Støvsuger: Test av de 4 beste på markedet (2023)

Beste støvsugere

Støvsuging er nok noe de fleste av oss gjerne skulle vært foruten, men så lenge du har en god støvsuger vil det oftest være fort gjort. Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvilken støvsuger man bør gå for, og dette har vi forsøkt å gjøre noe med. I vår støvsuger test har vi vurdert en rekke ulike støvsugere med mål om å komme frem til de absolutt beste.

Når vi begynte sammenligningen vår tok vi et bredt spekter av støvsugere, men vi konkluderte raskt med at det var greit å holde seg til de beste produsentene. Du vil derfor primært finne støvsugere fra merker som Miele, Philips og Electrolux i denne testen. Bakgrunnen for dette er at disse er lett tilgjengelig, har konkurransedyktige priser og ikke minst garantier som er godt forankret i det nordiske markedet. 

Det finnes en rekke forskjellige støvsugere på markedet, men i denne testen er det støvsuger med ledning vi har tatt utgangspunkt vi. Du kan også finne en egen test for robotstøvsugere om du ønsker å se nærmere på denne. 

På jakt etter ny støvsuger? Da har vi funnet de 5 beste på markedet!

Best i test støvsuger:

Miele Complete C3

kr 3 999,-
Annonse
Fordeler
  • Stor beholder
  • Lang ledning
  • Enkel justering av kraft
  • Stillegående
Ulemper
  • Litt klumpete design
  • Ikke optimal for trange gulvflater

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 

  • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • Tredjeparts kundeanmeldelser
  • Forhandlerens garantier, omdømme og service
  • Produktets pris

Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet.


Les mer her

Best i test

Støvsugere 2023 – våre favoritter

Det kan være vanskelig å finne frem i et marked der nesten alle produsenter av elektronikk har én eller flere modeller tilgjengelig. Nettopp derfor har vi laget denne guiden med hensikt å kutte gjennom til de absolutt beste alternativene. Disse vil du finne i de kommende avsnittene, etterfulgt av en kjøpeguide.

1. Miele Complete C3

Miele Complete C3

kr 3 999,-
Annonse
Fordeler
  • Stor beholder
  • Lang ledning
  • Enkel justering av kraft
  • Stillegående
Ulemper
  • Litt klumpete design
  • Ikke optimal for trange gulvflater

Miele Complete C3

Miele har lenge vært kjent som en av de mest kjente produsentene av elektronikk i det nordiske markedet. Produktene deres er gjerne innovative og funksjonelle, noe som gjør det lettere for deg å unnagjøre hverdagslige gjøremål. Dette er også tilfellet for vår testvinner Miele Complete C3. 

Denne støvsugeren har ikke bare kommet best ut i vår test, men også vunnet tittelen best i test fra Forbrukerrådet Tænk i Danmark. Støvsugeren har en romslig pose på 4,5 liter – noe som betyr at du slipper skifte den unødvendig ofte. Du vil også finne en forholdsvis lang ledning, så du bør komme til overalt uten at du må skifte stikkontakt flere ganger.

Det er ikke noe spesielt å si på designet til denne støvsugeren utover at den er brukervennlig. Du vil finne alle knapper og betjening på baksiden, noe som betyr at du lett kan starte og stoppe den med foten uten at du må løfte opp støvsugeren igjen. Her kan du også tilpasse sugeevne dersom du eksempelvis skal støvsuge gardiner, tepper eller annet som krever litt mildere behandling. 

Miele complete C3 er en utmerket støvsuger for deg som vil ha noe brukervennlig, men ikke skal støvsuge industrielle flater. Den er utmerket til rengjøring av relativt store flater og den romslige støvposen sørger for at du sjeldent trenger å skifte den ut. Dette gjorde at vi lot C3 stikke av med prisen for best i test av våre støvsuger favoritter. 

2. Philips Series 3000

Philips Series 3000

kr 1 950,-
Annonse
Fordeler
  • 6 meter kabellengde
  • 3 liter kapasitet
  • 79 dB støynivå
  • 900w kraft
Ulemper
  • Litt små hjul
  • Støvsugerhodet henger seg litt fast

Philips Series 3000

Philips Series 3000 er en enkel støvsuger som får jobben gjort effektivt. En teleskopisk støvsuger som aktivt lar deg tilpasse lengden du trenger å jobbe med. Støvsugerhodet er delt i to deler, så det kan bli relativt kompakt dersom du har behov for dette. Denne fleksibiliteten kan være utmerket for deg som skal støvsuge bilen, gardiner eller andre flater enn gulvet. 

Det er greit å merke seg at denne modellen har to ulike filter, ett for allergi og et smuss-separerende filter. Dette sørger for at maskinen effektivt beholder alt den suger opp og du slipper dermed mye støv i luften når du støvsuger. Spesielt for allergikere kan dette være verdt å merke seg for å unngå unødvendige plager. 

Ledningen på Philips Series 3000 er 6 meter, så det er ikke den lengde vi har sett. Du bør riktignok kunne komme over de fleste gulv, men det kan være nødvendig å flytte litt på den dersom du skal støvsuge hele huset i en jafs. 

Vi har valgt å inkludere denne da Philips Series 3000 er en utmerket støvsuger uten noe unødvendig fuss. Den jobber effektivt, har en god støvbeholder og er relativt stillegående. Den har også lav egenvekt, noe som betyr at den er utrolig enkel å betjene for de aller fleste. 899 w inngangseffekt vil sikre at denne får de fleste jobber gjort uproblematisk.

3. Electrolux UltraOne Green

Electrolux UltraOne Green

kr 4 584,-
6 – 7 dagers levering
Annonse
Fordeler
  • Stor kapasitet
  • Ergonomisk håndtak
  • Enkel betjening
  • Flere styrker
Ulemper
  • Litt kort ledning
  • Litt grovt støvsugerhode

Electrolux UltraOne Green

En støvsuger er nok ikke det mest spennende å investere i, og nettopp derfor er Electrolux UltraOne Green et godt alternativ. Her får du en kraftig støvsuger med effekt på 700 watt til en veldig overkommelig pris. Electrolux har lenge vært kjent for å produsere slitesterk elektronikk, noe som også gjenspeiles i denne støvsugeren. 

Den har et ergonomisk utformet håndtak som gjør det lett å styre støvsugerhodet mellom møbler, leker og annet som måtte ligge på gulvet. Du kan også styre styrken herfra, noe som betyr at du slipper bøye deg ned for å endre kraften til støvsugeren. Dette kan være kjekt for deg som har mye tepper og annet liggende på gulvet til enhver tid. 

Designmessig er den ganske standard utformet, og du benytter en helt vanlig støvsugerpose. Et stort håndtak gjør det enkelt å bære den med seg, og du styrer alle innstillinger med et roterende hjul på oversiden. Unntaket er av/på og ledningen som er plassert på hver side – slik at det er lett å gjøre det med foten. 

Dette er nok modellen som fort kan definere basic, men for husarbeid får den jobben gjort. UltraOne Green serien fra Electrolux er slitesterk, stillegående og ikke minst energieffektiv. Du får alt du kan forvente av en støvsuger i et brukervennlig design. På toppen av dette har den hele 5 liter kapasitet, noe som betyr at den kan romme utrolig mye støv før du må skifte pose igjen.

4. Electrolux PD92-GREEN 

Electrolux PD92-GREEN 

kr 4 499,-
2 – 5 dagers levering
Annonse
Fordeler
  • Tar lite plass
  • Stor kapasitet
  • Utskiftbart munnstykke
  • Lavt lydnivå
Ulemper
  • Litt kort ledning
  • Ikke så høy effekt

Electrolux PD92-GREEN 

Sist, men ikke minst har vi inkludert en annen populær modell fra Electrolux. Denne støvsugeren passer utmerket for leiligheter da den er kompakt, men fortsatt gir høy effekt. Riktignok ikke like mye som de største modellene vi har sett på, men du får fortsatt 350 watt effekt – noe som vil gjøre de fleste jobber helt greit. 

Det som er verdt å merke seg med denne er at den har et langt mindre design enn Miele sine støvsugere. Dette sørger for at den lett kan stå i boden eller skapet uten at den tar unødvendig mye plass. Du får også inkludert fire ulike munnstykker slik at du kan bruke den samme støvsugeren til alle jobber. Disse er det oppbevaringsplass til i støvsugeren, så er de aldri langt unna. 

Du kan velge mellom fire forskjellige ‘modus’ som automatisk vil tilpasse sugekraften på støvsugeren. Disse er gardiner, tepper, møbler og gulv – og du kan stille den inn ved hjelp av en bryter på toppen av støvsugeren. Det er også her du finner av/på og inntrekk til ledningen når du skal benytte deg av den.

Dette er på ingen måte den kraftigste eller mest avanserte støvsugeren i testen vår, men den vil gjøre underverk for deg som bare trenger en helt grei støvsuger. Electrolux utvikler holdbare produkter som er brukervennlige uten at det skal koste noe ekstra. Du vil derfor få en støvsuger som får jobben gjort, men ikke så mye mer enn dette. Derfor velger vi å si at den er utmerket for deg som bor i leilighet, men den kan nok bli litt beskjed for større eneboliger.

Kjøpeguide: slik velger du riktig støvsuger

Mange vil nok tenke at en støvsuger er en støvsuger, men det finnes mange alternativer på markedet. Derfor er det viktig at man tenker seg godt om før man investerer i en som ikke er kraftig nok, men også slik at man slipper investere i en unødvendig kraftig støvsuger. For å gjøre dette enklere har vi kommet opp med denne kjøpsguiden som vil ta deg gjennom hvilke typer støvsuger som finnes på markedet, samt hva du bør tenke på angående funksjonalitet. 

Ulike typer støvsugere

Det finnes primært seks forskjellige typer støvsugere på markedet. I denne testen har vi konsentrert oss om støvsuger med ledning, men det finnes også en rekke andre muligheter. Det er greit at du vet hvilke muligheter som finnes før du skal gå til innkjøp av en ny støvsuger. Som vi nevnte innledningsvis har vi egne tester for flere av disse typene, så les disse dersom du lurer på hvordan støvsuger du bør velge. 

Støvsuger med ledning

Dette er den vanligste typen støvsuger, og den du har fått presentert noen kandidater for i denne testen. De fleste er nok kjent med hvordan denne fungerer og i stor grad hvordan de ser ut. Fordelen med disse er at de ofte har god kapasitet i støvposen, samt at ledningen gjør det unødvendig med lading. Imidlertid kan ledningen også være en utfordring ettersom disse støvsugerne krever tilgang til stikkontakt for at de skal fungere. 

Håndholdt støvsuger

Den neste varianten av støvsuger har blitt utrolig populær de siste årene, og dette er såkalt håndholdte støvsugere. Her har eksempelvis Philips og Dyson introdusert en rekke modeller, og disse har raskt slått an. Fordelen med disse er at du kan bruke de nesten hvor som helst, samt at de er utrolig enkle å bruk. Ulempen er selvfølgelig at de ofte er små av design, og dermed har liten kapasitet. Av erfaring er de også alltid tom for batteri når man først trenger de (muligens bare et problem i vårt hjem). 

Robotstøvsuger

Sist, men ikke minst har man den mest avanserte typen støvsugere – nemlig robotstøvsugere. Disse er gjerne populære da de kan jobbe selvstendig og du kan automatisere det utrolig kjedelige husarbeidet ditt. Imidlertid er de gjerne dyre dersom du ønsker en skikkelig modell, samt at de krever litt gulvplass. De er også best egnet i boliger med flat planløsning uten for mye leker, husdyr, møbler eller annet som de kan kjøre seg fast i. Disse er gjerne godt egnet i kombinasjon med en vanlig støvsuger slik at man kan ta litt dypere rengjøring med jevne mellomrom. 

Hva du bør tenke på før du velger støvsuger

Forskjellige modeller kommer selvfølgelig med forskjellig funksjonalitet, og dette er noe du bør tenke på før du går til innkjøp av en støvsuger. I de neste avsnittene har vi derfor listet opp de viktigste funksjonaliteten som du kan forvente å burde vite om før du skal kjøpe en støvsuger. 

Sugeevne 

Sugeevne er naturligvis en viktig del av støvsugeren, men det kan også være en av de vanskeligste tingene å vurdere. Dette skyldes at forskjellige produsenter gjerne omtaler dette på ulikt vis. Vi har derfor listet opp vanligste, samt hva disse innebærer for deg som skal sammenligne støvsugere. 

  • Motor-watt (W): Dette er nok den du vil se oftest omtalt når du skal undersøke støvsugere med ledning. Motor-watt handler om hvor mye strøm støvsugeren trekker for å fungere. Med andre ord handler dette mer om hvor mye kraft motoren trenger enn hvilke prestasjoner støvsugeren kan gi. 
  • Luftwatt (AW): Her er det kraften av luftstrømmen i enden av støvsugeren som gjelder. Mange vil nok omtale dette som sugekraft, men det er luft watt det egentlig heter. Her vil du klare deg helt fint med 100 AW, men de bedre støvsugerne ligger gjerne mellom 150 og 200 AW. Har du en støvsuger med tykkere filter er det viktig at den også har nok sugekraft til å håndtere dette. 
  • Luftstrøm (M3/t): Dette er nok en av de beste måtene å sammenligne støvsugere på, men det blir dessverre lite brukt. Dette handler om hvor effektivt en støvsuger flytter partikler fra gulvet,gjennom filteret og inn i støvposen. 
  • Sugetrykket (PA): Denne omtaler hvor mye trykk støvsugeren skaper mot underlaget. Desto høyere PA en støvsuger har, desto lettere kan den fange opp støv partikler og smuss fra underlaget. 

Munnstykker

For de fleste støvsugere vil sugeevne og kraft være ganske likt så lenge man er i en tilsvarende prisklasse. Derfor kan det være lurt å fokusere på tilbehøret man får med støvsugeren fremfor kraften i maskinen. Her er det gjerne munnstykker som er det vanligste. En del støvsugere kommer bare med et munnstykke, mens andre kan by på flere ulike. 

Grunnen til at vi påpeker dette er at forskjellige munnstykker er tilegnet ulike underlag. Du bør derfor sørge for at du velger den som passer best til det bruksområdet du har tiltenkt. Det er heller ingen dum idé å velge en støvsuger som har flere munnstykker tilgjengelig slik at man har muligheten dersom man plutselig må gjøre en deep-clean. 

HEPA filter

Alle støvsugere bør ha et filter installert slik at små støvpartikler ikke bare blåser rett gjennom maskinen og ut igjen i rommet. Imidlertid er det store forskjeller på hvor avanserte filter ulike produsenter benytter seg av. Spesielt for deg som er plaget med allergi kan det være lurt å investere i en støvsuger som har et høyt HEPA filter. I listen nedenfor har vi listet opp de vanligste filtrene og hvor mye støv de fanger opp.

Disse tre er de vanligste du vil finne i støvsugere for forbrukermarkedet:

  • EPA E10 >85%
  • EPA E 11 >95%
  • EPA E12 >99,5%

Trenger du sterkere støvsuger som skal kunne håndtere fint støv, så bør du se etter:

  • HEPA H13 >99,97%
  • HEPA H14 >99,995%

Skal du ha de sterkeste filtrene er det greit å merke seg at du ofte må kjøpe dette i tillegg til støvsugeren. De færreste modeller har et sterkt HEPA filter inkludert, spesielt i de lavere prisklassene. 

Lydnivå

Støvsugere bråker selvfølgelig litt, men det er enorm variasjon mellom forskjellige modeller. Kort fortalt kan du få en støvsuger som ligger på støynivå med en hårføner, eller du kan velge en som høres mer ut som et passasjerfly. De fleste vil nok foretrekke førstnevnte, og da er det viktig at du vet hvordan du leser lydnivåer fra produsentene. 

En vanlig samtale mellom to voksne ligger vanligvis på rundt 60 dB og en økning på 3 dB vil bli anslått som en dobling av støynivået. Derfor vil en støvsuger som ligger rundt 60 dB være relativt stillegående, mens en på nærmere 80 dB kan være forstyrrende høylytt. 

Arbeidsradius

Noe annet du vil legge merke til er at mange produsenter oppgir arbeidsradius på støvsugerne sine. Dette handler om hvor langt fra en stikkontakt du kan jobbe basert på lengden til ledningen. En slik måling vil sjeldent ha noe å si i en liten leilighet, men for deg som har stort hus kan det utgjøre en stor forskjell i hvor effektivt du kan få støvsugd gulvet. 

Ergonomi 

Dette er kanskje noe de færreste har tenkt på, men lengden på teleskoparmen til støvsugeren har utrolig mye å si. Det at du kan tilpasse den til din egen høyde vil forebygge behovet for å bøye seg ned, og dermed også sikre at du kan jobbe mer komfortabelt. Du bør derfor tilse at du velger en støvsuger som har muligheten til å justere seg i lengden. 

Oppsummering

Det er mye støvsugere på markedet, men det kan være vanskelig å vite hvilken du bør velge. Dette har vi forsøkt å gjøre noe med ved å trekke frem våre fem favoritter, samt gjennom vår kjøpsguide. Her håper vi du har fått nyttig innsikt i hva som teller under valget av støvsuger, og kanskje litt bedre formening om hva du skal se etter neste gang du kjøper ny støvsuger. 

Usikker på om vaskemaskinen din synger på sitt siste vers? Les vår test av markedets beste vaskemaskiner her!

Ofte stilte spørsmål og svar

Hva er viktig når man skal velge støvsuger?

Det første du bør tenke på er kapasitet og arbeidsradius. Deretter kan det være lurt å se hvor mye tilbehør, kvalitet og ergonomisk utforming du får.

Hvilken støvsuger er best i test?

Vår favoritt fra denne testen er Miele Complete C3 – en ergonomisk slitesterk støvsuger av høy kvalitet.

Hva er best av poseløs og vanlig støvsuger?

Den eneste ekte fordelen du får med en poseløs er at du sparer penger på poser. Du må fortsatt tømme beholderen, så du sparer ikke noe særlig arbeid sånn sett. 

Hva innebærer watt på støvsugeren?

Watt handler om hvor mye strøm motoren til støvsugeren trenger for å jobbe effektivt. Dette har ingen direkte effekt på sugekraft.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo