Dobbeltseng: Test av de 5 beste på markedet (2023)

Det er viktig å velge den beste dobbeltsengen da vi tilbringer 33% av livet vårt i en seng? I denne artikkelen viser vi deg best i test dobbeltsenger for 2021. Du vil finne tips til hva du bør tenke på når du skal velge en dobbeltseng og hvilke faktorer som gjør en seng god.
beste dobbeltseng

Dobbeltsenger i Norge

For 30-40 år siden var en vanlig dobbeltseng i Norge bare 150 cm bred. Dette er det nesten vanskelig å innbille seg i dag som den absolutt mest solgte størrelsen av dobbeltseng er 180×200 cm, med senger helt opp til 210×210 stadig mer populære. De generelt tilgjengelige størrelsene for dobbeltsenger i Norge i dag er:

 • 160×200 cm
 • 180×200 cm
 • 180×210 cm
 • 210×210 cm

Med så mange senger importert fra lavprisland er det lett å glemme at vi faktisk finner noen av verdens beste produsenter for senger her hjemme i Skandinavia. Disse sengene er designet og bygget av skandinaver som forstår både klimaet vårt, kroppstypene våre, og den designen som foretrekkes av skandinaver. 

Marginene er ofte høyere på billigvarer fra lavkostland, og da blir det mye penger å rutte med for markedsføring av disse produktene. Dermed blir det ofte slik at vi stadig blir minnet på disse sengene. Av den grunn har vi i denne artikkelen fokusert på våre favoritter blant de sengene som produseres lokalt her hjemme i Skandinavia. 

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 

 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris

Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet.


Les mer her

Beste pris nå:

Senses Flow 180×210

kr 13 999,- 30 299,-
Annonse
Senses er en behagelig, pen og solid kontinentalseng. Fjærmadrassen bruker pocketfjærer, og kan bestilles i myk, medium eller fast fasthetsgrad, og er inndelt i 7 komfortsoner. Overmadrassen er laget av skum som har en fantastisk evne til å tilpasse seg kroppen din, og er omgitt av et svanemerket Rönd antibakterielt trekk.  100 netters prøvetid. Pengene tilbake garanti

Best i test

De 5 beste dobbeltsengene for 2023

En dobbeltseng er en seng beregnet for to voksne personer. Størrelsen på dobbeltsenger kan variere mye, og forskjellige land har litt ulike standarder, men i Norge er en typisk dobbeltseng 180×200 cm.  Les videre for å se våre topp 5 dobbeltsenger. 

1

Senses Diamant

 Ideell sovetemperatur for begge to

Senses Diamant 180×210

kr 28 299,-
Annonse
Senses Diamant er en dobbeltseng som kommer med en unik overmadrass i slitesterkt og ventilerende lateksmateriale. Overmadrassen er laget med SonoCore-metoden, og har en overflate som er behandlet med grafitt. Dette gjør at den leder bort overflødig varme 4 ganger mer effektivt enn vanlige madrasser. Dette betyr at man raskere oppnår den ideelle temperaturen for dyp søvn. Fjærmadrassen har pocketfjærer fordelt på 7 forskjellige komfortsoner. 

Spesifikasjoner

Type sengKontinentalseng
OvermadrassUnik grafittbehandlet overmadrass gir 4x mer effektiv regulering av varme. Svanemerket overmadrass i 100% naturlig latex
Overmadrass med ventilerende og pustende egenskaper
Komfortsoner7
ByggemåteSolid treramme i massiv svensk furu
FjærtypeSpesialutviklede pocketfjærer fordelt på 7 komfortsoner
FasthetsgradUtskiftbar (velg mellom myk, medium og fast)
Prøveperiode100 netters prøve med gratis ombytting av fasthet og mulighet for å returnere sengen med full pengene tilbake garanti
Garanti25 års garanti på brudd av ramme eller fjærer
Tilgjengelig i størrelser90×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200, 180×210 og 210×210
Fordeler
 • Unikt system for regulering av temperaturen, slik at du ikke blir for varm i sengen og faller fortere i dyp søvn
 • Mulighet til å bytte om fasthet på sengen eller returnere den i løpet av de første 100 nettene dersom den ikke passer
 • Innebygget antiskli
 • 4 forskjellige fargevalg
Ulemper
 • Veldig lite negativt å si om kvalitet og komfort. Den eneste ulempen vi ble oppmerksomme på var at det for noen kunder kan ta litt tid før de vender seg til sengen. Men her får du 100 dagers prøvetid
Venus Diamant

Vår mening

For å få en god natt søvn må kroppstemperaturen din vanligvis ned med mellom 1-2 grader fra den vanlige temperaturen du har på dagtid. Venus Diamant har en dobbeltseng som er spesialutviklet for å kunne hjelpe deg med å raskere oppnå den lavere kroppstemperaturen du trenger for å kunne falle i dyp søvn. Dette oppnås ved hjelp av en overmadrass som er spesialdesignet for å lede bort varme fra kroppen din.

Det er den unike overflatebehandlingen til overmadrassen i denne sengen som har gitt den navnet Venus Diamant. Overflaten til overmadrassen er nemlig grafittbehandlet, og er 4 ganger mer varmeavledende enn vanlig lateks. Venus Diamant er en veldig attraktivt valg for alle som ønsker å spare tid på falle i dyp og helsebringende søvn hurtigere. Den er også perfekt for alle som sliter med at de føler seg varme om natta. 

En seng som gir rett støtte for kroppen er nøkkelen i en god natt søvn, og kan ha mye og si for hvor frisk og opplagt du våkner opp om morgenen. Venus Diamant dobbeltsengen har tre forskjellige lag som samarbeider om å skape best mulig støtte for kroppen din. Disse tre lagene er overmadrassen, fjærmadrassen og rammemadrassen. 

Det er den behagelige og kjølende overmadrassen som sørger for å gi sengen mykhet. Overmadrassen er laget av  lateks som former seg perfekt om kroppen din. Latekskjernen blir produsert ved hjelp av SonoCore-metoden. Denne metoden er kjent for å gjøre den naturlige lateksen både mer slitesterk og ventilerende.

Fjærmadrassen er den delen av sengen som sørger for å gi spesiell støtte til de forskjellige delene av kroppen din når du sover. Pocketfjærene som brukes i Venus Diamant er fordelt på 7 komfortsoner, inkludert nakken, skuldrene, og korsryggen, som trenger støtte mens du sover. Pocketfjærene er omgitt av polstring av komfortabel og elastisk naturlig lateks. 

Rammemadrassen gir dobbeltsengen både struktur og stabilitet. I gir det nederste laget også en bedre komfort i lagene over. I tillegg til den vanlige skumkjernen er rammemadrassen i Venus Diamant også utstyrt med pocketfjærer.  Nederst hviler rammemadrassen trygt på en solid 14 centimeters treramme som er laget av solid svensk furu. 

Den svanemerkede overmadrassen gir deg god grunn til å sove både sunt, godt og trygt. Venus Diamant kommer i tillegg med en 100 netters garanti. Du har derfor all den tiden du trenger til å forsikre deg at du har kjøpt den rette sengen for deg. 

Før denne prøveperioden utløper går det an å fritt bytte fastheten for sengen uten å måtte betale ekstra. Det går også an å returnere sengen mot et håndteringsgebyr. Sengen kommer med en garanti på fjærer og rammebrudd som varer i 25 år.   

2

Senses

Hvis du vil ligge virkelig, virkelig godt

Senses Flow 180×210

kr 13 999,- 30 299,-
Annonse
Senses er en behagelig, pen og solid kontinentalseng. Fjærmadrassen bruker pocketfjærer, og kan bestilles i myk, medium eller fast fasthetsgrad, og er inndelt i 7 komfortsoner. Overmadrassen er laget av skum som har en fantastisk evne til å tilpasse seg kroppen din, og er omgitt av et svanemerket Rönd antibakterielt trekk. 

Spesifikasjoner

Type sengKontinentalseng
OvermadrassOvermadrass med skum som tilpasser seg kroppen din
Rönd antibakterielt trekk
Komfortsoner7
ByggemåteSolid treramme i massiv svensk furu
FjærtypeSpesialutviklede pocketfjærer fordelt på 7 komfortsoner
FasthetsgradUtskiftbar (velg mellom myk, medium og fast)
Prøveperiode100 netters prøve med gratis ombytting av fasthet og mulighet for å returnere sengen
Garanti25 års garanti på brudd av ramme eller fjærer
Tilgjengelig i størrelser90×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200, 180×210 og 210×210
Leveringstid16 – 24 dager
Positive
 • Overmadrass av skum som tilpasser seg kroppen din
 • Rönd antibakterielt trekk sørger for at bakterier ikke får kommet seg inn i overmadrassen, og slik at du har en hygienisk madrass lenger
 • Mulighet til å bytte om fasthet på sengen eller returnere den i løpet av de første 100 nettene dersom den ikke passer.
 • Innebygget antiskli og vegghengt gavl
 • 4 forskjellige fargevalg
Negatives
 • Skum-madrasser kan for noen føles litt varmere enn for eksempel lateksmadrasser
senses kontinentalseng

Med Senses Flow får du en seng som både er behagelig, pen og solid. Overmadrassen inneholder en 40 millimeters kjerne av skum som både er varmeavledende og har en fantastisk evne til å tilpasse seg kroppen din, slik at du får støtte der behovet er størst. Kjernen på overmadrassen er omgitt av et svanemerket Rönd antibakterielt trekk. Dette trekket forhindrer at bakterier kan komme seg inn i trekkets fiber. 

Kroppen din har forskjellig vekt, og forskjellige behov for støtte på forskjellige steder. Differensiert trykkavlastning er derfor nødvendig for å gi kroppen den optimale hvilestillingen. 

Fjærmadrassen til Senses Flow, som ligger under overmadrassen, gir de forskjellige delene av kroppen din den individuelle støtten de trenger ved hjelp av 7 komfortsoner. Hver av disse komfortsonene består av en samling av pocketfjærer omgitt av komfortskum.

Nederst i Senses Flow senga ligger en solid rammemadrass som er oppbygget av et lag med  pocketfjærer på en treramme laget av solid furu. Det er samspillet mellom denne støttende  rammemadrassen og de andre madrassene over som gir senga følelsen av komfort og solid stabilitet som kontinentalsenger er kjent for.

For sikkerhets skyld kommer Senes Flow med en prøvetid på 100 netter. Innen prøvetiden kan du bytte fastheten til senga uten at det koster deg noe. Du kan også returnere senga mot et håndteringsgebyr. I tillegg kommer senga med en 25 års garanti på fjærer og rammebrudd.

3

Venus Innergetic

Dobbeltseng for par som tar miljøansvaret på alvor

Venus Innergetic180x210

kr 15 999,- kr 37 299,-
Annonse
Venus Innergetic tilbyr markedets mest miljøvennlige og bærekraftige overmadrasser, som også er behagelige. Overmadrassene er laget av 100% naturlig lateks. I fjærmadrassen brukes pocketfjærer, som er fordelt på 7 komfortsoner. Du velger mellom 3 fasthetsnivåer, og kan bytte om fastheten gratis i løpet av de første 100 dagene dersom du ønsker en annen fasthet.

Spesifikasjoner

Type sengKontinentalseng
OvermadrassSvanemerket overmadrass i 100% naturlig latex utvunnet fra gummitreet Hevea Brasiliensis
Overmadrass med ventilerende og pustende egenskaper
Komfortsoner5
ByggemåteSolid treramme i massiv svensk furu
FjærtypeSpesialutviklede pocketfjærer fordelt på 7 komfortsoner
FasthetsgradUtskiftbar (velg mellom myk, medium og fast)
Prøveperiode100 netters prøve med gratis ombytting av fasthet og mulighet for å returnere sengen
Garanti25 års garanti på brudd av ramme eller fjærer
Tilgjengelig i størrelser90×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200, 180×210, 210×210
Fordeler
 • Mayan-overmadrass av 100% naturlig lateks som både er allergivennlig og sunt å sove på
 • Rönd antibakterielt trekk sørger for at bakterier ikke får kommet seg inn i overmadrassen, og slik at du har en hygienisk madrass lenger
 • Mulighet til å bytte om fasthet på sengen eller returnere den i løpet av de første 100 nettene dersom den ikke passer
 • Innebygget antiskli og vegghengt gavl inkludert
 • Produsert i Danmark
Ulemper
 • Noen sier at Innergetic overmadrassen kan føles litt hard
venus kontinental seng

Vår mening

Du kan lukke øynene med både topp komfort og god samvittighet når du ligger på en  Venus Innergetic. Overmadrassen på Venus Innergetic er nemlig en av markedets beste og mest miljøvennlige madrasser.

Madrassen er laget av helt naturlig lateks fra gummitreet Hevea Brasiliensis. Dette er en tresort som er kjent for å absorbere store mengder CO2 fra atmosfæren. For hver Mayan overmadrass som produseres fjernes det hele 350 kg CO2 fra atmosfæren.

Toppmadrassen er miljøvennlig og bærekraftig, men det viktigste er selvfølgelig at den er behagelig og sunn å sove på. Latekskjernen, som er laget av 100% naturlig lateks, gjør også at toppmadrassen er både smidig, sterk og ikke minst pustende. I tillegg har Rönd-trekket som brukes på toppmadrassen gått gjennom en naturlig antibakteriell behandling for å unngå oppblomstring av bakterier i overmadrassen. 

Fjærmadrassen, som ligger mellom toppmadrassen og rammemadrassen, er utstyrt med et spesialutviklet fjærsystem der pocketfjærene er inndelt i 7 komfortsoner. Pocketfjærene omgis av pustende latex. Denne kombinasjonen, og den strategiske soneinndelingen, sørger for at støtte kommer til de delene av kroppen der det trengs. 

Det er rammemadrassen på bunnen av sengen som sørger for at sengen er stabil og stødig å ligge i. I tillegg bidrar rammemadrassen til å støtte lagene over. Rammemadrassen sitter på en 14 centimeters ramme av massiv svensk furu. 

Dobbeltsengen Venus Innergetic er 100% naturlig, og er svanemerket, som viser at sengen er miljøvennlig, sunn og uten allergifremkallende stoffer. Både kjernen i overmadrassen og polstringen som brukes i fjærmadrassen er laget av naturlig lateks. 

Du får 25 års garanti på fjærer og rammebrudd dersom du kjøper en dobbeltsengen Venus Innergetic. I tillegg har sengen 100 netters prøvetid, slik at du har muligheten til å prøve sengen i hele 100 netter. Dersom du ikke er helt fornøyd kan du bytte fasthet for sengen uten å betale for det i løpet av prøveperioden. Du har også muligheten til å returnere sengen mot et administrasjonsgebyr.

3

Jensen Beds J2 Limited

Norskprodusert for god nattesøvn

Jensen Beds J2 Limited 180×200

kr 10 495,-
Annonse
Jensen J2 er en norskprodusert dobbeltseng med sitt eget spesialutviklede 5-soners pocketfjær-system, der hver sone har tre ulike fasthetsnivå å velge mellom. Sengen har en sterk og stabil ramme av tre og stål. Jensen J2 er bare tilgjengelig i størrelse 160×200 og 180×200. Den er svanemerket og allergivennlig.

Spesifikasjoner

Type sengKontinentalseng
OvermadrassSvanemerket overmadrass med ventilerende og pustende egenskaper
Komfortsoner5
ByggemåteSolid ramme i tre og stål
FjærtypeSpesialutviklet pocketfjær-system med 5 komfortsoner og opptil 3 forskjellige pocketfjær-systemer i de forskjellige sonene.
FasthetsgradVelg mellom myk, medium og fast
PrøveperiodeIngen
Garanti5 års totalgaranti, og 25 års garanti mot ramme- eller fjærbrudd
Tilgjengelig i størrelser160×200 eller 180×200
Positive
 • Norskprodusert
 • Valg av fasthet etter ønske
 • Rent og minimalistisk design
 • 3 forskjellige fargevalg (Hvit, Grå, Gul, Grønn)
Negatives
 • Begrenset til bare 2 størrelser
 • Vanskelig å forandre fastheten på etterskudd
 • Ingen prøvetid

Vår mening

Noen av landets mest populære dobbeltsenger kommer fra  den norske produsenten Jensen. Blant de mest populære dobbeltsengene fra Jensen er J2 kontinentalsengen. Denne sengen har det meste du ser etter, slik som ergonomiske soner, pocketfjærer og en stilren skandinavisk design som vil passe inn i ethvert norsk hjem. 

J2 har en fjærmadrass med et egenutviklet system med 5 komfortsoner. Hver av disse individuelle komfortsonene har opptil 3 forskjellige pocketfjær-systemer. Dette støtter både ryggen, nakken, skuldrene og korsryggen på en helt unik måte. 

Det er tydelig allerede fra designen at denne dobbeltsengen er designet for nordmenn. Designstilen brukt i J2 Limited kontinentalseng er typisk nordisk og minimalistisk med glatte nøytrale overflater, og uten forstyrrende knapper og detaljer slik at man ikke så lett går lei. Dobbeltsengen finnes i fargevalgene beige, svart og grå.

Rett fasthet på sengen er viktig for komforten når du sover. Med J2 Limited kan du selv velge mellom fast, middels eller myk seng, basert på hvor mye du veier. Fastheten i J2 Limited bestemmes ved valg av pocketfjærene som har forskjellig fasthet.  Det er rett valg av pocketfjærer som er nøkkelen til den ekstra komforten, fleksibiliteten og stabiliteten i denne dobbeltsenga.

Den behagelige fjærmadrassen til J2 Limited er toppet med en 8 cm tykk overmadrass slik at dobbeltsengen er myk og behagelig uansett hvilken fasthet du velger. J2 Limited er ekte norsk kvalitet, til en rimelig pris, som trygt kan karakteriseres som en høykvalitets dobbeltseng, og som er garantert å være behagelig selv for de mest følsomme rygger. 

5

Entré Kontinental

Behagelig og Stilren

Entré Kontinental 180×200

kr 28 885,-
Annonse
Entré Kontinental er et svært godt alternativ til en dobbeltseng med god kvalitet og god komfort. Den minimalistiske designen på Entré Kontinental gir sengen et eksklusivt preg. Sengen har sammenkoblede bonellfjærer som gir progressiv fjæring og jevn vektfordeling. Sengen har medium fasthet, og dette kan ikke justeres. Sengen er også kun tilgjengelig i størrelsen 180x200cm. 
Type sengKontinentalseng
OvermadrassOvermadrass av skum
Komfortsoner5
ByggemåteSolid ramme i tre og stål
FjærtypeBonellfjærer
FasthetsgradMedium
PrøveperiodeIngen
Garanti5 års totalgaranti, og 25 års garanti mot ramme- eller fjærbrudd
Tilgjengelig i størrelser180×200
Fordeler
 • 4 forskjellige fargevalg (Svart, beige, blå og grå)
 • Flott minimalistisk design
Ulemper
 • Bonellfjærer, som gir mindre støtte enn pocketfjærer, særlig dersom man er to i senga
 • Ikke mulig å justere fasthet
 • Bare en størrelse tilgjengelig

Vår mening

Entré Kontinental er en komfortabel, stilren og minimalistisk dobbeltseng. Siden denne sengen har en noe enklere fjærmadrass med bonellfjærer, og uten kompliserte komfortsoner, i stedet for pocketfjærer er denne sengen særlig god på pris i forhold til mange av de andre konkurrentene, slik at du her har sjansen til å få en skikkelig seng til en rimelig pris.

Sengen har ikke mulighet for valg av fasthet, men sengen har middels fasthet, slik at den passer for de aller fleste av oss. Dette betyr likevel at denne sengen kanskje ikke er førstevalget for de som har veldig høy eller veldig lav kroppsvekt. De sammenkoblede bonellfjærene i denne madrassen gir progressiv fjæring, slik at kroppsvekten din fordeles jevnt i senga. På toppen av fjærmadrassen ligger en myk og behagelig overmadrass av skum som former seg utmerket etter kroppsfasongen din, slik at du ligger ekstra komfortabelt.

Den minimalistiske og nordiske design-stilen til Entré Kontinental er blant de tingene vi liker best med denne dobbeltsengen. Dette er helt klart en seng som vil falle i smak hos de fleste nordmenn. Fraværet av mønster i både seng og sengegavl er beroligende for øyet, og forsikrer at man ikke går så fort lei av utseendet på sengen. Du har flere fine og nøytrale farger å velge mellom, inkludert mørk blå, beige, grå og svart. 

Entré Kontinental dobbeltseng kommer som en komplett pakke med alt du trenger, inkludert sengebunn med ribber, fjærmadrass, og den behagelige overmadrassen med skum. Dette er en seng de aller fleste kan nyte god nattesøvn i mange år fremover, til en pris som er lavere enn de fleste innbiller seg seg. 

Den rette dobbeltsengen for deg 

Hvordan velge den rette dobbeltsengen

For mange handler det å kjøpe seg dobbeltseng om å troppe opp i butikken sammen med ektefellen og hive seg nedpå for å prøve sengen. Dette virker kanskje som en effektiv måte å finne ut hvilken seng som er god for deg og partneren din, men for mange er dette faktisk en snarvei til valg av feil seng, som belønnes med vond rygg, stiv nakke og det som verre er. 

Problemet med butikken er at man der har man en tendens til å handle basert på følelsene sine, og da ender man veldig ofte opp med en seng som egentlig er for myk for ryggen sin. På nettet er man derimot nødt til å handle basert på fakta. Det føles kanskje litt skummelt å kjøpe en seng du aldri har sett, men noen av de beste sengeleverandørene tilbyr faktisk at du kan prøve sengen din i så mye som 100 netter, og enten endre den eller returnere den innen denne perioden. 

Slike velger du dobbeltseng

Når du skal velge dobbeltseng er det enkelte ting det er viktig å tenke på for å gjør et godt kjøp. Man må blant annet passe på å  velge en seng som passer ens egen kroppsbyggning og vekt. Husk at vi tilbringer svært mye tid i sengen i løpet av et år, og en seng som ikke er riktig for deg vil kunne gi deg dårlig søvn uavhengig av hvor dyr og flott den er. Sengen skal ikke være for myk eller for hard. Det føles kanskje godt å legge seg i veldig myk seng. Du husker kanskje vannsengene som var svært populære for noen år siden.

En dobbeltseng som er for myk vil over tid kunne gi deg ryggproblemer. Det er derfor viktig å velge riktig. I hovedsak bestemmes hvilken fasthet du bør velge utifra din kroppsvekt, men det er også viktig at du selv kjenner etter hvordan madrassen føles etter at du har motatt sengen. I følge Bedre Nætter bør man benytte seg av følgende tabell når man velger fasthet på kontinentalseng:

KroppsvektFasthet
Under 75 kgBestill en dobbeltseng med Pocket fjærmadrass medium fasthet.
Mellom 75 kg og 95 kgPocket fjærmadrass i Fast fasthet.
Kroppsvekt over 95 kgBestill Multi Pocket fjærmadrass i Fast fasthet.

Denne tabellen er kun en anbefalning, og dersom du allerede har ryggproblemer eller du opplever at madrassen ikke føles komfortabel bør du ta kontakt med butikken for rådgivning.

Les også: Vi har testet de beste rammemadrassene

Søvn

Tips for bedre søvn

Viktig å finne rett fasthet for ryggen din

Den rette sengen er naturligvis blant de viktigste tingene for å kunne ha en god natts søvn som lar deg våkne opp både uthvilt og opplagt, men i tillegg har vi også inkludert noen andre viktige tips for deg og partneren din som kan hjelpe med søvnkvaliteten.  

Regelmessige søvnrutiner og kontroll over døgnrytme

Regelmessige søvnrutinenr er viktig for søvnkvalitet. For å få mest mulig utbytte av timene i senga bør du derfor bestemme deg for faste tidspunkt når du skal våkne og legge deg hver dag. Da gjør du det mulig for kroppen din å danne et mønster for søvnen din, slik at du sovner og våkner lettere når du skal.

Du kan også bruke lys og mørke til å hjelpe deg med å kontrollere døgnrytmen din. Ved å slippe inn dagslyset når det er lyst ute, og ta deg en tur ut i sola hjelper du kroppen til å forstå at det er dag. Ved å dempe lyset om kvelden før du legger deg gjør du det klart for kroppen din at det snart er leggetid.

Tren, men ikke for sent

Trening er viktig for kroppen din av så mange grunner. Trening er også viktig for søvnen din. Dersom du har en god treningsøkt vil kroppen din bli avslappet og trøtt utpå kvelden. Samtidig er det ikke anbefalt å trene rett før du legger deg. Trening har nemlig en umiddelbart oppkvikkende effekt, som gjør det vanskeligere å trene rett etter trening.

Vurder å prøve vektdyne

Det har blitt påvist at bruk av vektdyne reduserer stresshormonet kortisol, og øker produksjonen av de beroligende hormonene oksytocin og serotonin, og søvnhormonet melatonin. Resultatet er at du får en dyp søvn som er mer effektiv, og som derfor betyr at du våkner god og opplagt. Du finner vektdyner i forskjellige vektklasser. En vekt som er omtrent 10% av kroppsvekten din er vanligvis anbefalt.  

Bytt ut skjermtiden med avslappende aktiviteter før sengetid 

Skjermer, enten det gjelder TV, datamaskin eller mobiltelefoner sender ut blått lys som virker stimulerende på hjernen. Det er derfor lurt å unngå skjermer rett før du legger deg for å sove. I tillegg kan det gjøre det vanskeligere å sovne dersom du ser på en spennende serie eller tar deg av viktig arbeid rett før du skal sove. 

Det er anbefalt å heller drive med roligere aktiviteter som ikke innebærer tid foran skjermen før leggetid. Mulighetene er uendelige, og det er helt opp til deg. Lese en bok? Ta et varmt bad? Gå  tur med hunden? Gjøre yoga? Lytte til rolig musikk? Bygge modellfly? Her er det bare å finne ut hva som fungerer og gjøre det til en vane.

Rett temperatur 

Når du faller i dyp søvn senkes kroppstemperaturen din 1-2 grader. Du sover derfor bedre i et svalt rom, så det lønner seg å sette termostaten på 18.3°C som er den ideelle temperaturen på soverommet. Alternativt kan du selvfølgelig åpne vinduet og lufte godt ut før du legger deg, slik at du får både frisk luft og en mer passende sovetemperatur.

Matvaner, beroligende urter og kvelds-te

Hva du spiser og og drikker, og hvilke typer mat og drikke du unngår før du legger deg kan ha stor innvirkning på søvnkvaliteten din. Noen av de tingene du bør unngå inkluderer fet mat som ofte kan føre til fordøyelsesbesvær i løpet av natta, og gjøre at du sover dårligere. Alkohol kan virke som det får deg til å sovne lettere, men det fører også til forstyrrelser i søvnrytmen. 

Du bør også styre unna alt som inneholder koffein. I tillegg til kaffe kan dette også blant annet inkludere andre drikker slik som te eller brus, samt flere sjokolader og desserter. En annen grunn for å unngå søtsaker før leggetid er fordi sukker rushet virker forstyrrende på søvnrytmen.  

Mat med aminosyren Tyramin, slik som for eksempel tomater, soyasaus, auberginer, rødvin og gammelost virker som naturlig stimulerende på hjernen, og kan gjøre det vanskeligere å sovne. Sterke retter med mye chilli kan også holde deg våken både på grunn av fordøyelsesbesvær, og rett og slett fordi det øker temperaturen i kroppen din slik at det blir vanskeligere å sove. 

Samtidig er det mange ting du kan spise som forbereder deg på en bedre natts søvn. Disse inkluderer både mandler og valnøtter, som er kilder for Melatonin og Magnesium, som er viktige stoffer for god søvn. En annen kilde for Melatonin er kalkun. 

Kamille te er velkjent for sine søvnbringende egenskaper. Disse kommer blant annet av at den inneholder antioksidanten Apigenin, som gjør deg søvnig og reduserer insomnia. Å spise et par Kiwier før man legger seg er også påvist å være veldig bra for nattesøvnen. Andre ting som er bra å spise før man legger seg er fet fisk, melkeprodukter, bananer og havregryn. 

Les mer: Vår test av de beste madrassene på markedet

FAQ

Ofte Stilte Spørsmål om Dobbeltseng

Hva er en dobbeltseng?

En dobbeltseng er en seng beregnet for to voksne personer. Størrelsen på dobbeltsenger kan variere mye, og forskjellige land har litt ulike standarder, men i Norge er en typisk dobbeltseng 180×200 cm. 

Hvordan finner man rett fasthet til sengen?

Hvor fast madrassen din trenger å være har hovedsaklig med kroppsvekten din å gjøre dersom du veier under 75 kilo er det vanligvis en madrass med medium fasthet som passer best. For de mellom 75 og 95 kilo en fast madrass være anbefalt. For personer over 95 kg anbefales en fastere madrass, om mulig med ekstra fjærer, for å kunne gi nødvendig støtte. 

Hva menes med komfortsoner?

De forskjellige delene av kroppen trenger forskjellig støtte. Korsryggen trenger for eksempel mer støtte enn skuldrene eller bena. Derfor er de beste madrassene oppdelt i ulike soner med ulike nivåer av støtte. Disse sonene kalles komfortsoner.

Hva er forskjellen på pocketfjærer og bonellfjærer?

Bonellfjærer er spiralformede, vanligvis med 4 eller 5 virvler, og festes ofte sammen med ståltråd slik at madrassens fjærer beveger seg sammen og fordeler presset av kroppen utover sengen. Bonellfjærene er timeglassformede, og gjør det mulig med progressiv fjæring som blir gradvis hardere ettersom man legger mer press på fjærene. Senger med denne typen fjærer gir god støtte for kroppen, og gir også veldig slitesterke senger. 

Pocketfjærer er spiralformede fjærer, vanligvis med 5 eller 6 virvler, som plasseres individuelt i lommer. Lommene limes sammen, slik får du en stødig madrass der hver av fjærene beveger seg individuelt. Resultatet er at press ett sted på madrassen ikke påvirker resten av madrassen, slik at madrassen former seg bedre etter kroppen din.

Hvor stor bør dobbeltsengen min være?

Det er veldig viktig at du kan strekke deg ut når du sover. Du trenger derfor en seng som er minimum 15 centimeter lengre enn kroppshøyden din. For de som deler sengen med en partner er det også viktig å ha god nok plass i bredden. Den generelle retningslinjen her er at dere begge skal kunne ligge ved siden av hverandre med hendene bak hodet uten at albuene berører hverandre.

Hvor mye søvn trenger jeg?

Det varierer en del hvor mye søvn forskjellige mennesker trenger. Det vanlige er at voksne mennesker må ha mellom 7 og 9 timer for å bli uthvilt.

Hva bør temperaturen være på soverommet?

Den ideelle temperaturen på soverommet er 18.3°C.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo