Virusprogram for Mac: Test av de 5 beste programmene (2023)

I denne artikkelen tar vi for oss hvorfor du bør sikre din Mac med et antivirusprogram og hva du bør vurdere når du skal velge leverandør. Pass på enhetene dine med optimal beskyttelse fra et virusprogram.
Virusprogram for Mac

Hvorfor bruke virusprogram for Mac

Virusprogram for Mac brukes for de samme grunnene som virusprogram for Windows brukes. noen av de viktigste grunnene for å bruke virusprogram for Mac er for å forhindre virus og malware, rydde opp i datamaskinen, administrere apper mer effektivt, og forbedre personvernet.

Best i test Virusprogram Mac 2023

CleanMyMac

kr 683.46 ,- 878.88,-
Annonse
CleanMyMac er et veldig brukervennlig alternativ til mange av de mer etablerte merkene i markedet. I tillegg til å beskytte datamaskinen din mot virus og malware er dette også et virusprogram som spesialiserer seg på å løse flere problemer enn bare virus og malware. 

Dette er en problemløser som også tar seg av sletting av systemsøppel, og administrerer apper, slik at datamaskinen oppnår optimal ytelse. CleanMyMac er en fryd å bruke, med et fargerikt og attraktivt brukergrensesnitt som gir deg ryddig og effektiv oversikt over alle de ulike verktøyene du har til din disposisjon.

Virus og annen malware

Hver dag registreres nesten en halv million nye skadelige programmer slik som virus, malware og andre uønskede programmer. Til sammen er det registrert over 1,3 milliarder forskjellige typer malware. Mange regner med at størsteparten av slik malware er fokusert mot Windows og Android brukere siden disse utgjør en større andel av markedet. 

Det stemmer at dette er tilfellet, men det finnes fortsatt hundretusenvis av malware som er skreddersydd for Mac. 2020 var et særlig produktivt år for hackere, med utvikling av hele 673 751 nye typer malware for MacOS. Med andre ord finnes det mer enn nok malware til å sette datamaskinen din i fare.

Opprydning  

De fleste forbinder virusprogram med sikkerhetsmessige formål, slik som å forhindre tilgang for hackere, forhindre ødeleggelse av data maskinvare, forhindre ransomware-angrep, tyveri av sensitive data og lignende. 

Selv om dette helt klart er de viktigste oppgavene vi forventer oss at virusprogram skal ta seg av, så kan de fleste gode virusprogram du finner i dagens marked tilby mye mer enn dette. En vanlig ting som mange virusprogram i dag inkluderer i funksjonaliteten sin er opprydding og sletting av søppelfiler og annet som enten spiser opp lagringsplass eller som reduserer ytelsen til datamaskinen din.  

Forenklet administrasjon av apper

Apper kan hope seg opp, og da kan det fort bli vanskelig å huske hvilke man har installert. Man ender fort opp med en mengde apper og programmer som man aldri bruker. Som en del av oppryddingsfunksjonen gir mange virusprogrammer deg nå en oversiktlig måte å finne apper som trenger å oppdateres, eller å fjerne apper som du ikke lenger trenger.  

Bedre personvern

Personvern er i disse tider noe som blir stadig viktigere for folk flest. Den generelle trenden er at reglene for personvern rutinemessig blir brutt, til og med av myndighetene i mange land rundt om kring i verden. Dette gjør at personvern blir en stadig viktigere del av hverdagen til de som er aktive på internett.  

Virusprogrammer kommer nå ofte med funksjoner som hjelper deg med å styrke personvernet. Dette skjer blant annet ved at uønskede informasjonskapsler slettes, og at annen sensitiv informasjon slik som for eksempel chat og nettleserhistorikk slettes. I tillegg forhindrer antivirusprogram at sensitiv personlig informasjon blir tilgjengelig uforutsett. 

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

Valg av virusprogram

Hvilket virusprogram som velges kan ha mye å si for sikkerheten til Mac datamaskinen din. Dette er derfor en viktig avgjørelse. Samtidig har du som bruker som regel flere uker på deg til å bestemme hvilket antivirusprogram du foretrekker.

For mange vil funksjon og brukervennlighet for virusprogrammet være de viktigste faktorene når et virusprogram skal velges. Når det gjelder valg av  virusprogram er naturligvis det viktigste at programmet effektivt håndterer de fleste aktuelle virus og malware infeksjoner man kan forvente seg. 

Utover dette ser vi på hvilke tilleggsfunksjoner de forskjellige programmene utfører, og hvor effektivt dette gjøres. En annen faktor som kan være viktig for mange når de velger virusprogram er hvor brukervennlige disse er. 

Sist, men ikke minst, er prisen en veldig viktig faktor i et marked der det finnes mange forskjellige tilbud å velge mellom. Mange leverandører av virusprogram lar deg nå velge mellom forskjellige versjoner som er tilpasset ulike brukssituasjoner. Det finnes også i dag mange virusprogrammer som tilbyr en forenklet versjon av programmet gratis.  

Vær oppmerksom på uredelige virusprogram for Mac

Med en stadig økning i trusler for Mac-datamaskiner i form av virus, malware og andre typer uønsket programvare, har det vært en markant økning i etterspørselen etter virusprogram for Mac. Dette har også ført til en økning i uønsket programvare som utgir seg for å rydde opp i datamaskinen og fjerne virus og malware. 
Det er ikke alltid lett å vite hvilke programmer som faktisk gjør den jobben de påstår. Programmer som Smart Mac Care, Mac Tonic, Advanced Mac Cleaner, Mac Mechanic, og Mac Auto Fixer er alle eksempler på programmer som utgir seg for å ta vare på datamaskinen din, men som i realiteten infiltrerer systemene på datamaskinen din, og som i beste fall koster deg penger uten noen egentlig verdi.

Best i test Virusprogram Mac

back to menu ↑

Markedets 5 beste virusprogram for Mac

back to menu ↑

1. CleanMyMac

Best i test virusprogram

CleanMyMac

kr 683.46,- 878.88,-
Annonse
CleanMyMac er et veldig brukervennlig alternativ til mange av de mer etablerte merkene i markedet. I tillegg til å beskytte datamaskinen din mot virus og malware er dette også et virusprogram som spesialiserer seg på å løse flere problemer enn bare virus og malware. 

Dette er en problemløser som også tar seg av sletting av systemsøppel, og administrerer apper, slik at datamaskinen oppnår optimal ytelse. CleanMyMac er en fryd å bruke, med et fargerikt og attraktivt brukergrensesnitt som gir deg ryddig og effektiv oversikt over alle de ulike verktøyene du har til din disposisjon.
Fordeler
 • Fargerikt, visuelt attraktivt og brukervennlig brukergrensesnitt
 • Rask installering og rask skanning for virus, malware og andre svakheter
 • Redusert systemsøppel og skjulte filer
 • Full kontroll med enkel og visuell oversikt over disken din, slik at du kan frigjøre viktig lagringsplass ved å slette filer du ikke bruker
 • Økt hastighet og bedre ytelse
 • Mer lettvint administrasjon av apper
 • Bedre personvern
Ulemper
 • Inkluderer ikke beskyttelse mot phishing fra falske nettsider

Vår mening

En frisk og ryddig Mac som fungerer optimalt krever mer enn bare fjerning av virus og malware. en essensiell del av oppryddingen involverer opprydding i filsystemet til datamaskinen. Dette er noe CleanMyMac har vist seg å være ekstra god på.  

Dette virusprogrammet tar enkelt og effektivt hånd om systemsøppel slik som ubrukte cache-filer, ufullstendige nedlastinger, store skjulte filer og lignende. Du har også muligheten til å filtrere filer, slik at du for eksempel kan filtrere bort store filmer som du allerede har sett, og som bare tar opp plass på datamaskinen, eller eldgamle dokumenter som bare samler opp støv inne på datamaskinen din.  

En av de tingene som gjør CleanMyMac så brukervennlig er den revolusjonerende “Space Lens” funksjonaliteten, som lar deg visualisere lagringsplassen på disken din i form av et interaktivt kart. Dette gjør det veldig lett å identifisere de største plasstjuvene slik at du kan få frigjort verdifull lagringsplass. 

CleanMyMac hjelper deg også med å optimalisere Mac-datamaskinen din ved å fikse problemer som påvirker ytelsen til datamaskinen din, og slå av bakgrunnsprosesser og apper som ikke er nødvendige. Resultatet er en responsiv Mac som jobber mye raskere. Dersom apper eller programmer skal slettes eller oppdateres hjelper virusprogrammet deg også med dette. 

Sist, men ikke minst så hjelper CleanMyMac med å forbedre personvernet ditt ved å stoppe trojanere, datasnoker og andre angrep som er designet for å oppnå tilgang til dine personlige data. Programmet forbedrer også personvernet ved å hjelpe deg med å slette informasjonskapsler, chatter og nettleserhistorikk.

CleanMyMac er tilgjengelig fra $34,94 per år. I tillegg er det mulig å kjøpe programmet for en engangspris uten at man trenger å betale noe mer senere. Dersom man kjøper programmet til engangspris må man fortsatt betale ekstra for større oppdateringer.

Nøkkelpunkter

 • Bli kvitt systemsøppel og skjulte filer
 • Interaktivt visuelt kart over disken din
 • Bli kvitt plasstjuver og fri opp plass
 • Optimaliser Mac-datamaskinen din og oppnå økt hastighet
 • Administrer apper mer effektivt
 • Fjern virus og malware
 • Forbedre personvernet på datamaskinen din 
back to menu ↑

2. MacKeeper

MacKeeper

kr 655.20,- 936,-
Annonse
MacKeeper er virusprogram for Mac, som tilbyr beskyttelse mot virus og malware, men som også i tillegg tar seg av opprydding i filer, sikring av privat informasjon, og optimalisering av ytelsen til datamaskinen. 
Fordeler
 • Rask virus og malware scan som hjelper deg med å unngå virus og malware
 • Ryddig og oversiktlig Mac med bedre oversikt over apper
 • Mer tilgjengelig minne
 • Både gratisversjon og full versjon tilgjengelig
 • Forbedret personvern
Ulemper
 • Mangler beskyttelse mot phishing og falske nettsider
 • Premium-tjenestene koster for mye

Vår mening

MacKeeper opererer med en begrenset gratisversjon som lar deg prøve virusprogrammet før du kjøper det. Fullversjon som starter fra $5.95 per måned. Kostnaden kan reduseres noe dersom programmet betales for en lengre periode, eller dersom man kjøper lisens for flere enheter på en gang.  

Med MacKeeper blir maskinen din skannet for virus og malware i sanntid, men den gjør også mye mer enn det. Dette er nemlig et virusprogram som er designet for å holde datamaskinen din ryddig. Dette går blant annet ut på å slette søppelfiler, dupliserte data, like bilder, ubrukelige skjermdumper og lignende, for å fri opp verdifull plass.

En annen måte MacKeeper frigjør lagringsplass og systemressurser er ved å hjelpe deg med lettvint avinstallering av apper som nesten aldri brukes, og oppdatere de appene som du bruker. MacKeeper hjelper deg også med å slå av unødvendige bakgrunnsprosesser som bruker unødvendig mye systemressurser og dermed reduserer ytelsen til datamaskinen din. 

En ting som kan være irriterende når man surfer på nettet er reklame som popper opp støtt og stadig. MacKeeper er utstyrt med en funksjonalitet som blokkerer adware og pop-ups før det får muligheten til å irritere deg. 

En annen nyttig ting som er inkludert i MacKeeper er VPN-tilkoblingen som du kan bruke for å surfe trygt når du for eksempel benytter deg av Wi-Fi på offentlige steder. I tillegg har MacKeeper en funksjonalitet som hjelper til å sikre deg mot ID-tyveri, ved å oppdatere deg umiddelbart dersom en lekkasje av din personlige informasjon forekommer ett eller annet sted på nettet.

Nøkkelpunkter

 • Trygghet mot virus og malware 
 • Full opprydning av minne med ett klikk
 • Lettvint administrering av apper
 • Automatisk opprydding av minne
 • Valg mellom gratisversjon og full versjon
 • Beskyttelse mot ID-tyveri
back to menu ↑

3. Bitdefender Antivirus for Mac

Beste toppmodell

Bitdefender Antivirus for Mac

kr 405,- 899.99
Bitdefender Antivirus for Mac er et brukervennlig virusprogram som gir en høy grad av beskyttelse. En av fordelene med Bitdefender er at det også beskytter mot ransomware. Med Autopilot-modus kan man skru programmet på og så går resten av seg selv.
Fordeler
 • Beskytter filer og sikkerhetskopier mot ransomware-angrep
 • Autopilot modus som gjør at det meste går av seg selv
 • Blokkering av trackere i nettleseren
Ulemper
 • Du trenger et tilleggsabonnement for å få full tilgang til VPN-funksjonaliteten

Vår mening

Bitdefender er et kjent merkenavn i markedet for antivirus-løsninger, men selskapet er best kjent for sine antivirus-løsninger for Windows. Likevel ligger ikke Bitdefender sin løsning for MacOS langt bak i løypa, og det er klart at Bitdefender sin lange erfaring når det gjelder antivirusløsninger for Windows gir dem et forsprang også for løsninger for MacOS.

Bitdefender er blant de aller beste i markedet når det gjelder beskyttelse mot virus og malware, men dette virusprogrammet gjør mer enn å bare beskytte datamaskinen din mot virus og malware. Et viktig område som Bitdefender håndterer, som mange andre ikke tar seg av, er ransomware, som har blitt et stadig større problem i det siste. Ransomware-beskyttelsen til Bitdefender beskytter både filer og sikkerhetskopier. 

Når du bruker nettleseren din hjelper Traffic Light funksjonen med å beskytte deg mot farlige linker i søkeresultatene. Traffic Light funksjonen hjelper også med å ta vare på personvernet ditt ved å forhindre at markedsførere kan profilere deg på nettet. Bitdefender sørger også for å beskytte deg når du handler på nettet eller bruker nettbanken. Den inkluderte VPN-tilkoblingen hjelper også til med å beskytte personvernet ditt når du surfer på nettet.    

Autopilot-funksjonaliteten gjør Bitdefender til et veldig lettvint antivirusprogram å bruke fra dag til dag. Programmet tar seg av det aller meste automatisk, slik at du aldri trenger å bekymre deg. Prisen på Bitdefender Antivirus for Mac ligger på $39.99 per år for en enhet. Dersom du betaler $59.99 kan du installere programmet på tre enheter. 

Nøkkelpunkter

 • Beskyttelse mot virus, malware og ransomware
 • Autopilot-modus som gjør det meste for deg
 • Blokkerer trackere i nettleseren
back to menu ↑

4. Kaspersky Internet Security for Mac

Kaspersky Internet Security for Mac

kr 289.04
Kaspersky Internet Security for Mac er mer enn bare et antivirusprogram for virus og malware. Dette programmet beskytter også mot nettverksangrep, enten dette nå skulle være hjemmenettverket ditt eller nettverket på jobb. Kaspersky Internet Security for Mac går også så langt som å tilby innstillinger for foreldrekontroll, og beskyttelse av personvernet ditt.
Fordeler
 • Inkluderer foreldrekontroll for nettsikkerhet for barn
 • Nettverksbeskyttelse
 • Beskyttelse av personvernet
Ulemper
 • Safe Money and webcam-beskyttelse er ikke like gode som de er på Windows-versjonen
 • Både Nettsikkerhet for barn og VPN har begrenset funksjonalitet, og krever ekstra abonnement for å nyte godt av den fulle funksjonaliteten
 • Ikke sikret mot ransomware-angrep

Vår mening

Kaspersky er et av de velkjente navnene innenfor antivirus-industrien, men i likhet med Bitdefender har fokusen til Kaspersky også i utgangspunktet vært på Windows-systemer ettersom det er der de hadde sitt utspring. Likevel har Kaspersky utviklet et godt virusprogram som dekker alt det viktigste, og som i tillegg kan by på en rekke attraktive tilleggsfunksjonaliteter.

Kaspersky har lagt mye fokus på sikkerhet når det gjelder transaksjoner på nettet, og har en “Safe Money” funksjonalitet som er utviklet spesielt for å sikre betalinger og bruk av nettbank. Kaspersky har også en passord-administrator som kan brukes til å sikre passordene dine. 

I likhet med en del andre virusprogrammer tilbyr nå også Kaspersky VPN som en integrert del av sikkerhetspakken sin. VPN er et viktig verktøy som mange bruker av personverngrunner. I tillegg har Kaspersky også en rekke andre funksjonaliteter designet for personvern.

En av de tingene som gjør Kaspersky forskjellig fra mange andre virusprogram er at de tilbyr nettsikkerhet for barn som en integrert del av virusprogrammet, men her bør det nevnes at både VPN og nettsikkerhet for barn er funksjonaliteter som krever ekstra abonnement for å kunne nyte godt av den fullstendige funksjonaliteten.  

Nøkkelpunkter

 • Beskyttelse mot phishing og farlig linker
 • Beskyttelse for betalinger på nettet og bruk av nettbank
 • Nettsikkerhet for barn
back to menu ↑

5. Norton 360 Deluxe for Mac

Norton 360 Deluxe for Mac

kr 199.00
Norton 360 Deluxe antivirusprogrammet sikrer ikke bare datamaskinen din mot virus og malware, men inkluderer også en toveis brannmur, en passordadministrator og VPN. 
Fordeler
 • Utmerket funksjonalitet for å stoppe phishing og svindel-nettsider
 • Rydder opp i uønskede filer
 • God passord-administrator
 • “Virus Protection Promise” garanti
Ulemper
 • Brannmur-funksjonaliteten er relativt begrenset
 • Ikke imponerende effektiv for fjerning av Windows-baserte virus (som ikke skader datamaskinen, men maskinen kan fortsatt bidra til å spre disse.)

Vår mening

Med beskyttelse fra Norton 360 for Mac har datamaskinen din solid beskyttelse mot både virus og malware, men det er ikke alt. Dette virusprogrammet har også en brannmur som gir enda et lag av sikkerhet. I tillegg kommer virusprogrammet med andre nyttige ekstrafunksjoner som kanskje ikke har direkte med virus og malware å gjøre.

En av disse funksjonene er Norton Clean. Dette er en scanner som hjelper deg med opprydding i filsystemet til datamaskinen, slik at du kan fjernet de virtuelle hybelkaninene og frigjort verdifull lagringsplass og andre systemressurser. 

En ting som er unikt for Norton er deres  “Virus Protection Promise”. Dette er en garanti Norton har, der de forplikter seg til å bekjempe alle virus på datamaskinen din. Dersom virusprogrammet ikke klarer dette på egenhånd vil en ekspert fra Norton overta og gjøre dette manuelt. Dersom dette heller ikke virker vil du få pengene dine tilbake.

Nøkkelpunkter

 • Beskyttelse mot virus og malware
 • Trygg organisering og bruk av passord
 • hjelper med å rydde opp i filene på datamaskinen
 • SafeWeb og SafeSearch Nettleserutvidelser for Chrome og Firefox, eller SafeWeb Plus for Safari, som beskytter datamaskinen fra skadelige linker og nettsider
 • Garanterer at de kan bli kvitt ethvert virus

 

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål om Antivirusprogram for Mac

Hva er et virusprogram?

Et virusprogram, eller et antivirusprogram, som beskytter enheten din mot skadelig programvare. I senere tid har denne typen programvare blitt mer sofistikert, og inkluderer i dag også ofte funksjoner som hjelper med å rydde opp i filene og appene på enheten.

Hvor mye koster antivirus programvare?

Virusprogram for Mac er tilgjengelige gratis, men det er alltid bedre å bruke et virusprogram som du må betale på, og som er seriøse når det gjelder å ta vare på personvernet ditt. Det er vanlig at slike seriøse programmer koster opptil $100 per år. Ofte kan du velge om du ønsker å betale for tjenestene månedlig eller årlig.

Er MacOS sikrere enn Windows?

Både MacOS og Windows er sårbare overfor angrep fra virus og malware. MacOS har tradisjonelt fått mindre oppmerksomhet fra hackere enn Windows og Android, men mellom 2003 og 2019 vokste markedsandelen til MacOS fra 2,26% til 10,18%. Denne drastiske økningen har ført til mye større fokus på MacOS blant hackere som lager virus og malware.

Hvorfor bruke virusprogram?

Bruk av antivirusprogram sikrer enheten din mot datavirus, malware, spyware, adware og andre farer. I tillegg er det stadig vanligere at virusprogrammer også hjelper deg med å holde enheten din ryddig, og verner om personvernet ditt, og sørger for at enheten din yter optimalt.

Er det greit å bruke et gratis virusprogram?

Det finnes virusprogram som man ikke trenger å betale for. Selv om dette naturligvis kan virke attraktivt , så er det viktig å ha klart for seg hva dette innebærer. I noen tilfeller kan et gratis virusprogram nemlig inneholde uønsket adware, eller i verste fall skadelig programvare. Husk at de selskapene som tilbyr gratis virusprogram også må tjene penger for å holde ting gående. Så da bør man spørre seg spørsmålet om hvor disse pengene kommer fra. 
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo