Vitamin D: Test av de 6 beste på markedet (2023)

d vitamin

Mange skulle nok gjerne ønske at solen skulle skinne i Norge året rundt, men det er dessverre sjeldent tilfellet. Selv om solen kan være godt til stede gjennom sommeren, så blir vinterhalvåret ofte litt mørkere. Da er det viktig at man får i seg tilstrekkelig med D vitamin slik at man opprettholder balansen i kroppen. Her vil de fleste være nødt til å ta et kosttilskudd, og det er nettopp disse vi skal ta en titt på i dag. 

I denne artikkelen tar vi for oss de beste D-vitamin tilskuddene du finner på markedet i dag. De siste årene har det dukket opp en rekke ulike varianter på markedet, men langt fra alle er like bra. For å gjøre det enklere å finne frem til de beste alternativene har vi gjort undersøkelsene, slik at du slipper. 

Som en del av denne guiden vil du først finne det vi anser som de seks beste D-vitamin tilskuddene på markedet, og deretter en praktisk kjøpeguide. Dette tar deg gjennom alt du trenger å vite om riktig valg av D-vitamin tilskudd. På denne måten presenterer vi de beste produktene – og deretter gir deg den informasjonen du trenger for å gjøre det beste valget. Før vi går videre er det viktig å merke seg at D-vitamin er et kosttilskudd og bør ikke erstatte vanlig kost. Om du skulle være i tvil om du bør ta D-vitamin eller ei, så rådfør deg med en lege før du inntar et produkt.

Best i test Vitamin D 2023

Solgar Vitamin D3 2200 UI 50 kaps+

kr 185,-
Annonse
Sendes innen 1 – 3 virkedager
Fordeler
 • Mange kapsler per glass
 • Tilstrekkelig for daglig anbefalt inntak
 • Godt kjent produsent
Ulemper
 • Litt kostbart

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
 • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
 • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
 • Tredjeparts kundeanmeldelser
 • Forhandlerens garantier, omdømme og service
 • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

Best i test

6 Beste Vitamin D på markedet

Nedenfor har vi laget en enkel oversikt over det vi anser som de seks beste kosttilskuddene for deg som vil tilføre vitamin-D til kosten din. Her er det viktig å huske at du bør hensyn til personlige forutsetninger før du begynner med et nytt kosttilskudd. Vi har derfor tatt utgangspunkt i de produktene som gir best konsentrasjon av vitamin-D og kvalitet for pengene.

back to menu ↑

1. Solgar Vitamin D3 2200 UI 50 kaps+

Solgar Vitamin D3 2200 UI 50 kaps+

kr 185,-
Annonselenke
Sendes innen 1 1- 3 virkedager
Fordeler
 • Mange kapsler per glass
 • Tilstrekkelig for daglig anbefalt inntak
 • Godt kjent produsent
Ulemper
 • Litt kostbart

Solgar Vitamin D3 2200 UI 50 kaps+

Solgar Vitamin D3 er et premium kosttilskudd som gir høy konsentrasjon av Vitamin-D per kapsel. Produsenten har lang erfaring bak seg med kosttilskudd, og du kan få Solgar Vitamin D3 formularen i flere ulike varianter. Videre får du hele 50 kapsler per glass, noe som betyr at du får godt over en måneds forbruk hver gang du bestiller. 

Videre sørger D3 formuleringen til at kroppen mer effektivt tar opp kalsium og andre nødvendige virkestoffer. Dette vil igjen sørge for et friskt skjelett og friske tenner over tid. Det anbefales derfor at alle som ikke får tilstrekkelig med sol gjennom deler av året kompenserer med et Vitamin-D tilskudd, og da er Solgar Vitamin D3 et godt alternativ. 

Når det kommer til ingredienser er ikke så mye man trenger legge merke til hos Solgar sine kosttilskudd. De inneholder naturligvis fyllmiddel, samt vegetabilsk kapsel og vegetabilsk magnesiumstearat. Når det kommer til vitamin D3 er det kolekalsiferol som er kilden til dette, noe som er svært vanlig i slike kosttilskudd i dag.

back to menu ↑

2. Nycoplus D3-vitamin tab 80mcg

Nycoplus D3-vitamin tab 80mcg

kr 109,- kr 126,-
Annonselenke
Sendes innen 1 – 3 virkedager
Fordeler
 • Lett tilgjengelig
 • Norsk produsent
 • Vegansk
Ulemper
 • Litt små doseringer

Nycoplus D3-vitamin tab 80mcg

Nycoplus har lenge vært et kjent tilskudd i Norge – og de har etter hvert utvidet utvalget sitt til å omfatte de aller fleste typer kosttilskudd. Da er det naturligvis ikke så rart at man også finner vitamin D3 som et alternativ her. Fordelen med Nycoplus sine produkter er at de er laget for å gi deg daglig anbefalt dose i henhold til norske råd fra kostholdseksperter. 

Dette sikrer at produktene deres er tilpasset det norske markedet, og dermed midt i blinken for nordmenn som vil ha en god vitamin D gjennom vinteren. Grunnen til at man anbefaler vitamin D gjennom vinteren er at kroppen ikke klarer plukke opp tilstrekkelig dose gjennom eksponering av sola. Heldigvis er Nycoplus D3 et kostnadseffektivt og lett tilgjengelig produkt. Du kan bestille det på nett, men du finner det også hos de fleste apoteker eller matbutikker over hele landet. 

Når det gjelder ingredienser, består Nycoplus D3 av dikalsiumfosfat, cellulose, magnesiumsalter og kolekalsiferol. Det er ikke gelatin, gluten, laktose eller sitrus i dette produktet, noe som betyr at det er vegansk for deg som ser etter dette.

back to menu ↑

3. Biosym Omni Vegan D3 Forte

Biosym Omni Vegan D3 Forte

kr 141,-
Annonselenke
Sendes innen 1 – 3 virkedager
Fordeler
 • Sertifisert av The Vegan Society
 • Naturlig kilde til Vitamin D3
 • Kun to ingredienser
Ulemper
 • Ikke anbefalt til noen under 18 år

Biosym Omni Vegan D3 Forte

Biosym Omni Vegan D3 Forte er en plantebasert kilde til vitamin D3 som er vegansk. Produktet er sertifisert som vegansk, så dette er noe du trygt kan ta dersom du ønsker en naturlig kilde til vitamin D3 i kostholdet ditt. Videre benytter den seg av kolekalsiferol – som er en av de mest effektive kildene til D3 vitamin tilgjengelig i Norge. 

Videre benytter dette produktet seg av solsikkelecitin for effektivt opptak. På denne måten får kroppen raskere opptak av D3 og du kan merke en forskjell. Veg D3 er et registrert produkt hos den anerkjente organisasjonen The Vegan Society – en interesseorganisasjon som sikrer at produkter opprettholder strenge standarder før de kan sertifiseres. 

Som vi allerede har vært inne på, så inneholder dette kosttilskuddet D3 gjennom plantebaserte kilder og solsikkelecitin. Dette sikrer raskt opptak, samt frir produktet fra gelatin og andre kunstige stoffer. En høy dosering gjør det enkelt å oppnå anbefalt daglig inntak ved hjelp av Biosym Omni Vegan D3 Forte.

back to menu ↑

4. D-Max 50 µq

D-Max 50 µq

kr 70,-
Annonselenke
Sendes innen 1 – 3 virkedager
Fordeler
 • Budsjettvennlig
 • Kun én tablett per dag
 • Laget i Finland
Ulemper
 • Ingen andre vitaminer inkludert

D-Max 50 µq

Som vi allerede har vært inne på, så er vitamin D helt essensielt for at man skal kunne opprettholde naturlig helse på tenner, skjelett og immunsystemet. Imidlertid kan det være vanskelig å få i seg nok gjennom vinterhalvåret i Norge, og det er her D-Max kommer inn som et godt alternativ. Dette er et rimelig kosttilskudd som er utviklet utelukkende for å sikre deg tilstrekkelig med D-vitamin gjennom vinteren. 

Videre er dette en tablett med høy dosering, noe som betyr at det holder med én tablett per dag for voksne personer. Når hver eske inneholder 90 tabletter, kan du selv regne på hvor lav kostnaden blir sammenlignet med en del av de mer kostbare alternativene vi har tittet på tidligere. Du får den samme anbefalte doseringen med vitamin D3, bare til en lavere pris. 

Vi har valgt å inkludere dette som et godt alternativ for deg som ønsker å ta et kosttilskudd, men ikke har tenkt til å ta av matbudsjettet ditt. Her får du en god dosering med D3 fra naturlige kilder i en rimelig utgave. Videre er dette produktet laget i Finland, noe som gir tillit til at det er laget etter strenge krav og retningslinjer.

back to menu ↑

5. D-Pearls Kaps 20 mcg

D-Pearls Kaps 20 mcg

kr 93,-
Sendes innen 1 – 3 virkedager
Fordeler
 • Myke kapsler
 • Billig
 • Raskt opptak
Ulemper
 • Må ta mer enn én om dagen

D-Pearls Kaps 20 mcg

D-pearls er et praktisk tilskudd for deg som ikke er så glad i å ta tabletter. Her får du 20 mcg per kapsel, noe som betyr at en voksen person må belage seg på å ta et par stykker, men de er langt enklere å svelge enn store tabletter. D-Pearls er myke kapsler som inneholder naturlig vitamin D3. De kan minne litt om Omega–3 tabletter, men du slipper den kjipe ettersmaken som gjerne kommer på kjøpet. 

Selv om dette produktet kommer fra en litt nyere produsent, så har det blitt tatt godt imot i markedet. Det er også en av de rimeligere alternativene, så dette er absolutt verdt å merke seg. Hver pakke inneholder 120 kapsler, noe som holder for rundt 2 måneders forbruk. Dermed er det ikke like billig som D-Max, men du får fortsatt et godt kosttilskudd for en rimelig penge. 

Vi har valgt å inkludere dette som et alternativ for deg som ikke er noe glad i tabletter. De myke kapslene er enkle å svelge og tar lite plass i toalettmappen din dersom du skal ut å reise. Videre er de svært kostnadseffektive, så alt-i-alt er dette et utmerket kosttilskudd for deg som vil ha i deg tilstrekkelig med vitamin D gjennom vinteren.

back to menu ↑

Kjøpeguide: Derfor bør du velge et vitamin-D tilskudd

Selv om det er enkelt å finne frem til et vitamin D tilskudd på butikken, trenger det ikke være det beste tilskuddet tilgjengelig. Derfor har vi laget noen avsnitt om hvordan du finner det riktige kosttilskuddet, samt hvorfor du bør vurdere å ta et vitamin-d tilskudd gjennom vinteren. Før vi går videre til hvorfor du bør ta vitamin-d vil vi se litt på hvordan vi har valgt de ulike produktene på listen vår. 

Hos beste.no er det viktig for oss at vi er transparente slik at du som leser kan velge med sikkerhet. Dette handler ikke bare om at det skal være lett å stole på artiklene våre, men du skal også vite hvilke avgjørelser som ligger bak de produktene vi velger. Derfor kan du lese mer om dette i avsnittene nedenfor. Å ta vare på helsen din betyr også å passe på at du får den beste søvnen mulig. Derfor har vi også artikler om de beste madrassene og dobbeltsengene.

Hvordan har vi valgt produkter til listen vår?

Når det kommer til kosttilskudd kan det være vanskelig å vite hva man bør stole på og ikke. Det finnes utallige produsenter der ute, og mange av produktene er så godt som like. Dette innebærer at man ofte lar seg veilede av markedsføring, men kan man egentlig stole på det som kommer frem i slike kampanjer? Noen av dem er nok ute etter det beste for kundene sine, men de fleste ønsker å selge et produkt. Derfor benytter vi oss alltid av flere ulike faktorer for å få et dekkende innblikk i de ulike konkurrentene. I dette tilfellet har vi sett på:

Dosering

Det første vi ser etter når vi skal sammenligne kosttilskudd er doseringen av det aktuelle stoffet. I dette tilfellet er det vitamin D som er aktuelt, og da har vi funnet frem til de produktene som inneholder mest mulig av dette. Alle produktene på listen vår inneholder et høyt konsentrat av vitamin D, noe som betyr at du får i deg daglig anbefalt dose uten å måtte spise hele esken. 

Kvalitet/kilde

Videre har vi sett på hvordan de ulike kosttilskuddene har hentet virkestoffene sine. Noen kosttilskudd på markedet inneholder en rekke unødvendige komponenter, og disse har vi styrt klar av så langt det lar seg gjøre. Det reneste produktet i denne testen er Biosym Omni Vegan D3 Forte,men også de andre inneholder helt naturlige virkestoffer – bare at ikke alle er 100% veganske. 

Kundeservice

Det høres kanskje rart ut, men utsalg og kundeservice er alltid noe vi vurderer. Så lenge man handler på nett skal det være lett å komme i kontakt med det selskapet man handler hos. Nå er dette sjeldent direkte med produsenten i dette tilfellet, noe som betyr at vi har sett på hvilke butikker man kan få tak i produktene. Noen av disse er lett tilgjengelig på de fleste matbutikker, mens andre krever at man bestiller de på apotek eller nett. Uansett vil det være forholdsvis enkelt å finne frem til alle sammen. 

Pris/kvalitet

Et annet perspektiv som selvfølgelig er viktig er pris/kvalitet. Ettersom det finnes mange produkter som er tilnærmet like på markedet, er det greit å se på hvor man får den beste kvaliteten for pengene. Her har vi blant annet sett på hvor mange tabletter man får, kvaliteten på produktet og forventet kostnad for bruk. Selv om noen pakker krever at man tar flere kapsler om dagen, så trenger ikke dette nødvendigvis å drive opp prisen. Vi har derfor benyttet oss av gjennomsnittsberegning og sett på hvor mye man må forvente å bruke på kosttilskuddet per måned forutsatt at man tar anbefalt dosering for en voksen person. 

Hva er D-vitamin og hvorfor trenger vi det?

D-vitamin er et fettløselig vitamin som spiller en viktig rolle i kroppens helse. Det hjelper kroppen med å absorbere kalsium og fosfor, som er avgjørende for å opprettholde sunne bein og tenner. D-vitamin spiller også en rolle i immunsystemets funksjon, og kan bidra til å forebygge sykdommer og infeksjoner. Kroppen vår produserer D-vitamin når huden eksponeres for sollys, men det kan være vanskelig å få nok D-vitamin gjennom sollys alene, spesielt i de nordlige breddegrader og om vinteren. Derfor kan et D-vitamin kosttilskudd være nødvendig for å opprettholde sunn D-vitaminstatus.

Hvilken type D-vitamin bør jeg kjøpe?

Det finnes to hovedtyper av D-vitamin: D2 (ergokalsiferol) og D3 (kolekalsiferol). D3 er den formen som kroppen naturlig produserer når huden eksponeres for sollys, og er mer effektiv til å øke konsentrasjonen av D-vitamin i blodet. Derfor bør du velge en D3-form når du velger et D-vitamin kosttilskudd. Hvis du er vegetarianer eller veganer, kan du imidlertid trenge å velge et kosttilskudd som inneholder D2, som er produsert fra sopp. Det er viktig å sjekke ingredienslisten nøye før du kjøper et kosttilskudd for å sikre at det inneholder den type D-vitamin du foretrekker.

Hva er den anbefalte dosen av D-vitamin?

Den anbefalte dosen av D-vitamin varierer avhengig av alder, kjønn, vekt, sollys eksponering og generelle helseforhold. For voksne anbefales vanligvis en daglig dose på mellom 600-800 IU D-vitamin. Eldre voksne og personer med kroniske sykdommer kan trenge mer. Det er viktig å sjekke med en helsepersonell eller en ernæringsfysiolog for å avgjøre den optimale dosen av D-vitamin for dine individuelle behov. Noen D-vitamin kosttilskudd kan inneholde opptil 5000 IU per dose, men det er viktig å ikke overskride den anbefalte dosen, da for mye D-vitamin kan være skadelig.

Hva skal jeg se etter i et D-vitamin kosttilskudd?

Når du velger et D-vitamin kosttilskudd, er det viktig å velge et høykvalitetsprodukt fra en pålitelig produsent. Se etter et kosttilskudd som bruker renhets- og styrketester for å sikre at produktet inneholder det det hevder å inneholde, og at det ikke inneholder forurensninger eller andre skadelige stoffer. Det kan også være lurt å velge et kosttilskudd som inneholder kalsium eller magnesium, som kan bidra til å støtte sunne bein og muskler.

Sørg også for å sjekke ingredienslisten for å unngå allergiske reaksjoner eller bivirkninger fra ingredienser du ikke tåler. Når du velger et D-vitamin kosttilskudd, kan du også vurdere formen på kosttilskuddet. D-vitamin kosttilskudd kommer i forskjellige former, som piller, kapsler, tyggetabletter og flytende. Velg den formen som passer best for deg, og som du føler deg mest komfortabel med å ta og dosere nøyaktig.

Hvor kan jeg kjøpe D-vitamin kosttilskudd?

D-vitamin kosttilskudd kan kjøpes på helsekostbutikker, apotek og dagligvarebutikker. Du kan også kjøpe kosttilskudd på nettet fra en rekke forskjellige nettsteder. Det kan være lurt å sjekke anmeldelser og omtaler fra andre kunder før du kjøper et produkt, for å sikre at du kjøper et høykvalitetsprodukt fra en pålitelig produsent. Du kan også sjekke ingredienslisten og doseringsinstruksjonene før du kjøper, for å sikre at du velger et kosttilskudd som passer best for dine individuelle behov og preferanser.

Når bør jeg ta vitamin-d tilskudd i Norge?

I Norge er sollys og dermed kroppens produksjon av D-vitamin begrenset i vinterhalvåret på grunn av mangel på UVB-stråling. Det er derfor anbefalt at voksne i Norge tar et D-vitamin kosttilskudd på 10 mikrogram (400 IU) per dag fra oktober til april. Eldre mennesker og personer med mørkere hud kan trenge mer, og det kan være lurt å sjekke med helsepersonell for å avgjøre den optimale dosen. Det er også verdt å merke seg at selv om sollys eksponering kan gi en betydelig mengde D-vitamin i sommermånedene i Norge, kan det fortsatt være lurt å ta et kosttilskudd for å sikre tilstrekkelig inntak. Det er imidlertid viktig å ikke overskride den anbefalte dosen, da for mye D-vitamin kan være skadelig.

back to menu ↑

Oppsummering

Det finnes utallige kosttilskudd på nett, og vitamin D er ikke noe unntak. Imidlertid er det stor forskjell på virkestoffer og kvalitet på de produktene man finner, og nettopp derfor har vi kommet opp med denne guiden. Her tar vi for oss en rekke ulike produkter, og har kommet frem til det vi anser som de seks beste på markedet i dag. Disse tilbyr klare doseringer av anbefalt daglig inntak og er alle produsert av anerkjente produsenter man lett finner i Norge. 

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor bør man ta vitamin d tilskudd?

Gjennom sommeren vil kroppen naturlig fange opp vitamin D gjennom solen, men dette er ikke like enkelt om vinteren. Imidlertid trenger kroppen vitamin D for å sikre kalsiumopptak og styrke skjelettet/tennene våre.

Hvor ofte bør man ta vitamin d tilskudd?

Det anbefales at man tar det daglig i den perioden det er vanskelig å få tilstrekkelig med solskinn på kroppen. I Norge er dette gjerne knyttet til vinteren.

Hvilket vitamin D produkt er best i test?

I vår test var det Solgar Vitamin D3 som kom best ut av undersøkelsene. Dette er et utmerket produkt som har lang historikk og kvalitetsingredienser.
Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo