Madrass: Test av de 5 beste på markedet (2023)

Det begynner å bli en stund siden madrassen var begrenset til halm eller bomull inni en sekk. Siden de gode gamle dager har madrasser blitt til en vitenskap for seg selv.
beste madrass

Ulike typer madrasser

Vi har i dag tre hovedklasser av madrasser som er overmadrasser, fjærmadrasser og rammemadrasser, med ulike teknologier inne de forskjellige klassene. 

01.

Overmadrasser

En overmadrass er en tynnere madrass, ofte med en tykkelse på mellom 4-10 cm, som du legger oppå fjærmadrassen din. Det finnes en rekke gode grunner for hvorfor det er lurt å bruke en overmadrass. Hovedgrunnen er naturligvis komfort. En god overmadrass kan få selv en gammel og slitt fjærmadrass eller en rammemadrass til å føles deilig.  

Overmadrassen er også et beskyttende lag som du legger oppå den ofte dyrere fjærmadrassen og/eller rammemadrassen. Den beskytter formen til fjærmadrassen din, samtidig som den også beskytter mot både fukt, husstøvmidd, og slitasje. Du kan dermed etter noen år bytte ut overmadrassen uten å trenge å bytte ut den dyrere fjærmadrassen.  

Overmadrasser er vanligvis laget av ulike typer skum eller lateks, som former seg etter kroppen og føles mykt og støttende. Husk at en overmadrass ikke er det samme som en madrassbeskytter, som er et slags tynt og fleksibelt lag med tøy som du legger på toppen av overmadrassen av hygienegrunner.

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

De beste overmadrassene

Selv en godt brukt og sliten springfjærmadrass kan få et nytt liv dersom du investerer i en skikkelig god overmadrass. Overmadrassen er også den delen av sengen der hygiene og komfort er viktigst ettersom det er denne du kommer til å ha direkte kontakt med. Under har vi samlet våre tre mest anbefalte overmadrasser.  

1

Mayan Pulse

komfortabel, allergivennlig og miljøvennlig overmadrass

Mayan Pulse

fra kr 6.399,-
Annonse
Siden denne overmadrassen er laget av 100% naturlige produkter, slik som naturgummi og trefiber, er det lett å forstå hvordan den har blitt en favoritt både blant de som sliter med allergier, de som ønsker å verne om naturen, og de som bare ønsker en god og sunn natts søvn. 
Type madrassOvermadrass
AllergivennlingJa
Kjerne100% naturlig lateks
Høyde8 cm
EnergimerkeSvanemerket
Type trekkOEKO-TEX 100-sertifisert trekk av FSC-sertifiserte trefibre, som sikrer optimal fuktavledning og er testet fri for skadelige stoffer
TeknologiProdusert med SonoCore-metoden
VaskbartJa
Spesielle egenskaperMadrassen tilpasser seg kroppen din gradvis
Tilgjengelige størrelser90×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200, og 180×210
Fordeler
 • Allergivennlig
 • Pustende
 • Avleder fuktighet
 • 100% naturlige råstoffer
 • Lateksmaterialet i overmadrassen er produsert ved hjelp av SonoCore-metoden, som gjør det jevnere, sterkere, smidigere og mer ventilerende
 • OEKO-TEX 100-sertifisert
 • Trekk laget av trefibre med Forest Stewardship Council(FSC) Sertifisering
Ulemper
 • Madrassen tilpasser seg kroppen din i starten. Dette gjør at noen er litt overrasket over hardheten i madrassen i løpet av den første uken.

Vår mening

Dette er en lateksmadrass man vanskelig kan sammenligne med alminnelige lateksmadrasser. Med Overmadrassen Mayan Pulse får du en 100% naturlig madrass laget av naturlateks utvunnet naturlig fra gummitreet Hevea Brasiliensis. Lateksmaterialet i overmadrassen er produsert ved hjelp av SonoCore-metoden, som gir en overmadrass som er både jevnere, sterkere, smidigere og mer ventilerende enn det man finner i en vanlig lateksmadrass. 

Trekket i Mayan Pulse overmadrassen er også laget av rene og naturlige materialer som hjelper deg med å oppnå sunn søvn. Trekket er laget av trefibre som kommer med Forest Stewardship Council(FSC) Sertifisering, slik at du kan sove med god samvittighet. Trekket har en bedre evne til å avlede fukt enn det man finner i både bomull og polyester. 

Trekket er også OEKO-TEX 100-sertifisert og er nøye testet for å forsikre at det er fritt for stoffer som kan være skadelige eller allergifremkallende. Alt i alt er dette en komfortabel og allergivennlig madrass, produsert av 100% naturlige råstoffer ved hjelp av miljøvennlige prosesser. Med Mayan Pulse kan du sove sunt og godt, med god samvittighet.

2

TEMPRAKON

Leder bort overskuddsvarme

TEMPRAKON 180×200

kr 11.999,-
Annonse
Den OEKO-TEX 100 sertifiserte TEMPRAKON® overmadrassen er designet spesielt for de som sliter med varme og klamhet om natten. Den er også allergivennlig. Overmadrassen er 10 cm tykk, og finnes i de fleste relevante størrelser. Madrassen har et hygienisk trekk som er vaskbart i vaskemaskin på 60 grader.
Type madrassOvermadrass
AllergivennlingJa
KjernePustende kjerne av 80% syntetisk lateks og 20% naturlig lateks
Høyde10 cm, med en kjerne på 6 cm
EnergimerkeOEKO-TEX 100 sertifisert
Type trekkStretch trekk i 100% bomullsmateriale.
TeknologiTemperatur- og fuktregulerende TEMPRAKON® space teknologi
VaskbartJa, vaskbart på 60°C
Spesielle egenskaperMyk, tykk quilting med 500 g/m² polyester + 300 g/m² polyester
Tilgjengelige størrelser80×200, 90×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200, og 180×210
Fordeler
 • 180×200 og 180×210 overmadrassene er tilgjengelige med splittet hodeende slik at sidene i en en regulerbar seng kan justeres uavhengig av hverandre.
 • Avleder fukt og overskuddsvarme
Ulemper
 • Kanskje litt vel høyt priset
 • Noen kunder har problemer med varmen og holdbarheten til overmadrassen

Vår mening

TEMPRAKON® madrassen er laget spesielt med tanke på de som sliter med at sengen føles varm og klam om natten. Denne madrassen bruker en spesielt utviklet teknologi som regulerer både temperaturen og fuktigheten i overmadrassen slik at du verken blir for varm eller for klam. 

Latekskjernen i TEMPRAKON® madrassen er 6 cm tykk, og er laget av pustende lateks som er en blanding av syntetisk og naturlig lateks. 20% av lateksen er naturlig lateks, mens 80%m er syntetisk. TEMPRAKON® er OEKO-TEX 100 sertifisert, og passer godt for allergikere. 

Siden Overmadrassen er den delen av sengen som har mest kontakt med kroppen din er det naturlig at det også er her hygiene er mest viktig. Trekket på TEMPRAKON® overmadrassen kan derfor tas av og er vaskbart på 60°C i vaskemaskinen slik at midd og det meste annet kan elimineres. 

TEMPRAKON® finnes i de fleste relevante størrelser, og dobbeltsenger i 180 bredde er også tilgjengelige med splittet hodeende slik at hodeenden på hver side kan heves og senkes uavhengig av hverandre.  

02.

Fjærmadrasser

Fjærmadrasser, eller springfjærmadrasser, er madrasser som gir kroppen din støtte ved hjelp av innebygde fjærer. Her er det ofte hvor mange fjærer madrassen har som bestemmer hvor god kvaliteten på madrassen er. Dersom du er tung, og dermed trenger mye støtte, er det ekstra viktig å ha en madrass med god støtte. Fjærmadrasser brukes vanligvis mellom overmadrassen og rammemadrassen. 

I kvalitetsmadrasser er det vanlig at fjærene er organisert i såkalte komfortsoner. Gode fjærmadrasser er vanligvis inndelt i minst 5 komfortsoner som sørger for at man får en ergonomisk korrekt liggestilling. Komfortsoner refererer til deler av madrassen som gir rett støtte til de ulike delene av kroppen som trenger det. For eksempel trenger hoftepartiet veldig ulik støtte fra hodet og nakken din. 

Selve fjærene i fjærmadrassen er naturligvis det viktigste for kvaliteten, og her finnes det også flere standarder, inkludert pocketfjærer, multipocket fjærer, og bonellfjærer. Dersom du har en litt eldre madrass er sannsynligheten høy for at denne bruker bonellfjærer. 

Disse fjærene er ikke lenger så vanlige for bruk i fjærmadrasser, men de brukes av og til som støtte for andre typer pocketfjærer eller multipocket fjærer. Det er heller ikke uvanlig at bonellfjærer brukes for å gi støtte i rammemadrasser. 

