Aircondition: Test av de 5 beste på markedet (2023)

Aircondition

De færreste norske hus har installert aircondition, men det betyr ikke at man kan ha behov for det i varme perioder. Da kommer en  bærbar aircondition godt med. I denne artikkelen har vi derfor sett nærmere på de 5 beste aircondition på markedet, samt hvilke du bør velge i dag. 

I denne testen har vi sett nærmere på de beste aircondition-alternativene på markedet i dag. Her er det greit å merke seg at det finnes en rekke ulike alternativer, men vi har tatt utgangspunkt i bærbare løsninger for denne testen. Dette betyr at det er enklere modeller som er flyttbare vi har anmeldt i testen vår.

Disse kan være utrolig hendige i norske hus da man sjeldent har behov for en aircondition året rundt. Bare sett den ut i det rommet du ønsker å kjøle ned, lukk vinduer og la den gjøre jobben. Når du ikke har behov for den lenger kan du raskt og enkelt trille den ut igjen. Dette sørger for at du slipper kostbare installasjoner og enheter som tar opp unødvendig mye plass på veggen din. 

For å finne frem til de beste produktene har vi som vanlig hatt en grundig gjennomgang. Her har vi sett på hvilke funksjonaliteter de tilbyr, samt tilbakemeldinger fra verifiserte kjøpere. Målet vårt er å finne frem til de produktene som kan sikre deg det beste kjøpet.

Best i test aircondition 2023

Fordeler
  • WiFi
  • Stillegående
  • Vaskbart filter
  • Berøringsskjerm for enkel betjening
Ulemper
  • Litt liten fuktighetsbeholder

Slik vurderer og velger vi ut produkter

Alle tester gjennomført av beste.no er såkalte «metatester». Det betyr at vi undersøker ulike kilder og gjør en vurdering av hvert produkt basert på noen forhåndsdefinerte kriterier. Når vi gjennomfører tester ser vi ikke bare på hvordan selve produktet er omtalt og rangert på internett, men også på elementer som pris, prismodell, anbefalinger gitt av andre, kommentarer på internett osv. Det kan forekomme feil og mangler i både kildegrunnlaget vi bygger våre vurderinger på, og i vurderingene vi gjør. Testene gir slik sett kun uttrykk for vår oppfatning av hvilke produkter som er best. 
  • Produkttester fra forbrukernettsider og ekpertkilder
  • Produktets egenskaper og spesifikasjoner
  • Tredjeparts kundeanmeldelser
  • Forhandlerens garantier, omdømme og service
  • Produktets pris
Det er viktig å nevne at rekkefølgen ikke representerer en rangering av produkter, men snarere en gjennomgang av noen av de beste produktene på markedet. Les mer her

Best i test

5 Beste aircondition på markedet

I de neste avsnittene vil vi presentere deg for de ulike produktene vi har plukket ut i denne testen. Her kan du lese mer om hvordan de fungerer, hvem vi anbefaler dem for og når du bør velge dem.

back to menu ↑

1. Eeese Kaya 2-i-1 Klimaanlegg og avfukter

Fordeler
  • WiFi
  • Stillegående
  • Vaskbart filter
  • Berøringsskjerm for enkel betjening
Ulemper
  • Litt liten fuktighetsbeholder

Eeese Kaya 2-i-1 Klimaanlegg og avfukter

Eeese Kaya er et praktisk 2-i-1 klimaanlegg som også kan fungere som avfukter. Her vil du finne en enkel beholder på baksiden av maskinen som samler opp fuktigheten i luften. Dette må riktignok tømmes med jevne mellomrom, men så lenge du ikke setter den på badet – bør dette være en forholdsvis enkel oppgave. 

Når det gjelder funksjonalitet kan Eeese Kaya skape et perfekt innemiljø. Den har en praktisk 24-timers timer, noe som betyr at du enkelt kan stille den inn til de tidene på døgnet du ønsker å jobbe. Et vaskbart filter gjør at du enkelt kan rengjøre den etter bruk og opprettholde effektiviteten. Vi har mer informasjon om vedlikehold i vår kjøpeguide som du finner helt til slutt av denne artikkelen. 

Videre har denne modellen innebygd WiFi tilkobling, noe som betyr at du kan styre den ved hjelp av telefonen din. Dette kan være praktisk for deg som vil koble den til Google Assistant eller annet kompatibelt smart home system. På denne måten kan du skru den av, på og tilpasse temperaturen uten at du trenger være hjemme. 

Vi har valgt denne som vår testvinner basert på en helhetlig vurdering. Ikke bare har den utrolig kraftig aircondition, men den er også kompatibel med en rekke ulike systemer. Vi kan derfor trygt anbefale denne for deg som vil ha det litt kjøligere innendørs gjennom sommeren. Muligheten til å koble den på Google Assistant er en bonus som gjør det lettere å styre den.

back to menu ↑

2. Whirlpool PACW29COL

Whirlpool PACW29COL

kr 5 943,-
Annonse
Fordeler
  • HEPA filter
  • Kjøling og avfukting
  • God kapasitet
  • Lang garanti
Ulemper
  • Ingen WiFi app

Whirlpool PACW29COL

Whirlpool har lenge vært en kjent produsent av klimaanlegg og andre husholdningsapparater – og merkevaren er godkjent for kvaliteten sin. Da er det kanskje ikke så rart at deres bærbare klimaanlegg er blant de mest populære og et trygt valg. Her får du 2 års fabrikkgaranti og høy funksjonalitet uten at du betaler unødvendig mye for det. 

Denne modellen kommer med et innebygd HEPA-filter, noe som betyr at den effektivt fjerner små partikler fra luften. Dette kan være kjekt for deg som er plaget med allergi eller støv i luften. Videre er det greit å merke seg at denne modellen er best egnet for rom inntil 30 kvm. Om du skal ha optimal effekt i et større rom bør du vurdere å skaffe én til eller begrense plassen den skal kjøle ned. 

Whirlpool aircondition fungerer også som en naturlig avfukter ved at den samler inn fuktighet i luften. Dette blir oppbevart i en tømbar tank på baksiden av modellen. Du kan dermed bare ta ut beholderen og tømme ut vannet når den begynner å nærme seg full. Dette kan være greit å ha en god rutine på slik at det gjøres regelmessig.

Vi har valgt å inkludere denne som et godt alternativ for deg som foretrekker de litt mer etablerte produsentene. Whirlpool har lenge produsert husholdningsapparater og deres klimaanlegg leverer alt den lover. Den er ikke WiFi tilkoblet, men du kan enkelt betjene den fra displayet på enheten. Dersom du er på utkikk etter andre husholdningsapparater kan du ta en titt på våre guider til de beste vaskemaskinene eller de beste tørketromlene.

back to menu ↑

3. Termo Air Condition bærbar 700 BTU

Termo Air Condition bærbar 700 BTU

kr 4 583,-
Annonse
Fordeler
  • 24 liter avfukting per døgn
  • Lavt støynivå
  • Kompakt design
  • Enkelt display
Ulemper
  • Ikke kompatibel med smarthjem

Termo Air Condition bærbar 700 BTU

Har du et litt mindre rom du ønsker å kjøle ned, vil Termo sin 700 BTU være et godt alternativ. Denne kommer i et stilrent og moderne design med høy effekt. Den passer godt for rom i størrelsen 20 – 24 kvadratmeter, noe som betyr at den er godt egnet for de fleste leiligheter i Norge. 

Videre er den svært stillegående, noe som betyr at den fint kan stå på gjennom natten mens du sover. Den benytter seg av vanlig stikkontakt, noe som betyr at du slipper bekymre deg over batterier eller annet styr. Når det gjelder avfukting kan denne håndtere 24 liter i døgnet – noe som betyr at den passer nordisk klima midt i blinken. 

Et forholdsvis kompakt design sørger for at den ikke tar opp unødvendig mye plass i boligen din. Dermed kan du ha den stående ute når du trenger, men fjerne den dersom du ikke har behov lenger. Du vil finne to ulike hastigheter på viften, så her kan du enkelt og greit tilpasse den et inneklima slik du selv måtte foretrekke. 

Vi har inkludert denne som et godt alternativ for deg som har et mindre rom du ønsker påvirke inneklimaet i. Termo har lenge produsert holdbare apparat for private boliger, og denne er spesielt godt egnet for deg som vil ha den stående på soverommet. Lavt støynivå og to ulike innstillinger på viften gjør at du kan skape det inneklimaet du selv ønsker å sove i.

back to menu ↑

4. Camry Portabel AC

Camry Portabel AC

kr 6 090,-
Annonse
Fordeler
  • Tre styrker på vifte
  • 9000 BTU per time
  • Naturlig avfukter
  • 15 – 31 grader
Ulemper
  • Litt stor

Camry Portabel AC

Camry Portabel AC er et solid klimaanlegg for deg som vil kjøpe deg ned i sommervarmen. Denne modellen er godt egnet for rom opptil 35 kvadratmeter, noe som betyr at den effektivt kan balansere temperaturen. Et stilrent design og kapasitet på opptil 9000 BTU i timen gjør at den raskt vil få ned temperaturen i et lukket rom. 

Videre har den innebygd luftavfukter som sørger for et komfortabelt inneklima. Her er kapasiteten på 24 liter i døgnet, noe som står i stil med de øvrige modellene vi har inkludert på denne listen. Et praktisk LED display sørger for at du enkelt kan stille inn temperatur og styrke på viften slik du selv måtte ønske det. 

Noe som er verdt å merke seg med denne modellen er at den er energiklasse A. Dette betyr at den leverer god kapasitet, men også er svært energieffektiv. Det kan være greit å tenke over når man tar hensyn til dagens strømpriser. Videre har den en inkludert fjernkontroll. Vi skulle nok gjerne sett at den åpnet for Bluetooth – men fjernkontrollen fungerte også utmerket. 

Dette er modellen for deg som vil ha et godt inneklima, men også tar hensyn til strømregningen din. Camry Portable er slitesterk, energieffektiv og utrolig brukervennlig. Du vil raskt oppleve en forskjell på inneklimaet selv i de varmeste månedene. Det kan være at denne produsenten er litt ukjent for noen, men lang garanti og utmerkede tilbakemeldinger gjør at den absolutt fortjener en sjanse.

back to menu ↑

5. Adler Portabel AC

Adler Portabel AC

kr 4 005,- kr 4 020kr
Annonse
Fordeler
  • Både varme og kjøling
  • Lavt forbruk
  • Inkludert fjernkontroll
  • Effektiv inntil 25 m2
Ulemper
  • Litt kort luftkanal

Adler Portabel AC

Sist, men ikke minst har vi inkludert en bærbar enhet fra Adler. Dette er en produsent som lenge har produsert kjøleapparater og ligger høyt på listen over troverdige utviklere. I denne modellen har de laget en svært brukervennlig og kompakt aircondition som passer midt i blinken for de fleste norske boliger. 

Den er riktignok bare beregnet for bruk i ett rom, men den har kapasitet til rundt 35 kvadratmeter. Når det er sagt, så bør du ta høyde for å lukke vinduer og dører til rommet dersom du ønsker at den skal opprettholde en behagelig temperatur gjennom hele døgnet. Videre har den naturlig avfukting av luften med en kapasitet på 24 l per time. I nordiske forhold bør dette være mer enn nok så lenge den ikke står i nærheten av badet. 

Adler sin modell er svært stillegående, noe som betyr at du kan ha den på selv når du skal sove. Her kan du selv velge om du vil styre den med fjernkontrollen eller det praktiske LED displayet du finner på toppen av enheten. Det forholdsvis kompakte designet sørger for at den får plass i de fleste rom uten å bli dominant. Videre er det enkelt å flytte på den med en lav vekt på bare litt over 20 kg. 

Adler Portabel AC er et utmerket alternativ for deg som vil ha et behagelig innemiljø, men ikke ønsker å overbetale for det. Her får du en effektiv aircondition som kan både varme og kjøle ned et rom. Videre kan den stilles inn på timer ved hjelp av displayet eller kjøre på auto dersom du foretrekker dette.

back to menu ↑

Kjøpeguide: Slik velger du riktig aircondition

Når det blir varmt ute kan det være gull verdt å ha en skikkelig aircondition. Imidlertid kommer de i en rekke ulike størrelser og fasonger, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hvilken du burde velge. Derfor har vi laget denne korte kjøpeguiden som tar deg gjennom noen av de viktigste punktene du bør ha tenkt på. 

Forhåpentligvis vil dette gjøre deg i stand til å ta et mer informert valg og dermed også finne den som passer best for dine behov. For det er ikke bare aircondition det kommer an på, men også hva du skal bruke den til. Vi kommer derfor til å ta deg gjennom hvilke funksjonaliteter du øver vite om, samt de ulike typene klimaanlegg som finnes der ute. Alt dette og mye mer vil du finne i de neste avsnittene. 

Hvorfor bør du investere i en aircondition?

Det kan være mange grunner til at man ønsker seg en airconditioner, men i de fleste tilfeller vil det være for å kjøle ned et rom. Noen vil også velge en aircondition for å avfukte luften, men da finnes det bedre alternativer som luftrensere som koster en brøkdel av prisen der ute. Når det er sagt, så kan det være gode grunner til at man skal investere i en aircondition. 

Ikke bare kan det bidra til at man får et langt bedre inneklima, men du får også muligheten til å langt mer effektivt kontrollere hvordan inneklima du ønsker. Ved at du selv kan styre temperaturen i rommet gjennom døgnet kan du ha det kjølig om natten og deretter oppnå romtemperatur gjennom dagen. 

De fleste modellene har innebygd timer slik at du enkelt kan stille inn når du ønsker at de skal jobbe. På denne måten kan du ha dem på gjennom natten – og deretter skrur de seg av på dagtid. Da sparer du en del strøm, men får det kjølig og godt til du skal sove. 

Ulike typer aircondition

Selv om vi primært har sett på portable aircondition i denne testen, så finnes det andre alternativer på markedet. Derfor har vi valgt å liste opp disse slik at du får en bedre oversikt over hvilke muligheter som finnes. Da kan du finne den som passer best for din bolig, hytte eller campingvogn – avhengig av hvor du skal bruke aircondition. 

Fastmontert aircondition

Om du skal kjøle ned et helt hus vil det være naturlig å velge en fastmontert modell. Dette er et integrert system som gjerne skal fordeles på hele huset, ikke bare ett rom. Dette er gjerne en større installasjon som medfører en del kostnader, men til gjengjeld er det noe man kan nyte godt av hele året. 

Mange velger å kombinere aktiv ventilasjon med aircondition slik at man kan opprettholde et balansert inneklima i hele boligen. Noen vil også velge å gå for en varmepumpe som har avkjølende effekt slik at man får en lettere installasjon. Disse er godt egnet for større rom og kan gjerne brukes hele året. 

Portable aircondition

Den andre typen aircondition som er tilgjengelig på markedet, og den vi har fokusert på i denne testen, er bærbare. Dette er mindre enheter som du enkelt kan flytte fra rom til rom. Ulempen med disse er naturligvis at de ikke er like kraftige som et fastmontert anlegg, men til gjengjeld er de langt enklere å benytte seg av. Disse kan du bare plassere i det rommet du ønsker å kjøle ned og oppgi ønsket temperatur. 

Ulempen er naturligvis at de ikke egner seg for større rom og du må ofte gå til innkjøp av flere dersom du vil kjøle ned hele huset. Mange velger derfor å bruke denne typen klimaanlegg på soverommet, oppholdsrom eller andre bestemte rom der man vil ha en kjøligere atmosfære. 

Hvilken type aircondition bør jeg velge?

Nå som vi har sett litt på hvilke alternativer som finnes, kan det være lurt å svare på noen enkle spørsmål først. Det er naturligvis ønsker og behov som danner grunnlaget for hvilken modell du burde gå for. Alle modellene vi har listet opp i neste vår fungerer godt, men de har alle noe som skiller dem fra hverandre. 

Du bør derfor forsøke å besvare de følgende spørsmålene så godt som mulig før du velger en modell. Dette kan sørge for at du langt enklere finner frem til den som passer deg best, så slipper du å kjøpe noe som ikke fungerer i lengden. 

  1. Hvor stor kapasitet trenger du?

Det første du bør tenke på er hvor stor kapasitet du har behov for. Her er det gjerne størrelsen på rommet du bør tenke på. Om det bare er et lite soverom du skal kjøle ned, så vil en av de enklere modellene være tilstrekkelig. Her anbefaler vi at du ser nøye på kapasiteten til klimaanlegget du vurderer å anskaffe. Dette skal være klart oppgitt fra produsenten. 

  1. Plassering

Når du skal gå til innkjøp av en aircondition er det viktig å tenke på plassering. Du bør plassere den i et rom hvor det går an å lukke dører og vinduer. Dette vil sikre at du får optimal effekt ut av enheten din. Videre er det lurt å unngå at den står i direkte sollys gjennom hele dagen. Dette kan forhindre at den blir overopphetet. 

  1. Budsjett

Det neste du bør tenke på er budsjettet ditt. Du kan få aircondition i nesten alle prisklasser, noe som betyr at du bør ta høyde for hvor mye du tenker å bruke. På denne måten vil du raskt se hvilken prisklasse du bør legge deg og dermed også hvilke valgmuligheter du finner. 

  1. Støy

Et punkt mange glemmer når de skal velge klimaanlegg er hvor mye den støyer. Det er store forskjeller på hvor stillegående aircondition du finner. Dette er noe du bør undersøke – spesielt om du skal ha den stående på soverommet. Pass på at du velger en modell som er stillegående slik at du ikke blir forstyrret av den gjennom natten. 

back to menu ↑

Oppsummering

Det finnes en rekke ulike aircondition modeller på markedet, men det kan være vanskelig å vite hvilken du burde gå for. Derfor har vi laget denne guiden som tar for seg mange av de mest populære modellene. Her er det greit å merke seg at vi har tatt utgangspunkt i bærbare modeller – og ikke fastmonterte i denne testen.

Disse er svært hendige og kan fungere utmerket gjennom sommeren. Skal du se etter fastmonterte aircondition kan vi anbefale at du ser etter en varmepumpe som gir både kjøling og varme, eller et balansert ventilasjonsanlegg. Imidlertid faller disse utenfor denne testen. 

Når det er sagt, så har vi kommet frem til det vi anser som de fem beste modellene på markedet akkurat nå. Disse har bestått grundig testing og leverer utmerket funksjonalitet. Videre er de utviklet av anerkjente produsenter, noe som sikrer god kvalitet gjennom alle ledd.

back to menu ↑

Ofte stilte spørsmål

Hvilken aircondition er best i test?

I vår test var det Eeese Kay 2-i-1 som kom best ut av testen. Dette er en svært brukervennlig og funksjonell modell som fungerer til de fleste formål.

Hvordan rengjør man filteret på aircondition?

Her er det viktig at du rådfører deg med manualen på den aktuelle modellen. I noen tilfeller kan du enkelt vaske det med vann i springen, mens andre modeller krever at du skifter filteret. Om du er i tvil om hva som er aktuelt for din enhet, så kontakt produsent eller utsalgssted.

Kan man få varm luft fra aircondition?

Ja – i de fleste tilfeller kan du få både varme og kjøling fra en aircondition. Dette er tilfellet på flere av modellene vi har anbefalt også. Imidlertid gjelder det ikke alle, så pass på at du velger en som har funksjonaliteten dersom det er aktuelt for deg.

Hvor mye koster en bra aircondition?

Skal du kjøpe en portable aircondition må du nok belage deg på å betale fra 4000 kroner og oppover. Det finnes noen rimeligere modeller også, men disse yter sjeldent spesielt godt.

Beste.no - Best i test av produkter og tjenester
Logo