Beste Luftrenser

En luftrenser er viktig for å redusere problemer med allergi, astma og lignende luftveisproblemer. I denne artikkelen går vi gjennom hva som er viktig når du velger luftrenser, og hvilke vi anbefaler som de 5 beste luftfukterne du har å velge mellom i Norge i dag.
beste luftrenser

Om luftrensere

Tiden da man fikk trekk fra vinduskarmen er over de fleste steder. Bygningsforskriftene har i dag sterk fokus på energieffektivitet. Dette har ført til mye tettere hus som er fantastiske til å holde på varmen, men samtidig kan opphoping av støv og skitt i luften fort bli et problem. Luftrensere er et svar på dette nye problemet.   

En luftrenser er en maskin som forbedrer inneklimaet ditt ved å fjerne skitt, støv, pollen, fungi, bakterier og virus fra luften der du bor.

Best i test Luftrenser:

Sharp UA-PM50E-B Luftrenser

kr 3 024,-
365 dagers full retur – gratis levering
Dersom du er ute etter en luftrenser som har alt du trenger fra en luftrenser og mer til, er Sharp sin UA-PM50E-B luftrenser favoritten vår. Denne maskinen er stappfull med nyttige funksjonaliteter, og dette er til tross for den er et riktig røverkjøp med en prislapp på kun 3 024 kroner.

Viktig når du velger luftrenser

Ikke alle luftrensere er like gode, og ikke alle luftrensere passer til alle boliger. Under finner du en liste av ting som er viktige å tenke på når du velger luftrenser, slik at du finner en luftrenser som er rett for boligen din. 

Viktig når du velger luftrenser

Viftekapasitet

Det er viften i luftrenseren som gjør jobben med å presse luften gjennom filteret og fange opp støvpartikler. Desto større kapasitet viften har, desto flere kubikkmeter med luft kan renses per time. Dette betyr at viftekapasiteten må tilpasses arealet lufterenseren skal rense. I tillegg må du ta i betraktning hvor uren luften er og hvor store problemer du har med dette for å bestemme hvor stor sirkulasjon du trenger. 

Ved å regne ut størrelsen på rommet ditt i kvadratmeter, og multiplisere dette med takhøyden og høyden under taket kan du finne ut hvor mange kubikkmeter rommet rommer, og dermed hvor mange ganger luften i rommet sirkulerer per time.

Hvor stor sirkulasjon som trengs kommer an på hvor urten luften er, og hvor store plager du har med luftkvaliteten. For de med milde plager vil det ofte være nok å sirkulere luften 3 ganger i  timen, mens de med store plager kan trenge å sirkulere luften så mye som 8 ganger i timen.

Støynivå

Det at viften i luftrenseren er stillegående er viktig for mange. Dette gjelder særlig dersom du planlegger å bruke luftrenseren på soverommet der en konstant og høylytt susing kan forstyrre søvnen for noen.

Filter

Luftrensere er så gode som de filtrene de sender luften gjennom, så fra det synspunkt er det lurt å kjøpe en luftrenser som har så gode filter som mulig. Samtidig er filter for luftrenseren noe som du stadig trenger å skifte ut.

De fleste luftrensere trenger å få skiftet ut filteret 2-4 ganger i året for å kunne fortsette å rense luften effektivt. Luftfilter kan koste hundrevis av kroner og kan vise seg å bli en stor utgift over levetiden til luftrenseren dersom du velger en luftrenser med dyre filter. Luftrenseren er ikke mye verdt uten filter, så det er også viktig å velge en luftrenser fra en produsent som du kan stole på at kommer til å fortsette å gjøre filtre tilgjengelig. 

Dimensjoner

Husk at du skal ha plass til luftfukteren din. Dersom du har et relativt lite boareal trenger du ikke en luftrenser med veldig stor kapasitet, dette betyr at du kanskje bør se på de modellene med litt mindre kapasitet, og som kanskje også tar opp mindre av plassen i boligen. 

Funksjoner

Noen luftrensere har nyttige avanserte funksjonaliteter slik som for eksempel appstyring via WiFi, stillegående nattmodus eller luftfukting.

Design

Selv om design kanskje har mindre å si for ytelsen er en luftrenser en gjenstand som er lett å få øye på i hjemmet. Det er derfor ofte verdt å kjøpe en luftfukter som ikke ser skjemmende ut.

Best i test

back to menu ↑

Beste Luftrensere

Under finner du et utvalg av de beste luftrenserne i det norske markedet. Folk har forskjellige behov og prioriteter, så vi har inkludert et utvalg av luftrensere der de fleste vil finne en som passer for sine behov. Den luftrenseren som stakk seg ut som den beste totalt sett i vurderingen vår var Sharp UA-PM50E-B, som har en god balanse mellom kapasitet, og pris, og som i tillegg kommer med nyttige avanserte funksjoner slik som luftfukter og myggfanger.

1. Sharp UA-PM50E-B Luftrenser

Best i test – Luftrenser med luftfukter og myggfanger

1. Sharp UA-PM50E-B

kr 3 024,-
365 dagers full retur – gratis levering
Dersom du er ute etter en luftrenser som har alt du trenger fra en luftrenser og mer til, er Sharp sin UA-PM50E-B luftrenser favoritten vår. Denne maskinen er stappfull med nyttige funksjonaliteter, og dette er til tross for den er et riktig røverkjøp med en prislapp på kun 3 024 kroner.
Fordeler
 • Innebygget myggfanger som tiltrekker mygg ved hjelp av UV-lys
 • Fjerner bakterier, virus og dårlig lukt
 • Passer for rom på opp til 38 kvm
 • Forbedrer luftfuktigheten og reduserer statisk elektrisitet i luften
Ulemper
 • Støynivå på opptil 51 dB dersom brukt på full kapasitet  

Vår mening

Luftrense-funksjonen til Sharp UA-PM50E-B sørger for å effektivt fjerne støv og andre partikler fra luften i boligen din. I tillegg fjernes også bakterier, virus, og allergener. Soppsporer fra mugg og lignende fjernes også effektivt med denne luftrenseren. Resultatet er at vond lukt effektivt fjernes fra luften.

UA-PM50E-B er langt fra bare en luftrenser. Den inneholder også en funksjon for å tilføre fuktighet til luften slik at statisk elektrisitet unngås, og slik at du slipper tørr hud og uttørkede og sårbare slimhinner når du våkner opp om morgenen.

En av de funksjonalitetene som får Sharp UA-PM50E-B til å stikke seg ut er den innebygde myggfangeren som bruker UV-lys til lokke myggen til myggfangeren. Dermed slipper du også å våkne opp midt på natten med den irriterende surringen fra mygg rundt ørene. For rensing av luften brukes blant annet plasmacluster-teknologien til Sharp. Dette er en teknologi som sender ut  positive og negative ioner for å rense luften.

Filtreringen til Sharp UA-PM50E-B kan gjøres på 3 forskjellige nivåer, og gir en luftstrøm på mellom 48 og 306 m3/timen. Dette betyr at luftrenseren er velegnet for bruk til rensing av rom på opptil 40 kvadratmeter. Støynivået på denne luftrenseren ligger på mellom 20 og 51 dB

Sharp UA-PM50E-B soverom

2. Bionaire BAP001X Luftrenser

Mest for pengene

Bionaire BAP001X

kr 1 649,-
365 dagers full retur – gratis levering
Dersom du er ute etter en luftrenser som gir deg det aller meste du kan trenge for en fornuftig pris er Bionaire sin BAP001X Luftrenser sannsynligvis det du leter etter.
Fordeler
 • 4-trinns filter inkludert UV-filtrering for å drepe bakterier og virus
 • Behagelig LCD-display
 • 5 hastigheter og kapasitet for rom på opptil 34 kvadratmeter
Ulemper
 • Litt støyende med et støynivå på opptil 55 dB

Vår mening

Denne luftrenseren, som bare koster 1 649 kr, har et 4-trinns filtreringssystem som inkluderer et pre-filter, et holdbart HEPA-filter, Ti+02, i tillegg til en bakteriedrepende UVC-lampe. 

Dette gjør at luftrenseren effektivt fjerner røyk, støv, pollen, fungi, bakterier og virus fra luften i boligen din. Du kan velge mellom 5 forskjellige hastigheter for luftrenseren som er ideell for rom på opptil 34 kvadratmeter. Støynivået ligger på opptil 55 dB avhengig av hvilken hastighet som brukes. 

Indikatoren vil fortelle deg når filteret trenger å skiftes, og dersom luftrenseren går i stykker i løpet av de to første årene er dette inkludert i garantien fra produsenten. Luftrenseren har en timer som lar deg stille inn når luftrenseren skal arbeide.

3. Sharp UA-KIL80E-W

Best på ytelseluftrenser med luftfukter

Sharp UA-KIL80E-W

kr 10 217,-
365 dagers full retur – gratis levering
For større rom trenger du luftrensere med større kapasitet. Sharp UA-KIL80E-W er en luftrenser med ekstra høy ytelse som er perfekt for større rom med en størrelse på opptil 62 kvadratmeter.

Luftrenseren har en luftstrøm på mellom 90 og 498 m3/timen, som kan justeres med fem forskjellige innstillinger.
Fordeler
 • Passer for store rom på opptil 63 kvm
 • Inkluderer luftfukter som tørr hud og tørre øyne
 • Renser med avansert plasmacluster Ion-teknologi
Ulemper
 • Høy pris

Vår mening

Sharp UA-KIL80E-W bruker en innovativ Plasmacluster Ion-teknologi som fjerner bakterier, virus, allergener og soppsporer effektivt. I tillegg reduseres vond lukt og statisk elektrisitet. PCI spot-innstillingen lar deg oppnå ekstra høy effektivitet i de delene av rommet som er lengst borte. Du kan også bruke Ion shower-innstillingen for å oppnå ekstra høy ion-tetthet. Dette brukes for eksempel for å rense luften etter matlaging.

En tilleggsfunksjon i Sharp UA-KIL80E-W er den integrerte luftfukteren, som hjelper med å redusere problemer med tørr hud og tørre øyne. Luftfukteren, som kommer med en 3,6 liters tank, har en ytelse på 600 ml i timen. Ulempen med denne luftfukteren er prislappen som ligger på hele 10 217 kr. 

4. VBreathe Tasman luftrenser

Best på design

VBreathe Tasman

kr 5 985,-
365 dagers full retur – gratis levering
Innemiljø handler ikke bare om frisk luft, men også om det visuelle. Med VBreathe Tasman får du en effektiv og naturlig luftrenser, med en minimalistisk og stilren design som også bidrar positivt til det visuelle innemiljøet i boligen din.
Fordeler
 • Renser luften effektivt med naturlig og unik metode som involverer velduftende essensielle oljer
 • Fjerner støv, soppsporer, midd, virus og bakterier
 • Skaper et sunt og godt innemiljø
 • Finnes i 5 forskjellige farger
Ulemper
 • Dyr påfylling av filter og VActive Gel.

Vår mening

VBreathe Tasman sin design finnes i svart, rød, sølvgrå, blå, og rosé gull, slik at det ikke er vanskelig å finne en stil som matcher med hjemmet ditt.

VBreathe Tasman renser luften for bakterier, mugg og skadelige luftbårne virus ved hjelp av HEPA-filter. I tillegg brukes en innovativ og patentert VActive Gel-damp, som frigis i luften. Dampen består av en blanding av australske eteriske oljer som blir hengende i luften i lang tid. Denne hjelper med å fjerne patogener fra luften ved å innkapsle og uskadeliggjøre bakterier og virus. Oljene gir også en behagelig lukt i hjemmet ditt.

Tasman sine VBreathe luftrensere koster mellom 5.985,- og 6.169,- kroner, så den er en relativt dyr luftrenser. Startpakken inkluderer mvanligvis ett års forsyning av filter og VActive Gel. I tillegg er det viktig å være klar over at du også trenger regelmessig utskifting av filter og VActive Gel. Ett års forsyning av dette kan gjerne koste deg så mye som kr 1.700,-. 

5. Bionaire BAP600 Luftrenser

Best på pris

Bionaire BAP600

kr 999,-
365 dagers full retur – gratis levering
Bionaire sin luftrenser er en stille og effektiv modell med kapasitet for rensing av 106 kubikkmeter i timen. Dette betyr at den er dimensjonert for å rense luften i rom på opptil 42 kvadratmeter. I tillegg er den, med en prislapp på kun 999 kroner, billigst blant de gode alternativene.
Fordeler
 • Stillegående
 • Lavt strømforbruk
 • 3 forskjellige hastigheter, med partikkelsensor som måler luftkvaliteten og kan justere hastigheten automatisk
 • Lav pris
Ulemper
 • Ingen avanserte tilleggsfunksjoner

Vår mening

Du får mye for pengene med Bionaire BAP600, som er utstyrt med luftsensor, ionfunksjon og HEPA-filter. Luftrenseren har tre hastigheter, og på den mest stillegående innstillingen er den så stille at det ikke er forstyrrende å ha den gående hele natten. Strømforbruket er også lavt, med et maksforbruk på 33 watt. 

Partikkelsensoren, som er innebygget i denne luftrenseren, registrerer luftkvaliteten, og kan deretter justere hastigheten automatisk basert på luftkvaliteten. Den runde designen er smart og kompakt i en nøytral hvitfarge som passer i de fleste hjem. Bredden er på 24, mens høyden er  på 29 cm.

 

back to menu ↑

Viktige faktorer i vurderingen vår av luftrensere

beste luftrenser

Kapasitet

En viktig del av vurderingen vår er om luftrenseren har god nok kapasitet. Generelt sett er høyere kapasitet bedre, men vi tar her også i betraktning hvor mye kapasitet du får for pengene, og hvordan plassbehovet, energikonsumet og støynivået til luftrenseren korresponderer med kapasiteten. Dette er fordi noen brukere har mindre rom der luftrensing trengs, og der andre ting slik som for eksempel plassbesparende design eller støy kanskje er viktigere faktorer.  

Støy

Det kan være vanskelig å huske på at soverommet faktisk er det rommet i huset der mange tilbringer mest tid. Soverommet er derfor kanskje det viktigste rommet i huset å ha en luftrenser, men for at en luftrenser skal passe inn på soverommet må den være stillegående slik at den ikke forstyrrer søvnen din. En viktig faktor i vurderingen vår er hvor støyende luftrenseren er, og dersom den er støyende, om den eventuelt har nattmodus som er mindre støyende.   

Les mer: Beste seng

Filter

Det sier seg selv at filteret er en veldig viktig del av luftrenseren. Vi vurderer derfor hvorvidt filteret effektivt filtrerer ut de skadelige partiklene i luften i hjemmet ditt. I tillegg er prisen på filter du bruker en viktig ting å ta i betraktning ettersom disse må skiftes ut flere ganger i året, og derfor fort kan ende opp med å koste deg mye mer enn selve luftrenseren over litt tid.  

Størrelse 

Desto mindre plass du har desto viktigere blir det å finne en luftrenser som tar opp så lite plass som mulig, samtidig som at den gjør jobben sin effektivt og stille. For mange er også designen på luftrenseren viktig ettersom den tross alt gjerne må stå på steder der den er synlig, og ideelt sett befinner seg i rom der du tilbringer mye tid.

Tilleggsfunksjoner

I vurderingen vår legger vi vekt på nyttige tilleggsfunksjoner som en bonus i tillegg til de grunnleggende funksjonene som luftrenseren må ha. Det varierer mye hvilke tilleggsfunksjoner luftrensere har. Disse kan for eksempel inkludere luftfukting, oppvarming, nedkjøling, app-styring, fjernkontroll og lignende.  

Les mer: Se vår liste over beste robotstøvsugere

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål om luftrensere

Hva er en luftrenser?

En luftrenser er en maskin som forbedrer inneklimaet ditt og som reduserer problemer med allergi, astma og andre luftveisproblemer ved å fjerne skitt, støv, pollen, fungi, bakterier og virus,
fra luften.

Hvor mye koster en luftrenser?

Prisen på luftrensere kan variere mye basert på kapasiteten, kvaliteten, og hvor avansert teknologien de benytter er. Blant de luftrenserne vi har tatt med i listen under finner du luftrensere som koster under tusenlappen, mens andre koster over ti tusen kroner. 

Før du kjøper, husk også å ta med i beregningen at luftfilter til luftrensere må skiftes 2-4 ganger i året, og kan koste flere hundre kroner, så luftfilter kan fort ende opp med å koste mer enn prisen på selve luftrenseren over litt tid dersom du kjøper en modell som har dyre luftfilter. 

Hva trenger jeg å huske på når jeg kjøper luftrenser?

Noen av de viktigste tingene å huske på når du kjøper luftrenser er viftekapasiteten, hvor mye den støyer, Filter hvor gode og hvor dyre filtrene er, dimensjonene på luftrenseren, og eventuelle tilleggsfunksjoner du trenger i luftrenseren, slik som for eksempel timer eller luftfukter.   

Er luftrensere verdt pengene?

Ja, dersom du har problemer med allergi eller sensitive luftveier, eller dersom du har uren luft på grunn av forurensning, støv eller annet der du bor, kan en luftrenser forbedre livskvaliteten og helsen din betraktelig.  

Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo