste VPN tjenestene

Hastighet
#Servere
#Norsk Streaming
USA Netflix
 
ExpressVPN
85Mbps
3000+
Utmerket
Ja
NordVPN
93Mbps
5500+
Utmerket
Ja
SurfShark
85Mbps
3200+
Utmerket
Ja
CyberGhost
87Mbps
6700+
Utmerket
Ja
PrivateVPN
86Mbps
150
Nei
Ja

FAQ

Ofte Stilte Spørsmål om VPN

Hva er VPN?

VPN er et Virtuelt Privat Nettverk som kobler du deg til en server med en kryptert tilkobling. Trafikken mellom deg og serveren kan dermed ikke leses av uvedkommende.

Hvorfor bruker man VPN?

Fri flyt av informasjon på internett hører fortiden til. Nå handler I dag handler internett om propaganda, overvåking og profilering av privatpersoner. Dette er en bekymringsverdig utvikling som gjør VPN nødvendig for stadig flere.

Hva er VPN for iPhone?

Mange iPhone eiere slapper litt av med sikkerheten ettersom det er kjent at iPhone er noe sikrere enn eksempelvis Android telefoner. Dette har de ingen grunn for. Det stemmer at mer av hackingen rettes mot Android og Windows enheter, men iPhone er langt fra immun mot hacking og overvåkning.

VPN for iPhone er VPN-programvare for iPhonen din som krypterer alle data som sendes mellom din iPhone og VPN-serveren. Dermed har utenforstående ikke tilgang til dataene du sender eller mottar. De vet heller ikke hvilke data som sendes til eller fra din iPhone. Dette er generelt god praksis, men dersom du bruker offentlige nettverk er det rett og slett helt nødvendig.

Hva er ulempene med bruk av VPN?

VPN tilkoblingen vil redusere hastigheten på internett tilkoblingen din noe. Dette kommer av at all trafikken må krypteres før den sendes. Det hender også at visse tjenester blokkerer deg dersom de ser at du bruker VPN. Brudd i internett-tilkoblingen din vil også forekomme oftere når du bruker VPN.

Hvorfor betale for VPN?

Det finnes VPN tjenester som du ikke trenger å betale for. Problemet med disse er at du ofte likevel betaler i form av data. Slike gratis VPN-tjenester bruker ofte informasjonen din for sin egen profitt i form av markedsføring og lignende. Denne typen VPN tjenester vilofte føre logger over trafikken din for å kunne bruke denne informasjonen til markedsføringsformål.

Er min data trygg?

Dataene du sender gjennom en seriøs VPN tjeneste er mer sikre enn dersom du ikke hadde brukt VPN. Når det gjelder dine data hos VPN tjenesten så er selv de beste datasystemer sårbare. Likevel kan du føle deg trygg så lenge du bruker en VPN tjeneste som ikke logger data. Da Finnes det ikke mye data en eventuell hacker kan få tak i.

Hva er vanlig pris på VPN?

Det er vanlig å betale minst en femtilapp i måneden for VPN. Gratis VPN tjenester er ikke anbefalt.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo