En god kjøkkenkniv kan fort bli din beste venn på kjøkkenet, men det gjelder å velge riktig kniv. Her har ofte en japansk kjøkkenkniv lenge vært foretrukket av både hobby- og profesjonelle kokker. Disse har lang levetid, er utmerket til allround-bruk, men de kan også være en ganske tung investering. Da gjelder det å finne den som byr på mest kvalitet for pengene, og det er nettopp dette vi ønsker å bistå med gjennom en god kokkekniv test.
Vi har tatt med et bredt utvalg av våre best i test kjøkkenkniv for å sikre at vi kun anbefaler de aller beste alternativene for deg. I vår kjøkkenkniv test har vi lagt vekt på faktorer som skarphet, balanse, håndtakets komfort, og hvor lett kniven er å vedlikeholde. Vi har også sett på pris i forhold til kvalitet, slik at du kan være trygg på at du får mest mulig for pengene. Vår rangering inkluderer både japanske og europeiske kniver, slik at du kan finne den kniven som passer best til dine behov og preferanser.
Disse er noen av de beste kjøkkenkivene på markedet som passer perfekt til både profesjonelle- og amatørkokker, samt gode alternativ for en kjøkkenkniv barn også kan bruke under oppsyn. Vi vil starte med en introduksjon av våre favoritter, og deretter finner du en komplett kjøpeguide som tar deg gjennom hva du bør tenke på før du skal velge et alternativ fra vår kokkekniv best i test 2024 guide.
Best i test kokkekniv 2024
Kai Shun Classic DM-0706 20,5cm
Slik vurderer og velger vi ut produkter
- Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
- Produktets egenskaper og spesifikasjoner
- Tredjeparts kundeanmeldelser
- Forhandlerens garantier, omdømme og service
- Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet.
Les mer her
I vår best i test kjøkkenkniv 2024 guide er det Kai Shun Classic som kommer ut som den beste kokkekniv for øyeblikket. Denne leverer gang på gang, og brukes av profesjonelle kokker over hele verden. Den er nok ikke den aller mest vennlige kniven for barn, men kan brukes av tenåringene i huset som begynner å interessere seg for matlaging.
En god kokkekniv forbedrer effektiviteten og gleden ved matlaging på kjøkkenet, samtidig som den sikrer bedre resultater og gjør en tryggere arbeidsplass når en skal lage mat til familie eller seg selv. Derfor anbefaler vi at du leser og velger nøye når du er på jakt etter et valg fra vår kjøkkenkniv test.
1. Kai Shun Classic DM-0706 20,5cm Kokkekniv – Best i test kjøkkenkniv
Kai Shun Classic DM-0706 20,5cm
Vår mening om Kai Shun Classic DM-0706 20,5cm
Kai Shun Classic er et godt valg og en av de beste kjøkkenkniv fra den japanske knivmesteren Kai. Selskapet har lenge vært kjent for å være favoritter til mange profesjonelle kokker og krever utrolig lite vedlikehold. Det komfortable håndtaket gir deg full kontroll på kniven slik at du kan fokusere på perfekte snitt når du jobber, en favoritt i vår kjøkkenkniv test.
Classic DM følger et tradisjonelt japansk design med en kjerne av stål og håndtak av Pakkawood. Klingen følger et tradisjonelt D-mønster som gir deg maksimal effekt av skarpheten til kniven. Damaskusstål i 65 lag gjør at kniven forblir skarp over en lang tid og deretter kan den enkelt vedlikeholdes med en slipestein for lang levetid.
Det finnes flere kniver i Shun-serien, men denne er godt egnet uansett hvordan materialer du skal jobbe med. Vi anbefaler riktignok ikke at du hakker løs på stein eller andre harde underlag, men fisk, kjøtt og fugl vil den kunne skjære gjennom som om det var varmt smør. Dette byr på utmerket funksjonalitet i en klasse for seg selv i vår kokkekniv test.
Vi har valgt å inkludere denne kniven som en vinner i vår best i test kjøkkenkniv 2024 guide da den har ikke bare leverer et utmerket resultat, men også har blitt anbefalt av en rekke profesjonelle kokker. Knivmesteren Kai har lenge levert japanske kniver av ypperste kvalitet som du vil finne på kjøkkenet hos både sushi- og michelin restauranter over hele verden.
2. Satake Houcho Santoku Magnolia Håndtak Kokkekniv – Beste kjøkkenkniv for nybegynnere
Satake Houcho Santoku Magnolia Håndtak
For presisjon og kraft er Satake Houcho kokkekniven et utmerket valg. Den er rimelig, men gir kraft som profesjonelle japanske kniver. Med et 17 cm blad kan den også brukes av barn. Magnoliatre håndtak og Hi Carbon stål gir kvalitet til en lav pris. Perfekt som en entry-level kniv i vår kjøkkenkniv test.
Vår mening om Satake Houcho Santoku Magnolia Håndtak
Ønsker du høy presisjon og kraft vil denne kokkekniven fra Satake Houcho være et glimrende valg. Den er langt rimeligere enn mange andre modeller på denne testen, men den tilbyr mye av den samme kraften som du finner i profesjonelle kjøkkenkniver fra Japanske knivmerke. Et pluss er at den er på 17cm og kan være liten nok til å gjøre seg som en kjøkkenkniv barn kan bruke.
Et langt D-formet knivblad sørger for at du kan hakke og skive med presisjon uansett om det er kjøtt, fugl, grønnsaker eller fisk du skal jobbe med. Det vinklede knivbladet gjør at den kutter rett, men ikke etterlater seg grove kutt i ingrediensene. Dette sørger for smidig arbeid og en effektiv kutting.
Den benytter seg av magnoliatre for håndtaket og knivbladet er laget i Hi Carbon steel. Dette gjør det mulig å oppnå en langt lavere pris enn håndlagde kniver, uten at det går på bekostning av kvaliteten på kniven. Dermed er dette en utmerket entry-level kniv for deg som vil prøve deg frem til den perfekte kokkekniven i vår kjøkkenkniv test.
Vi har valgt å inkludere denne som et godt alternativ til de mer kostbare alternativene på listen vår. Her får du en kvalitetskniv fra Satake Houcho som ikke trenger koste skjorta. Den er fortsatt laget på japansk tradisjonell og fungerer utmerket som en all-around kniv på kjøkkenet. En lavere prislapp gjør at den er godt egnet for deg som bare vil prøve en skikkelig kniv fra vår kokkekniv test.
3. Zwilling Bob Kramer Damask 20 cm kokkekniv – Beste premium kjøkkenkniv
Zwilling Bob Kramer Damask 20 cm
Zwilling Bob Kramer Damask 20 cm kokkekniv, skapt med mesterbladsmaker Bob Kramer, har en SG2 pulverstål kjerne for eksepsjonell skarphet. Med et slitesterkt micarta-håndtak og imponerende presisjon, er denne kniven ideell for alle kjøkkenoppgaver. Perfekt for både profesjonelle kokker og hjemmekokker, er det en verdifull investering i din matlaging.
Vår mening om Zwilling Bob Kramer Damask 20 cm
Zwilling Bob Kramer Damask 20 cm kokkekniv er et førsteklasses kjøkkenredskap designet for både profesjonelle kokker og seriøse hjemmekokker som skal ferdes på kjøkkenet. Denne kniven er laget i samarbeid med mesterbladsmaker Bob Kramer, og har en kjerne av SG2 pulverstål, som er kjent for sin eksepsjonelle hardhet og evne til å holde en skarp egg.
Håndtaket på Zwilling Bob Kramer Damask kokkekniv er laget av micarta, et komposittmateriale av lin og syntetisk harpiks. Dette materialet er svært holdbart, fuktighetsbestandig og gir et behagelig, sklisikkert grep. Knivens totale konstruksjon vektlegger både estetisk appell og funksjonell dyktighet, noe som gjør det til en verdsatt eiendel for enhver kulinarisk entusiast.
Når det gjelder ytelse, utmerker Zwilling Bob Kramer Damask 20 cm kokkekniv seg i en rekke kjøkkenoppgaver, inkludert skiving, terning og hakking. Den barberbladskarpe eggen og den godt balanserte utformingen gjør den spesielt effektiv for presisjonskutting.
Kvaliteten på materialene og håndverket sikrer at denne kniven vil være en trofast følgesvenn på kjøkkenet i mange år fremover. En investering i Zwilling Bob Kramer Damask 20 cm er en investering i din matlaging, og en investering i din glede ved kjøkkenarbeid. VI valgte denne kniven i vår kjøkkenkniv test for de som ønsker en premium kokkekniv. Opprettholder du denne på riktig måte vil den holde i mange år fremover.
4. Global G-2 20 cm kokkekniv – Beste billige kjøkkenkniv
Global G-2 20 cm
Vår mening om Global G-2 20 cm
Global er et japansk kniv selskap som lenge har utviklet kniver for det profesjonelle kjøkkenet. Deres G-serie er en rekke mindre kniver som er godt egnet for ikke-profesjonelle kokker på kjøkkenet. Her har vi valgt Global G-2 som det beste alternativet for deg som vil ha en slitesterk kokkekniv japansk, men ikke ønsker å betale dyre dommer for det.
Så, ønsker du å føle deg som en profesjonell kokk på ditt eget kjøkken? Med dette utvalget fra vår kjøkkenkniv test kan du oppleve den ultimate presisjon og kontroll som de beste kokkene i verden sverger til.
Den bygger på mye av den samme teknologien som de øvrige knivene på denne listen, men den er maskinlaget fremfor håndlaget. Dette sørger for at du får en høy kvalitet uten at prisen trenger skyte i været. Knivene fra Global er laget i Cromova 18 stål, noe som sørger for lang skarphet og høy kvalitet når du skal sette i gang på kjøkkenet.
G-2 har en egg på 20 cm som gjør den godt egnet til kokkekniv. Det karakteristiske håndtaket med sine ikoniske prikker gir et sklisikkert grep, selv når hendene dine er våte. Dette sikrer en behagelig og sikker opplevelse, slik at du kan fokusere på matlagingen. Blant de ulike kokkeknivene vi har på denne listen vil G-2 være det beste alternativet for nybegynnere som ønsker full kontroll på kniven sin. Den har høy presisjon, men er fortsatt enkel å bruke slik at du alltid kan styre den slik du ønsker gjennom ingrediensene.
Denne kniven fortjente en plass i vår kjøkkenkniv test da den gir et utmerket utgangspunkt for nye kokker. Du får en kniv med presisjonen til en tradisjonell japansk kokkekniv, men til prisen av en vanlig kjøkkenkniv. Denne kombinasjonen gjør den til et godt valg for deg som vil lære å bruke profesjonelle kniver, men ikke ønsker å øve med det aller dyreste på markedet.
5. Kyocera FK160WH keramisk 16 cm kokkekniv – Beste kjøkkenkniv keramisk barn kan bruke
Kyocera FK160WH keramisk 16 cm
Vår mening om Kyocera FK160WH keramisk 16 cm
Kyocera FK160WH er en kokkekniv med keramisk blad for deg som ønsker en langvarig kniv, samt en kjøkkenkniv barn kan bruke under tilsyn. Det keramiske materialet sørger for at kniven holder seg skarp over en lengre periode vil kan derfor være utmerket å jobbe med i en årrekke. Den vil kunne håndtere de aller fleste materialer, men pass på at du ikke kjører den rett ned i frossen mat eller skalldyr – da bladet kan knekke.
Fordelene med keramisk blad er at det opprettholder skarpheten sin utrolig lenge og du trenger knapt vedlikeholde det. En keramisk slipestein vil sørge for at denne kniven gjør susen i en årrekke før du må bytte den ut. Slike kniver er ofte langt billigere enn kniver i damaskus stål da de er lettere å fremstille uten at det går utover kvaliteten på knivbladet.
Kniven fra vår kjøkkenkniv test har et komfortabelt håndtak i plast og 16 cm langt knivblad i keramikk. Den er utviklet i Japan og følger tradisjonen for utforming av kniver. Dette gjenspeiles i knivbladet og den tradisjonelle D-formen som dette har. Utformingen sørger for at kniven sklir smidig gjennom de aller fleste materialer og ingredienser uten problemer når familiens middag skal tilberedes.
Mange vil være skeptisk til å bytte ut en tradisjonell stålkniv med en av keramikk, men det har uten tvil sine fordeler. Knivene holder seg skarpe mye lenger og fungerer utmerket til de fleste materialer. Det eneste du bør passe deg for er at bladet er litt mer sårbart enn stål og kan knekke dersom du setter det ned i hardere materialer som er frosset eller skalldyr eksempelvis, kjøp heller riktig verktøy til dette.
Bonus: Fiskars Titanium 16 cm kokkekniv – Beste kjøkkenkniv stål barn kan bruke
Fiskars Titanium 16 cm
Vår mening om Fiskars Titanium 16 cm
Sist, men ikke minst har vi valgt å inkludere et godt alternativ til de japanske kjøkkenknivene på listen vår. Her er det finske Fiskars som gjør det beste eksemplet med sin Titanium kniv, også et godt valg for en kjøkkenkniv barn kan bruke under tilsyn. Den er litt kortere enn de øvrige knivene på listen vår, men med 16 cm knivblad vil du fortsatt kunne få den samme presisjonen som de andre knivene byr på under matlagingen.
Kniven er som navnet tilsier laget av titanium – et materiale som er utrolig lett, men også robust. Dette gjør at du får den samme presisjonen som en japansk kokkekniv, men den føles langt lettere i hånden når du først får den i gang. Et utmerket utgangspunkt for deg som skal lære å bruke en profesjonell kniv for første gang, og som ikke ønsker å bruke flere tusen på å lære deg å bruke en ordentlig kniv.
Det rustfri bladet er produsert ved hjelp av LZR-EDGE ™ teknologi som sørger for at kniven holder seg sammen 4 ganger så lenge som tradisjonelle kniver. Dette gjør at du har en av de beste kokkekniv som vil holde seg i mange år, så lenge du behandler den riktig. Du vil nok trenge å slipe den med jevne mellomrom, men så lenge den får litt kjærlighet vil den gjøre susen i en årrekke.
Du kan velge å kjøre den i oppvaskmaskinen, men produsenten anbefaler at den vaskes for hånd dersom du ønsker å opprettholde kvaliteten på kniven over tid. Vi valgte å ta med Fiskars Titanium 16 cm i vår best i test kjøkkenkniv 2024 guide for de som ønsker seg noe å øve seg med, men som ikke vil betale flere tusen for dyr lærdom.
Kjøpeguide: Slik velger du den riktige kokkekniven
Selv om mange av knivene ser like ut, så vil ikke en kniv være en kniv. Her er det utrolig mye å velge fra som gjør at det kan være vanskelig å vite hvilken du bør gå for i vår kjøkkenkniv test. Vi har derfor laget denne best i test kjøkkenkniv 2024 guiden som tar deg gjennom noen av de elementære punktene du bør tenke på før du går til innkjøp av enten en premium kjøkkenkniv, eller en kjøkkenkniv barn også kan bruke. Det er ingen hemmelighet at slike kniver kan være en seriøs investering, så her gjelder det å velge riktig.
Et godt valg vil sikre at du får en kniv som varer i årevis og raskt blir din beste venn på kjøkkenet. Imidlertid er det noen ting du bør tenke på først, og disse har vi forsøkt å besvare i de neste avsnittene i vår kjøkkenkniv test. Så om du er på utkikk etter en ny kokkekniv, kan du bare lese videre i denne guiden.
Start med lengden
Det første du bør tenke på når du skal finne en ny kokkekniv er lengden på bladet. Tradisjonelt har kokkekniver hatt en lengde på 21 cm, men i dag vil du finne en del kortere varianter. Et godt eksempel på dette er Fiskars Titanium som har en lengde på 16 cm, men fortsatt leverer høy presisjon og utmerket prestasjon.
Les også: Vår vannkokertest!
Skal du gå for en tradisjonell kokkekniv er det greit å merke seg at de har litt størrelse. Du bør derfor være komfortabel med håndteringen av en stor kniv dersom du skal prøve deg på dette. De fleste vil nok klare å lære seg kniven etter hvert, men det kan være lurt å starte med noe litt mindre dersom du går rett fra IKEA kniv til en profesjonell kokkekniv.
Velg et håndtak du liker
Mange tenker på utseende av kniven når de skal velge modell, men du bør heller fokusere på materialene som håndtaket er laget av. Det finnes utallige modeller på markedet, blant annet japansk kokkekniv, finsk kokkekniv og andre modeller, og som vi har sett i denne testen er materialene de ulike produsentene benytter seg av vidt forskjellige. De rimeligere knivene har gjerne et håndtak i plast, mens mer kostbare modeller bruker ulike sorter av tre.
Her er det viktig at man prøver seg frem og ser hvordan en kniv sitter i hånden. Du bør velge et materiale du er komfortabel med, men sørg for å ta hensyn til hva du lager. Skal du lage mye mat som tilsier at du er glatt på hendene, så kan det være praktisk med et håndtak som har anti-skli egenskaper slik som belagt plastikk og pakka-tre.
Hardhet
Den største forskjellen mellom vestlige og japanske kjøkkenkniver er gjerne materialene de bruker. Her er det hardhet i stålet som er den største forskjellen som man kan merke seg. Derfor vil du gjerne få oppgitt hardheten til stålet i HRC når du skal sammenligne de beste kokkeknivene. Hardheten på stålet vil avgjøre hvor tynt blad man kan lage uten at kniven blir svak.
Du vil derfor gjerne finne høyere HRC i japanske kjøkkenkniver, da disse gjerne benytter seg av Damaskus Stål som er blant de sterkeste på markedet. Dette gjør at de kan oppnå et tynnere og skarpere blad enn mange vestlige produsenter klarer. Ønsker du deg en skikkelig kokkekniv som skal holde lenge bør du derfor velge en som har en høy hardhet, og da forholdsvis japanske kniver.
Et godt eksempel på dette er Kai Shun Classic som har en HRC på 61 og et langt krommet blad. Denne vinklingen sørger for at man får brukt hele lengden på kniven ved bruk og gir utmerket skarphet. I tillegg er de forholdsvis enkle å vedlikeholde ettersom de kun skal vaskes for hånd og slipes med jevne mellomrom.
Vedlikehold av kokkekniver
Selv om det kan være fristende å kjøre en kokkekniv i oppvaskmaskinen når den er skitten, så vil det sjeldent være anbefalt. De fleste produsenter vil anbefale at man vasker de for hånd og deretter tørker av kniven umiddelbart. Du bør også forsøke å være skånsom med såpen når du vasker en kokkekniv. Bare litt på bladet slik at du får vasket bort det som måtte være av matrester. Skyll deretter godt og tørk av kniven med et kjøkkenhåndkle.
Les mer: Test av de beste kjøkkenmaskinene på markedet.
Noen lar kokkekniver lufttørke, men dette er heller ikke anbefalt. Du bør skylle den i varmt vann og umiddelbart tørke av den med et kjøkkenhåndkle. Da holder håndtaket og eggen seg bedre over tid og du unngår at det oppstår rustdannelse på kniven din. Skulle du ende opp med å kjøre den i oppvaskmaskinen, så er det en fare for at håndtaket sprekker på grunn av varmen fra maskinen, noe som ville vært kjedelig når man har investert i en såpass kostbar venn på kjøkkenet.
Hvordan sliper man en kokkekniv?
Vi har nevnt det et par ganger og sliping av kokkekniven din vil være viktig for at den skal holde seg. Her bør du kjøpe inn en skikkelig slipestav som gir den pleien en kostbar kniv fortjener. Deretter bør du med jevne mellomrom slipe kniveggen for at den skal opprettholde skarpheten sin over tid. Pass på at du gjør det med lange bevegelser slik at det ikke oppstår hakk i kniveggen din.
Har du valgt å kjøpe en keramisk kokkekniv er det viktig at du benytter deg av en keramisk slipestein. Skulle du benytte en tradisjonell slipestein kan du risikere at den sliper seg inn i det keramiske bladet og i verste fall kan det knekke.
Oppsummering
I denne best i test kjøkkenkniv 2024 guiden har vi sett nærmere på hvordan du kan velge den perfekte kokkekniven, samt hva du bør ha i tankene når du skal gjøre et slikt valg. Blant annet har vi sett på hva du bør se på av materialer, men også vedlikehold og lengde på knivbladet ditt. Spesielt lengden kan være lurt å tenke gjennom da ikke alle er komfortable med å bruke en full-størrelse kokkekniv. Noen av valgene våre passer også for en kokkekniv barn kan bruke, men da må også voksne være klar over at de burde holde et øye med om de nye kokkene skal få lære seg kjøkkenets gleder.
Ofte stilte spørsmål
Japansk kokkekniv er vanligvis laget med hardere stål og har en skarpere, tynnere egg som gir mer presise kutt. De er ofte lettere og mer delikate. Europeiske kniver, derimot, er vanligvis tyngre og har en mer robust og avrundet egg, noe som gjør dem mer allsidige og holdbare for grovere oppgaver.
For å vedlikeholde en japansk kokkekniv, eller andre kokkekniver, bør du alltid vaske den for hånd med mild såpe og vann umiddelbart etter bruk, og tørke den grundig. Bruk en slipestav eller bryne regelmessig for å holde eggen skarp, og oppbevar kniven i en knivblokk, på en magnetlist, eller med knivbeskyttere for å unngå skader på bladet.
Hvor ofte du bør slipe en japansk kokkekniv, eller andre kokkekniver avhenger av hvor ofte du bruker den. Generelt sett bør du slipe kniven når du merker at den begynner å bli sløv og ikke kutter like effektivt. For de fleste hjemmebrukere kan dette være noen ganger i året. For profesjonelle kokker kan det være nødvendig å slipe kniven ukentlig eller til og med daglig.
Når du kjøper en kokkekniv fra vår kjøkkenkniv test 2024, bør du vurdere faktorer som bladets materiale og hardhet, knivens balanse og vekt, håndtakets komfort og grep, samt prisen i forhold til kvaliteten. Det er også viktig å tenke på hva slags matlaging du gjør mest, da dette kan påvirke hvilken type kniv som passer best for dine behov.
En kokkekniv er svært allsidig og kan brukes til de fleste kutteoppgaver som å skjære kjøtt, fisk, grønnsaker, og urter. Imidlertid bør du unngå å bruke den til svært harde oppgaver som å hakke bein eller frosne matvarer, da dette kan skade eggen. For slike oppgaver er det bedre å bruke en kraftigere kniv som en kjøttøks.