Vedkløyver: Test av de 5 beste på markedet (2023)

Vedkløyver

Historisk høye strømpriser har sørget for høy etterspørsel etter ved. Da kan det være lurt å ha de nødvendige redskapene til å gjøre dette selv. I denne testen har vi derfor sett nærmere på de 5 beste vedkløyver på markedet for deg som vil lage egen ved hjemme. Disse krever ikke at du har noe spesielt utstyr eller kunnskaper, så de kan benyttes av alle. 

Mange har nok kjent på at strømprisene har økt betydelig det siste året, noe som har gjort at elektrisk oppvarming blir stadig mindre aktuelt. Spesielt om du har et stort hus kan dette fort påføre deg enorme kostnader. Da kan det være lurt å finne alternativ oppvarming slik som fyring med ved dersom du har anledning til dette. 

Her kan du selvfølgelige velge å gå til innkjøp av ferdig kappet ved, men det vil gjerne være kostbart når etterspørselen er høy. Da kan det være et godt alternativ å kjøpe vedkubber for deretter å kappe dem selv. For å få denne jobben gjort vil du trenge en vedkløyver, og det er nettopp dette vi har sett på i denne artikkelen. 

Denne testen tar for seg de beste vedkløyverne på markedet og hvilken du burde velge for hjemmebruk. Noen av disse modellene er riktignok litt kostbare og egnet for stor virksomhet, men vi har også inkludert noen rimeligere alternativer for deg som vil ha en enklere løsning. Videre er denne artikkelen lagt opp slik at vi først vil presentere deg for de beste produktene, og deretter finner du en kjøpeguide. Denne inneholder mer generell informasjon om hvordan du velger den som passer best for ditt behov.

Best i test vedkløyver 2023

AL-KO LSV 550/6

kr 7 987,-
Annonse
Expired
Fordeler
 • Opptil 550 mm kløyvelengde
 • 6t kraft med hydraulisk pumpe
 • Kan flyttes på
 • Svært stabil
Ulemper
 • Kostbar
 • Tung å flytte på alene

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 

 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris

Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet.


Les mer her

Best i test

5 Beste vedkløyver på markedet

I de neste avsnittene finner du en presentasjon av det vi anser som de beste vedkløyverne på markedet i dag. Disse har blitt plukket ut basert på grundig testing, kvalitet og ikke minst pris. Les derfor gjennom de ulike forslagene og finn den som passer best for ditt behov.

1. AL-KO LSV 550/6

AL-KO LSV 550/6

kr 7 987,-
Annonse
Expired
Fordeler
 • Opptil 550 mm kløyvelengde
 • 6t kraft med hydraulisk pumpe
 • Kan flyttes på
 • Svært stabil
Ulemper
 • Kostbar
 • Tung å flytte på alene

AL-KO LSV 550/6

AL-KO har lenge vært en kjent produsent av profesjonelle redskaper, og deres vedkløyver føyer seg godt inn i denne rekken. Her får du en kraftig vedkløyver som ved hjelp av høy kraft kløyver stubber med et trykk på 6t. Den er utstyrt med en 230 V motor og effekt på 3,0 kW. En hydraulisk pumpe sørger for konstant effekt og høyt trykk. 

Størrelsen på denne kløyveren sørger for at du kan jobbe med kubber på opptil 550 mm. Det er riktignok en forholdsvis stor vedkløyver, men dette betyr også at du får utrolig mye kraft i arbeidet ditt. Utformingen gjør det lett å laste opp nye kubber underveis, så her kan du effektivt jobbe med produksjonen av ved. 

For å øke sikkerheten under bruk benytter denne seg av tohånds manøvrering. Dette sørger for at du alltid har full kontroll på kraft og det du har lastet den med. Videre anbefaler vi at du tar tilstrekkelige forholdsregler slik at du unngår skader. Dette skyldes at den benytter seg av en hydraulisk pumpe, noe som gir utrolig mye kraft i maskinen. 

Vi har inkludert AL-KO LSV550/6 som vår testvinner på grunn av høy kvalitet og omdømmet til produsenten. Videre er dette en vedkløyver som kan flyttes på slik at du kan ta den frem ved behov. Dette er utmerket for deg som ikke har en stor garasje eller annet hvor den kan stå til permanent bruk. Bare ta den i bruk når du trenger og sett den deretter tilbake i garasjen.

2. AL-KO LSH 520/5

AL-KO LSH 520/5

kr 5 536,-
Annonse
Expired
Fordeler
 • Opptil 52 cm lengde på kubber
 • 5T kraft
 • Praktisk stativ
 • Ekstra beskyttelsesdeksel
Ulemper
 • Litt mindre kraft enn stasjonær vedkløyver

AL-KO LSH 520/5

Har du mindre plass, men ønsker fortsatt kvaliteten til AL-KO, kan LSH 520/5 være et godt alternativ. Dette er en mindre utgave av den populære vedkløyveren deres og kommer montert på et praktisk stativ. På denne måten kan du langt enklere flytte den ut og inn av garasjen etterhvert som du skal jobbe med den. 

To praktiske hjul sørger for at du enkelt kan flytte på den alene. Videre har den en behagelig arbeidshøyde, noe som gir en mer naturlig stilling for deg som skal jobbe i timevis. Den kan håndtere kubber på opptil 52 cm, noe som gjør den nesten like god som testvinneren vår LSV 550/6. Et hendig beskyttelsesdeksel sørger for at du er bedre vernet mot fliser og annet som måtte sprette ut av maskinen. 

Denne kløyveren har et tohånds sikkerhetssystem som skal bidra til å redusere skader. Imidlertid anbefaler vi fortsatt at du tar de nødvendige forholdsreglene og benytter deg av tilstrekkelig verneutstyr. Dette gjelder spesielt når du skal kløyve større kubber som krever at du bruker kraft fra maskinen. 

Vi har inkludert denne som et godt alternativ for deg som vil ha en solid AL-KO vedkløyver, men ikke har plass til at den står permanent installert. Her får du mye teknologi og kraft, men i en langt mer kompakt utforming enn testvinneren vår. Dette kan være hendig for deg som vil lage egen ved, eller som ofte må flytte rundt på den under bruk. For mer utstyr til hagen din, sjekk ut våre tester av robotgressklippere og høytrykkspylere.

3. Elektrisk turbo vedkløyver

Elektrisk turbo vedkløyver

kr 8 790,- kr 9 990,-
Annonse
Expired
Fordeler
 • Elektrisk motor
 • Stor kapasitet
 • Kan hektes på kjøretøy
 • 7t kraft
Ulemper
 • Krever strøm for å jobbe

Elektrisk turbo vedkløyver

Fra engrosservice får du en solid elektrisk turbo vedkløyver. Denne har en kraft på 7 tonn og en kraftig 1600W motor. Det raske bladet sørger for at du mer effektivt kan kutte opp ved med noen sekunders intervaller. Sammenlignet med en hydraulisk vedkløyver kan denne levere langt bedre resultater mer effektivt. 

Den elektriske motoren sørger også for at den er svært stillegående, slik at du ikke forstyrrer naboer og andre med arbeidet ditt. Selv om lengden er litt kortere, så kan du jobbe med opptil 41 cm kløyvelengde. Til forskjell fra en del av de andre vi har omtalt, så kan denne jobbe med langt tykkere kubber. Det er uten tvil en bonus sammenlignet med tidligere. 

Videre har denne et praktisk design som gjør den enkel å jobbe med. To robuste hjul og muligheten til å koble den på som en tilhenger gjør at du kan trekke den med deg nesten hvor som helst. Bare kjør den ut og plasser støtte foten slik at du får den stabilt plassert. Du kan riktignok la den være tilkoblet en ATV eller lignende, men det er sjeldent hendig om du skal jobbe lenge på samme stedet. 

Vi har inkludert denne som et godt alternativ for deg som vil ha en mer effektive kløyver. Den 1600W sterke motoren sørger for at du effektivt kan kappe opp ved med forholdsvis stor størrelse, noe som kommer godt med på lange arbeidsøkter. Den er også svært stillegående, og kan benyttes så lenge du har tilgang på strøm. Dermed slipper du å dra med deg bensinkanner og annet ut i skogen.

4. Kindling Cracker Original Jern

Kindling Cracker Original Jern

kr 1 352,-
Annonse
Expired
Fordeler
 • Effektiv kløyving av kubber
 • Tar opp lite plass
 • Enkel å bruke
 • Bærbar
Ulemper
 • Best egnet for liten skala

Kindling Cracker Original Jern

Foretrekker du en enklere variant kan du benytte deg av Kindling Cracker Original. Dette er en simpel vedkløyver i støpejern som du selv kan dele opp kubbene med. Alt du trenger gjøre er å plassere en kubbe i ringen og deretter slå den ned på eggen. Dette kan du gjøre ved hjelp av en annen kubbe eller en hammer dersom du har det til rådighet. 

Fordelen med denne er at du enkelt kan ta den med deg. Eventuelt ha den stående ved siden av peisen dersom du ønsker å dele opp kubbene i mindre biter. På denne måten kan du raskt og enkelt lage tennved som gjør det lettere å fyre opp i peisen over tid. Kostnadsmessig er den en liten investering og du kan derfor raskt få igjen verdien på den. 

Vi liker spesielt godt at den kommer med en 5 års garanti og er produsert av kvalitetsjern utviklet i Australia. Denne passer like godt ved siden av peisen hjemme som på hytta. Ta den også med deg ut dersom du skal på lengre opphold utendørs og ikke vil bære med deg store mengder ved. Bare ta med et par kubber og splitt de opp når du kommer frem. 

Denne har vi inkludert fordi den er et praktisk alternativ til de store maskinene. Her bør du riktignok merke deg at denne er best egnet for liten skala, men om du bare ønsker dele opp litt ved før du slenger den i peisen vil dette være et godt alternativ. Den tar også opp lite plass, slik at du enkelt kan flytte den ut av veien dersom du ikke skal bruke den på en stund.

5. Ochsenkopf Kløyvehammer 850 mm

Ochsenkopf Kløyvehammer 850 mm

kr 2 276,-
Annonse
Expired
Fordeler
 • Solid design
 • Kostnadseffektiv
 • Krever ikke drivstoff eller strøm
 • Kan bære den med deg på tur
Ulemper
 • Tung å bruke

Ochsenkopf Kløyvehammer 850 mm

Sist, men ikke minst har vi inkludert manuelt alternativ for deg som vil få litt trening. En kløyveøks fra Ochsenkopf er et billig, men også svært tidkrevende alternativ. Dette er et spesielt utformet øks som gjør det enklere å kløyve vedkubbene. Denne er nok best egnet for deg som vil lage litt ved over tid og ta det som trening. 

En vekt på 4 KG og et spesielt utviklet øksehode gjør at denne passer godt til kløyving av ved. Du bare svinger den som en vanlig øks og lar vekten, samt momentet fra øksen, splitte kubbene. Dette er hardt arbeid, men det kan være en svært effektiv måte å dele noen kubber om dagen. Kanskje best for deg som bare skal dele opp ved i mindre kubber, eller vil ha den med deg ut i skogen for å finne ved når man skal overnatte. 

Når det er sagt, så er dette en langt billigere variant enn de elektriske og hydrauliske modellene. Du må fortsatt ut med noe penger, men den holder lenge og er utrolig enkle å ha med seg. Bare heng den i vedskjulet, så er den lett tilgjengelig hver gang du trenger å kløyve ved at du skal ha med deg inn.

Selv om denne ikke er helt relevant i forhold til de andre produktene på listen, så har vi valgt å inkludere den som et godt alternativ. Her kan du virkelig få inn noen gode treningsøkter ved å kløyve ved manuelt med denne øksen. Videre er den et godt alternativ som ikke tar opp så mye plass, så om du bare skal kløyve litt ved for bruk til kos om vinteren, så burde denne være mer enn god nok.

Kjøpeguide: Slik får du mest effekt ut av din vedkløyver

Det finnes en rekke alternativer for deg som skal kløyve ved, men i denne testen har vi forsøkt å finne de som gjør jobben så lett som mulig. Vi har derfor sett på noen gode alternativer du kan benytte deg av hjemme. Det neste spørsmålet som dukker opp vil derfor være hvilken av disse som passer best for ditt behov. 

Her har vi laget en enkel kjøpeguide som tar for seg det du trenger å vite om valg, funksjonalitet og hva du bør tenke på før du går til innkjøp. Dette vil bidra til at du raskt finner den modellen som passer best for deg og kan komme i gang med veden din. 

Hvor mye ved skal du kløyvde?

Det første du bør tenke på er hvor mye ved du har til hensikt å kløyve. Her er det gjerne store variasjoner som kan strekke seg fra noen få kubber du skal slenge i peisen – til industriell størrelse hvor du skal lagre opp ved for hele sesongen. Du bør derfor tenke gjennom dette før du begynner å vurdere hvilke av disse kløyverne som er best egnet for deg. 

Skal du bare ha noen kubber i mindre størrelse fra en sekk du allerede har kjøpt, så vil nok Ochsenkopf eller kindling cracker være godt nok. Disse er manuelle, men for et par kubber vil de mest sannsynlig være mer enn godt nok. 

Har du derimot planer om å kløyve store mengder ved, så vil det være nødvendig med en litt mer effektiv løsning. Da kommer en av de motoriserte modellene inn i bildet. Her kan vi anbefale begge modellene fra AL-KO, men også elektrisk turbo vedkløyver får jobben gjort effektivt. Den store forskjellen på disse to modellene er hvordan de kløyver ved, men dette kommer vi tilbake til om litt. 

Hydraulisk vs elektrisk motor: Hva bør du velge?

Som du kanskje har lagt merke til – har vi omtalt to forskjellige motorer i denne testen. Her er det den tradisjonelle modellen som benytter seg av hydraulisk pumpe, samt én modell som har elektrisk motor. Mange lurer nok på hvilke av disse man bør velge, men her er det ikke et egentlig svar. 

Den elektriske motoren har langt bedre hastighet, noe som betyr at man enkelt kan kappe opp en mengde ved effektivt. Imidlertid har den litt mindre kraft i form av trykk, så den er best egnet for mindre tykkelse og størrelse. Når det er sagt, så kan du fort kappe opp en mengde ved dersom du bruker den effektivt. 

En hydraulisk pumpe på sin side har langt mer kraft, men jobber litt tregere. Her kan du effektivt kløyvde selv tykke kubber uten problemer, noe som gjør den godt egnet for deg som jobber med grovere kaliber. Når det er sagt, så er den tregere enn elektrisk motor, men du vil fortsatt få en helt grei effekt med en hydraulisk vedkløyver. 

Vedkløyver og sikkerhet

Et annet aspekt du bør ta hensyn til når du skal benytte en vedkløyver er sikkerhet. Her er det viktig å huske at dagens kløyvere har utrolig stor kraft, noe som kan medføre alvorlig skade dersom man bruker den feil. Det har riktignok dukket opp tiltak som tohåndsgrep og beskyttelsesdeksel, men det er fortsatt viktig at man benytter tilstrekkelig beskyttelsesutstyr. 

Som et minimum anbefaler vi at man benytter seg av hansker og briller når man skal bruke en vedkløyver. Videre bør man ta hensyn til kraften som oppstår ved bruk av en vedkløyver, noe som tilsier at man bør være forsiktig med hvor man plasserer den. En vedkløyver som står ustabilt kan ofte føre til at den velter. Dette kan medføre uforutsett skade på underlaget eller maskineriet man benytter seg av. 

Hvorfor bør du kjøpe en vedkløyver på nett?

Mange vil nok lure på hvorfor vi anbefaler at man kjøper en vedkløyver på nett fremfor å reise til den lokale butikken. Her er det spesielt to nyttige grunner til at dette lønner seg i dag. Først og fremst vil man oppnå en langt lavere kostnad ved at man kjøper direkte fra distributør på nett. På denne måten kan du spare en del penger og finne et bedre utvalg å velge fra.

Videre kan du gjerne få disse sendt hjem helt gratis fra en del nettbutikker. Dette medfører at du slipper sørge for transport selv, og kan bare ta den imot når den dukker opp. Om du har lett tilgang på tilhenger eller stor bil er naturligvis ikke dette en problemstilling – men mange vil nok foretrekke å få den levert hjem. 

Oppsummering

Det kan være mange gode argumenter for hvorfor man burde investere i en vedkløyver, men det er ikke alltid så lett å vite hvilken man burde kjøpe. Dette har vi forsøkt å gjøre noe med ved å gjøre en grundig gjennomgang av hvilke produkter som finnes på markedet. For å finne frem til de beste har vi sett på kvalitet, produsentens omdømme, tilbakemeldinger fra tidligere kjøpere og ikke minst prisen. 

Basert på disse kriteriene har vi klart å snevre inn utvalget til det vi anser som de absolutt beste produktene på markedet. Disse er brukervennlig og kan enkelt tas i bruk. Ulempen er at noen av dem krever litt plass for å brukes, men om du har tilgjengelig plass utendørs vil dette fort løse seg.

Ofte stilte spørsmål

Hvilken vedkløyver er best i test?

Basert på våre undersøkelser var det AL-KO LSV 550/6 som kom best ut av denne testen. Dette er en brukervennlig og slitesterk vedkløyver som effektivt lar deg jobbe med store mengder ved.

Hvordan olje bruker en vedkløyver?

Dette avhenger av modell og produsent. Du bør derfor rådføre deg med utsalgsstedet eller lese manualen før du fyller på en olje på vedkløyveren din.

Hvordan fungerer en vedkløyver?

En vedkløyver bruker kraft til å presse vedkubber mot en skarp egg. På denne måten vil de effektivt deles opp slik at du får mindre deler.

Hvor mye koster en vedkløyver?

Som vi har sett i denne testen er det store variasjoner i hva en vedkløyver koster. Imidlertid bør du nok belage deg på å betale et sted mellom 4 000 – 10 000 kroner for en som er av god kvalitet.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo