Ovnsvifte: Test av de 5 beste på markedet (2023)

Ovnsvifte

Peisen kan være et utmerket alternativ når det blir kjøligere ute, men det er ikke alltid så lett å fordele varmen jevnt over hele rommet. Da kan det være lurt med en ovnsvifte – og vi har plukket ut de beste valgene på markedet!

Vinteren har for alvor satt klørne i Norge og med stigende strømpriser er det mange som igjen vil begynne å fyre opp i peisen. Imidlertid er det ikke alltid så lett å få spredd varmen fra en ovn jevnt utover hele rommet, og da kan en ovnsvifte komme godt med. Dette er et effektivt tiltak som kan jevne ut varmefordelingen fra en varmekilde som peis eller ovn. 

Dette kan sørge for at du raskere får varmet opp boligen din og dermed kan redusere forbruket av ved når du må fyre, samt redusere tiden for å oppnå ønsket temperatur i boligen. Her har det etterhvert dukket opp flere varianter på markedet, og vi har derfor tatt en grundig sjekk av hva som finnes. 

Du vil derfor først få en introduksjon til det vi anser som de beste ovnsviftene på markedet, og deretter finne vår kjøpeguide nederst på siden. Her tar vi deg gjennom hva du bør tenke på før du går til innkjøp, samt om det er noe spesielt man bør ta hensyn til underveis. 

Best i test ovnsvifte 2023

Rubicson Ovnsvifte

kr 549,-
Annonse
Fordeler
 • Energi effektiv oppvarming
 • Tar lite plass
 • Stilrent design
 • Anodisert aluminium
Ulemper
 • Litt liten for store rom
 • Kan velte på grunn av lav vekt

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

Best i test

5 Beste ovnsvifte på markedet

Her har vi samlet våre favoritter når det kommer til ovnsvifter. Her er det store variasjoner fra de forskjellige produsentene, så vi har sett litt nærmere på flere ulike alternativet. Målet er at det skal være noe for ethvert behov slik at du lettere finner den som passer for din ovn og behov. Husk at det kan være variasjoner i størrelsen på rommet som påvirker hvor effektiv en ovnsvifte klarer å distribuere varmen i rommet.

back to menu ↑

1. Rubicson Ovnsvifte

Rubicson Ovnsvifte

kr 549,-
Annonse
Fordeler
 • Energi effektiv oppvarming
 • Tar lite plass
 • Stilrent design
 • Anodisert aluminium
Ulemper
 • Litt liten for store rom
 • Kan velte på grunn av lav vekt

Rubicson Ovnsvifte

Rubicson ovnsvifte er en enkel ovnvifte som drives av varme. Dette betyr at du bare trenger plassere den på toppen av varmekilden din, så vil den starte straks det er varmt nok til dette. På denne måten slipper du behovet for batterier, kabler eller annet som øker kostnadene dine gjennom vinteren. 

Den har et klassisk design som er forholdsvis stilrent. De svarte detaljene gjør at den vil gå godt med de fleste støpejernspeiser uten at den virker prangende. Det anodiserte aluminium materialet sørger for at den håndterer varmen på en effektiv måte og dermed slipper avskalling av malingen etterhvert som den er i bruk.

Måten denne fungerer på er at den plukker opp varme fra ovnen som driver viften rundt. På denne måten kan du effektivt fordele varme fra ovnen uten at du trenger bruke strøm eller batterier. Bare plasser den på toppen av ovnen så vil ovnsviften gjøre resten. Det eneste som kan være verdt å merke seg med denne ovnsviften er at den har relativt liten blokk, noe som kan føre til at den velter. 

Vi har valgt å inkluderer Rubicson ovnsvifte som vår best i test kandidat da den kommer med en lav pris og høy effektivitet. Den er varmedrevet slik at du slipper koble den opp til noen strømkilde, noe som kan være effektivt på hytter og andre utsatte plasser der strømbrudd kan oppstå. Det stilrene designet gjør at den blender lett inn med støpejern og mørke farger. 

back to menu ↑

2. Sunwind Airflow 928

Sunwind Airflow 928

kr 999,-
Annonse
Fordeler
 • Effektiv varmefordeling
 • Dobbel vifte får bedre flyt
 • Robust stativ
 • Enkelt håndtak
Ulemper
 • Litt kostbart
 • Lys farge som kan bli misfarget

Sunwind Airflow 928

Airflow 928 fra Sunwind er en dobbel varmedrevet vifte som effektivt fordeler varme fra din ovn ut i rommet. Den har et oppsett som etterligner en båtmotor, noe som betyr to vifter som jobber i tandem med hverandre. En solid 2 kg blokk sørger for at den står effektivt og et håndtak på toppen gjør det lettere å flytte rundt på den. Her er det greit å huske at dette kan bli varmt over tid og bør derfor tas hensyn til før du setter hendene i håndtaket. 

Sammenlignet med Rubicson sitt design er denne litt mer flashy, men en dobbel vifte vil jobbe mer effektivt med varmefordeling i rommet. Den krever heller ingen tilkobling til strøm eller batterier, da den automatisk vil begynne å bevege seg når temperaturen rundt den stiger tilstrekkelig. Utseende er kanskje ikke for alle – men om du vil ha noe av høyere effektiv, så er denne kamin ventilatoren utmerket. 

Sunwind har lenge produsert produkter for denne typen bruk og de benytter seg av et sterkt aluminium materiale for å sikre holdbarhet. Dette er også tilfellet med denne viften som kommer i et forsterket aluminium. Den er dermed lett å håndtere, men robust nok til at den ikke lar seg påvirke av høy temperatur. Vi ville ikke anbefalt at du slenger den inn i peisen, men på utsiden skal den klare å gjøre jobben sin helt greit.

Vi har valgt å inkludere denne ovnsviften fra Sunwind for deg som vil ha mer effektiv varmefordeling. Den kommer med en dobbeltspent vifte, noe som betyr at det er to roterende blader som jobber i tandem. For deg som bruker den kan dette resultere i mer effektiv fordeling av varmen og raskere oppvarming av rommet du befinner deg i.

back to menu ↑

3. VidaXL ovnsvifte 4 blad

VidaXL ovnsvifte 4 blad

kr 789,-
Annonse
Fordeler
 • 3 blader som jobber effektivt
 • Lite design som tar minimalt med plass
 • 70 – 350 grader arbeidstemp
 • Brannsikre materialer
Ulemper
 • Kan være lite effektiv i store rom
 • Blir varm etter litt arbeid

VidaXL ovnsvifte 4 blad

VidaXL er en liten og stillegående ovnsvifte med tre blader i lakkert svart farge. Her kan du enkelt få mer nytte av varmen fra ovnen din slik at du raskere får varmet opp rommet. Den starter automatisk ved 70 grader og har en driftstemperatur opp til 350 grader, noe som betyr at den stort sett vil jobbe så lenge det er fyr i peisen din . 

Den er produsert i anodisert aluminium, noe som betyr at den vil tilegne seg litt av varmen fra peisen når den jobber. Du bør derfor være påpasselig med å bruke hansker når du skal flytte på den under bruk – eller la den kjøle seg ned først. Pass på at den er utenfor rekkevidde for barn og dyr som kan få brannskader. 

Ovnsviften har et forholdsvis lite design som betyr at den passer på peishyllen hos de fleste modeller. Dermed kan du bare plassere den på topp og la den gjøre resten av jobben. Her er det ingen batterier, kabler eller annet som skal til – bare la den varme seg opp, så vil den automatisk starte å sende varm luft ut i rommet når den oppnår 70 grader. 

Vi har valgt å inkludere denne da den er mindre enn de øvrige modellene, men fortsatt byr på effektiv varmefordeling. Den vil derfor passe godt på toppen av peishylla selv for mindre ovner der piperøret tar opp en del av plassen. Effektiv for deg som raskt ønsker å varme opp en hytte uten elektrisk oppvarming eller som bare vil ha mer effektiv bruk av peisen i de kjølige periodene gjennom vinteren. 

back to menu ↑

4. Mustang Komfyrvifte 4 blad

Mustang Komfyrvifte 4 blad

kr 798,-
Annonse
Fordeler
 • Festes på røykrøret
 • Kraftig magnet som sikrer godt feste
 • 65 – 345 grader driftstemperatur
 • Aluminium og stål
Ulemper
 • Litt liten av størrelse
 • Ingen god fot, så må festes på røykrør eller lignende

Mustang Komfyrvifte 4 blad

Mustang kaminvifte er en praktisk ovnsvifte som kommer med en kraftig magnet. Dette sørger for at du kan plassere den rett på røykrøret for å sikre optimal drift. Dette er godt egnet for deg som har en liten ovn med en dårlig egnet peishylle å plassere ovnsvifte på. Magneten gjør også at du kan holde viften utenfor rekkevidde av nysgjerrige hender som kunne finne på å gripe etter den. 

Det er riktignok ikke den største ovnsviften på markedet, men den er kompatibel med de fleste røykrør i størrelsen 115 – 200 mm. Opplag på 100 CFM sørger for effektiv varmefordeling og en raskere fordeling av varm luft i rommet. Den har en arbeidstemperatur på 65 grader, noe som faktisk er litt lavere enn det flere andre på listen vår klarer levere. 

I tillegg til dette kan den jobbe i temperatur spannet fra 65 til 345 grader, noe som betyr at den raskt trer i gang og vil holde deg gående så lenge det er varme i peisen din. Størrelsesmessig har den en høyde på 13 cm, dybde på 14.5 og bredde på 14.5, noe som betyr at den ikke tar opp all verden med plass.

Dette er nok ikke viften som blåser deg overende med varmluft, men den vil effektivt fordele det du har behov for av varme fra ovnen ut i rommet. På denne måten er den godt egnet for deg som skal varme opp hytten eller bare ønsker mer effektiv bruk av varmekilden din gjennom kalde perioder. Husk at rekkevidden på en slik vifte ikke er all verden, og dersom det er trappesatser kan dette påvirke effektiviteten ved at det oppstår trekk. 

back to menu ↑

5. Sunwind Ovnsvifte Airflow 909 Kj 

Sunwind Ovnsvifte Airflow 909 Kj

kr 799,-
Annonse
Fordeler
 • To vifter
 • Lang arbeidstemperatur
 • Anodisert aluminium
 • Selvgående
Ulemper
 • Litt stor av størrelse
 • Krever litt høyere temp for å komme i gang

Sunwind Ovnsvifte Airflow 909 Kj

Sist, men ikke minst har vi inkludert en modell til fra Sunwind. Dette er en dobbeltspent ovnsvifte, noe som betyr at den har to kraftige rotorer som jobber i tandem. På denne måten får du en effektiv varmefordeling selv i større rom. Til forskjell fra Airflow 928 er denne i svart lakk, noe som gjør at den skiller seg mindre ut fra ovnen din. 

Viften er varmedrevet og utrolig stillegående, så du slipper høre på den skrapelyden som gjerne oppstår når metallet blir varmt. Selvgående betyr at du slipper trekke ledninger eller skifte batterier underveis. Bare plasser den på peishyllen og la den gjøre jobben sin. Optimal temperatur ligger mellom 200 – 300 grader, men den vil tre i kraft allerede rundt 65 – 70 grader. 

Anodisert aluminium sørger for at viften har lang levetid, men det gjør også at den trekker til seg litt varme fra ovnen. Du bør derfor være obs på ovnsviften kan være varm før du forsøker å flytte den etter bruk. Benytt håndtaket og hansker dersom du absolutt må flytte på den mens den er i bruk, da dette ofte betyr at den allerede har en høy temperatur. Naturligvis bør den holdes langt unna barn og kjæledyr som kan komme borti den. 

Dette er nok den råeste av de forskjellige viftene vi har inkludert i testen vår, men den er også den største. Stor størrelse uten at det gir noe betydelig utslag på prestasjoner gjorde at den ikke vant toppen som best i test. Imidlertid er det fortsatt en utmerket ovnsvifte, så den fortjente å bli nevnt på listen vår til tross for dette. 

back to menu ↑

Kjøpeguide: Dette bør du vite før du handler ovnsvifte

Før du går til innkjøp av en ovnsvifte kan det være greit å vite hva det egentlig er for noe. Dette er ikke en varmevifte som vil spy ut varme uavhengige av hvor du plasserer den, men heller et redskap som gjør det lett å fordele varme fra peisen din. Dette gjøres ved at varmen fra ovnen driver viften rundt og den fordeler dermed varm luft rundt i rommet. For å gi deg en rask introduksjon til hvordan du effektivt kan bruke en ovnsvifte har vi kommet opp med denne praktiske kjøpeguiden. 

back to menu ↑

Hva er en ovnsvifte?

Det første vi bør avklare er vel forsåvidt hva en ovnsvifte er for noe. Dette er en selvgående vifte som du plasserer i nærheten av ovnen din på peishylla eller fester til røykrøret (dersom den har magnetisk feste slik som VidaXL). Deretter vil den bruke varmeelementet fra peisen til å drifte viften rundt. Du trenger dermed ikke batterier, ledninger eller andre energikilder for at den skal gå rundt. 

Det må riktignok oppstå en viss temperatur før viften begynner å virke, men dette tar sjeldent lang tid. Du vil dermed kunne ta varm luft fra ovnen/peisen din og sende denne mer effektivt ut i rommet hvor varmekilden befinner seg. På denne måten varmer du raskere opp rommet, og du kan spare inn en del på forbruket ditt. 

Hvor bør du plassere en ovnsvifte?

Det er litt avhengige av produsent, men de fleste ovnsvifter vil være plassert på toppen av peishylla slik at de effektivt plukker opp den varme luften fra ovnen din. Noen modeller vil også ha en magnet som gjør det mulig å plassere de på røykrøret, men dette er langt fra alle. Varm luft stiger i høyden og du bør derfor sette den så midt foran åpningen av peisen som mulig.

På motsatt side bør du unngå å sette den foran peisen din. Mange lar seg friste til å sette den foran peisen med åpen dør i den tro at dette vil sørge for effektiv fordeling av varmen. Dette har en vidt motsatt effekt og mange vifter som plasseres slik oppnår ikke ønsket temperatur i det hele tatt. 

Grunnen til dette er som vi allerede har nevnt, at varm luft stiger når den varmes opp. Plasserer du din ovnsvifte foran peisen vil det dermed resultere i at den går glipp av den varme luften og ikke blir varm nok til at den starter å jobbe selv. Da kan du like godt fyre uten en ovnsvifte ettersom resultatet og effekten vil være mye det samme. 

back to menu ↑

Hvilket materiale bør en ovnsvifte være laget av?

Mange tror det er lurt å velge en ovnsvifte av stål, men dette er sjeldent tilfellet. Grunnen til dette er at stål riktignok kan varmes opp til imponerende temperaturer, men det tar også utrolig lang tid før det varmes opp ved mindre det utsettes for direkte varme. Du kan riktignok slenge ovnsviften din inn i ovnen, men da spørs det om den får noe særlig effekt etterpå.

Du ønsker derfor å velge en ovnsvifte som er laget med et materiale som lettere tilegner seg varme. Her er det gjerne anodisert aluminium som er det beste alternativet. Dette er et materiale som er robust nok til å håndtere varmen, men også lett nok til at det starter å jobbe av seg selv uten store strømmer med luft. Alle ovnsvifter vi har inkludert i denne testen er derfor laget med nettopp aluminium fremfor stål og jern. 

back to menu ↑

Hvordan finner jeg beste plassering av ovnsvifte?

Optimal arbeidstemperatur for en kabinvifte er gjerne mellom 200 og 300 grader. Da er det viktig at man finner den beste plasseringen for hvor man raskest oppnår denne temperaturen. I noen tilfeller er dette selvforklarende, men andre ganger kan det være lurt å bruke et IR termometer. På denne måten kan du raskt finne frem til det varmeste punktet på peisen hvor det lønner seg å plassere viften. Husk at det allerede er varmt og dersom ovnsviften står i nærheten av peisen vil også denne være varm. 

Du bør derfor bruke en tang eller lignende for å løfte den etter håndtaket dersom du skal flytte den så lenge peisen er i gang. Ta høyde for at optimal plassering ikke alltid er det mest barnevennlige, så sørg for at den fortsatt forblir utenfor rekkevidde av små nysgjerrige hender. Det finnes flere varianter av IR-termometer, men disse må kjøpes separat dersom du ikke allerede har et. 

back to menu ↑

Vedlikehold av ovnsvifte

Selv om en ovnsvifte er selvgående, så vil den ha behov for litt vedlikehold dersom du ønsker å sikre lengst mulig levetid. Da er det spesielt varmeelementer og motorer som kan trenge å bli byttet ut etter en periode med bruk. Noen produsenter tilbyr et godt utvalg reservedeler til sine produkter, mens andre lavere prisede produkter ofte er beregnet på at de skal bygges ut. Her bør du selv se litt nærmere på hva som lønner seg og velge det alternativet som gir deg mest effektiv bruk til den laveste kostnaden. 

back to menu ↑

CFM 

De fleste modellene du finner på nett vil ha CFM oppgitt når du skal se på spesifikasjoner. Dette er ikke hvor fort viften går rundt, men heller mengden av luft som en kaminvifte kan flytte rundt per time. Forkortelsen står for Cubic feet / minute og kan være en god anvisning for hvor effektivt den varmer opp et rom. Imidlertid bør du huske at en høy CFM ofte tilsier at viften jobber hardt og det kan derfor resultere i en mindre stillegående prosess. 

back to menu ↑

Oppsummering

Når du skal fordele varme fra peisen utover i rommet har du to alternativer. Enten kan du fyre til det blir varmt, eller så kan du installere en ovnsvifte. Dette er et verktøy som gjør det mulig å forflytte varmluft fra peisen utover i rommet og dermed raskere oppnå ønsket temperatur. Slike vifter er ikke spesielt kostbare, men det kan være vanskelig å vite hva man egentlig har bruk for. Vi har derfor sett nærmere på hva som finnes på markedet og hvilke vi anser som best i test. 

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål

Test av ovnsvifte: Hvilken var best i test?

Etter vår test var det Rubicson ovnsvifte som kom best ut av testen. Dette er en stilren og allsidig ovnsvifte som effektivt fordeler temperaturer rundt i rommet.

Hvordan fungerer en ovnsvifte?

En ovnsvifte tar varme fra ovnen og sender dette ut i rommet ved hjelp av vifteblader. På denne måten kan du raskere varme opp et rom.

Hvor mye koster en ovnsvifte?

De fleste ligger et sted mellom 500 – 1000 dersom du ønsker en selvgående som skal jobbe effektivt.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo