Her er de fem beste elsparkesyklene dette året. Se hvilke de er her.
Elsparkesykkelen revolusjonerer lokal transport
Det var få som for noen tiår siden kunne ha innbilt seg et transportmiddel som man kan bruke til effektiv lokal transport mer eller mindre overalt der det går an å gå eller sykle, og som man faktisk kan ta med seg under armen.
I dag begynner elsparkesykkelen å bli stadig mer vanlig i norske byer og landsbygder, og grunnene er klare. Dette er nemlig et veldig billig transportmiddel, som tar lite plass, og som nesten hvem som helst kan bruke uten at det er nødvendig med førerkort og lignende.
Elsparkesykkel har for mange blitt et uvurderlig hjelpemiddel som for eksempel kan brukes dersom man pendler med buss eller tog, men kontoret eller boligen er langt borte fra der man må gå av eller på. Elsparkesykkelen er også et alternativ for noen i områder der det ikke finnes kollektivtransport.
I tillegg til alle de praktiske bruksområdene for elsparkesykler finnes det også en annen viktig grunn til at elsparkesykler har blitt så populære. Dette er at det rett og slett er utrolig morsomt å suse rundt på en sparkesykkel.
Slik vurderer og velger vi ut produkter
- Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
- Produktets egenskaper og spesifikasjoner
- Tredjeparts kundeanmeldelser
- Forhandlerens garantier, omdømme og service
- Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet.
Les mer her
Best i test: Xiaomi MI Pro 2 Nordic
Xiaomi MI PRO 2 elektrisk sparkesykkel
Markedets 5 beste elsparkesykler
Vi har vurdert et utvalg av markedets mest populære elsparkesykler, og har kåret de 5 beste innen noen av de mest populære kategoriene, inkludert Xiaomi MI Pro 2 Nordic som er vårt valg for best i test, og premium-elsparkesykkelen Ninebot by Segway Kickscooter MAX G30E II. Vi har også tatt med de beste alternativene for nybegynnere, modellen som gir mest for pengene, og billigste elsparkesykkel.
1. Xiaomi MI Pro 2 Nordic
Best i test Elsparkesykkel
Xiaomi MI PRO 2 elektrisk sparkesykkel
Vår mening
Xiaomi MI Pro 2 Nordic har det aller meste man kan ønske seg i en elsparkesykkel enten du bruker den frem og tilbake til jobb, eller du vil pakke den sammen og ha den med deg i bilen, eller på buss eller tog.
Denne modellen har nemlig en kraftig 350 watts motor. Makshastigheten på denne elsparkesykkelen er egentlig høyere enn 20 km/t, men er begrenset slik at den blir lovlig på norske veier. Med andre ord har du mer enn nok kraft til å komme deg der du trenger å være.
Elsparkesykkelen er også utstyrt med et solid batteri som gir den en rekkevidde på ca 45 km per lading. Kjørekomfort er også noe som produsenten har tenkt på, med støtdemping og store 8,5″ pneumatiske dekk som gir en behagelig kjøreopplevelse og gjør den stabil og sikker på veien. I tillegg har elsparkesykkelen et avansert ABS bremsesystem som gjør denne modellen i dag er blant de sikreste i markedet.
Selv om denne modellen, med en vekt på 14,4 kg, er litt større enn noen av de andre modellene, er den likevel ikke for tung til å ta med seg på en buss eller lignende. En fordel med den solide konstruksjonen er at elsparkesykkelen er slitesterk, og at den ligger bedre og mer stabilt på veien. I tillegg kan den brukes av brukere med en vekt på opptil 100 kilo.
Av ekstrafunksjoner kan denne sparkesykkelen skilte med en mobil app som du kan koble deg til via Bluetooth for Android eller iOS telefoner. Det brukervennlige kontrollpanelet er også utstyrt med en cruise funksjon.
Designen til Xiaomi MI Pro 2 Nordic er stilig og minimalistisk, samtidig er den laget på en praktisk og funksjonell måte, slik at det er ekstra lettvint å legge den sammen og ta den med seg.
Nøkkelpunkter
- Makshastighet begrenset til 20 km/t
- Kraftig Lithium-Ion batteri som gir en maksimal rekkevidde på 45 km, og som kan fullades på 5-6 timer
- Stilfull, minimalistisk og funksjonell design som er lett å legge sammen og ta med seg
- Er utstyrt med ABS bremsesystem foran for maksimal sikkerhet
- Støtdemping
- Store pneumatiske 8,5″ for mer komfortabel kjøring
- Mobil app for Android 4.3 og iOS 9.0
- Kraftig 350 watts motor
- Brukervennlig og oversiktlig kontrollpanel
- Cruise funksjon
- Sammenleggbar ramme som gjør det lett å ta elsparkesykkelen med i bil eller på buss eller tog
- Med en vekt på 14,2 kg, en høyde på 118 cm, 113 cm lengde og 85 cm bredde er denne elsparkesykkelen litt større og tyngre enn mange andre modeller, men den har til gjengjeld ekstra god stabilitet og konstruksjonskvalitet
- Maksimumsbelastning på 100 kg
2. Ninebot by Segway Kickscooter MAX G30E II
Beste premium Elsparkesykkel
Ninebot by Segway Kickscooter MAX G30E II
Vår mening
For de som er ute etter noe kraftig med litt ekstra fart i er Ninebot by Segway Kickscooter MAX G30E II en modell som slår det meste. Denne kraftige elsparkesykkelen drives av en 350 watts motor som gir en makshastighet på 25 km/t. Den er også såpass kraftig at den fint greier veier med små ujevnheter, småstein og stigninger på opptil 20%.
Batteriet er også av premium kvalitet, og gir en rekkevidde på opptil 65 km på en lading. Lading av batteriet tar opptil 6 timer, men dette er naturlig når man tar i betraktning den store batterikapasiteten.
Det innebygde Energy Recovery systemet bidrar også til å forlenge batterilevetiden ved å lade batteriet fra energien som genereres hver gang du bremser. I tillegg til de elektriske bremsene er elsparkesykkelen også utstyrt med kraftige trommelbremser som sørger for rask men skånsom nedbremsing når det skulle bli nødvendig.
Støtdempere som er installert både fremme og bak på elsparkesykkelen bidrar også til å sørge for en behagelig og trygg kjøreopplevelse på Ninebot by Segway Kickscooter MAX G30E II. I tillegg har denne elsparkesykkelen 10″ hjul med slangeløse pneumatiske dekk som gjør kjøreturen enda mer komfortabel. På innsiden er dekkene utstyrt med et beskyttende lag av gele som forhindrer punkteringer.
Designen til Ninebot by Segway Kickscooter MAX G30E II er minimalistisk og praktisk, og er laget slik at det er lettvint å slå sammen elsparkesykkelen og ta den med seg med en hånd. Samtidig er dette en litt tung elsparkesykkel som veier hele 19,5 kg. Dette er likevel kanskje ikke så overraskende når man tar i betraktning ytelsen til denne elsparkesykkelen. Den litt høyere vekten bidrar også til at denne modellen ligger godt på veien.
Nøkkelpunkter
- Kraftige batterier som gir en rekkevidde på opptil 65 km etter 6 timers lading
- Tåler lett terreng, småstein og stigninger på opptil 20%
- Enkel foldbar design som gjør det lettvint å slå sammen elsparkesykkelen med en hånd og ta den med seg
- Energy Recovery system med Smart Battery Management som gir optimal utnyttelse av batteriet.
- Kraftig 350 watts motor som gir makshastighet på over 25 km/t (merk gjeldende regler)
- Støtdempere både foran og bak
- Komfortable 10″ hjul med slangeløse pneumatiske dekk som har et beskyttende lag med gele på innsiden som forhindrer punkteringer
- Mobil app
- Lys både foran og bak
- Både trommelbremser og elektroniske bremser som gir skånsom, men effektiv bremsing
- 100 kg maksbelastning
- 113 cm høy, 102 cm lang og 43 cm bred, med en vekt på 19,5 kilo
3. Xiaomi MI Essential Lite
Beste elsparkesykkel for nybegynnere
Xiaomi MI Essential Lite elektrisk sparkesykkel
Vår mening
Før du vet hvor godt du liker å bruke elsparkesykkel kan det være vanskelig å vite hvor mye du egentlig kommer til å bruke den. Av denne grunn er det ofte slik at nybegynnere i første omgang ikke ønsker å investere i toppmodellen. Da finnes det relativt enkle og rimelige modeller som kan gjøre det aller meste du trenger. En av de beste elsparkesyklene for nybegynnere er Xiaomi MI Essential Lite.
Dette er en veldig manøvrerbar modell som har god balanse. Den er også lett å slå sammen, og har en vekt på bare 12 kg, slik at den er lettvint å ta med seg hvor som helst. Samtidig er denne elsparkesykkelen kraftig nok til at den tåler en maksimumsbelastning på 100 kg.
Siden dette er en nybegynnermodell og ikke en toppmodell er den utstyrt med et mindre batteri som kun gir elsparkesykkelen en rekkevidde på 20 km, men dette er tross alt likevel en kjøretur på en time sammenhengende med elsparkesykkelens makshastighet på 20 km/t. Lading av batteriet tar 5 timer før det er fulladet.
Sikkerhetsmessig er det ingenting å si på Xiaomi MI Essential Lite. Den er utstyrt med både elektrisk EBS-bremsesystem for gradvis oppbremsing med motoren og skivebremser for raskere oppbremsing. En tilleggsfordel med dette er at man alltid har et bremsesystem i reserve dersom det andre slår feil. Det smarte gasshåndtaket er også designet slik at det reduserer behovet for bremsing. Lys og reflekser i henhold til forskriftene kommer som standard.
Til tross for at dette er en relativt rimelig elsparkesykkel kommer den likevel med noen avanserte funksjonaliteter slik som for eksempel det oversiktlige LED displayet på styret, og en mobil app som blant annet viser deg batterinivået og informasjon om kjøringen din.
Nøkkelpunkter
- Relativt lav pris
- Enkel å slå sammen
- Har god balanse og er enkel å manøvrere.
- 20 km rekkevidde
- Utstyrt med både EBS-system og skivebremser
- Smart gasshåndtak som reduserer behovet for å bruke bremsene
- Makshastighet på 20 km/t
- 5 timers ladetid
- Kommer med tilhørende app som lar deg se batterinivå og info om kjøringen
- Oversiktlig LED display på styret
- Komfortable og sikre pneumatiske dekk med støtabsorbering
- Lys framme og bak
- 100 kg maksimumsbelastning
- Vekt på 12 kg
4. Denver SCO-65100 Elektrisk Scooter, Orange
Best på pris
Denver SCO-65110 elektrisk scooter, Orange
Vår mening
En av de faktorene som de fleste ser på som viktig når de kjøper elsparkesykkel er prisen. Det finnes billige modeller i markedet, men det kan være dyrt å kjøpe billig dersom man ender opp med skrap som snart må kastes. Likevel finnes det også gode produkter i billigsegmentet for elsparkesykler. En klar favoritt blant disse er Denver SCO-65110.
Dette er en relativt liten sparkesykkel med en lav vekt på kun 13 kg. Dette er fordelaktig da den er lett å ta med seg i bilen, på en buss eller lignende. Selv med en såpass lav vekt er denne modellen fortsatt kraftig nok. Den er laget av robuste og holdbare materialer og har ingen problemer med å tåle en maksbelastning på 100 kg.
Med en så lav pris og en så lav vekt er det en selvfølge at du ikke får det beste av alt. I dette tilfellet er det rekkevidden du får mindre av. Rekkevidden på rundt 12 km er lavere enn de fleste mer kostbare modeller. Ved å bruke den medfølgende hurtigladeren kan batteriet fullades på 2-3 timer.
Når det gjelder motorkraft og fart er denne elsparkesykkelen på høyde med de fleste andre modeller i markedet. Den 250 watts motoren yter en makshastigheten på 20 km/t. Dette er uansett maksimum som er tillatt for elsparkesykler i Norge.
På styret til Denver SCO-65110 finner du en elektrisk brems, ringeklokke. I tillegg har elsparkesykkelen alle de lys og reflekser som kreves i henhold til forskriftene. Materialet på brettet til elsparkesykkelen er dekket med sklisikkert materiale for ekstra sikkerhet.
Alt i alt er dette en elsparkesykkel som kan anbefales for de som kun har behov for å bruke den til kortere turer ettersom rekkevidden er relativt begrenset. Bortsett fra det begrensede batteriet er dette en elsparkesykkel som gir deg mye igjen for pengene.
Nøkkelpunkter
- 98 cm lang og 47 cm bred, med en vekt på 13 kg
- Ladetid på 2-3 timer
- Maksbelastning på 100 kg
- LED display som viser farten, batterinivået, og hvor langt du har kjørt
- Rekkevidde på 12 km
- Toppfart på 20 km/t.
- Enkel og praktisk foldbar design i robuste og holdbare materialer
- komplett med ringeklokke, LED-lys og reflekser
- Elektrisk brems på styret
- 250 watts motor
- Sklisikkert materiale på brettet
5. Ninebot by Segway F20D KickScooter elsparkesykkel
Mest for pengene
Ninebot by Segway F20D KickScooter El-sparkesykkel
Vår mening
Selv om man er ute etter noe billig er det ofte lurt å ikke handle fra nederste hylle prismessig. Dersom man er villig til å betale litt mer er det ofte mulig å få en mye bedre deal enn om man kjøper blant de aller billigste. For de som er ute etter en rimelig elsparkesykkel som gir mest mulig for pengene er Ninebot by Segway F20D KickScooter sannsynligvis den som gir deg mest verdi for pengene.
Dette er en veldig brukervennlig elsparkesykkel til en overkommelig pris, som derfor også passer godt for nybegynnere. Rekkevidden på 20 km vitner om en relativt beskjeden batterikapasitet, men tilstrekkelig for deg som bare skal rundt i nærmiljøet. Den har ogå en ladetid på 2-3 timer så du vil raskt få den ladet opp igjen ved hjelp av hurtigladeren.
Makshastigheten til Ninebot by Segway F20D KickScooter er 20 km/t, som også er den høyeste lovlige hastigheten for elsparkesykler i trafikken i Norge. Elsparkesykkelen er utstyrt med 10″ tneumatiske dekk med et ekstra gel-lag for å absorbere støt bedre. Dette fungerer også som et naturlig anti-skli belegg.
Den minimalistiske og praktiske designen gjør at det er veldig enkelt å legge sammen elsparkesykkelen. Med en vekt på bare 13,5 kg er den også så liten at du lett kan ta den under armen. Samtidig er den solid nok til å tåle belastninger på opptil 100 kg.
Sparkesykkelen er ustyrt med alle de lovpålagte lys og reflekser for sikker bruk, samt en elektrisk brems på styret. du får god oversikt over status på din NineBot sparkesykkel ved å bruke applikasjonen på smarttelefonen din.
Nøkkelpunkter
- Overkommelig pris
- Lys foran, på sidene og bak samt E-MARK-reflekser
- Rekkevidde på opp til 20 km med en topphastighet på opp til 20 km/t
- Når den brukes gjenvinnes overflødig energi til sparkesykkelens batterier.
- Kommer med medfølgende lader og ringeklokke
- Cruise-funksjon og støtabsorberende hjul som gjør kjøringen smidig og jevn
- Mulighet til å forlenge rekkevidden med et ekstra batteri
- Enkelt system for sammenlegging som gjør den liten nok til å ta den under armen
- Tilhørende brukervennlig app
- Ladetid på rundt 5 timer
- Lys både foran, bak og på sidene, i tillegg til kraftige reflekser
- Kommer med inkludert ringeklokke og et stort og oversiktlig display som er plassert sentralt på styret
- Tåler belastning på opptil 100 kg
- 109 cm høy, 112 cm lang og 42 cm bred, med en vekt på 13,5 kilo
Viktige ting å tenke på når du velger elsparkesykkel
Når du skal velge elsparkesykkel er det viktig å først og fremst tenke seg om angående hva du egentlig trenger. Dersom du for eksempel planlegger å bruke elsparkesykkelen til å pendle lengre strekninger frem og tilbake mellom hjem og arbeidsplass er rekkevidden, som kommer an på batterikapasiteten, hastigheten og kjørekomforten blant de aller viktigste faktorene.
Dersom du for eksempel planlegger å bruke elsparkesykkelen i kombinasjon med kollektivtransport, for eksempel til eller fra bussen, er det derimot ofte viktigere å finne en elsparkesykkel som er liten og lett å pakke sammen og dra med seg inn og ut av bussen.
De som bare ønsker seg en liten elsparkesykkel å suse rundt på for moro skyld er ofte mer opptatt av prisen. En annen viktig ting å tenke på er naturligvis om elsparkesykkelen trenger å være lovlig på norske veier.
Fordeler med elsparkesykkel
Elsparkesykler er lettvinte å ta med seg eller oppbevare. Siden de er små og går på strøm er de også både billige i drift og miljøvennlige sammenlignet med for eksempel bil eller motorsykkel. Den kompakte størrelsen og den lave vekten gjør at elsparkesykler også ofte brukes i kombinasjon med kollektivtransport.
Noen bruker også elsparkesykler i kombinasjon med egen bil for eksempel der det er vanskelig å finne parkering nær kontoret. Da kan det være like lettvint å parkere litt lengre unna og bruke elsparkesykkelen den siste delen av veien. Elsparkesykler har også den fordelen at de er morsomme å bruke.
Bestemmelser rundt bruk av elsparkesykkel i Norge
Det er fortsatt relativt tidlige dager for bruk av elsparkesykler i Norge, men en stor og hurtig økning i bruken av denne typen transportmiddel har ført til at en del regler og bestemmelser allerede er på plass. Generelt sett er reglene for elsparkesykler basert på reglene for sykkel og elsykkel. Under går vi inn på noen av de viktigste.
Vekt og dimensjoner
Begrensninger for bruk
Elsparkesykkel bruker ellers den samme promillegrensen som sykkel og bil, og det er ikke pålagt, men sterkt anbefalt å bruke hjelm når man bruker elsparkesykkel. Bruk av elsparkesykkel følger som sagt i stor grad reglene for sykkel. Dette betyr at sykkelsti skal benyttes der dette finnes, og at man skal følge den skiltingen og de reglene som gjelder for syklister.
Motorstyrke og maksimumshastighet
Merking og andre tekniske krav
Hvit refleks foran og rød refleks bak er også pålagt. I tillegg til dette er det krav om at alle elektriske sparkesykler som er lovlige for salg i norge må være CE-merket.
Bruk av elsparkesykler som ikke oppfyller kravene
Det er derfor fortsatt lov å selge elsparkesykler med en maksimumsfart på over 20 km/t, men disse kan kun brukes lovlig på privat eiendom