Liggeunderlag: Test av de 6 beste på markedet (2023)

Liggeunderlag

Et godt liggeunderlag kan skille mellom en god natt søvn og en uke med vondt i ryggen. Da gjelder det å velge riktig, og det er nettopp dette vi bidrar til gjennom denne artikkelen. Her har vi tatt en grundig gjennomgang av de ulike produktene på markedet, så du kan velge det som passer deg best. 

Når man skal ut på tur vil det være naturlig at man pakker med seg et liggeunderlag, men hvilket liggeunderlag bør du egentlig velge? Her finnes det utallige modeller på markedet, og en rekke ulike utforminger av liggeunderlag. For det som skal ut på tur kan dette bety at det er vanskelig å vite hvilke som holder best, samt hvor mye du bør investere i et liggeunderlag. 

For å gjøre det litt enklere har vi kommet opp med denne samletesten som tar for seg det vi anser som de beste liggeunderlag på markedet i dag. Vi har gjennomgått en rekke ulike produkter og kommet frem til en overkommelig liste med produkter. Disse oppfyller strenge krav om kvalitet, bærekraftighet og komfort. Videre har vi laget en kjøpeguide som tar for seg hvordan du velger det beste liggeunderlaget for deg. 

Så om du ser etter et nytt liggeunderlag for en lengre tur – eller bare skal ha erstatning til det du har i dag, kan du trygt velge mellom de ulike modellene vi har plukket i denne testen. Disse er valgt basert på grundige gjennomganger av materialer og komfort, samt omdømme til de ulike produsentene. Dette er årsaken til at du primært vil finne kjente produsenter på denne listen.

Best i test liggeunderlag 2023

Therm-a-rest Z Lite Sol Reg

kr 749,- kr 904,-
Annonse
Fordeler
 • Lav vekt
 • Høy komfort
 • Isolerende
 • Slitesterkt
Ulemper
 • Best egnet i vår – høst sesongen
 • Ikke godt egnet på ruglete underlag

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

Best i test

6 Beste liggeunderlag på markedet

Når det kommer til valg av liggeunderlag kan det være vanskelig å vite hva man skal velge. Noen vil ikke kaste bort penger på et kostbart liggeunderlag, mens andre skal tilbringe mange netter på det – og vil dermed ha litt ekstra komfort. Uansett hvilken tur du skal begi deg ut på, så er disse et godt utgangspunkt for en komfortabel natt.

back to menu ↑

1. Therm-a-rest Z Lite Sol Reg

Therm-a-rest Z Lite Sol Reg

kr 749,- kr 904,-
Annonse
Fordeler
 • Lav vekt
 • Høy komfort
 • Isolerende
 • Slitesterkt
Ulemper
 • Best egnet i vår – høst sesongen
 • Ikke godt egnet på ruglete underlag

Therm-a-rest Z Lite Sol Reg

Therm-a-Rest Z Lite Sol Reg er et sammenleggbart liggeunderlag designet for å gi isolasjon og komfort mens du sover på tur. Liggeunderlaget er laget av skum med høy tetthet og har en hexagonal formet cellestruktur som gir god isolasjon og støtte for kroppen din. Denne utformingen bidrar også til å minimere vekten og størrelsen på liggeunderlaget når det er sammenpakket.

Z Lite Sol Reg har en reflekterende aluminisert overflate som hjelper til med å reflektere kroppsvarmen tilbake mot kroppen din, og dermed øke isolasjonsevnen. Den har også en R-verdi på 2,0, som indikerer liggeunderlagets evne til å motstå varmetap gjennom overflaten.

Liggeunderlaget er utformet med et sammenleggbart design som lar deg pakke det ned til en kompakt størrelse som er enkel å bære med deg på tur. Det har også en fastsittende bungee-løkke som gjør det enkelt å feste det til utsiden av en ryggsekk eller lignende.

Therm-a-Rest Z Lite Sol Reg er ideell for turgåere og backpackere som ønsker å ha en lett, kompakt og holdbar løsning for isolasjon og komfort på turen.

Vi har valgt å inkludere Therm-a-Rest Z Lite Sol Reg som vår testvinner basert på funksjonalitet og pris. Dette er et utmerket liggeunderlag som du enkelt pakker sammen og stropper fast på ryggsekken din. Det har en god tykkelse, men er fortsatt utrolig lett å bære med seg på turer der vekt er viktig.

back to menu ↑

2. Therm-a-Rest Neoair Xtherm Reg

Therm-a-Rest Neoair Xtherm Reg

kr 2 824,- kr 3 530,-
Annonse
Fordeler
 • R-verdi på 6,9
 • Mykt underlag
 • Enkelt å blåse opp
 • God bredde
Ulemper
 • Tar litt mer tid å blåse opp
 • Ikke egnet på skarpe underlag

Therm-a-Rest Neoair Xtherm Reg

Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Reg er et oppblåsbart liggeunderlag designet for å gi høy isolasjonsevne og komfort på tur. Liggeunderlaget er utformet med en reflekterende indre overflate og en ytre konstruksjon som bidrar til bedre isolasjonsevne mellom deg og kalde underlag. Videre har NeoAir Xtherm en R-verdi på 6,9 – noe som viser hvilken evne det har til å forhindre varmetap gjennom overflaten. 

Videre benytter Liggeunderlaget den patenterte Triangular Core Matrix-teknologien, som gir ekstra støtte og stabilitet for kroppen din, samtidig som det reduserer vekten og pakkestørrelsen på liggeunderlaget. NeoAir XTherm Reg har en enkel og rask ventilløsning som lar deg enkelt blåse opp og tømme liggeunderlaget. Det har også en kompakt størrelse og lav vekt som gjør det enkelt å bære med seg på tur.

Dette liggeunderlaget er ideelt for turgåere og backpackere som ønsker en høyisolert, lett og komfortabel løsning for å sove på tur, spesielt i kaldt vær og høye høyder. Sammenlignet med vår testvinner er dette et godt alternativ for deg som enten vil ha litt ekstra komfort – eller skal sove ute gjennom vinterhalvåret. 

Vi har inkludert dette på andreplass i testen vår for å gi deg et godt alternativ med litt høyere kvalitet. Du må riktignok ut med litt ekstra penger for å kjøpe dette, men om du ofte sover utendørs vil det absolutt være verdt pengene. Ikke bare er det tykkere slik at du ligger mer komfortabelt, men det isolerer også betydelig bedre mot kalde underlag. 

back to menu ↑

3. Sea to Summit Ultralight Self Inflating Mat

Sea to Summit Ultralight Self Inflating Mat

kr 962,- kr 1 145,-
Annonse
Fordeler
 • Selvoppblåsende
 • R-verdi på 2.6
 • Solid materiale
 • Anti-slip
Ulemper
 • Ikke egnet for vinterbruk
 • Kan være litt smalt for noen

Sea to Summit Ultralight Self Inflating Mat

Sea to Summit har også produsert en del gode liggeunderlag som raskt har blitt populære på tur. Blant disse finner man Sea to Summit UltraLight Self Inflating Mat som er en av bestselgerne deres. Det er litt mindre kostbart enn Therm-a-rest sitt alternativ, men byr fortsatt på utmerket komfort gjennom natten. 

Liggeunderlaget er laget av et 30D-stoff som gir god slitestyrke og holdbarhet, samtidig som det holder vekten nede. Det har en enkel og rask ventilløsning som lar deg blåse det opp og tømme liggeunderlaget uten store anstrengelser, samt det er utformet med en anti-slip behandling på undersiden for å hindre at det sklir rundt på teltgulvet.

Ultralight Self-Inflating Mat har en R-verdi på 2,6, som indikerer liggeunderlagets evne til å motstå varmetap gjennom overflaten. Den selvinflaterende funksjonen betyr at liggeunderlaget vil fylles med luft når ventilen åpnes, og du kan deretter justere fastheten ved å blåse litt ekstra luft inn. Liggeunderlaget har en rektangulær form og måler 183 x 51 x 3,8 cm når det er fullt oppblåst. Det er også utformet med en kompakt størrelse og lav vekt som gjør det enkelt å bære med seg på tur.

Ser du etter et liggeunderlag som er komfortabelt å sove på, men også lett å bære med seg – så vil Sea to Summit Ultralight være et godt alternativ. Dette selvoppblåsende liggeunderlaget sikrer deg god komfort og tilstrekkelig isolasjon. Det har en lavere R-verdi enn NeoAir Xtherm, men vil være mer enn godt nok i tre av fire sesonger her i Norge.

back to menu ↑

4. Mountain Equipment Aerostat Down

Mountain Equipment Aerostat Down

kr 1 895,- kr 2 671,-
Annonse
Fordeler
 • Bredt liggeunderlag
 • Godt isolert
 • Kan rulles sammen for mindre plass
 • Lang garanti
Ulemper
 • Litt dyr
 • Må blåses opp

Mountain Equipment Aerostat Down

Mountain Equipment Aerostat Down er et enkelt oppblåsbart liggeunderlag som er designet for å gi deg optimal komfort på tur. Det har en litt høyere R-verdi enn Sea to Summit med 4,2 oppgitt fra produsenten. Dette betyr at det er litt bedre isolert, men fortsatt ikke noe vi anbefaler for bruk på vinteren. Skal du derimot sove ute fra våren til høsten, kan det være et utmerket alternativ. 

Aerostat Down er utviklet av det slitesterke materialet 30D polyester ripstop – noe som lenge har blitt brukt på grunn av sin robuste tekstur. Videre sørger det for at vekten på liggeunderlaget forblir lav, så du kan enkelt ta det med deg selv på mer krevende turer. Når det er sagt, så er dette et sammenrullbart liggeunderlag – noe som sørger for at det tar lite med plass, samt enkelt kan stroppes på ryggsekken din. 

Den rektangulære formen gir god plass til å bevege seg rundt, og det er også utformet med en myk og behagelig overflate som gir en god natts søvn. Liggeunderlaget måler 185 x 54 x 7 cm når det er fullt oppblåst. Det følger med en lettvekt pose som du kan oppbevare matten i når du ikke skal sove. 

Vi har inkludert dette som et godt alternativ for deg som ser etter et solid liggeunderlag, men ikke vil investere i de mest kostbare merkene. Mountain Equipment er et billigere alternativ enn Therm-a-rest og Sea to Summit, men du får fortsatt mye kvalitet for pengene dine. Videre er det godt med plass – så det passer selv for deg som sover urolig om natten. 

back to menu ↑

5. Exped FlexMat

Exped FlexMat

kr 449,-
Annonse
Fordeler
 • Tar lite plass
 • Komfortabelt å sitte på
 • Trenger ikke å blåse det opp
 • Kan ikke punktere
Ulemper
 • Best egnet å sitte på
 • Lav R-verdi

Exped FlexMat

Ser du etter en enklere variant vil Exped Flexmat være et godt alternativ. Dette liggeunderlaget kan brettes sammen slik at det tar minimalt med plass i ryggsekken din. Det er riktignok ikke like komfortabelt å sove på som de andre, men dersom du bare skal sitte på det – vil det gjøre jobben mer enn godt nok.

Liggeunderlaget er laget av et holdbart EVA-skum, og det er utformet med en trekantet cellestruktur som gir god isolasjon og støtte for kroppen din. Denne utformingen bidrar også til å minimere vekten og størrelsen på liggeunderlaget når det er sammenpakket. FlexMat har en R-verdi på 1,5, noe som viser til at dette er best egnet for vår- og sommerhalvåret. 

Du slipper blåse opp dette liggeunderlaget og det kan raskt brettes ut. Det har en lengde på 183 cm og bredde på 52 cm. Tykkelsen på snaue 1,8 cm illustrerer igjen at dette er best egnet for dere som skal ut på tur og bare trenger et sted å sitte – ikke sove. De fleste vil nok oppleve at dette liggeunderlaget gir litt lite støtte for en hel natt. 

Matten er best egnet til dagsturer ettersom den hverken varmer eller skåner deg særlig fra harde ommgivelser.

Vi har inkludert Exped FlexMat som et godt alternativ for deg som vil ha et enkelt og kostnadseffektivt liggeunderlag med deg på tur. Det er ikke optimalt å sove på, men for skoletur, skitur eller en søndagstur i marka vil det gjøre jobben utmerket. Ettersom du ikke trenger å blåse det opp kan du raskt og enkelt slenge det i sekken.

back to menu ↑

6. Nordfjell Ultralight Sleeping mat

Nordfjell Ultralight Sleeping mat

kr 216,- kr 395,-
Annonse
Fordeler
 • Lav vekt på 350 gram
 • IXPE aluminium
 • Tåler krevende underlag
 • Enkelt å pakke med seg
Ulemper
 • Litt tynt
 • Best egnet for korte turer

Nordfjell Ultralight Sleeping mat

Sist, men ikke minst har vi inkludert Nordfjell Ultralight Sleeping mat i testen vår. På lik linje med Exped FlexMat er dette et svært kompakt og lett liggeunderlag som tåler krevende underlag. Videre er det svært kostnadseffektivt, noe som gjør at det faller greit innenfor ethvert budsjett. Medfølgende stropper gjør det enkelt å pakke det ned etter bruk. 

Liggeunderlaget er laget av et holdbart TPU-belegg og skum som sørger for at du ikke trenger blåse det opp, eller tømme det etter bruk. Den har et rektangulært design som gir godt med plass til å bevege seg rundt, og den har også en myk overflate som gir en behagelig natts søvn.

Ultralight Sleeping Mat har en R-verdi på 1,7, som indikerer liggeunderlagets evne til å motstå varmetap gjennom overflaten. Den måler 183 x 57 x 1,8 cm når det er brettet ut. En vekt på knappe 350 gram gjør at du knapt merker liggeunderlaget når du har festet det på ryggsekken din. 

Dette er uten tvil det mest kostnadseffektive alternativet på listen vår. Det passer til alle budsjetter – og gir tilstrekkelig med komfort. Videre kan du enkelt pakke det ned, men vi anbefaler det på korte turer. Skal du sove mange netter utendørs kan det fort bli litt tynt å sove på i lengden, så det kan være lurt å tenke gjennom hvor lenge du har til hensikt å sove utendørs.

back to menu ↑

Kjøpeguide: Slik velger du riktig liggeunderlag

Om du aldri har kjøpt et liggeunderlag før kan det være vanskelig å vite hva man skal se etter. Derfor har vi laget en enkel kjøpeguide som tar deg gjennom noen punkter du bør tenke på før du går til innkjøp av ditt neste liggeunderlag. Her er det greit å huske at du bør ta hensyn til egne preferanser på toppen av disse punktene. 

Da snakker vi gjerne om krav til komfort, men også helseplager man eventuelt måtte slite med. Dersom du tidvis har vondt i ryggen eller sover urolig, så vil det være lite gunstig å legge opp til at man skal sove på et tynt liggeunderlag som Exped flexMat og Nordfjell Ultralight. Tilsvarende vil det være unødvendig å bære med seg et stort liggeunderlag som Xtherm dersom du bare skal på en dagstur i akebakken. 

Videre anbefaler vi at du tar hensyn til disse punktene før du går til innkjøp av ditt neste liggeunderlag. 

Type liggeunderlag

Det finnes to hovedtyper liggeunderlag – skum og oppblåsbare. Skumunderlag er vanligvis billigere, mer holdbare og gir bedre isolasjon mot bakken. Oppblåsbare liggeunderlag gir imidlertid mer komfort og er lettere å pakke ned. Som vi har pekt på et par steder i guiden vår, så er skum best egnet for deg som ikke skal sove så mye utendørs, eller som skal ut på tur der vekt er et viktig kriterie. 

Om du bare ønsker en god natt søvn utendørs, så anbefaler vi at du investerer i et oppblåsbart liggeunderlag. Den ekstra tykkelsen disse kan tilby gir deg bedre demping, samt støtte for kroppen din gjennom natten. Da slipper man våkne med vondt i ryggen og nakke dagen derpå, før man igjen skal begi seg i vei. 

Størrelse på liggeunderlaget

Liggeunderlag kommer i en rekke forskjellige størrelser, så det er viktig å finne en størrelse som passer til deg og dine behov. Hvis du vil ha et liggeunderlag som er lett å pakke ned og ta med deg på tur, bør du velge en mindre størrelse. Hvis du vil ha et liggeunderlag som gir mer plass til å sove og bevege deg rundt på, bør du velge en større størrelse.

Mange som skal velge sitt første liggeunderlag undervurderer hvor mye plass man trenger for å sove. Her anbefaler vi at man velger en størrelse som er bred nok – slik at man ikke havner utenfor liggeunderlaget gjennom natten. Dersom soveposen havner på utsiden vil man ikke lenger ha den isolerende evnen til liggeunderlaget og kan våkne opp av at man fryser. 

Les her: På utkikk etter en tarp som beskytter deg mot vær og vind? Vi har testet forskjellige tarp i denne artikkelen her!

Vekt

Skal du begi deg ut på en lengre tur vil det ha mye å si hvor tungt liggeunderlaget du har festet på sekken din. Selv om oppblåsbare liggeunderlag gir bedre komfort, så veier de også betydelig mer enn skum variantene gjør. Du bør derfor tenke gjennom hvor mye dette har å si før du begir deg ut på tur. 

Det kan også være greit å tenke på hvor ofte dere skal forflytte dere. Dersom dere bare skal frem til et punkt og slå kamp, kan det være verdt å bære med seg et litt tyngre liggeunderlag. Skal dere derimot flytte på dere ofte, vil et tungt liggeunderlag fort bli slitsomt å bære med seg. 

Pris

Som vi har sett i denne testen er det store variasjoner i hvor mye et liggeunderlag koster. Du kan fint finne skum varianter til så lite som 2-300 kroner, mens de oppblåsbare ofte kan koste flere tusen kroner. Dette er naturligvis noe man må ta hensyn til når man skal planlegge for hvilken kategori man bør velge. 

Skal du bruke liggeunderlaget én gang vil vi ikke anbefale at du investerer i et kostbart alternativ. Om du derimot ofte sover utendørs og jevnlig vil bruke liggeunderlaget ditt, kan det være verdt å investere i et skikkelig liggeunderlag som koster litt mer, men også gir bedre kvalitet og komfort. 

back to menu ↑

Oppsummering

Et liggeunderlag er noe de fleste har med seg ut på tur, men det kan være vanskelig å vite hvilket du bør velge. Derfor har vi laget denne guiden som ikke bare presenterer deg med de beste liggeunderlagene på markedet, men også tar deg gjennom hva du bør tenke på før du kjøper et liggeunderlag. Formålet med dette er å gi deg de nødvendige opplysningene til å gjøre informative valg og det liggeunderlaget som passer best for din destinasjon. 

Blant annet har vi sett på ulike typer liggeunderlag, samt hvilke som passer til hva. Her anbefaler vi de fleste å gå for et oppblåsbart liggeunderlag, men om du ikke har budsjettet til dette – kan et skumunderlag gjøre susen like greit. Disse er imidlertid litt tynnere, noe som betyr at de isolerer litt dårligere gjennom de kaldere periodene av året. 

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål

Bør man velge skum eller oppblåsbart liggeunderlag?

Vi anbefaler de fleste som skal sove utendørs om å velge et oppblåsbart liggeunderlag – disse gir bedre komfort, men de veier også litt mer.

Hvilket liggeunderlag er best i test?

I vår test var det Therm-a-rest Z Lite Sol Reg som kom best ut av undersøkelsene. Dette er et allsidig og komfortabelt liggeunderlag fra en kjent produsent.

Hva betyr R-verdi på liggeunderlag?

R-Verdi henviser til hvor godt et liggeunderlag kan isolere mot underlaget og dermed forebygge varmetap. Desto høyere R-verdi en produsent oppgir, desto bedre er liggeunderlaget på å beholde varmen. Høy R-verdi er spesielt viktig for deg som skal sove utendørs om vinteren.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo