Støvsuging er nok noe de fleste av oss gjerne skulle vært foruten, men så lenge du har en god støvsuger vil det oftest være gjort i en fei. Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvilken støvsuger man bør gå for, og dette har vi gjort noe med. I vår best i test støvsuger artikkel har vi vurdert en rekke ulike modeller med mål om å komme frem til de absolutt beste støvsugere markedet har å tilby for å gjøre jobben din lettere, og ikke minst mer behagelig og gøy.
Når vi begynte sammenligningen vår tok vi et bredt spekter av støvsugere fra forskjellige merker, både trådløse og med ledning, men vi konkluderte raskt med at det var greit å holde seg til de beste støvsugerne med ledning fra de største og mest anerkjente produsentene i denne artikkelen. Du vil derfor primært finne støvsugere fra merker som Miele, Philips, Bosch og Electrolux i denne testen. Bakgrunnen for dette er at disse er lett tilgjengelig, har konkurransedyktige priser og ikke minst garantier som er godt forankret i det nordiske markedet.
Beste støvsuger 2025
Electrolux Ultimate 800 Støvsuger
Det kan være vanskelig å finne frem i et marked der nesten alle produsenter av elektronikk har én eller flere modeller tilgjengelig. Nettopp derfor har vi laget denne best i test støvsuger guiden med hensikt å kutte gjennom til de absolutt beste støvsuger alternativene. Disse vil du finne i de kommende avsnittene, etterfulgt av en kjøpeguide.
Electrolux Ultimate 800 Støvsuger
Vår mening
Electrolux er kjent for sine pålitelige produkter som kombinerer funksjonalitet og miljøbevissthet. Electrolux Ultimate 800 er en av de beste støvsugerne på markedet, og er laget med 48 % resirkulert plast og har et HEPA-filter som fanger 99,99 % av mikropartikler, perfekt for allergikere som sliter med mye støv.
Med 5 liters støvpose og 12 meters rekkevidde er den ideell for store hjem. 650-watts motoren gir kraftig sugeevne, og lydnivået på 69 dB gjør den stillegående. Vaskbart HEPA-filter reduserer vedlikeholdskostnader.
Designet er brukervennlig med ergonomisk bærehåndtak og LED-munnstykke. Justerbar sugekraft gir fleksibel rengjøring på ulike overflater.
Electrolux Ultimate 800 er et stillegående, miljøvennlig valg. Stor størrelse krever plass, og prisen er høyere enn enklere modeller, men automatisk sugejustering og effektivt filtreringssystem gjør den en klar vinner i vår best i test støvsuger 2025 test, samt et veldig godt kjøp for de fleste.
Electrolux Animal 600 Støvsuger
Vår mening
Electrolux Animal 600 er en best i test støvsuger med pose som kombinerer kraftig ytelse med brukervennlighet. Utstyrt med en motor på 750 watt, sikrer den effektiv rengjøring på ulike overflater. Med et lydnivå på 73 dB er den relativt stillegående, noe som gjør rengjøringen mer behagelig.
Modellen fra vår støvsuger test er designet med et ergonomisk håndtak og lettrullende hjul, noe som gjør det enkelt å manøvrere rundt møbler og andre hindringer. En praktisk funksjon er muligheten til å justere sugekraften med foten, slik at du slipper å bøye deg ned for å endre innstillinger. Dette er spesielt nyttig for hjem med ulike gulvtyper, som tepper og harde gulv.
Designet er klassisk og tidløst, og Animal 600 bruker tradisjonelle støvsugerposer med en kapasitet på 3,5 liter, noe som er tilstrekkelig for de fleste husholdninger. Et stort håndtak gjør det enkelt å bære støvsugeren, og de viktigste kontrollene er plassert slik at de kan betjenes med foten for økt brukervennlighet.
Electrolux har også fokusert på bærekraft i utviklingen av denne modellen. Animal 600 er en av de beste støvsugerne som er laget av 50% resirkulert plast, noe som gjør den til et miljøvennlig valg uten at det går på bekostning av ytelse eller holdbarhet.
Philips Performer LED 8000 Støvsuger
Vår mening
Philips Performer LED 8000 er en av de beste støvsugerne på markedet for grundig og effektiv rengjøring. Med en kraftig 900W motor og TriActive LED-munnstykke, fjerner den støv og smuss fra alle overflater. Det teleskopiske røret gjør det enkelt å justere lengden, perfekt for rengjøring av bilinteriør, gardiner og trange områder.
Denne modellen er utstyrt med et HEPA 13-filter som fanger opp 99,99 % av støvpartikler og allergener. Dette bidrar til renere luft i hjemmet og er spesielt nyttig for personer med støvallergi. Støvsugeren sørger for at minst mulig støv slipper ut igjen i rommet, noe som gjør den til et godt valg for allergikere.
Med en rekkevidde på 12 meter kan du støvsuge store områder uten å måtte bytte stikkontakt ofte. Støvsugeren har også en 4-liters støvpose, som reduserer behovet for hyppige bytter og gir mer effektiv rengjøring.
Vi anbefaler Philips Performer LED 8000 på grunn av dens sterke sugekraft, avanserte filtreringssystem og brukervennlige design. Den er også stillegående, med et lydnivå mellom 67 og 75 dB, noe som gir en mer behagelig rengjøringsopplevelse.
Miele Boost CX1 Støvsuger
Vår mening
Miele Boost CX1 er en annen populær modell som utmerker seg som en av de beste støvsugerne på markedet. Denne poseløse støvsugeren er perfekt for leiligheter eller mindre boliger takket være sitt kompakte design og sterke sugekraft. Den leverer 890 watt med Vortex-teknologi, som sørger for en kraftig rengjøringseffekt, selv om den ikke er den største eller tyngste på markedet.
Det som virkelig skiller denne modellen i vår støvsuger test er dens unike TrackDrive-funksjon. Denne sikrer at støvsugeren alltid holder seg stabil og følger deg uansett hvor du går i rommet. I tillegg har den et AirClean Hygiene-filter som holder på selv de minste støvpartiklene, noe som gjør den til et godt valg for allergikere. Støvbeholderen har en kapasitet på 1 liter, noe som gjør at du slipper å tømme den altfor ofte.
Du kan velge mellom ulike munnstykker som følger med, inkludert et universalmunnstykke som fungerer godt på alle overflater, fra tepper til harde gulv. Det teleskopiske røret gir også fleksibilitet, slik at du enkelt kan nå de vanskeligste områdene. Boost CX1 har en rekkevidde på 10 meter, noe som gjør at du kan rengjøre større områder uten å bytte stikkontakt underveis.
Denne støvsugeren har blitt fremhevet som en av de beste støvsuger modellene i sin kategori, spesielt for de som leter etter en støvsuger som er effektiv uten å ta for mye plass. Selv om den har noen begrensninger for de som trenger lengre ledning eller større kapasitet, er dette et toppvalg for mindre boliger.
Bosch Serie 6 BGL6PET1 Støvsuger
Vår mening
Bosch Serie 6 BGL6PET1 ProAnimal støvsuger er spesielt designet for dyreeiere som ønsker en effektiv løsning for å håndtere dyrehår og støv. Utstyrt med det kraftige AirTurbo Plus-munnstykket, fjerner den enkelt dyrehår fra både tepper og harde gulv. En praktisk fjernkontroll på håndtaket lar deg justere sugeeffekten uten å måtte bøye deg, noe som gir en mer komfortabel rengjøringsopplevelse.
Støvsugeren har et vaskbart HEPA 13-filter som fanger opp 99,95 % av alle partikler, noe som gjør den ideell for allergikere. I tillegg benytter den AirFresh-støvsugerposer som effektivt eliminerer uønsket lukt, og sikrer at utblåsningsluften er ren og frisk.
Med en kraftig motor på 700 watt og en rekkevidde på 12 meter, kan du enkelt rengjøre store områder uten å måtte bytte stikkontakt. Støvsugeren har en støvposekapasitet på 4 liter, noe som reduserer behovet for hyppige poseskift og holder driftskostnadene nede.
På den negative siden kan støvsugeren oppleves som litt tung å manøvrere, spesielt på tepper, men slik er det ofte med støvsugere som er ekstremt effektive på dyrehår. I tillegg er lydnivået på 74 dB noe høyere sammenlignet med enkelte andre modeller i samme klasse, men noe som er nødvendig for å få opp de irriterende hårene som sitter ekstra godt i teppet.
Mange vil nok tenke at en støvsuger er en støvsuger, men det finnes mange alternativer på markedet. Derfor er det viktig at man tenker seg godt om før man investerer i en som ikke er kraftig nok, men også slik at man slipper investere i en unødvendig kraftig støvsuger. For å gjøre dette enklere har vi kommet opp med denne kjøpsguiden i vår best i test støvsuger artikkel som vil ta deg gjennom hvilke typer støvsuger som finnes på markedet, samt hva du bør tenke på angående funksjonalitet.
Ulike typer støvsugere
Det finnes primært seks forskjellige typer støvsugere på markedet. I denne testen har vi konsentrert oss om støvsuger med ledning, men det finnes også en rekke andre muligheter. Det er greit at du vet hvilke muligheter som finnes før du skal gå til innkjøp av en ny støvsuger. Som vi nevnte innledningsvis har vi egne tester for flere av disse typene, så les disse dersom du lurer på hvordan støvsuger du bør velge.
Støvsuger med ledning
Dette er den vanligste typen støvsuger, og den du har fått presentert noen kandidater for i denne testen. De fleste er nok kjent med hvordan denne fungerer og i stor grad hvordan de ser ut. Fordelen med disse er at de ofte har god kapasitet i støvposen, samt at ledningen gjør det unødvendig med lading. Imidlertid kan ledningen også være en utfordring ettersom disse støvsugerne krever tilgang til stikkontakt for at de skal fungere.
Håndholdt støvsuger
Den neste varianten av støvsuger har blitt utrolig populær de siste årene, og dette er såkalt håndholdte / trådløse støvsugere. Her har eksempelvis Philips og Dyson introdusert en rekke modeller, og disse har raskt slått an. Fordelen med disse er at du kan bruke de nesten hvor som helst, samt at de er utrolig enkle å bruk. Ulempen er selvfølgelig at de ofte er små av design, og dermed har liten kapasitet. Av erfaring er de også alltid tom for batteri når man først trenger de (muligens bare et problem i vårt hjem).
Robotstøvsuger
Sist, men ikke minst har man den mest avanserte typen støvsugere – nemlig robotstøvsugere. Disse er gjerne populære da de kan jobbe selvstendig og du kan automatisere det utrolig kjedelige husarbeidet ditt. Imidlertid er de gjerne dyre dersom du ønsker en skikkelig modell, samt at de krever litt gulvplass. De er også best egnet i boliger med flat planløsning uten for mye leker, husdyr, møbler eller annet som de kan kjøre seg fast i. Disse er gjerne godt egnet i kombinasjon med en vanlig støvsuger slik at man kan ta litt dypere rengjøring med jevne mellomrom.
Hva du bør tenke på før du velger støvsuger
Forskjellige modeller kommer selvfølgelig med forskjellig funksjonalitet, og dette er noe du bør tenke på før du går til innkjøp av en støvsuger. I de neste avsnittene har vi derfor listet opp de viktigste funksjonaliteten som du kan forvente å burde vite om før du skal kjøpe en støvsuger.
Sugeevne
Sugeevne er naturligvis en viktig del av støvsugeren, men det kan også være en av de vanskeligste tingene å vurdere. Dette skyldes at forskjellige produsenter gjerne omtaler dette på ulikt vis. Vi har derfor listet opp vanligste, samt hva disse innebærer for deg som skal sammenligne støvsugere.
- Motor-watt (W): Dette er nok den du vil se oftest omtalt når du skal undersøke støvsugere med ledning. Motor-watt handler om hvor mye strøm støvsugeren trekker for å fungere. Med andre ord handler dette mer om hvor mye kraft motoren trenger enn hvilke prestasjoner støvsugeren kan gi.
- Luftwatt (AW): Her er det kraften av luftstrømmen i enden av støvsugeren som gjelder. Mange vil nok omtale dette som sugekraft, men det er luft watt det egentlig heter. Her vil du klare deg helt fint med 100 AW, men de bedre støvsugerne ligger gjerne mellom 150 og 200 AW. Har du en støvsuger med tykkere filter er det viktig at den også har nok sugekraft til å håndtere dette.
- Luftstrøm (M3/t): Dette er nok en av de beste måtene å sammenligne støvsugere på, men det blir dessverre lite brukt. Dette handler om hvor effektivt en støvsuger flytter partikler fra gulvet,gjennom filteret og inn i støvposen.
- Sugetrykket (PA): Denne omtaler hvor mye trykk støvsugeren skaper mot underlaget. Desto høyere PA en støvsuger har, desto lettere kan den fange opp støv partikler og smuss fra underlaget.
Munnstykker
For de fleste støvsugere vil sugeevne og kraft være ganske likt så lenge man er i en tilsvarende prisklasse. Derfor kan det være lurt å fokusere på tilbehøret man får med støvsugeren fremfor kraften i maskinen. Her er det gjerne munnstykker som er det vanligste. En del støvsugere kommer bare med et munnstykke, mens andre kan by på flere ulike.
Grunnen til at vi påpeker dette er at forskjellige munnstykker er tilegnet ulike underlag. Du bør derfor sørge for at du velger den som passer best til det bruksområdet du har tiltenkt. Det er heller ingen dum idé å velge en støvsuger som har flere munnstykker tilgjengelig slik at man har muligheten dersom man plutselig må gjøre en deep-clean.
HEPA filter
Alle støvsugere bør ha et filter installert slik at små støvpartikler ikke bare blåser rett gjennom maskinen og ut igjen i rommet. Imidlertid er det store forskjeller på hvor avanserte filter ulike produsenter benytter seg av. Spesielt for deg som er plaget med allergi kan det være lurt å investere i en støvsuger som har et høyt HEPA filter. I listen nedenfor har vi listet opp de vanligste filtrene og hvor mye støv de fanger opp.
Disse tre er de vanligste du vil finne i støvsugere for forbrukermarkedet:
- EPA E10 >85%
- EPA E 11 >95%
- EPA E12 >99,5%
Trenger du sterkere støvsuger som skal kunne håndtere fint støv, så bør du se etter:
- HEPA H13 >99,97%
- HEPA H14 >99,995%
Skal du ha de sterkeste filtrene er det greit å merke seg at du ofte må kjøpe dette i tillegg til støvsugeren. De færreste modeller har et sterkt HEPA filter inkludert, spesielt i de lavere prisklassene.
Lydnivå
Støvsugere bråker selvfølgelig litt, men det er enorm variasjon mellom forskjellige modeller. Kort fortalt kan du få en støvsuger som ligger på støynivå med en hårføner, eller du kan velge en som høres mer ut som et passasjerfly. De fleste vil nok foretrekke førstnevnte, og da er det viktig at du vet hvordan du leser lydnivåer fra produsentene.
En vanlig samtale mellom to voksne ligger vanligvis på rundt 60 dB og en økning på 3 dB vil bli anslått som en dobling av støynivået. Derfor vil en støvsuger som ligger rundt 60 dB være relativt stillegående, mens en på nærmere 80 dB kan være forstyrrende høylytt.
Arbeidsradius
Noe annet du vil legge merke til er at mange produsenter oppgir arbeidsradius på støvsugerne sine. Dette handler om hvor langt fra en stikkontakt du kan jobbe basert på lengden til ledningen. En slik måling vil sjeldent ha noe å si i en liten leilighet, men for deg som har stort hus kan det utgjøre en stor forskjell i hvor effektivt du kan få støvsugd gulvet.
Ergonomi
Dette er kanskje noe de færreste har tenkt på, men lengden på teleskoparmen til støvsugeren har utrolig mye å si. Det at du kan tilpasse den til din egen høyde vil forebygge behovet for å bøye seg ned, og dermed også sikre at du kan jobbe mer komfortabelt. Du bør derfor tilse at du velger en støvsuger som har muligheten til å justere seg i lengden.
Oppsummering
Det er mye støvsugere på markedet, men det kan være vanskelig å vite hvilken du bør velge. Dette har vi forsøkt å gjøre noe med ved å trekke frem våre fem favoritter, samt gjennom vår kjøpsguide. Her håper vi du har fått nyttig innsikt i hva som teller under valget av støvsuger, og kanskje litt bedre formening om hva du skal se etter neste gang du kjøper ny støvsuger.
Ofte stilte spørsmål
Electrolux Ultimate 800 er vår utvalgte best i test støvsuger 2025 på grunn av sin sterke sugekraft, effektive filtrering, stillegående motor og brukervennlighet. Den har også god støvoppsamling på ulike overflater og et allergivennlig filtersystem, ideelt for hjem med sensitivt inneklima.
Det første du bør tenke på er kapasitet og arbeidsradius. Deretter kan det være lurt å se hvor mye tilbehør, kvalitet og ergonomisk utforming du får.
Den eneste ekte fordelen du får med en poseløs er at du sparer penger på poser. Du må fortsatt tømme beholderen, så du sparer ikke noe særlig arbeid sånn sett.
Watt handler om hvor mye strøm motoren til støvsugeren trenger for å jobbe effektivt. Dette har ingen direkte effekt på sugekraft.
For å vedlikeholde en støvsuger bør du regelmessig bytte eller tømme posen/beholderen, rense eller bytte filteret, og sjekke at slangen og børsten er fri for blokkeringer for å sikre optimal ytelse.