Bonellfjærene er gode på å fordele vekten, men ettersom de påvirker hverandre betyr dette at de er mindre gode på å tilpasse seg fasongen til kroppen din. Bonellfjærer har også en tendens til å synke litt ned etter hvert som de blir litt utslitt.  

Pocketfjærer er i dag den vanligste typen fjærer brukt i fjærmadrasser. Disse fjærene er sydd inn i individuelle poser. Posene er deretter festet til posene rundt seg, slik at fjærene kan arbeide sammen samtidig som de ikke påvirkes av fjærene rundt seg. Dette betyr at støtten til kroppen din i større grad fordeles der den trengs. Dette blir enda viktigere dersom man er to som sover på den samme madrassen. 

Multipocket-fjærer ligner egentlig pocketfjærer, men fjærene er mindre. Dette betyr at man får flere fjærer per kvadratmeter, slik at madrassen får en bedre bæreevne, slik at den kan holde tyngre personer. Multipocket-fjærer anbefales derfor ofte for personer som veier over 95 kilo. Dersom man bruker denne typen fjærer og har en lavere kroppsvekt kan man risikere at madrassen føles litt for hard. 

Vertex-fjærer har mye til felles med multipocket-fjærer i og med at dette også er mindre fjærer som står tett. Forskjellen her er at Vertex-fjærer er høyere, slik at de er litt mindre stive. Dette gjør at en madrass med Vertex-fjærer føles noe mykere enn en madrass med multipocket-fjærer.

back to menu ↑

De beste fjærmadrassene

Fjærmadrassen er der en enkel rammemadrass skiller seg fra en luksuriøs kontinentalseng. Dersom du har en god, og vel tilpasset fjærmadrass, vil denne sørge for at alle de viktigste delene av kroppen din får akkurat den støtten de trenger. Under finner du en oversikt over våre tre mest anbefalte fjærmadrasser.

1

Venus fjærmadrass

Behagelig og ergonomisk støtte

Venus fjærmadrass

fra kr 6.798,-
Annonse
Med Venus pocketfjærmadrassen gir deg beste av både fjærmadrasser og lateksmadrasser på en gang. Pocketfjærene er dekket av et komfortlag av lateks som gjør madrassen deilig og myk, pocketfjærene er fordelt på 7 komfortsoner, og sørger for at du alltid har god ergonomisk støtte. Trekket på madrassen er laget av allergivennlig materiale. 
Type madrassFjærmadrass
AllergivennlingJa
FjertypePocketfjærer, 300 fjærer pr. M2
Teknologi7 komfortsoner med trykkavlastende støtte
FasthetsgradValgfri fasthet. Velg mellom medium, fast og Xtra fast
Spesielle egenskaperPocketfjærer omsluttet av et lag av en langstidsholdbar lateks polstring
Garanti25 års garanti på fjærbrudd
Tilgjengelige størrelser80×200, 90×200, 90×210, 120×200, 140×200, 160×200 og 180×200
Fordeler
 • Fantastisk støtte med pocketfjærer og 7 komfortsoner
 • Langtidsholdig latekspolstring
 • Allergivennlig madrasstrekk
 • Valgfri fasthet
 • Danskprodusert
Ulemper
 • Den høye kvaliteten viser igjen på prislappen

Vår mening

Venus pocketfjærmadrass er en av de mest behagelige fjærmadrassene i markedet. Du kan selv velge komposisjonen av fjærene for å ende opp med en madrass som er medium, fast eller ekstra fast. Madrasser med medium fasthet anbefales for folk under 60kg. Folk med kroppsvekt på mellom 60 kg og 90 kg anbefales å bruke en fast madrass, mens de som veier over 90 kg anbefales en Xtra fast madrass. 

Fjærene i Venus pocketfjærmadrassen er pocketfjærer, der hver fjær sitter i en egen pose, slik at hver av fjærene har full frihet til å bevege seg individuelt, samtidig som de forskjellige posene er festet til hverandre for å ivareta strukturen på madrassen. Dette gir bedre støtte og holdbarhet enn for eksempel de gamle bonellfjærene. 

De forskjellige stedene på kroppen har ulike behov for støtte. Denne madrassen er derfor utstyrt med hele 7 forskjellige komfortsoner, slik at hvert av de viktigste punktene på kroppen din kan få den støtten som trengs. Madrassen er også utstyrt med et allergivennlig madrasstrekk.

Du har mange valgmuligheter med Venus pocketfjærmadresser. Madrassen leveres i 3 forskjellige grader av fasthet, henholdsvis medium, fast og Xtra fast. Dersom du finner ut at du har har valgt feil fasthet kan du bytte om fastheten på madrassen din i løpet av de første 100 dagene etter at du fikk sengen, helt kostnadsfritt. 

Når det gjelder størrelse så finner du madrassen i de fleste vanlige standardstørrelsene, som inkluderer 80×200, 90×200, 90×210, 120×200, 140×200, 160×200 og 180×200

Se fult utvalg her

2

Senses fjærmadrass

Mye for pengene

Senses

Fra kr 4.298,-
Annonse
Denne pocketfjærmadrassen er ideell for de som ønsker å få litt mer for pengene. Madrassen har mye til felles med Venus pocketfjærmadrass, men benytter seg av pustende syntetisk komfortskum i stedet for naturlig lateks i polstringen rundt fjærene. Dette gjør at prislappen kan reduseres noe, og du får en ypperlig madrass til en noe rimeligere pris. 
Type madrassFjærmadrass
AllergivennlingJa
FjertypePocketfjærer
Teknologi7 komfortsoner med trykkavlastende støtte
Fasthetsgradvalg mellom medium, fast og X-fast
Spesielle egenskaperPocketfjærer omsluttet av et lag av mykt og ventilerende komfortskum
Garanti25 års garanti på fjærbrudd
Tilgjengelige størrelser80×200 cm, 90×200 cm, 90×210 cm, 120×200 cm, 140×200 cm, 160×200 cm og 180×200
Fordeler
 • Fantastisk støtte med pocketfjærer og 7 komfortsoner
 • Allergivennlig madrasstrekk
 • Valgfri fasthet
 • Fornuftig pris
Ulemper
 • Bruker ikke naturlig lateks i polstringen

Vår mening

Senses pocketfjærmadrass har en kjerne av pocketfjærer som kan bestilles medium, fast eller ekstra fast. Hver fjær er plassert i en egen liten pose. Dette betyr at hver fjær kan bevege seg individuelt. Samtidig er posene festet til hverandre, slik at en viss struktur ivaretas. Resultatet er en madrass som gir utmerket støtte akkurat der det trengs.

For folk under 60kg anbefales madrassene med medium fasthet. De som veier mellom 60 kg og 90 kg bør bruke en fast madrass, mens de som er enda tyngre trenger Xtra fast-madrassen. Forskjellige deler av kroppen trenger ulik støtte. Senses-madrassen har 7 komfortsoner som sørger for at ulike deler av kroppen får akkurat den støtten de trenger. Madrassen har også et allergivennlig madrasstrekk.

Dersom du har har valgt feil fasthet har du muligheten til å bytte om fastheten på madrassen innen de første 100 dagene etter at du fikk madrassen uten at det koster deg noe. Senses-madrassene kommer i størrelsene 80×200 cm, 90×200 cm, 90×210 cm, 120×200 cm, 140×200 cm, 160×200 cm og 180×200 cm.

3

GOLD S55 DREAMZONE

Snu madrassen for å bytte mellom lateks og memoryskum

GOLD S55 DREAMZONE

kr 6 000,-
Dersom man vil gjøre en skikkelig investering i en seng for en en person er denne 22 cm tykke vendbare madrassen et interessant produkt. Den kommer med valg av to fastheter og 500 multipocket-fjærer per m². Madrassen er inndelt i 7 komfortsoner, slik at du få ergonomisk korrekt støtte for kroppen din, og er utstyrt med trykkavlastende memoryskum på den ene siden og pustende lateks på den andre siden. 
Type madrassFjærmadrass
AllergivennlingJa
FjertypeMultipocket fjærinnlegg med 500 fjærer/m²
Teknologi7 Komfortsoner, Polstring med memoryskum og lateks
FasthetsgradValg mellom fast eller medium fasthet
Spesielle egenskaperVendbar madrass med Lateks på ene siden, memoryskum på den andre siden
Garanti25 års garanti
Tilgjengelige størrelser75×200, 85×200, 90×200, 120×200 og 140×200 cm
Fordeler
 • 7 komfortsoner for ergonomisk korrekt støtte
 • Trekk som er vaskbart på 60°C
 • Multipocket fjærinnlegg med 500 fjærer/m²
 • Valg av fasthet
 • Kan brukes til regulerbar seng
Ulemper
 • Størrelse(140×200) best egnet som enkeltseng
 • Lite valg av størrelser
 • Høy pris 

Vår mening

Den vendbare madrassen GOLD S55 DREAMZONE har et relativt unikt konsept i og med at den på en side er utstyrt med memoryskum, mens den på andre siden er utstyrt med med lateks. Dette betyr at du kan velge hvilken av disse to favorittene du liker, og du kan når som helst bare snu madrassen. 

For eksempel kan det være deilig å synke ned i memoryskum om vinteren når det er kaldere, mens en lateksmadrass kanskje er å foretrekke i varmen om sommeren. Her er det bare å snu madrassen.     

Madrassen er utstyrt med multipocket fjærer og har så mange som 500 fjærer per m². Du kan selv velge mellom to forskjellige grader av fasthet. Sengen har også 7 forskjellige komfortsoner som gir deg ulik fasthet alt etter hvor på kroppen din det trengs mest slik at du unngår vond rygg og andre plager.  

Trekket på denne madrassen er utstyrt med et vaskbart trekk, som kan vaskes på 60°C for å unngå husstøvmidd. 

03.

Rammemadrasser

Rammemadrassen er kanskje den mest funksjonelle av de tre madrasstypene. Av denne grunn er det mange som starter med å kjøper en rammemadrass. En rammemadrass kan nemlig brukes for seg selv som en fullverdig seng, ofte i kombinasjon med en komfortabel overmadrass, eller som bunnen på en full kontinentalseng der man legger en springfjærmadrass oppå. 

Les mer om rammemadrasser

back to menu ↑

De beste rammemadrassene

Hvilke rammemadrasser man liker best er naturligvis litt individuelt når det gjelder ting som for eksempel design og størrelse, men samtidig finnes det en del tekniske aspekter som er mer objektive. Under har vi samlet hva vi mener er de tre beste rammemadrassene.

1

Atlas rammemadrass

Best komfort for både deg og lommeboken

Atlas rammemadrass

fra kr 12.998,-
Annonse
Atlas rammemadrass gir deg mye for pengene. Den kommer med 5 komfortsoner, og overmadrassen av lateks er svanemerket. Den er både pustende og ventilerende, og sørger for en jevn og behagelig temperatur mens man sover. Rammemadrassen bruker pocketfjærer som støtte for kroppen, og kan få den med myk, medium eller fast som grad av fasthet. 
Type madrassRammemadrass
AllergivennlingJa
FjertypePocketfjærer
Teknologi5 komfortsoner
FasthetsgradUtskiftbar (velg mellom myk, medium og fast)
Spesielle egenskaperOvermadrassen har ventilerende og pustende egenskaper
Garanti15 års garanti på brudd av ramme eller fjærer
Tilgjengelige størrelser90×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200, og 180×210
Fordeler
 • Kan brukes slik som den er, og eventuelt kombineres med fjærmadrass nå eller senere dersom du ønsker å utvide den til å bli en kontinentalseng. 
 • Mulighet til å bytte om fasthet på sengen eller returnere den i løpet av de første 100 nettene dersom den ikke passer.
 • Allergivennlig svanemerket overmadrass i 100% naturlig latex
 • 5 komfortsoner
Ulemper
 • Antiskli medfølger ikke
 • Sengegavl medfølger ikke

Vår mening

Dersom du bryr deg om overlegen komfort, men samtidig ønsker å holde ett øye med prislappen er den danskproduserte Atlas rammemadrassen midt i smørøyet. Denne madrassen byr på overlegen komfort til en veldig innbydende pris. Sengen er designet med 5 komfortsoner som gjør at de forskjellige delene av kroppen din har akkurat den støtten de trenger for en perfekt natt med helsebringende søvn. 

Selve rammemadrassen består av såkalte pocketfjærer som hver har 5–6 virvler, og er plassert i individuelle lommer som er festet til de andre lommene for stabilitet. Slik unngår bevegelse ett sted på madrassen å påvirke fjærene andre steder i madrassen, og madrassen gir bedre støtte. 

Rammen av solid svensk furutre sørger for at rammemadrassen er både stabil, solid og holdbar. Den kommer med en garanti på 15 år for brudd av ramme eller fjærer. 

Atlas kommer med en overmadrass i naturlig lateks, som har pustende og ventilerende egenskaper. Overmadrassen er også designet for å effektivt lede bort overskuddsvarme slik at du kan nyte en jevn og behagelig sovetemperatur. Den seks centimeter tykke kjernen på overmadrassen er laget av av naturlig lateks. Siden overmadrassen er svanemerket kan du være trygg på at den er sunn og god å sove på. 

Rammemadrassen gir deg en prøvetid på 100 netter. I løpet av denne prøveperioden kan du bytte fasthet på rammemadrassen uten at det koster deg noe. Dersom du bestemmer deg for å returnere sengen kan du gjøre dette mot et håndteringsgebyr.

2

Madrass GOLD B30

Stilrent design med rammemadrass

GOLD B30

kr 15 999,-
Annonse
Denne eksklusive madrassen er utstyrt med både bonellfjærer og pocketfjærer. Fjærene er fordelt på 5 forskjellige komfortsoner som bidrar til å gi optimal støtte. Sengen er polstret med kaldskum. Rammemadrassen kommer med en 8 cm tykk overmadrass med vaskbart stretchtrekk og trykkavlastende memoryskumkjerne, slik at rammemadrassen kan brukes som seng helt for seg selv.
Type madrassFjærmadrass
AllergivennlingJa
FjertypeFjærer per m²: 500 Multipocket og 150 minibonellfjærer 
Teknologi5 komfortsoner. Inkludert overmadrass i memoryskum med polyestertrekk som kan vaskes på 40°C
FasthetsgradFast
Spesielle egenskaperPolstring: 20 mm kaldskum og 15 mm polyeterskum
Garanti25 års madrassgaranti
Tilgjengelige størrelserTilgjengelige størrelser: 80×200 cm, 90×200 cm, 90×210 cm, 120×200 cm, 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm, 180×210 cm
Fordeler
 • Kommer med overmadrass i memoryskum inkludert
 • Utstyrt mer 500 Multipocket-fjærer og 150 mini-bonellfjærer per m² 
 • 5 komfortsoner
Ulemper
 • Ben, bøyler, klemmer til rammemadrass og skruer er ikke inkludert
 • Trekket på rammemadrassen kan ikke vaskes. Trekket på den inkluderte overmadrassen kan kun vaskes på 40°C 
 • Sengegavl ikke inkludert

Vår mening

Madrass GOLD B30 er en dobbeltfjæret rammemadrass som er utstyrt med både bonellfjærer og pocketfjærer. Det nederste laget av fjærer er bestående av 150 minibonellfjærer  per m² som hjelper med å fordele vekten i rammemadrassen. Over bonellfjærene har rammemadrassen et lag med 500 multipocket fjærer per m². Multipocket-fjærene sørger for at madrassen gir støtte der kroppen din trenger det.    

De forskjellige delene av kroppen din har ulik vekt, og derfor ulike behov for støtte. For eksempel trenger hodet og nakken din forskjellig støtte fra det mye tyngre hoftepartiet. Madrass GOLD B30 har derfor 5 ulike komfortsoner som hver er spesialtilpasset til den delen av kroppen som skal hvile der, og gir støtte i henhold til behovet for støtte i sin individuelle sone. 

Rammemadrassen er polstret med kaldskum, og har et trekk av vevd 66% polypropylen 34% polyester materiale. Trekket på rammemadrassen kan ikke vaskes, men rammemadrassen kommer med en overmadrass som har vaskbart stretchtrekk. Overmadrassen er 8 cm tykk, og har en kjerne av komfortabelt og trykkavlastende memoryskum som former seg perfekt etter kroppens konturer.   

Slik velger man rett madrass

Kjøp av rett madrass handler for mange i dag fortsatt om å hive seg ned på madrassen i butikken for å få en følelse av komforten. I utgangspunktet kan dette virke som den opplagte måten å finne ut om madrassen passer for deg. Likevel er dette ofte snarveien til valg av feil madrass.  

Når man endelig kommer frem til butikken der madrassen selges kan det føles himmelsk å ta vekten av føttene og sige ned i en deilig myk madrass i noen minutter. Du vil dermed få en feilrepresentasjon av de viktigste aspektene med en madrass, nemlig hvordan den støtter kroppen din over tid. Resultatet er at mange som handler i butikk ender opp med madrasser som egentlig er for myke for ryggen deres. 

Selv om noen fortsatt kanskje synes at kjøp på nettet er litt skummelt er faktum at man, når man kjøper på nettet, har lite annet valg enn å fokusere på harde fakta som bakgrunn for kjøpsavgjørelsen. Resultatet er at man ved kjøp av madrass på nettet oftere ender opp med en madrass som faktisk har rett fasthet for kroppsvekten sin, og dermed sover bedre på lang sikt, og opplever færre ryggproblemer.   

Slik får du bedre søvn

Selv om kjøp av den perfekte madrassen naturligvis er et avgjørende steg i retning av å oppnå bedre nattesøvn, finnes det også en rekke andre faktorer som kan hjelpe deg til å forbedre nattesøvnen din. Nedenfor har vi gått inn på noen av de viktigste.   

Kontroller døgnrytmen din

Det er viktig at kroppen din kan få danne seg et mønster for når du sover og når du er våken. Dette hjelper deg nemlig med å sovne lettere når du skal, og våkne opp frisk og utsovet når det er tid for å stå opp. Dette oppnår du ved å holde regelmessige søvnrutiner som kroppen din kan venne seg til og forholde seg til.

Det går også an å benytte lys og  mørke for å hjelpe kroppen din med å lettere venne seg til rutinene dine. For eksempel ved å slippe inn dagslyset, og kanskje ta en liten spasertur i sola når du våkner opp, og dempe lys så mye som mulig om kvelden for å forberede kroppen på søvn.

Trening er viktig, men unngå det før du legger deg

De fleste er klar over at trening er sunt, og trening har også en positiv innvirkning på søvnkvaliteten din ettersom trening gjør kroppen din trøtt, avslappet og klar for å sove om kvelden. De som noen kanskje ikke er klar over er at en god treningsøkt før leggetid faktisk har den motsatte effekten. Trening setter nemlig blodet i omløp og gir en umiddelbar oppkvikkende effekt, som kan gjøre det vanskelig å sovne dersom du trener rett før du legger deg. 

Prøv en vektdyne

Vektdyner har kommet inn på markedet i det siste som en mirakelkur for søvnproblemer. Dette kommer kanskje av at følelsen av en vektdyne kan minne noe om en god omfavnelse, og det har blitt påvist at bruk av vektdyne reduserer stresshormonet kortisol. Bruk av vektdyne øker også produksjonen av oksytocin og serotonin, som er beroligende hormoner, samt søvnhormonet melatonin. 

Du kan velge mellom vektdyner i en rekke vektklasser, men det anbefales at du velger en vektdyne med en vekt som ligger på rundt 10% av din egen kroppsvekt.  

Unngå bruk av TV, Datamaskin eller mobiltelefon rett før sengetid 

Mange har som vane å kose seg med å slappe av foran TVen før sengetid. Noen har også gått så langt at de har Installert TV på soverommet. Dette er ikke å anbefale dersom du ønsker å sikre deg god og helsebringende nattesøvn. Det viser seg nemlig at skjermer, slik som for eksempel TVer, datamaskiner eller mobiltelefoner, sender ut en type blått lys som stimulerer hjernen og gjør det vanskeligere å falle i dyp søvn. 

Prøv derfor å unngå skjermer før du legger deg, og nyt heller tiden med en interessant bok, litt rolig musikk, en avslappende spasertur med hunden, eller andre rolige aktiviteter. 

Hold rett temperatur på soverommet

Kroppen din senker faktisk kroppstemperaturen din med hele 1-2 grader når du faller i dyp søvn. Det er derfor lettere å falle i dyp og søvn når du ligger i et svalt rom. Den ideelle temperaturen på soverommet ditt er 18.3°C.

Gode matvaner for god søvn

Det er mye omdiskutert om det er en god eller dårlig ide å spise rett før man legger seg, men dersom du er for sulten kan dette selvfølgelig gjøre det vanskelig å falle i søvn. I tillegg har det mye å si hva du spiser eller drikker før du legger deg. Under går vi inn på hvilke typer mat og drikke som har positiv eller negativ innvirkning på nattesøvnen din. 

Mat man bør unngå før man legger seg:

 • Fet mat som kan føre til fordøyelsesbesvær om natten
 • Alkohol kan hjelpe deg med å sovne lettere, men virker forstyrrende på søvnrytmen din
 • Alt som har med koffein å gjøre, inkludert visse typer te, brus, sjokolade, og desserter
 • Søtsaker som gir deg et sukker-rush og virker forstyrrende på søvnrytmen din
 • Tomater, soyasaus, auberginer, rødvin og gammelost inneholder aminosyren Tyramin som stimulerer hjernen, og gjør det vanskeligere å sovne. 
 • Chilli og sterke retter kan gi fordøyelsesbesvær om natten, og øke kroppstemperaturen slik at det blir vanskeligere å falle i dyp søvn. 

Mat som er bra å spise før man legger seg:

 • Mandler, valnøtter og kalkun er kilder for Melatonin og Magnesium, som er viktig for god søvn
 • Kamille te inneholder antioxidanten Apigenin, som gjør deg søvnig og reduserer insomnia. 
 • Kiwi frukt, fet fisk, melkeprodukter, bananer og havregryn er alle produkter som er påvist å gi bedre nattesøvn 

Ofte stilte spørsmål om madrasser

Hva er egentlig en madrass?

Madrassen var tradisjonelt noe som du la oppi sengen din for å ha det mykt og godt mens du sov. Det er det for så vidt fortsatt, men i dag er madrassen også så mye mer.

I dag handler madrassen ofte vel så mye om støtte som de handler om mykhet. Dagens madrasser har også tatt over mye av rollen til selve sengen, og man har tre ulike klasser av madrasser som har forskjellige formål i sengen din. Disse er overmadrassen, fjærmadrassen og rammemadrassen. 

Hva er en overmadrass?

En overmadrass er den øverste madrassen i sengen din, og den madrassen som kommer i nærmest kontakt med kroppen din.

Overmadrassen sin hovedrolle er å gjøre sengen myk og behagelig å ligge i. 

Hva er en fjærmadrass?

Fjærmadrassen er den madrassen som ligger under overmadrassen i en kontinentalseng.

Hovedrollen til fjærmadrassen er å sørge for riktig støtte til de forskjellige delene av kroppen din mens du sover. Fjærmadrasser kommer med forskjellige typer fjærsystemer, inkludert bonellfjærer og pocketfjærer.

Hva er en rammemadrass?

Rammemadrassen er den madrassen som ligger lengst nede i en kontinentalseng.

Rollen til rammemadrassen er å gi madrassene struktur og styrke. Rammemadrasser er ofte brukt i kombinasjon med bare en komfortabel overmadrass. Da får man en litt fastere type seng.

Alternativt vil en rammemadrass med en fjærmadrass og en overmadrass utgjøre en kontinentalseng.

Hvordan finner du den madrassen som passer for deg?

For å vite hvilken madrass som passer for deg tar du utgangspunkt i kroppsvekten din. Hovedregelen er at personer på under 75 kilo bør bruke en madrass med medium fasthet, mens de mellom 75 og 95 kilo anbefales å bruke en fast madrass. De over 95 kg anbefales en fastere madrass, helst med ekstra fjærer for bedre støtte.

Hva er komfortsoner i en madrass?

Det er viktig å sove i en stilling der ryggraden din holdes så rett som mulig. For å kunne oppnå dette må de forskjellige delene av kroppen din ha forskjellig støtte. De beste madrassene er derfor oppdelt i ulike soner, som hver har ulike nivåer av støtte for kroppen din. Navnet på disse sonene er komfortsoner.

Hva er Bonellfjærer?

Bonellfjærer er timeglassformede spiralfjærer med 4-5 virvler per fjær. Fjærene kobles sammen med hverandre slik at alle madrassens fjærer beveger seg sammen. Dette betyr at tyngden på kroppen din fordeles utover sengen, og gjør det mulig med progressiv fjæring. Dette er en type fjæring som blir gradvis fastere ettersom mer press legges på fjærene. Bonellfjærer gir madrasser som både gir god støtte og er slitesterke.

Hva er pocketfjærer?

De spiralformede pocketfjærene har vanligvis 5-6 virvler. Disse plasseres individuelt i egne lommer, som limes sammen, slik at du får en stødig madrass. Pocketfjærene beveger seg individuelt, slik at press ett sted ikke påvirker hele madrassen. Dette gjør at madrassen tilpasser formen til kroppen din.

Hvor stor madrass trenger jeg?

For å kunne sove skikkelig godt må du kunne strekke deg ut mens du sover. I praksis betyr det at du må ha en seng som er minimum 15 centimeter lengre enn høyden din. Dersom du deler seng med en partner må du passe på at dere begge har nok plass i bredden. Generelt bør dere begge kunne ligge ved siden av hverandre med hendene bak hodet uten at albuene berører hverandre.

Hvor mye trenger jeg å sove?

Hvor mye søvn man trenger for å bli helt uthvilt endrer seg fra person til person, men vanligvis trenger voksne mennesker mellom 7 og 9 med søvn for å bli uthvilt.

Hvor varmt bør jeg ha det på soverommet?

For å oppnå den beste skjønnhetssøvnen bør temperaturen på soverommet ditt ligge på 18.3°C.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo