Rammemadrass: Test av de 5 beste på markedet (2023)

Det finnes mye å velge mellom av rammemadrasser i Norge i dag. Det er selvfølgelig fint å ha mye å velge mellom, men samtidig betyr dette også at det er vanskeligere enn før å finne ut hva man har å velge mellom.

Om Rammemadrasser

På mange måter kan rammemadrassen sees som den mest funksjonelle madrasstypen. En god rammemadrass kan brukes helt for seg selv som en fullverdig seng, men den kan også brukes enten som den nederste delen av en kontinentalseng, eller i kombinasjon med bare en overmadrass.

Dersom man må prioritere er det derfor vanlig å starte med å kjøpe seg en rammemadrass når man først kjøper seg seng. Sengen kan alltids utvides, først med toppmadrass for ekstra komfort, og deretter med en springfjærmadrass for å bygge sengen ut til en komplett kontinentalseng. 

Beste pris nå:

Venus Innergetic Rammemadrass 180×200

kr 13 999,- kr 27 999kr
Annonse
Rammemadrass med pocketfjærer fordelt på 7 komfortsoner.Rammemadrassen har pustende latekspolstring, og kommer med en inkludert overmadrass av sterkere, mer elastisk og ekstremt ventilerende Pulse lateks. Overmadrassen er utstyrt med et naturlig bakteriedrepende Rönd-trekk.  
beste rammemadrass

I Norge er rammemadrasser i dag svært populære, og blant den vanligste sengetypen å kjøpe. Rammemadrassen er en enkel løsning for soverommet da man ikke trenger en svær sengeramme, men i stedet monterer føttene direkte på madrassen. Når du rengjør i huset er rammemadrassen også lettere å flytte på enn en svær sengeramme med madrass oppi.

Eldre rammemadrasser inneholdt vanligvis bonellfjærer, men i dag er det vanlig at rammemadrassene inneholder pocketfjærer eller multipocket-fjærer, noen ganger også i kombinasjon med bonellfjærer. Noen ganger kommer rammemadrasser som en pakkeløsning i kombinasjon med en overmadrass. 

Les mer: Best i test senger 2023

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 

 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris

Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet.


Les mer her

De beste rammemadrassene

Under går vi inn i litt mer detaljer på fem av de rammemadrassene vi liker best. Det finnes naturligvis mye billig import fra Asia og lignende, men vi har holdt oss til de skandinaviske madrassene. Disse ligger klart foran resten når det gjelder å lage madrasser som passer for norsk klima og norske kroppstyper. De er også flinkere på å lage rammemadrasser med design som appellerer til nordmenn.

1

Venus Flow Rammemadrass

Det naturlige førstevalget

Venus Flow 180×200

kr 27 999,-
Annonse
Venus Flow er en naturlig og allergivennlig rammemadrass med solid miljøprofil. Den kommer med en toppmadrass som både har OKO-TEX klasse 1 sertifisering, og som er sertifisert som 100% organisk og CO2-nøytral. Trekket er laget av FSC sertifiserte trefibre.  
Komfortsoner7 bedre™ soner
AllergivennlingJa, Allergivennlig med OKO-TEX klasse 1 sertifisering
FjærerPocketfjærer
OvermadrassInkludert overmadrass av 100% naturlig lateks
Høyde63 cm. (19 cm ben, 36 cm madrass, 8 cm overmadrass)
EnergimerkeSertifisert 100% organisk og CO2-nøytral
Polstring25 mm latekspolstring
Ramme20cm Treramme
Garanti25 års garanti på fjedre og rammebrud.
Spesielle egenskaperNaturlig utvunnet trekk fremstilt av FSC sertifiserte trefibre som garanterer at produktet er produsert på en måte som ivaretar dyreliv og planteliv
Tilgjengelige størrelser80×200 cm, 90×200 cm, 120×200 cm, 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm, 180×210 cm
Fordeler
 • 100 dagers prøvetid med gratis ombytting av fasthet
 • Pocketfjærer som gir utmerket støtte
 • 7 komfortsoner gir fantastisk støtte
 • Sertifisert organisk, allergivennlig og CO2-nøytral overmadrass av 100% naturlateks
 • 25 års garanti på fjærer og rammebrudd
Ulemper
 • Sengegavl ikke inkludert

Vår mening

Rammemadrassen Venus Flow er en avansert og veldig komfortabel rammemadrass av høyeste danske kvalitet, som er inndelt i 7 komfortsoner. Rammemadrassen er bygget opp i tre lag. Det nederste av disse er en solid 20 cm tykk ramme av sterk svensk furu som omgir madrassen og holder alt på plass. Både trerammen og fjærene kommer med 25 års garanti.  

Oppå den solide trerammen finner du rammemadrassen som er det viktigste komfortlaget. Denne består av en dobbeltfjæret kjerne med pocketfjærer. Fjærene er polstret med ventilerende hybridskum som leder både fukt og varme bort fra overflaten, slik at du kan sove sover tørt og sunt.

Øverst finner du den allergivennlige overmadrassen som også naturligvis har en sterk innvirkning på komforten din når du sover. I Venus Flow er overmadrassens kjerne laget av 6 cm med naturlig 100% organisk og CO2-nøytral lateks. Flow overnadrassen har mottatt FSC-sertifikatet som garanterer for overmadrassens sunne og bærekraftige profil.

2

Venus Innergetic Rammemadrass

Allergivennlig og naturlig antibakteriell

Venus Innergetic Rammemadrass 180×200

kr 13 999,- kr 27 999kr
Annonse
Rammemadrass med pocketfjærer fordelt på 7 komfortsoner.Rammemadrassen har pustende latekspolstring, og kommer med en inkludert overmadrass av sterkere, mer elastisk og ekstremt ventilerende Pulse lateks. Overmadrassen er utstyrt med et naturlig bakteriedrepende Rönd-trekk.  
Komfortsoner7 bedre™ soner
AllergivennlingJa, Rönd-trekk som har naturlig antibakteriell behandling
FjærerPocketfjærer
OvermadrassInkludert overmadrass av 100% naturlig lateks
Høyde64 cm. (19 cm ben, 38 cm madrass, 7 cm overmadrass
EnergimerkeSertifisert 100% organisk og CO2-nøytral
Polstring25 mm latekspolstring
Ramme20cm Treramme
Garanti25 års garanti på fjedre og rammebrud.
Spesielle egenskaperInkludert overmadrass av pulse lateks som er både sterkere, mer elastisk og ekstremt ventilerende
Tilgjengelige størrelser80×200 cm, 90×200 cm, 120×200 cm, 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm, 180×210 cm
Fordeler
 • Pocketfjærer fordelt på 7 komfortsoner
 • Inkludert overmadrass med latekskjerne  produsert etter de nyeste teknologiene som gjør den sterkere, mer elastisk og ekstremt ventilerende
 • Allergivennlig og antibakterielt trekk
 • Innebygget antiskli
Ulemper
 • Kommer uten sengegavl som standard

Vår mening

Venus Innergetic Rammemadrass hviler på en stødig 20 cm treramme av solid svensk furu. Denne trerammen gir madrassen det stødige fundamentet den trenger for å levere både førsteklasses komfort og lang holdbarhet. 

Selve rammemadrassen er laget av et dobbelt lag av moderne pocketfjærer som er fordelt på 7 ulike komfortsoner. Pocketfjærene gir deg den støtten kroppen din trenger der du trenger den. For enda bedre støtte, ekstra komfort, og et sunnere sovemiljø, er fjærene er omgitt av et lag av ventilerende lateks som polstring.

Denne rammemadrassen kommer også inkludert en svanemerket overmadrass med en 6 cm tykk kjerne av Pulse lateks. Dette er en type lateks som er produsert etter de nyeste teknologiene som gjør den sterkere, mer elastisk og ekstremt ventilerende. I tillegg er overmadrassen utstyrt med et naturlig antibakterielt Rönd-trekk som dreper uønskede bakterier, men samtidig er skånsom mot huden.

3

Jupiter rammemadrass

Komfort for både deg og lommeboken

Jupiter rammemadrass 180×200

kr 17 499,-
Annonse
Jupiter rammemadrassen, med 5 komfortsoner, medfølgende svanemerket overmadrass av lateks er mye madrass for pengene. Madrassen er pustende og ventilerende, og sørger for en jevn og behagelig sovetemperatur. Rammemadrassens pocketfjærer støtter kroppen, og finnes i myk, medium eller fast som grad av fasthet. 
Komfortsoner5 komfortsoner
AllergivennlingJa, Rönd-trekk som har naturlig antibakteriell behandling
FjærerPocketfjærer
OvermadrassInkludert overmadrass av 100% naturlig lateks
Høyde50 cm. (19 cm ben, 26 cm madrass, 5 cm overmadrass)
EnergimerkeSvanemerket overmadrass i 100% naturlig latex, med ventilerende og pustende egenskaper
PolstringKomfortskum
Ramme8cm Treramme  i massiv svensk furu
Garanti15 års garanti på ramme- og fjærbrudd.
Spesielle egenskaperUtskiftbar fasthetsgrad (velg mellom myk, medium og fast)
Tilgjengelige størrelser90×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200, og 180×210
Fordeler
 • Kan brukes for seg, eller i kombinasjon med fjærmadrass 
 • Du kan bytte om fasthet eller returnere rammemadrassen i løpet av den 100 netters garantiperioden.
 • Kommer komplett med en svanemerket og allergivennlig overmadrass laget av 100% naturlig latex
 • 5 komfortsoner
Ulemper
 • Sengegavl medfølger ikke
 • Ingen antiskli

Vår mening

Jupiter er den perfekte rammemadrassen dersom du bryr deg om komfort, men ikke ønsker å bruke så altfor mye penger. Den danskproduserte rammemadrassen byr nemlig på fantastisk komfort til en veldig innbydende pris.Madrassen er inndelt i 5 komfortsoner, slik at de forskjellige delene av kroppen din har støtten de trenger for dyp og helsebringende søvn. 

Rammemadrassen bruker pocketfjærer med 5–6 virvler som står i individuelle lommer som igjen er festet til de andre lommene. Slik blir fjærene mer stabile, samtidig som at bevegelse ett sted på madrassen ikke påvirker de andre fjærene i madrassen. Resultatet er en madrass som gir bedre støtte.

Rammemadrassen Jupiter leveres komplett med en tilhørende overmadrass. Denne er svanemerket, og er laget i naturlig lateks, og har gode pustende og ventilerende egenskaper som effektivt leder bort overskuddsvarmen og gir deg en jevn og behagelig sovetemperatur. 

Selve rammen inne i rammemadrassen er laget av solid svensk furu. Denne er veldig holdbar, og kommer med en 15 års garanti som gjelder for både brudd i rammen og fjærbrudd. Du har også en 100 netters prøveperiode etter at du har kjøpt rammemadrassen. I løpet av prøveperioden kan du bytte fasthet på rammemadrassen helt kostnadsfritt. Du kan også returnere hele sengen mot et håndteringsgebyr.

4

Madrass GOLD B30

Stilrent design med god komfort

Madrass GOLD B30 180×200

kr 16 999,-
En eksklusive rammemadrass utstyrt med både minibonellfjærer og pocketfjærer. Rammemadrassen har 5 forskjellige komfortsoner som gir optimal støtte der det trengs. Rammemadrassen kommer med en 8 cm tykk overmadrass inkludert. Overmadrassen har vaskbart stretchtrekk og kjerne av trykkavlastende memoryskum, slik at rammemadrassen kan brukes som en fullverdig og veldig komfortabel seng.
Komfortsoner5 komfortsoner
AllergivennlingJa, Rönd-trekk som har naturlig antibakteriell behandling
FjærerFjærer per m²: 500 Multipocket og 150 minibonellfjærer 
OvermadrassInkludert overmadrass av 80% syntetisk lateks/20% naturlig lateks
HøydeHøyde: 36 cm, Total høyde fra gulvet: 59 cm (ved kjøp av ben på 23 cm)
EnergimerkeSvanemerket overmadrass i 100% naturlig latex, med ventilerende og pustende egenskaper
PolstringPolstring: 20 mm kaldskum og 15 mm polyeterskum
RammeNA
Garanti25 års madrassgaranti
Spesielle egenskaperPolstring: 20 mm kaldskum 37 kg/m³ // 15 mm polyeterskum 20 kg/m³
Tilgjengelige størrelser80×200 cm, 90×200 cm, 90×210 cm, 120×200 cm, 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm, og 180×210 cm
Fordeler
 • Overmadrass med memoryskum-kjerne er inkludert
 • 25 års garanti
 • Mer 500 Multipocket-fjærer og 150 mini-bonellfjærer per m² 
 • 5 komfortsoner
Negatives
 • Ben, bøyler, klemmer til rammemadrass og skruer er ikke inkludert
 • Trekket på rammemadrassen kan ikke vaskes. Trekket på den inkluderte overmadrassen kan bare vaskes på 40°C (det regnes at husstøvmidd kan overleve opptil 60°C) 
 • Sengegavl ikke inkludert

Vår mening

GOLD B30 rammemadrassen  har  er en såkalt dobbeltfjæret madrass som har to lag av fjærer. På bunnen av madrassen er den utstyrt med 150 minibonellfjærer per m², som sørger for god stabilitet og vektfordeling i rammemadrassen. På toppen av disse har rammemadrassen et lag med 500 multipocketfjærer per m². Multipocket-fjærene sørger for at madrassen gir fantastisk støtte der kroppen din trenger det.    

Fordi de ulike kroppsdelene dine har forskjellig tyngde har de også ulike behov for støtte. Hodet og nakken din trenger for eksempel forskjellig støtte fra det mye tyngre hoftepartiet. GOLD B30 rammemadrassen har 5 komfortsoner som tilpasser støtten i madrassen til delen av kroppen som skal hvile der 

Polstringen i rammemadrassen er av kaldskum. Den har et trekk som er vevd av en slitesterk kombinasjon av 66% polypropylen 34% polyester. Rammemadrassens trekk er ikke vaskbart, men rammemadrassen inkluderer en overmadrass med vaskbart stretchtrekk. 
Den komfortable overmadrassen er 8 cm tykk, med en kjerne som er laget av trykkavlastende memoryskum. Dette gjør at overmadrassen former seg helt perfekt etter kroppens konturer, og støtter på en veldig behagelig måte.   

5

Frøya rammeseng med oppbevaring

Best utnyttelse av plassen med oppbevaring

Frøya rammeseng 140×200

kr 7 999,-
Det praktiske oppbevaringsrommet inne i denne rammemadrassen gjør den ganske unik og veldig plassbesparende. Oppbevaringsmuligheten gjør dette til en ideell seng for hybler eller mindre leiligheter der man må gjøre mest mulig ut av plassen. Rammemadrassen, som kommer i størrelse 140x200cm, inkluderer en overmadrass med trekk som er vaskbart på 60 grader.
Komfortsoner7 komfortsoner med et ekstra mykt skulderparti, innebygget støtte til korsrygg og balansert hoftesone
AllergivennlingAllergivennlig og sunn med Oeko-tex® Standard 100 og Certipur sertifisering
FjærerFjærer per m²: 500 Multipocket og 150 minibonellfjærer 
OvermadrassDen 6 cm tykke overmadrassen er quiltet med fiber for god ventilasjon og komfort
Høyde61 cm
EnergimerkeNei
PolstringNA
RammeNA
Garanti5 års totalgaranti og 25 års garanti mot rammebrudd og fjærbrudd 
Spesielle egenskaperPraktisk rom for oppbevaring inne i rammemadrassen
Tilgjengelige størrelser140x200cm
Fordeler
 • Rammemadrassen har 7 komfortsoner
 • Garantert uten allergifremkallende eller skadelige kjemikalier
 • 5 års totalgaranti og 25 års garanti mot rammebrudd eller fjærbrudd 
 • Trekket på overmadrassen kan vaskes på 60 grader
 • Smart rom inne i rammemadrassen for oppbevaring
Ulemper
 • Sengegavl er ikke inkludert som standard
 • Størrelsen er begrenset til 140x200cm

Vår mening

Frøya Rammeseng vekker oppmerksomhet med den innovative løsningen for oppbevaring inne i selve rammemadrassen. Dette oppbevaringsrommet kan være praktisk for oppbevaring av for eksempel rent sengetøy, ekstra puter, tepper dyner eller annet som man trenger, men som det er godt å ha ute av syne til daglig. 

Den innovative lagringsplassen er langt fra alt vi liker med denne rammemadrassen. Den er også veldig komfortabel, med 7 komfortsoner slik at sengen tilpasser seg bedre til kroppens vektfordeling, med spesiell fokus på skulderparti, korsrygg og hoftesone. Rammemadrassen bruker også pocketfjærer som gir utmerket støtte for hele kroppen.

Frøya rammeseng er garantert fri for allergi-fremkallende eller skadelige kjemikalier, med både Oeko-tex® Standard 100 og Certipur sertifisering. 

Når du kjøper Frøya rammeseng får du en 6 cm Comfort overmadrass inkludert. Trekket på overmadrassen er laget av stretchtekstil som er vaskbart på 60 grader slik at du kan fjerne husstøvmidd. Rammemadrassen kommer med 5 års totalgaranti og 25 års garanti mot rammebrudd og fjærbrudd.

Tips

Hva du trenger å vite for å velge rett madrass

Det å hive seg ned på madrassen i butikken viser seg faktisk å være en veldig misledende måte å vurdere madrasser på. Dette kommer av at du prøver sengen i et så kortvarig tidsrom at du ikke vil få et realistisk bilde av hvordan det er å faktisk sove i sengen. Det viser seg derfor at du kanskje har en bedre sjanse til å finne rett madrass dersom du kjøper den på nettet der du ikke kan prøve den først. 

Under går vi inn på noen av detaljene det er viktig å vite dersom du planlegger å kjøpe madrass på nettet. 

Typer av Fjærer

Bonellfjærer

Før i tiden var det vanlig å bruke bonellfjærer i rammemadrassene. Bonellfjærer er gode på å fordele vekten utover sengen, men de er ikke like gode på å gi passform i sengen. Den forbedrede versjonen av bonellfjærer som kalles mini-bonellfjærer er litt bedre på passform, men kan fortsatt ikke måle seg med pocketfjærer. Bonellfjærer er fortsatt i bruk i noen billige madrasser, og i noen tilfeller i bunnen av rammemadrasser for å skape ekstra stabilitet under pocketfjærene. 

Pocketfjærer

Pocketfjærer er den dominerende teknologien i dag. Pocketfjærer er fjærer som er plassert oppi individuelle lommer. Disse lommene er deretter limt fast i hverandre for stabilitet. Dette betyr at fjærene arbeider sammen samtidig som de også arbeider individuelt. Denne typen fjærer er mye bedre på å gi støtte og passform enn det de gamle bonellfjærene er. 

Det er vanlig at en rammemadrass med pocketfjærer har minst 250 fjærer per kvadratmeter. Multipocket-fjærer er en versjon av pocketfjærer der maange flere fjærer av en mindre størrelse brukes. Det er vanlig at multipocket-fjærer har 500 fjærer per kvadratmeter. 

Pocketfjærer

Støtte for kroppen

Vi anbefaler alltid at du kjøper en madrass med pocketfjærer, men også her kan det variere litt. Fjærene kommer nemlig med forskjellig fasthet. 

 • Dersom du veier 75 kilo eller mindre trenger du en madrass med medium fasthet og vanlige pocketfjærer.
 • Dersom kroppsvekten din er mellom 75-95 kg er en fast madrass med vanlige pocketfjærer rett for deg.
 • Personer som er over 95 kg trenger en multipocket rammemadrass for å oppnå rett fasthet for kroppen sin. 

Komfortsoner

De mer avanserte madrassene har i dag flere komfortsoner som sørger for at de viktigste trykkpunktene på kroppen får en hensiktsmessig støtte. De stedene på kroppen komfortsonene fokuserer på er nakken, skuldrene, korsryggen og hoftene. For eksempel er sonen rundt skuldrene mykere enn sonen ved korsryggen din ettersom korsryggen trenger større fasthet. Det er anbefalt å investere i en madrass som har minst 5 komfortsoner. 

Polstring

Polstringen er laget mellom det ytterste trekket og fjærene. Polstringen sørger dermed at du ikke ligger direkte på fjørene, noe som naturligvis hadde vært lite komfortabelt. Tykkere polstring bidrar til å gjøre sengen mer komfortabel. Senger med tykkere polstring bidrar også til å øke levetiden på fjærene i madrassen. 

Før i tiden var det vanlig å bruke kaldskum i polstringen av madrassen, men det viser seg at, til tross for at kaldskum kanskje føles behagelig å legge seg nedpå i noen minutter, så har det liten eller ingen støttende effekt. De fleste seriøse sengeprodusenter bruker derfor lite av denne typen polstring, og har i stor grad gått over til polstring av naturlig lateks som gir mye bedre støtte. 

Noen senger har også spesielle typer polstring som er designet for å transportere varme bort fra kroppen slik at du kan nyte en svalere sovetemperatur.

Overmadrass

Du trenger strengt tatt ikke en overmadrass dersom kjøper en god rammemadrass. Likevel er det vanlig å bruke overmadrass oppå rammemadrassen ettersom dette gir ekstra komfort, samtidig som det beskytter rammemadrassen og forlenger levetiden på fjærene. 

Overmadrassen spiller også en viktig rolle når det gjelder hygiene. Når du bruker overmadrass virker denne som en barriere som forhindrer at skitt og bakterier kommer seg ned i rammemadrassen. Overmadrassen kommer ofte med et vaskbart trekk, slik at du kan rengjøre den.    

Hva mer kan du gjøre for å få en bedre natt søvn?

Rett madrass er utrolig viktig for nattesøvnen, men det finnes også mange andre faktorer du bør være oppmerksom på dersom du ønsker å forbedre kvaliteten på nattesøvnen din. Nedenfor har vi nevnt noen av de viktigste.   

En kontrollert døgnrytme

Kroppen din trenger et stabilt mønster for når du skal sove og når du skal være våken. Når du har klare sengetider blir det lettere å sovne når du skal, og du vil føle deg mer frisk og opplagt.

Du kan hjelpe kroppen din på vei inn i rutinen ved å benytte lys og mørke. Slipp inn dagslyset og ta deg en spasertur for å våkne opp.

Det går også an å benytte lys og  mørke for å hjelpe kroppen din med å lettere venne seg til rutinene dine. For eksempel ved å slippe inn dagslyset, og kanskje ta en liten spasertur i sola når du våkner opp, og dempe lys så mye som mulig om kvelden for å forberede kroppen på søvn.

Tren, men ikke før du legger deg

Trening er bra, og har en positiv innvirkning på søvnkvaliteten din ettersom det gjør deg avslappet og klar for å sove om kvelden, men dersom man tar treningsøkten for sent på kvelden blir effekten det motsatte. Når du trener setter du blodet i omløp, og opplever en umiddelbar oppkvikkende effekt. 

Prøv vektdyne

Vektdyner har vist seg å være effektive mot søvnproblemer. Følelsen av en vektdyne minner om en god omfavnelse, og det har blitt påvist at bruk av slik dyne reduserer stresshormonet kortisol, samtidig som det også produksjonen av oksytocin og serotonin, som er beroligende hormoner, samt søvnhormonet melatonin. Vektdyner kommer i en rekke vektklasser. Tommelfingerregelen er at du bruker en vektdyne med en vekt på rundt 10% av kroppsvekten din.  

Unngå bruk av skjermer før sengetid 

Det kan føles godt å slappe av foran TVen før leggetid, men dette er ikke å anbefale. Det viser seg nemlig at skjermer, slik som for eksempel TVer, datamaskiner og mobiltelefoner, sender ut en type blått lys som stimulerer hjernen og gjør det vanskeligere å falle i dyp søvn. Unngå derfor skjermer så mye som mulig før du legger deg og nyt heller tiden med en god bok, litt rolig musikk, en avslappende spasertur med hunden, eller andre rolige aktiviteter. 

Juster temperaturen på soverommet

Siden kroppen din faktisk senker kroppstemperaturen din med hele 1-2 grader når du faller i dyp søvn. Det er derfor lettere å sovne og sove godt i et svalt rom. ideell temperatur på soverommet ditt er 18.3°C.

Spis rett

Det har faktisk mye å si på søvnen din hva du spiser eller drikker før du legger deg. Under går vi inn på hva du bør spise før du legger deg, og ulike typer mat og drikke som har positiv eller negativ innvirkning på nattesøvnen din. 

Unngå dette før du legger deg:

 • Fet mat som kan føre til fordøyelsesbesvær
 • Alkohol kan hjelpe deg med å sovne lettere, men virker forstyrrende på søvnrytmen din
 • Alt som har med koffein å gjøre, inkludert visse typer te, brus, sjokolade, og desserter
 • Søtsaker som gir deg et sukker-rush og virker forstyrrende på søvnrytmen din
 • Tomater, soyasaus, auberginer, rødvin og gammelost inneholder aminosyren Tyramin som stimulerer hjernen, og gjør det vanskeligere å sovne. 
 • Chilli og sterke retter kan gi fordøyelsesbesvær om natten, og øke kroppstemperaturen slik at det blir vanskeligere å falle i dyp søvn. 

Mat som er bra å spise før man legger seg:

 • Mandler, valnøtter og kalkun er kilder for Melatonin og Magnesium, som er viktig for god søvn
 • Kamille te inneholder antioxidanten Apigenin, som gjør deg søvnig og reduserer insomnia. 
 • Kiwi frukt, fet fisk, melkeprodukter, bananer og havregryn er alle produkter som er påvist å gi bedre nattesøvn 

En fin videoguide fra Jysk om hvordan finne riktig rammemadrass:


Ofte stilte spørsmål om Rammemadrass

Hva er en rammemadrass?

En rammemadrass er den madrassen som ligger lengst nede i en kontinentalseng. Samtidig kan en rammemadrass også være en egen seng ofte brukt i kombinasjon med en komfortabel overmadrass for ekstra komfort. Rammemadrassen sitter på toppen av en ramme som ofte er laget av tre eller metall. Rammen kan plasseres direkte på gulvet, eller kan påmonteres ben. 

Hva er en overmadrass?

En overmadrass er den øverste madrassen i sengen din, og den madrassen som kommer i nærmest kontakt med kroppen din. Overmadrassen gjør sengen myk og behagelig å ligge i, og gir ekstra støtte til kroppen. Det er vanlig å bruke en overmadrass i kombinasjon med en rammemadrass for ekstra komfort.  

Hva er en fjærmadrass?

Med “fjærmadrass” menes ofte det mellomste laget i en kontinentalseng, dette er den madrassen som legges mellom rammemadrassen og overmadrassen. Hovedrollen til fjærmadrassen er å sørge for riktig støtte til de forskjellige delene av kroppen din mens du sover. Fjærmadrasser kan ha ulike fjærsystemer, slik som for eksempel bonellfjærer i eldre madrasser og pocketfjærer i mer moderne madrasser.

Hvordan finner du madrassen som er rett for deg?

Tar du utgangspunkt i kroppsvekten din. Hovedregelen er at du trenger en madrass med medium fasthet dersom du veier mindre enn 75 kilo. Personer med en vekt på mellom 75 og 95 kilo anbefales en fast madrass, mens  de over 95 kg bør ha en ekstra fast madrass, helst med multipocket fjærer for bedre støtte.

Hva er komfortsoner?

Komfortsoner er en slags strategisk inndeling av madrassen i soner det hver del av madrassen gis en fasthet som passer for tyngden på den delen av kroppen som skal ligge der. Dette gir bedre støtte, og gjør at ryggraden din holder seg så rett som mulig, slik at du sover bedre og våkner friskere.

Hva er bonellfjærer?

De timeglassformede bonellfjærene er fjærer som kobles sammen med hverandre slik at alle madrassens fjærer beveger seg sammen og fordeler tyngden utover sengen. Bonellfjærer var tidligere populære i madrasser, men har måttet vike plassen for de mer moderne pocketfjærene som gir mye bedre støtte.

Hva er pocketfjærer?

Pocketfjærer er spiralformede fjærer som vanligvis har 5-6 virvler. Fjærene plasseres individuelt i egne lommer, som så limes sammen med de andre lommene, og sammen gir en stødig madrass. Pocketfjærene beveger seg individuelt av hverandre, og gir derfor god støtte.

Hvor stor madrass trenger jeg?

Du må kunne strekke deg for å sove godt. Dette betyr at du trenger en seng som er minst 15 cm lengre enn kroppshøyden din. Om du deler seng med en partner må du også passe på at dere begge har nok plass i bredden. Dette betyr at dere begge helst skal kunne ligge ved siden av hverandre med hendene foldet bak hodet uten at albuene berører hverandre.

Hvor mye søvn trenger jeg?

Hvor mye man trenger å sove for å bli uthvilt er ulikt fra person til person. Vanligvis trenger voksne mennesker et sted mellom 7 og 9 timer med søvn for å bli helt uthvilt.

Hvor varmt bør soverommet mitt være?

Den beste temperaturen for å oppnå dyp søvn er 18.3°C
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo