Kokkekniv: Test av de 6 beste på markedet (2023)

Kokkekniv

En skikkelig kokkekniv vil fort bli din beste venn på kjøkkenet, men det gjelder å velge riktig. Derfor har vi laget denne testen som tar for seg de beste modellene og hva du bør tenke på før du skal kjøpe en kokkekniv. 

En god kokkekniv kan fort bli din beste venn på kjøkkenet, men det gjelder å velge riktig kniv. Her har de japanske knivene lenge vært foretrukket av både hobby- og profesjonelle kokker. Disse har lang levetid, er utmerket til allround-bruk, men de kan også være en ganske heftig investering. Da gjelder det å finne den som byr på mest kvalitet for pengene, og det er nettopp dette vi ønsker å bistå med gjennom denne testen.

Her har vi samlet noen av de beste kokkeknivene på markedet som passer perfekt til både profesjonelle- og amatørkokker. Vi vil starte med en introduksjon av våre favoritter, og deretter finner du en komplett kjøpeguide som tar deg gjennom hva du bør tenke på før du skal velge din nye kokkekniv. 

Er du klar til å finne din neste kokkekniv? Da har vi alt du trenger å vite først!

Best i test kokkekniv 2023

Kai Shun Classic DM-0706 20,5cm

kr 2 294,-
Annonse
Expired
Fordeler
  • 65 lag med damaskusstål
  • Kjent merke fra knivmesteren Kai
  • Hamret knivkjerne
  • Pakkawood detaljer
Ulemper
  • Kostbar
  • kan ikke vaskes i vaskemaskin

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
  • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • Tredjeparts kundeanmeldelser
  • Forhandlerens garantier, omdømme og service
  • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

Best i test

6 Beste kokkekniv på markedet

Vi har gjennomgått favoritter fra en rekke tester og sett på hva kjøkkensjefene anbefaler av merker. Resultatet av våre undersøkelser er listen med favoritter som du kan lese mer om nedenfor. Dette er de beste kokkeknivene for deg som ser etter en god balanse mellom kvalitet og pris. Du vil riktignok finne både billigere og dyrere kniver, men disse tilbyr et utmerket midtsjikte for deg som vil ha en god kniv, men ikke har budsjettet til en Michelin restaurant å handle for.

back to menu ↑

1. Kai Shun Classic DM-0706 20,5cm

Kai Shun Classic DM-0706 20,5cm

kr 2 294,-
Annonse
Expired
Fordeler
  • 65 lag med damaskusstål
  • Kjent merke fra knivmesteren Kai
  • Hamret knivkjerne
  • Pakkawood detaljer
Ulemper
  • Kostbar
  • kan ikke vaskes i vaskemaskin

Kai Shun Classic DM-0706 20,5cm

Kai Shun Classic er en robust kjøkkenkniv fra den japanske knivmesteren Kai. Selskapet har lenge vært kjent for å være favoritter til mange profesjonelle kokker og krever utrolig lite vedlikehold. Det komfortable håndtaket gir deg full kontroll på kniven slik at du kan fokusere på perfekte snitt når du jobber. 

Classic DM følger et tradisjonelt japansk design med en kjerne av stål og håndtak av Pakkawood. Klingen følger et tradisjonelt D-mønster som gir deg maksimal effekt av skarpheten til kniven. Damaskusstål i 65 lag gjør at kniven forblir skarp over en lang tid og deretter kan den enkelt vedlikeholdes med en slipestein for lang levetid. 

Det finnes flere kniver i Shun-serien, men denne er godt egnet uansett hvordan materialer du skal jobbe med. Vi anbefaler riktignok ikke at du hakker løs på stein eller andre harde underlag, men fisk, kjøtt og fugl vil den kunne skjære gjennom som om det var varmt smør. Dette byr på utmerket funksjonalitet i en klasse for seg selv.

Vi har valgt å inkludere denne kniven som vår testvinner da den har ikke bare leverer et utmerket resultat, men også har blitt anbefalt av en rekke profesjonelle kokker. Knivmesteren Kai har lenge levert japanske kniver av ypperste kvalitet som du vil finne på kjøkkenet hos både sushi- og michelin restauranter over hele verden.

back to menu ↑

2. Satake Houcho Santoku Magnolia Håndtak

Satake Houcho Santoku Magnolia Håndtak

kr 503,-
Annonse
Expired
Fordeler
  • Hi Carbon stål
  • Langt blad for bedre presisjon
  • Magnolia Tre håndtak for komfort
  • Enkelt vedlikehold med slipestein
Ulemper
  • Enklere håndtak enn konkurrentene
  • Litt grovere blad

Satake Houcho Santoku Magnolia Håndtak

Ønsker du høy presisjon og kraft vil denne kokkekniven fra Satake Houcho være et glimrende valg. Den er langt rimeligere enn mange andre modeller på denne testen, men den tilbyr mye av den samme kraften som du finner i profesjonelle kjøkkenkniver fra Japanske knivmerke. 

Et langt D-formet knivblad sørger for at du kan hakke og skive med presisjon uansett om det er kjøtt, fugl, grønnsaker eller fisk du skal jobbe med. Det vinklede knivbladet gjør at den kutter rett, men ikke etterlater seg grove kutt i ingrediensene. Dette sørger for smidig arbeid og en effektiv kutting. 

Den benytter seg av magnoliatre for håndtaket og knivbladet er laget i Hi Carbon steel. Dette gjør det mulig å oppnå en langt lavere pris enn håndlagde kniver, uten at det går på bekostning av kvaliteten på kniven. Dermed er dette en utmerket entry-level kniv for deg som vil prøve deg frem til den perfekte kokkekniven. 

Vi har valgt å inkludere denne som et godt alternativ til de mer kostbare alternativene på listen vår. Her får du en kvalitetskniv fra Satake Houcho som ikke trenger koste skjorta. Den er fortsatt laget på japansk tradisjonell og fungerer utmerket som en all-around kniv på kjøkkenet. Lavere prislapp gjør at den er godt egnet for deg som bare vil prøve en skikkelig kokkekniv. 

back to menu ↑

3. Kai Shun Nagare 20 cm

Kai Shun Nagare 20 cm

kr 3 833,-
Annonse
Expired
Fordeler
  • Sylskarp profesjonell kniv
  • 20 cm egg for bedre presisjon
  • Håndtak laget i pakka-tre
  • Lett å vedlikeholde med slipestein
Ulemper
  • Kostbar
  • Krever litt trening

Kai Shun Nagare 20 cm

Kai Shun Nagare er en premium kjøkkenkniv av ypperste kvalitet. Den er riktignok blant de mest kostbare vi har på listen vår, men den har også en eksepsjonell kvalitet. Her får du en kniv med 72 lag av damaskus-stål og et håndtak i solid pakka-tre. Utformet i henhold til japansk tradisjon har den et avlangt håndtak og kurvet blad.

72 lag med damaskus stål sørger for at denne kniven ikke bare er sylskarp fra første stund, men den glir enkelt gjennom de aller fleste materialer. Her kan du med høy presisjon kappe alt fra tomater og grønnsaker til fisk, kjøtt og fugl. Damaskusstål fester seg ikke til materialer så du kan jobbe uforstyrret. 

Eggen på 20 cm gjør den godt egnet til det aller meste, men det er greit å merke seg at dette er en kniv som krever litt trening. Den er utviklet for profesjonelle kokker som aktivt jobber med presisjons kniver. Du kan selvfølgelig bruke den som nybegynner også, men da er det viktig at du blir kjent med kniven først. Den er såpass skarp at det fort kan skje ulykker om du er uforsiktig. 

Kai Shun Nagere er en stilig kniv av høy kvalitet som følger japansk tradisjon i håndverk. Den lange eggen er smidd for hånd ved hjelp av 72-lags damaskusstål. Dette er et robust materiale som japanske håndverkere har brukt til alt fra kjøkkenkniver til samurai sverd i en årrekke. Med en slik kniv ved din side er det ingenting du ikke vil klare å overkomme.

back to menu ↑

4. Global G-2 20 cm

Global G-2 20 cm

kr 854,-
Annonse
Expired
Fordeler
  • Komfortabelt skaft
  • Knivskarp hæl
  • Godt egnet for nybegynnere
  • Lang egg
Ulemper
  • Blir fortere sløv
  • Ikke profesjonell

Global G-2 20 cm

Global er et japansk kniv selskap som lenge har utviklet kniver for det profesjonelle kjøkkenet. Deres G-serie er en rekke mindre kniver som er godt egnet for ikke-profesjonelle kokker på kjøkkenet. Her har vi valgt Global G-2 som det beste alternativet for deg som vil ha en slitesterk japansk kokkekniv, men ikke ønsker å betale dyre dommer for det. 

Den bygger på mye av den samme teknologien som de øvrige knivene på denne listen, men den er maskinlaget fremfor håndlaget. Dette sørger for at du får en høy kvalitet uten at prisen trenger skyte i været. Knivene fra Global er laget i Cromova 18 stål, noe som sørger for lang skarphet og høy kvalitet. 

G-2 har en egg på 20 cm som gjør den godt egnet til kokkekniv. I tillegg har den et behagelig håndtak som gir full kontroll på kniven. Blant de ulike kokkeknivene vi har på denne listen vil G-2 være det beste alternativet for nybegynnere som ønsker full kontroll på kniven sin. Den har høy presisjon, men er fortsatt enkel å bruke slik at du alltid kan styre den slik du ønsker. 

Denne kniven fortjente en plass på listen vår da den gir et utmerket utgangspunkt for nye kokker. Du får en kniv med presisjonen til en tradisjonell japansk kokkekniv, men til prisen av en vanlig kjøkkenkniv. Denne kombinasjonen gjør den til et godt valg for deg som vil lære å bruke profesjonelle kniver, men ikke ønsker å øve med det aller dyreste på markedet. 

back to menu ↑

5. Kyocera FK180WH keramisk 18 cm 

Kyocera FK180WH keramisk 18 cm

kr 899,-
Annonse
Expired
Fordeler
  • 18 cm knivblad
  • Behagelig håndtak i plast
  • Enkel å vedlikeholde
  • Tåler oppvaskmaskin
Ulemper
  • Mindre fleksibelt blad
  • Kan kun slipes med keramisk sliper

Kyocera FK180WH keramisk 18 cm

Kyocera FK180WH er en kokkekniv med keramisk blad for deg som ønsker en langvarig kniv. Det keramiske materialet sørger for at kniven holder seg skarp over en lengre periode vil kan derfor være utmerket å jobbe med i en årrekke. Den vil kunne håndtere de aller fleste materialer, men pass på at du ikke kjører den rett ned i frossen mat eller skalldyr – da bladet kan knekke.

Fordelene med keramisk blad er at det opprettholder skarpheten sin utrolig lenge og du trenger knapt vedlikeholde det. En keramisk slipestein vil sørge for at denne kniven gjør susen i en årrekke før du må bytte den ut. Slike kniver er ofte langt billigere enn kniver i damaskus stål da de er lettere å fremstille uten at det går utover kvaliteten på knivbladet. 

Kniven har et komfortabelt håndtak i plast og 18 cm langt knivblad i keramikk. Den er utviklet i Japan og følger tradisjonen for utforming av kniver. Dette gjenspeiles i knivbladet og den tradisjonelle D-formen som dette har. Utformingen sørger for at kniven sklir smidig gjennom de aller fleste materialer uten problemer.

Mange vil være skeptisk til å bytte ut en tradisjonell stålkniv med en av keramikk, men det har uten tvil sine fordeler. Knivene holder seg skarpe mye lenger og fungerer utmerket til de fleste materialer. Det eneste du bør passe deg for er at bladet er litt mer sårbart enn stål og kan knekke dersom du setter det ned i hardere materialer som er frosset eller skalldyr eksempelvis.

back to menu ↑

6. Fiskars Titanium 16 cm 

Fiskars Titanium 16 cm

kr 874,-
Annonse
Expired
Fordeler
  • 16 cm blad
  • 25 års garanti
  • Stilrent design
  • Titanblad for bedre kvalitet
Ulemper
  • Litt kostbar til en stålkniv å være
  • Krever litt vedlikehold

Fiskars Titanium 16 cm

Sist, men ikke minst har vi valgt å inkludere et godt alternativ til de japanske knivene på listen vår. Her er det finske Fiskars som gjør det beste eksemplet med sin Titanium kniv. Den er litt kortere enn de øvrige knivene på listen vår, men med 16 cm knivblad vil du fortsatt kunne få den samme presisjonen som de andre knivene byr på. 

Kniven er som navnet tilsier laget av titanium – et materiale som er utrolig lett, men også robust. Dette gjør at du får den samme presisjonen som en japansk kokkekniv, men den føles langt lettere i hånden. Et utmerket utgangspunkt for deg som skal lære å bruke en profesjonell kniv for første gang. 

Det rustfri bladet er produsert ved hjelp av LZR-EDGE ™ teknologi som sørger for at kniven holder seg sammen 4 ganger så lenge som tradisjonelle kniver. Dette gjør at du har en kokkekniv som vil holde seg i mange år, så lenge du behandler den riktig. Du vil nok trenge å slipe den med jevne mellomrom, men så lenge den får litt kjærlighet vil den gjøre susen i en årrekke. 

Du kan velge å kjøre den i oppvaskmaskinen, men produsenten anbefaler at den vaskes for hånd dersom du ønsker å opprettholde kvaliteten på kniven over tid. Her vil det gjerne holde å skylle den godt med varmt vann og deretter tørke av. Du bør ikke la kokkekniver lufttørke da det kan føre til skade på bladet og at klingen skiller seg fortere.

back to menu ↑

Kjøpeguide: Slik velger du den riktige kokkekniven

Selv om mange av knivene ser like ut, så vil ikke en kniv være en kniv. Her er det utrolig mye å velge fra som gjør at det kan være vanskelig å vite hvilken du bør gå for. Vi har derfor laget denne kjøpeguiden som tar deg gjennom noen av de elementære punktene du bør tenke på før du går til innkjøp av en kokkekniv. Det er ingen hemmelighet at slike kniver kan være en seriøs investering, så her gjelder det å velge riktig. 

Et godt valg vil sikre at du får en kniv som varer i årevis og raskt blir din beste venn på kjøkkenet. Imidlertid er det noen ting du bør tenke på først, og disse har vi forsøkt å besvare i de neste avsnittene. Så om du er på utkikk etter en ny kokkekniv, kan du bare lese videre i denne guiden. 

Start med lengden

Det første du bør tenke på når du skal finne en ny kokkekniver lengden på kniven. Tradisjonelt har kokkekniver hatt en lengde på 21 cm, men i dag vil du finne en del kortere varianter. Et godt eksempel på dette er Fiskars Titanium som har en lengde på 16 cm, men fortsatt leverer høy presisjon og utmerket prestasjon. 

Skal du gå for en tradisjonell kokkekniv er det greit å merke seg at de har litt størrelse. Du bør derfor være komfortabel med håndteringen av en stor kniv dersom du skal prøve deg på dette. De flest evil nok klare å lære seg kniven etterhvert, men det kan være lurt å starte med noe litt mindre dersom du går rett fra IKEA kniv til en profesjonell kokkekniv. 

Velg et håndtak du liker

Mange tenker på utseende av kniven når de skal velge modell, men du bør heller fokusere på materialene som håndtaket er laget av. Det finnes utallige modeller på markedet og som vi har sett i denne testen er materialene de ulike produsentene benytter seg av vidt forskjellige. De rimeligere knivene har gjerne et håndtak i plast, mens mer kostbare modeller bruker ulike sorter av tre.

Her er det viktig at man prøver seg frem og ser hvordan en kniv sitter i hånden. Du bør velge et materiale du er komfortabel med, men sørg for å ta hensyn til hva du lager. Skal du lage mye mat som tilsier at du er glatt på hendene, så kan det være praktisk med et håndtak som har anti-skli egenskaper slik som belagt plastikk og pakka-tre. 

Hardhet

Den største forskjellen mellom vestlige og japanske kniver er gjerne materialene de bruker. Her er det hardhet i stålet som er den største forskjellen som man kan merke seg. Derfor vil du gjerne få oppgitt hardheten til stålet i HRC når du skal sammenligne kokkekniver. Hardheten på stålet vil avgjøre hvor tynt blad man kan lage uten at kniven blir svak.

Du vil derfor gjerne finne høyere HRC i japanske kniver, da disse gjerne benytter seg av Damaskus Stål som er blant de sterkeste på markedet. Dette gjør at de kan oppnå et tynnere og skarpere blad enn mange vestlige produsenter klarer. Ønsker du deg en skikkelig kniv som skal holde lenge bør du derfor velge en som har en høy hardhet, og da forholdsvis japanske kniver.

Et godt eksempel på dette er Kai Shun Classic som har en HRC på 61 og et langt krommet blad. Denne vinklingen sørger for at man får brukt hele lengden på kniven ved bruk og gir utmerket skarphet. I tillegg er de forholdsvis enkle å vedlikeholde ettersom de kun skal vaskes for hånd og slipes med jevne mellomrom. 

Vedlikehold av kokkekniver

Selv om det kan være fristende å kjøre en kokkekniv i oppvaskmaskinen når den er skitten, så vil det sjeldent være anbefalt. De fleste produsenter vil anbefale at man vasker de for hånd og deretter tørker av kniven umiddelbart. Du bør også forsøke å være skånsom med såpen når du vasker en kokkekniv. Bare litt på bladet slik at du får vasket bort det som måtte være av matrester. Skyll deretter godt og tørk av kniven med et kjøkkenhåndkle.

Noen lar kokkekniver lufttørke, men dette er heller ikke anbefalt. Du bør skylle den i varmt vann og umiddelbart tørke av den med et kjøkkenhåndkle. Da holder håndtaket og eggen seg bedre over tid og du unngår at det oppstår rustdannelse på kniven din. Skulle du ende opp med å kjøre den i oppvaskmaskinen, så er det en fare for at håndtaket sprekker på grunn av varmen fra maskinen, noe som ville vært kjedelig når man har investert i en såpass kostbar kniv.

Hvordan sliper man en kokkekniv?

Vi har nevnt det et par ganger og sliping av kokkekniven din vil være viktig for at den skal holde seg. Her bør du kjøpe inn en skikkelig slipestav som gir den pleien en kostbar kniv fortjener. Deretter bør du med jevne mellomrom slipe kniveggen for at den skal opprettholde skarpheten sin over tid. Pass på at du gjør det med lange bevegelser slik at det ikke oppstår hakk i kniveggen din. 

Har du valgt å kjøpe en keramisk kokkekniv er det viktig at du benytter deg av en keramisk slipestein. Skulle du benytte en tradisjonell slipestein kan du risikere at den sliper seg inn i det keramiske bladet og i verste fall kan det knekke. 

back to menu ↑

Oppsummering

I denne artikkelen har vi sett nærmere på hvordan du kan velge den perfekte kokkekniven, samt hva du bør ha i tankene når du skal gjøre et slikt valg. Blant annet har vi sett på hva du bør se på av materialer, men også vedlikehold og lengde på knivbladet ditt. Spesielt lengden kan være lurt å tenke gjennom da ikke alle er komfortable med å bruke en full-størrelse kokkekniv. 

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål

Hvor lang bør en kokkekniv være?

En tradisjonell kokkekniv er 21 cm lang, men du kan også finne de ned i 16 cm lengde. Du bør ta høyde for hva du selv er mest komfortabel med før du velger størrelse på kniven.

Hvilke materialer bør en kokkekniv være laget av?

De fleste kokkekniver i dag er laget i Japan og utformet med damaskusstål. Noen produsenter bruker også titanium, noe som er et billigere alternativ.

Kan man vaske kokkekniv i oppvaskmaskin?

Nei – de fleste produsenter vil fraråde at man kjører en kokkekniv i oppvaskmaskinen da det kan skade bladet og ødelegge håndtaket.

Hva kan man bruke en kokkekniv til?

En kokkekniv kan brukes allround på kjøkkenet til fugl, kjøtt, fisk og grønnsaker. Du bør være obs på underlaget når du bruker den, slik at ikke kniven tar skade av harde underlag.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo